Tribuna/Американский футбол/Блоги/Лінія скріміджу/Душ із Gatorade – традиція НФЛ, що стала символом перемог

Душ із Gatorade – традиція НФЛ, що стала символом перемог

Автор за рекламу не отримав жодного цента

Автор — Svyatoslav Drabchuk
26 января 2022, 22:49
11
Душ із Gatorade – традиція НФЛ, що стала символом перемог

Від редакції: ви знаходитесь у блозі «Лінія скріміджу». Його автор написав цей текст у рамках конкурсу «Найкращий блогер України-2021». Підтримайте його плюсами, коментарями та підпискою.

***

 

Енергетики Gatorade – найпопулярніші спортивні напої Північної Америки. Та й у нас вони з’явилися на прилавках магазинів. Під час матчів та тренувань цю ароматизовану воду вживають атлети різних видів спорту. Та, напевно, найбільше Gatorade випивають гравці в американський футбол.

На матчі НФЛ цей енергетик завозять бочками, в буквальному сенсі цього слова. Гравцям він потрібен не лише для відновлення сил, а й для того, щоб продовжувати одну з найстаріших традицій цього виду спорту – після фінального свистка чемпіонської гри непомітно підкрастися до головного тренера й облити його з ніг до голови. 

Усе вигадав гравець, який хотів помститися тренеру

За легендою, традиція зародилася у 1984-му. Автором задуму називають діфенсів текла (гравця лінії захисту) команди «Нью-Йорк Джаєнтс» Джима Берта. Увесь тиждень перед матчем проти «Вашингтон Редскінс» (тепер команда називається «Вашингтон Футбол Тім») головний тренер «гігантів» Білл Парселлс знущався з Джима на тренуваннях, тож таким способом гравець вирішив помститися наставнику.

Але щоб наступний тренувальний тиждень для нього знову не перетворився на пекло, Берт підбив на цей вчинок і лайнбекера Гаррі Карсона, який був одним із  улюбленців тренера. Тож  ці двоє після виграного матчу взяли бочку Gatorade’у і вилили на голову тренера Парселлса.     

Є й інша версія.

Цю легенду намагався спростувати колишній захисник «Чикаго Берс» Ден Хемптон. За його словами, душ із Gatorade придумав саме він, коли облив напоєм головного тренера «ведмедів» Майка Дітку. Сталося це теж у 1984-му, коли «Берс» виграли свій дивізіон. Щоправда, ця подія відбулася місяцем пізніше за матч «Джаєнтс» – «Редскінс». Крім того, немає жодного відеодоказу, який би підтвердив вчинок Хемптона, тож засновником традиції продовжують називати саме Джима Берта.  

Від разової події – до ритуалу

Лайнбекер Гаррі Карсон, який був спільником Берта під час першого Gatorade-душу, був дуже забобонним. Тож вирішив поливати тренера Парселлса фруктовим напоєм після кожної перемоги. Партнери по команді намагалися відмовити Карсона від цієї затії, але він стояв на своєму. У сезоні 1986-го Карсон виливав бочку з Gatorade на свого головного тренера 17 разів. У тому сезоні «Джаєнтс» виграли Супербоул.

Після перемоги в чемпіонаті команду запросили до Білого дому. Аби ще більше популяризувати свій ритуал, футболісти «гігантів» наповнили бочку від Gatorade попкорном і висипали його на голову тодішнього президента Рональда Рейгана. Йому жарт сподобався, а про традицію заговорила вся країна.

Були випадки, коли вона погано закінчувалася

У 1990-му 72-річного Джорджа Аллена, який тренував команду Каліфорнійського державного університету, після перемоги в останній грі сезону облили крижаною водою. На дворі був листопад, а післяматчеве інтерв’ю тренер давав у мокрому одязі. Після гри Аллен захворів, а через 6 тижнів помер. Багато хто пов’язував його смерть саме з тим крижаним душем. Однак син тренера пізніше розповів, що його батько помер не від цього.

Ще один менш серйозний, але невдалий душ Gatorade був у 2002 році під час гри між командами університетів Кентукі та ЛСЮ. Маючи перевагу у три очки, гравці з Кентукі облили свого тренера ще до завершення матчу, після чого на останніх секундах гри пропустили тачдаун і програли матч. А тренер так і залишився мокрим.  

Ставка на душ із Gatorade – одна з найпопулярніших у Супербоулі

Фанати американського футболу ставлять гроші, намагаючись вгадати, якого кольору Gatorade після фінального свистка виллється на голову тренера-переможця. Є червоний, жовтий, синій, голубий, помаранчевий і зелений.

Традиція, яка зародилася в американському футболі, давним-давно вийшла за межі цієї гри. Нині душові ванни з Gatorade в США можна побачити після перемоги практично в кожному популярному виді спорту, хоча зараз для цього використовують і чіпси, і лід, і навіть йогурт. Це одна з найзаповітніших спортивних традицій.

Інші фото облитих тренерів НФЛ можна переглянути тут.

Фото: White House; Geoff Burke; Phillip Bupp; New York Giants

Другие посты блога

Все посты