Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«Причини невдач назвав особисто Хацкевичу». Вісенте Гомес про «Динамо», Реброва і «Олімпік»

«Причини невдач назвав особисто Хацкевичу». Вісенте Гомес про «Динамо», Реброва і «Олімпік»

Іспанець дебютує в УПЛ проти «Маріуполя».

Автор — Ірина Козюпа
15 сентября 2019, 15:03
18
«Причини невдач назвав особисто Хацкевичу». Вісенте Гомес про «Динамо», Реброва і «Олімпік»

Вісенте Гомес поговорив з Іриною Козюпою напередодні свого дебюту в УПЛ. 

Іспанець підписав з «Олімпіком» контракт до кінця сезону. З червня цього року працював асистентом Олександра Хацкевича, але пішов з «Динамо» після відставки білоруського тренера. 

Раніше Гомес тренував молодіжку киян і допомагав Сергію Реброву у першій команді «Динамо». Разом з українцем працював в «Аль-Ахлі», потім з Раулем Ріанчо в «Спартаку». 

Перед інтерв’ю попереджає, що зможе говорити не більше години, бо зірвав голос на тренуваннях «Олімпіка». 

«Приходив у «Динамо» з метою працювати з першою командою. Інші пропозиції клубу мені не підійшли»

– Чому ви не залишися у штабі Михайличенка після відставки Хацкевича?

– Коли підписуєш контракт з клубом, то єдине, чого ти хочеш, це добре виконувати свою роботу. Результати були не такі хороші, які хотів бачити президент «Динамо», тому прийняв рішення про зміну тренера.

Мені повідомили, що я не зможу працювати з першою командою і запропонували інші посади у клубі. Але ці пропозиції мені не підійшли, тому ми вирішили розірвати контракт.

Не знаю, чому не залишився у штабі Михайличенка. Клуб мені просто повідомив, що я не можу працювати з першою командою і все.

– Що вам пропонували?

– Працювати на інших посадах. Але я прийшов у «Динамо» з іншою метою – хотів працювати з першою командою. Тому відхилив пропозиції клубу. Хочу наголосити, що ми розірвали контракт за згодою сторін і розійшлися друзями.

– Хто вас вдруге покликав у «Динамо»?

– Був у команді завдяки Хацкевичу. Знайомий з Едуардо Докампо, який працював у «Динамо» і став містком між нами.

– Якою була ваша зона відповідальності у штабі Хацкевича?

– Дивився матчі «Динамо» з трибуни. Зверху краще видно розташування та дії футболістів. Можна помітити речі, які недоступні з лавки запасних і дати підказки тренерам внизу. Також допомагав Хацкевичу планувати гру, займався відео-аналізом наших матчів та суперників.

– Чому у вашого тренерського штабу не вийшло дати результат з «Динамо»?

– Сказав про це особисто Хацкевичу. У нього є вся інформація. Маю свою точку зору, але нічого вам говорити не буду. Це його право розповідати журналістам чи ні.

Коли справи йдуть погано, то люди страждають – тренери, гравці, персонал. В такій ситуації відчуваєш себе не дуже комфортно.

– Перший ваш прихід в «Динамо» був тривалішим. Чим він запам’ятався для вас найбільше?

– Дуже задоволений, що у мене були ці три роки. Радий своїй співпраці з Сергієм Ребровим. Наша робота дала результати. Приємно бачити, що багато гравців з молодіжних команд та академії «Динамо» знайшли себе у великому футболі.

– Топ-5 молодих гравців «Динамо», з якими вам довелося працювати?

– Імен називати не буду, але їх було дуже багато. Частина грає за «Динамо», решта виступають в інших клубах.

Молодим гравцям потрібно виходити із зони комфорту, щоб розвиватися. Можна бути дуже талановитим, але поїхати закордон і погано там адаптуватися.

Трапляються і зворотні приклади. Футболіст може бути непримітним, але змінить команду і там вистрелить.

– Ви були помічником Реброва в «Аль-Ахлі». Чому не вдалося виграти чемпіонат Саудівської Аравії?

– Наш період в «Аль-Ахлі» – це новий досвід для мене. Там зовсім інша культура і традиції. Ми не стали чемпіонами, але провели там хорошу роботу. Я задоволений цим етапом кар’єри.

Після «Аль-Ахлі» наші дороги з Сергієм розійшлися. Рауль Ріанчо покликав мене в «Спартак», а Ребров у той момент нічого не пропонував.

– Які стосунки в Ріанчо і Реброва були в «Динамо»?

– Вони дуже добре один одного доповнювали і підтримували. Зрозуміло, що Ребров був головним, а Рауль йому допомагав. Але разом з тим у них був класний зв’язок і взаємопорозуміння. Звідси і успіхи того «Динамо».

З Раулем я теж спілкуюсь. В Іспанії він живе у годині їзди від мого дому.

