Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«Це не війна з Україною». Президент Федерації футболу Люксембурга – про справу Мораеса

«Це не війна з Україною». Президент Федерації футболу Люксембурга – про справу Мораеса

Ірина Козюпа поговорила з Полом Філіппом.

Автор — Ірина Козюпа
10 июня 2019, 21:01
17
«Це не війна з Україною». Президент Федерації футболу Люксембурга – про справу Мораеса

Ірина Козюпа поговорила з президентом Федерації футболу Люксембурга Полом Філіппом напередодні матчу з Україною.

– Жуніор Мораес – ваш улюблений футболіст?

– Найкращий український футболіст, якого я знаю – це тренер збірної Андрій Шевченко. Він був дуже класним гравцем. Зараз Шевченко будує молоду сильну команду. 5:0 у матчі із Сербією – це фантастичний результат.  

Що стосується Мораеса, то у нас не має до нього якогось особливого ставлення. Це міг бути інший футболіст, але трапилося так, що проблема саме у нього. Після матчу з Україною ми отримали інформацію від Федерації футболу Португалії, що Жуніор, швидше за все, не прожив безперервно 5 років в Україні. Ми звернулися до наших адвокатів і подали скаргу в УЄФА. Але там вирішили, що все добре. Ми подали апеляцію.

Але ця справа ніяк не стосується нашого матчу з Україною чи дружби між нашими країнами. І вона точно ніяк не вплинула на наші стосунки з Андрієм Павелком. Скажу більше – я голосував за нього на виконкомі УЄФА.

Ми говорили у Парижі і домовилися, що розділяємо ці речі. Футбольний матч – це одне, а справа Мораеса – це питання адвокатів і правосуддя. Є правила і ми думаємо, що трапилося порушення. Ми вимагаємо справедливості.

Зараз у вашій країні є проблеми набагато важливіші за футбол. Нам дуже прикро через те, що відбувається. Ми повністю підтримуємо Україну.

– Ви вірите у свій успіх?

– Я в ніщо не вірю. Є проблема – гравець, якого натуралізували з порушенням правил. Нам вже байдуже на успіх чи поразку у цій справі. Ми, як і Федерація футболу Португалії, подали апеляцію і чекаємо на розгляд справи. Чекаємо на рішення Дисциплінарної комісії УЄФА, яка засідатиме 18 червня.

Але, повірте, ми спимо спокійно. Це не те, про що ми думаємо кожного дня. І це не війна з Україною.

– Якщо ви знову програєте, що далі?

– Давайте ми дочекаємось рішення УЄФА. Тоді ми сядемо і вирішимо, що нам робити. Можливо, обговоримо це питання разом з Португалією. Є варіант за якого ми скажемо: «гаразд, це все». Але в нас є ще одна опція – Міжнародний спортивний суд. Ми ще не визначилися, що будемо робити.

– Що написано у мотиваційній частині УЄФА?

– Що все добре – Мораеса натуралізували за всіма правилами ФІФА.

Але ми не віримо, що він жив в Україні 5 років. У нього була перерва, коли він грав у Китаї.

– У вашій команді теж є натуралізовані гравці. За яким принципом ви це робите?

– Люксембург – багатонаціональна країна. У нас є десь 50% справжніх люксембуржців. Ще 50% мають різне походження – португальське, сербське, боснійське. Просто дотримуйтесь правил і все буде добре.

– Всі ваші гравці натуралізовані за правилами?

– Я на це надіюсь. Ні, насправді, з цим у нас все добре.

– Зараз Мораес травмований. Україні його не вистачатиме?

– Мені невідомо, що у нього за травма. Але це добре для нас, бо він хороший гравець.

Україна – фаворит нашого матчу. Я знаю, як грає збірна Сербії і кожного їх гравця. 5:0 – найбільша сенсація ігрового дня.

Наш матч вдома з Україною – один з найкращих в нашій історії. На жаль, ми не граємо так кожного разу. В нас був важкий виїзд з Литвою. Ми маленька країна і в нас величезна різниця у футболі з Україною.

Ми намагаємось виховувати наших молодих гравців професіоналами. Хочемо, щоб вони грали закордоном у сильніших чемпіонатах і професійних клубах. Зараз у нашій збірній майже всі гравці представляють закордонні клуби. 10-12 років тому таких було 2 чи 3.

– Як закінчиться матч у Львові?

– Чотири роки тому ми програли тут – 0:3. Наше завдання – показати, що ми виросли за цей час, покращили свою гру. Ми будемо щасливі, якщо здобудемо очко, і збожеволіємо, якщо виграємо матч.

Мені дуже подобається Львів. Гарне місто і люди. Ми навіть живемо у тому самому готелі, що і чотири роки тому. У нас були невеликі проблеми з літаком, але все закінчилося добре. Можна навіть сказати, що ми тут на невеликих канікулах.

– Які команди з нашої групи вийдуть на Євро-2020?

– Фаворити – Португалія та Україна.

Фото: tageblatt.lu

Другие посты блога

Все посты