Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«Динамо» Брест показує нашим клубам, як працювати з вболівальниками

«Динамо» Брест показує нашим клубам, як працювати з вболівальниками

Міс Білорусь, фан-зона, курси мов та інші фішки команди Мілевського.

Автор — Ірина Козюпа
20 августа 2019, 14:33
14
«Динамо» Брест показує нашим клубам, як працювати з вболівальниками

Корисний кейс для українських команд від лідера чемпіонату Білорусі.

Діма Поворознюк і «Трендець» побували у Бресті і побачили, як круто «Динамо» вміє працювати з вболівальниками. Розбираємось, що і як робить клуб Мілевського, Нойка і Хобленка, щоб закохати в себе людей.

Від модема до літака за 4 роки

Ви точно чули про «Динамо» Брест – не тільки через Мілевського.

Наприклад, клуб привіз Дієго Марадону. Легендарний аргентинець побував на матчі «Динамо», обійняв Мілевського, але надовго там не затримався. Навіть короткої співпраці вистачило, щоб про команду почули в Європі і світі.

А ще у листопаді 2015 року клуб пробивав дно. «Динамо» через повідомлення на офіційному сайті попросило 3G модем для інтернет трансляції матчу-відповіді кубкового матчу 1/8 фіналу з новополоцьким «Нафтаном».

Наступного року проблем з інтернетом вже не виникало – у клуб прийшли інвестори з ОАЕ – компанія Sohra Overseas.

6 липня 2019 команда першою в історії білоруського футболу полетіла чартером на виїзд. Дорога у Вітебськ зайняла 50 хвилин літаком замість 9 годин автобусом.

«Футбол – це спорт, який монетизується і треба це робити розумно» – говорить президент «Динамо» Олександр Зайцев. Кажуть, він права рука старшого сина Олександра Лукашенка Віктора.

«Динамо» найкраще в Білорусі працює з фанатами, але є нюанси

Бюджет клубу близько 10 мільйонів доларів. Для білоруського футболу – це великі гроші. На піар і маркетинг «Динамо» витрачає десь 250 тисяч доларів щорічно. Це у тисячу разів більше, ніж всі інші клуби разом узяті. Але клуб не просто викидає їх у трубу, а грамотно використовує.

«Динамо» просто зараз найкраще у роботі з вболівальниками, а завдання їм полегшує той факт, що Брест – футбольне місто. Клуб з самого початку працював з великим потенціалам. Навіть до приходу великих грошей там приходило і 5 тисяч глядачів на матч. Середня відвідуваність для Білорусі – 2 тисячі.

«Менеджменту «Динамо» потрібно було «розбудити» свою аудиторію. І з цим завданням клуб впорався. Нове керівництво відразу ж заявило про великі цілі, а «Динамо» почало вигравати трофеї – Кубки і Суперкубки Білорусі. Плюс стало набагато краще грати у чемпіонаті.

Гра і місце у турнірній таблиці – головні каталізатори приросту відвідуваності, але з уболівальниками все одно працюють дуже якісно: фан-зони, тематичні матчдеї та інше.

«Трендець» потрапив на дуже хороший матч. Це приблизно, як за грою «Шахтар» – «Манчестер Сіті» робити висновок про крутизну роботи гірників з уболівальниками в Харкові», – розповів Tribuna.com один із білоруських журналістів.

На дербі проти «Динамо» Мінськ був Sold out. Це перший в історії стадіону аншлаг – 10 169 глядачів. Населення міста – трохи більше 350 тисяч жителів.

Генеральний менеджер «Динамо» Максим Краснобаєв в інтерв’ю білоруській Tribuna.com розповів, що організація одного матчдея коштує клубу 2,5-3 тисяч доларів. А одна гра дає більше 7 тисяч доларів чистого прибутку. 

Міс Білорусь, унікальна фан-зона, концерт

У «Динамо» працює цілий відділ, який відповідає за креатив та весь навколофутбольний двіж. 

«Людям потрібен цікавий контент, а футбол – це захоплюючий серіал, в якому є місце романтичним історіям. Він потрібен нашій країні.

Будь-який нормальний клуб повинен працювати з уболівальниками, ставити цілі щодо виходу в єврокубки, виховувати власних вихованців і заробляти на трансферному ринку. Якщо в стратегії розвитку цього немає, то навіщо існувати?» – говорив директор з розвитку Віктор Радьков в інтерв’ю Tribuna.com Білорусь у 2016-му.