«Коли працював в «Динамо», то жив на базі. В «Олімпіка» немає своєї бази, тому доводиться жити у квартирі»

– Ви вперше працюєте головним тренером дорослої команди. Що вболівальникам і журналістам варто про вас знати?

– Мені подобається бути анонімним і я не люблю давати інтерв’ю, бути публічним. Комфортніше почуваюся на полі з гравцями, на тренуваннях, в роботі.

Розумію, що головний тренер має спілкуватися з пресою і фанатами, тому буду це робити. Це не стане великою проблемою. Я ж не відмовив вам в розмові.

Я дуже сімейна і домашня людина. Вільний час люблю проводити зі своєю родиною, але зараз вони не зі мною.

Коли працював в «Динамо», то жив на базі. В «Олімпіка» немає своєї бази, тому доводиться жити у квартирі. Мені подобається в Україні та Києві, хоча я не люблю великі міста. Надаю перевагу маленьким містечкам. Але у Києві мені затишно і я відчуваю себе в безпеці.

– Ви справді три роки жили на базі «Динамо»?

– Зрозуміло, що я бував у Києві. Міг поїхати повечеряти. Раз в місяць я точно вибирався в місто. Але більша частина мого життя проходила на базі.

Зараз я живу в Києві у квартирі і їжджу на тренування. У вільний час можу піти в ресторан. Якби моя сім’я була тут зі мною, то моє життя було б трохи іншим.

У мене син і донька, яким по 14 років. У них своє життя в Іспанії. Коли я вперше приїхав в Україну і почав тут працювати, то не наважився перевести свою сім’ю сюди. Я не знав чого очікувати, адже сам вперше поїхав з Іспанії. До того 14 років працював в «Атлетику» з Більбао.

– Як виник варіант з «Олімпіком»?

– За день до того, як я повернувся в «Динамо», на мене вийшов «Олімпік». На той момент я вже домовився з киянами, тому відхилив пропозицію донецького клубу.

Коли залишив «Динамо» і поїхав додому, то через три дні мене знову запросили в «Олімпік». Ми домовилися з клубом і я підписав контракт.

– Ви не боялися приймати останню команду УПЛ?

– Єдине, чого хоче тренер – працювати. Звичайно, ситуація не найкраща. Але у футболі потрібно приймати виклики.

– В «Динамо» у вас були всі необхідні умови для роботи, а в «Олімпіка» такого немає. Для вас це не стане проблемою?

– У нас є форма, м’ячі, поле, команда. Цього достатньо. Головне – працювати всім разом і прогресувати. Якщо ми будемо максимально виконувати свою роботу, то отримаємо результат.

– Ви вже встигли познайомитися з «Олімпіком»?

– Я вже бачив деякі матчі команди і раніше. Але з гравцями неможливо добре познайомитися, якщо не будеш працювати з ними кожного дня і не переживатимеш разом різні моменти – невдачі та перемоги.

Все так само, як і в житті. Потрібно знати людину і з хорошого, і з негативного боків, щоб добре вивчити. Якщо ви разом тільки у хороших ситуаціях, то цього мало.

– Назвіть три причину, чому «Олімпік» не вилетить у цьому сезоні.

– Наш основний план – важко і серйозно працювати, боротися у кожному матчі. Також потрібна віра гравців у те, що ми робимо.

– В який футбол «Олімпік» гратиме під вашим керівництвом?

– Ми хочемо, щоб наша команда була не тільки сильною фізично, але й грала у розумний футбол. Наші гравці мають продумувати свої дії наперед, а не чекати, щоб хтось за них щось зробив. Ми над цим всім працюємо на тренуваннях. Подивимося, як це вдасться перенести на матчі.

– Матчі проти «Динамо» будуть принциповими для вас?

– Всі ігри важливі, але зустрічі з киянами і справді будуть особливими. Знаю всіх людей у клубі. Крім першої команди також раніше працював з U-21.

– Вже пройшло 6 турів УПЛ. Яке у вас враження від цього чемпіонату?

– Зрозуміло, що «Шахтар» і «Динамо» знаходяться на дуже високому рівні. Ще відзначив би «Олександрію» та «Десну». Загалом цей сезон виглядає перспективним.

Є команди, які дуже добре стартувати у цьому чемпіонаті. «Олімпіку» треба ще багато працювати.

Завдяки паузі на матчі збірних у мене було більше часу на знайомство з командою і підготовку до нашого наступного матчу. Але це однаково не те саме, що проходити разом передсезонні збори.

– Жуліо Сезар часто збирав гравців «Олімпіка» на барбекю. Яку культуру ви несете в клуб?

– На все свій час. В нас був невеликий святковий обід, адже напередодні у мене був день народження. Команда подарувала футболку і хороше тренування, а святкували ми з тортом.

Нерви перед дебютом є, але це не так погано. Переживання змушують бути уважним. Проблеми виникають, коли нервів занадто багато і вони заважають думати раціонально. Поки зі мною все добре.

Фото: «Олимпик», «Динамо», Ольга Щербицкая/»Динамомания»

Другие посты блога

Все посты