Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Найшвидший спринтер України: Сергій Смелик мріяв про «Зорю», почав бігати у 18 років

Найшвидший спринтер України: Сергій Смелик мріяв про «Зорю», почав бігати у 18 років

Луганчанин виграв стометрівку на Європейських іграх.

Автор — Ірина Козюпа
30 июня 2019, 20:17
Найшвидший спринтер України: Сергій Смелик мріяв про «Зорю», почав бігати у 18 років

Історія про те, що ніколи не буває пізно.

* Сергій Смелик – найкращий з бігу на 100 метрів на Європейських Іграх у Мінську. Він здобув золото змагань разом зі збірною України з легкої атлетики.

* Спортсмен народився у місті Краснодон Луганської області. Зараз воно підконтрольне самопроголошеній ЛНР. Сергій живе у Києві. Почав займатися легкою атлетикою у 18 років. До того він грав у дворовий футбол і мріяв стати гравцем луганської «Зорі».

«У Молодо-гвардійську Луганської області грав за промислову команду Оріхівської шахти. Мій батько працював там на шахті. Мужички, які збиралися пограти у футбол, запросили мене допомогти команді. Грали без тренера і проти таких же самоорганізованих команд вугільної промисловості», – розповів Смелик в інтерв’ю «Високому замку» у 2016 році.

* Сергій міг би повторити шлях свого батька і стати шахтарем, але у 2005-му вступив на державну форму на факультет фізичного виховання Луганського педагогічного університету.

«У списку студентів я був передостаннім. А так у мене була одна дорога – служба в армії та робота у вугільній промисловості. У мене була мрія під назвою «Зоря» Луганськ. Тож в університеті я пішов на відділення футболу. Тренер давав нам м’яч і ми грали. Це мало відрізнялося від мого попереднього досвіду. Я був відверто розчарований. І тут мій товариш дав слушну ідею: «А чому б тобі не піти на легку атлетику?».

* Легкою атлетикою Смелик займався після футболу. Бігав 60-метрівку у кедах.

«Мені видали спеціальне взуття. І менше ніж за рік, улітку 2006-го, я летів стометрівку за 11,11. Ще через рік уже біг за нормативом майстра спорту: 100 м за 10,78, а вдвічі довшу дистанцію – за 21,40. Кожен новий сезон приносив мені усе швидші секунди»

* Бігун відстежує усі футбольні події у країні та світі.

«На зборах та змаганнях ділимо кімнату з Віталієм Коржем. Він терпіти не може футбол: бере пульт і вимикає телевізор. «Чого ти на них дивишся? — обурюється він. — Ось футболісти цікавляться чемпіонатом світу з легкої атлетики?» А мені просто подобається гра. Віталік же любить читати пресу, цікавиться політикою», – говорив у тому ж інтерв’ю 2016 року Смелик.

* Молодший брат Олександр навчався у спортивному інтернаті і грав у дублі «Зорі». Але до першого складу не дійшов.

* Смелик – один з найдосвідченіших українських бігунів. Сергію – 32 роки. Він – учасник Олімпійських ігор 2012 та 2016 років, переможець Всесвітньої літньої Універсіади-2013 (естафета 4x100 м), бронзовий призер чемпіонату Європи-2014 (біг на 200 м), переможець командного чемпіонату Європи-2017 (біг на 200 м). Того ж року його визнали найкращим легкоатлетом України.

* Невідомо, як би у Сергія склалося у футболі, але у легкій атлетиці він обвішаний медалями і найшвидший спринтер України просто зараз.

«Для моїх батьків, друзів дитинства та сусідів моє сьогоднішнє життя — наче на іншій планеті. Вони пишаються мною і стежать за усіма моїми пересуваннями Земною кулею», – сказав бігун. 

Фото: сторінка Сергія Смелика у Фейсбук, НОК України

Другие посты блога

Все посты