За короткий час «Динамо» стало головним ньюзмейкером білоруського футболу. А трансфер Мілевського і історія з Марадоною зробили Брест брендом. Але Дієго не єдиний топ, який відвідав Брест. На запрошення «Динамо» приїжджали автор книг про футбольних хуліганів Дугі Брімсон (один із сценаристів культових «Хуліганів Зеленої вулиці»), скаут Еміль Хескі, тренери Хуанде Рамос, Гордон Стракан і Юрген Колер. 

Ще одна медійна фішка – прес-секретар «Міс Білорусь-2008» Ольга Хижинкова. До роботи в «Динамо» вона ніколи не цікавилася футболом, але сама її поява зробила для піару клубу більше, ніж інші більш футбольні трансфери.

Соцмережі зараз у роботі з пресою і фанатами – це перший крок до успіху. У Бресті це зрозуміли і з приходом крутого інвестора почали їх стрімко розвивати. Цікавий контент, симпатичний дизайн справді заслуговують на лайк. Офіційний YouTube-канал теж у порядку.

Але клуб не обмежується постами у фейсбук чи інстаграмі, а виходить в оффлайн. Цей сезон стартував з окремого повноцінного шоу – концерту, презентації нового гімну і форми. Кожен матч у Бресті – це не тільки 90 хвилин від свистка до свистка, а маленький футбольний фестиваль з усіма важливими атрибутами. Матчдеї намагаються прив’язувати до якось свята чи дати. Наприклад, була тематика Хелловіна, Дня вишиванки і так далі. 

Крім того, перед матчами точно присутні: 

• Фотостінка з хештегами клубу та інші тематичні фотозони;

• Маскот Брестоман;

• Чірлідерші, виступ кавербенду;

• Аквагрим з буквою «Д» (для дітей безкоштовно);

• Настільний футбол і діджей-зона;

• ФІФА на приставках;

• Автограф-сесії гравців, які не потрапили у заявку на матч через дискваліфікацію чи травму;

• Конкурси і розіграш призів;

• Дитяча зона;

• Вічлива (!) перевірка від ОМОН;

Щоб гравці і тренери могли краще спілкуватися, у тому числі з пресою і вболівальниками, у клубі організували курси англійської та російської мов. Це вже, що кому більше потрібно.

Ще один важливий аспект роботи клубу – соціальна відповідальність. «Динамо» проводить різні благодійні акції. Представники команди ходять у пологові будинки, школи, а також намагаються популяризувати білоруську культуру і традиції.

З почуттям гумору в «Динамо» теж все добре. Можуть постібати і себе, і навіть Еріка Кантона.

Наприклад, у 2016 році футболісти святкували День народження тріджика – річницю того самого оголошення про пошук модема для трансляції матчу. Футболісти співали Happy birthday і задували свічку на великому торті. Вийшло дуже мило.

Звернення до Кантона вийшло ще епічнішим. Футболісти знялися в ролику і запропонували Еріку стати Богом «Динамо» Брест. Це відео варто подивитися хоча б заради англійської Олександра Демешка.

«Динамо» краще за інших працює з фантами у Білорусі. Дуже добре організований продаж клубної атрибутики і є унікальна фан-зона. Фанати дуже добре організовані. На домашніх матчах Бреста – найкраща атмосфера», – каже Tribuna.com фанат «Динамо» Сяржук Бахун.

І додає: «Міля зараз у хорошій формі».

Тим часом в Україні

Минулорічне святкування чемпіонства «Шахтаря» і цьогорічний Суперкубок України показали, що у нас вміють робити шоу з футболу. Але більшість клубів просто забили на своїх же фанатів.

Навіть Класичне «Динамо» – «Шахтар» не зібрало повного «Олімпійського», хоча були всі передумови – інтрига, вихідний, зручний час, хороша погода, передматчеві активності, але ніт. 

Поки що в Україні інший стиль, хоча за стартові тури цього сезону команди показали дійсно адекватний футбол. Але його ще треба вміти загорнути у красиву обгортку і продати. А поки клуби самі ж просять ставити свої матчі на 14:00, видають футболістам на матч різні футболки, закривають фан-сектор і луплять високі ціни на квитки.

Фото: сторінка «Динамо» Брест в інстаграм

Другие посты блога

Все посты