Tribuna/Американский футбол/Блоги/Лінія скріміджу/Матчі NFL повертаються в Європу. Коли, хто з ким і де?

Матчі NFL повертаються в Європу. Коли, хто з ким і де?

Встигніть податись на візу

Автор — Svyatoslav Drabchuk
30 июля 2021, 18:44
8
Матчі NFL повертаються в Європу. Коли, хто з ким і де?

Національна футбольна ліга організовує матчі за межами США з 1986 року. Щоправда, до 2005-го це були винятково передсезонні (читай – тренувальні) матчі. З 2007 року виїзні поєдинки вирішили інтегрувати в регулярний сезон.

Якщо з 86-го до 2005-го матчі приймали 8 країн на різних континентах, то з 2007-го Ліга вирішила вивозити команди лише у Європу. Поки що на просторах «старого світу» американський футбол, під брендом NFL, грають лише в Лондоні. За 13 сезонів столиця Великої Британії прийняла 28 поєдинків. Їх могло бути й більше, але минулого року традицію вивозити команди за межі США перервали через коронавірус. Оскільки кампанії з вакцинації на обох континентах нині рухаються достатньо швидкими темпами, то цьогоріч матчі NFL International Series повертаються. А це означає, що американський футбол стає трохи ближчим і доступнішим для українського вболівальника. Якщо, звісно, у вас є британська віза.

Скільки буде матчів і коли вони відбудуться?

Цього року NFL організовує в Європі лише два матчі. Чому лише? Бо в 2019 їх було 4. Відбудуться вони, звісно ж, у Лондоні. А зіграють обидва на стадіоні Тоттенгем Готспур Стедіум. Раніше Ліга ділила матчі між міськими стадіонами британської столиці, поєдинки також приймала найбільша спортивна арена Англії - «Вемблі» і найбільший у світі регбійний стадіон «Твікенем».  

Більшість своїх європейський матчів NFL проводить у жовтні, не став винятком і сезон 21/22. Перша гра запланована на 10-те число, друга – на 17-те.

Хто з ким грає?

Цьогорічний сезон, який, до речі, буде вже 102-м в історії Національної футбольної ліги, стартує у вересні. Виїзні ж матчі припадають на 5-й і 6-й ігрові тижні, коли команди вже трохи «наберуть ходу». 10 жовтня зіграють «New York Jets» і «Atlanta Falcons», а 17-го на поле Тоттенгем Готспур Стедіум вийдуть «Miami Dolphins» і «Jacksonville Jaguars».

«Ягуари» проведуть в Лондоні свій уже восьмий матч, «Дельфіни» зіграють у Великобританії вп'яте. А «Фелконс» і «Джетс» вийдуть на поле в Лондоні вдруге.

Зірки американського футболу будуть?

Що-що, а зірок на цих матчах не бракуватиме. Усі команди мають топових гравців по обидва боки лінії скріміджу. Серед найвпізнаваніших: Мет Райян (квотербек, Falcons) – колишній MVP ліги, 5-разовий учасник матчу всіх зірок. Туа Таговайлоа (квотербек, Dolphins) – зірка студентського футболу, на якого франшиза з Маямі в цьому сезоні покладає великі надії. Окрім того, дві з чотирьох франшиз, які в жовтні приїдуть в Лондон, на цьогорічному драфті (цей процес я описав тут) вибирали першими. Джексонвіль (1 пік) забрав собі чи не найсильнішого молодого квотербека сучасності  – Тревора Лоуренса. Нью-Йорк (2 пік) теж вибрав квотербека – Зака Вілсона. Цьому юнаку теж пророкують успіх. Атланта (4 пік) –  забрала до себе потужного і багатофункціонального тай-тенда Кайла Піттса. Цей список можна продовжувати і продовжувати, це ж NFL. Тому якщо не втрутяться травми чи COVID-19, то в Лондоні буде на кого подивитися.

 Скільки коштують квитки і як їх придбати?

Станом на 30.07, квитки у продаж ще не надійшли, нема наразі інформації й про ціни. У 2019 році, коли матчі відбувалися на «Вемблі», найдешевші перепустки (дитячі) коштували 23 фунти стерлінгів. На інші – ціни коливалися від 100 до 200 фунтів. Перекупники піднімали ціни до 300 і вище. Тим, хто цього року планує потрапити на гру, треба зареєструватися на сайті nfl.com/uk. Заповнюєте просту форму, і коли квитки з’являться у продажу, отримаєте сповіщення. Також на американських форумах рекомендують час від часу перевіряти сайти Ticketmaster і Stubhub (сайт перекупників).

Як дістатись?

До Лондона щодня літають літаки з Києва та Львова. Найдешевші квитки в два боки коливаються від 27 до 95 євро. Це станом на липень цього року.   

Скільки коштує віза в Англію?

Туристична віза в Англію відкривається стандартно на 6 місяців з можливістю багаторазового в’їзду. Вартість оформлення та консульського збору – 114 євро. Стандартні терміни розгляду документів на туристичну британську візу становлять 3 календарні тижні (15 робочих днів) з моменту подачі документів до Візового центру в Києві. Перелік документів, які потрібні, щоб відкрити візу, – тут.

Ще декілька цікавих фактів про матчі NFL International Series.

На першу гру NFL International Series, між Miami Dolphins і New York Giants на стадіоні Уемблі в Сполученому Королівстві прийшла 81000 глядачів. «Гіганти» перемогли 13:10 і того ж сезону виграли Супербол.

У 2016-му, окрім Лондона, 4 виїзні гри регулярного сезону NFL провела в Мексиці. А команда Buffalo Bills з 2008 до 2012 зіграла 7 домашніх матчів у Канаді.

У 2022 Ліга хоче привезти американський футбол у Німеччину. Цей варіант розглядається вже декілька років. Матчі, швидш за все, гратимуть в Мюнхені на «Альянс Арені», домашньому стадіоні «Баварії». Також придивляються до таких міст як Берлін і Франкфурт.

31 з 32 команд Ліги вже грали свої матчі за межами США. Єдина франшиза, яка поки не брала участі в міжнародних поєдинках регулярного сезону, - це «Green Bay Packers».

Jacksonville Jaguars провели в Лондоні вже 7 матчів. На другому місці Las Vegas Raiders – 5 виїзних матчів. Треті – Miami Dolphins – 4 гри.

За даними NFL, за час проведення матчів в Європі їх відвідали майже 1,5 мільйона вболівальників.

 Фото: Getty Images, Troy Vincent Sr. 

Другие посты блога

Все посты