Tribuna/Американский футбол/Блоги/Лінія скріміджу/У НФЛ є традиція – підписувати одноденні контракти. Навіщо?

У НФЛ є традиція – підписувати одноденні контракти. Навіщо?

Текст про правильний піар

Автор — Svyatoslav Drabchuk
28 мая 2021, 14:20
9
У НФЛ є традиція – підписувати одноденні контракти. Навіщо?

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Лінія скріміджу. Його автор пише про НФЛ, робить це дуже добре. Підтримайте автора плюсами, коментарями і підпискою. ***

 

У травні цього року «Канзас-Сіті Чіфс» підписали одноденний контакт із захисником Тамбою Халі. На момент підписання угоди Халі виповнилося 37 років і на футбольне поле він, як гравець, востаннє виходив у 2017-му. Історія така. «Чіфс» задрафтували Тамбу в 2006 році, і всю свою професійну кар’єру він виступав лише за цю франшизу. Впродовж 12 сезонів у «Канзас-Сіті» Халі залишався одним із найбільш надійних і популярних гравців команди. А його 89,5 секів (ударів квотербека) – досі на другому місці в історії «вождів». Та після серйозної травми у 2016, через яку Тамба пропустив майже весь сезон, ті ж таки «Чіфс» відрахували його з команди. І знайти нову 34-річний, на той час, лайнбекер не зміг. Тож професійну кар’єру завершив не за власним бажанням.

Справа в тому, що гравці в американський футбол (особливо ті, які чогось досягли) виходять на пенсію з почестями, влаштовують прощальні прес-конференції і всяке таке. У Халі цього всього, звісно, не було, і не було б – якби не одноденні контракти.    

Можливість підписувати одноденні контракти з’явилася у NFL у 1994-му. Подейкують, що гравці випрошували такі угоди і раніше, але завжди отримували відмови. Вперше Ліга дала дозвіл на підписання одноденного контракту ранінбеку Роджеру Крейгу, який закінчував кар’єру в «Мінесоті Вайкінгс», але офіційно пішов на пенсію як гравець «Сан-Франциско Фотінайнерс». Із того часу одноденні, або ж пенсійні, як їх ще називають, контракти стали невід’ємною частиною NFL.

Аби підписати таку угоду, футболіст може сам звернутися до команди, або ж дочекатись такого запрошення від керівництва франшизи. Хоча іноді футболісти відмовляються від таких пропозицій. Наприклад, коли легендарний квотербек Пейтон Менінг оголосив про завершення кар’єри, «Індіанаполіс Колтс» запропонували йому вийти на пенсію гравцем їхньої команди. За «Колтс» Пейтон відіграв 14 сезонів і саме там став топ-футболістом, але закінчувати кар’єру в «Індіанаполісі» не захотів, обравши для цього «Денвер Бронкос», у складі яких Менінг і кинув свій останній пас.

Протилежна ситуація з іншою легендою NFL, ресівером Джеррі Райсом. Його першою командою на професійному рівні були «Сан-Франциско Фотінайнерс», але догравав свої останні роки в NFL він, як і Менінг, у «Денвері». Проте, на відміну від Пейтона, кар’єру Джеррі вирішив завершити там, звідки починав. Він сам попросив Сан-Франциско підписати з ним одноденну угоду. «49-ті» були не проти вшанувати гравця, який виграв з ними 3 Супербоули, але щоб підписати такий контракт, треба було відрахувати когось із команди. Такою була особливість одноденних угод.

Тодішній тренер «Фотінайнерс» Майк Нолан якраз формував нову команду, тож виганяти нікого не хотів. Керівництво «Сан-Франциско» навіть попросило Лігу зробити виняток для Райса і, схоже, отримало добро. Джеррі Райс підписав контракт на суму  1 985 806,49 доларів. Таку цифру запропонував сам футболіст, бо 1985 – рік його появи в команді, 80 – ігровий номер, 6 – рік завершення кар’єри, а 49 – прізвисько команди.

Суми, які прописують у таких контрактах, символічні, і гравці не отримують ані цента.

Після підписання одноденного контракту ні тренуватися, на відіграти бодай декілька символічних хвилин не потрібно. Єдиний обов’язковий ритуал у цьому процесі – це прощальна пресконференція.

Для гравця одноденний контракт – це можливість піти у відставку в команді, яку він вважає найбільш впізнаваною в своїй ігровій кар’єрі. А для команди – це позитивний  і безкоштовний піар.

Фото: Marcio Jose Sanchez/Associated Press; chiefs.com

Другие посты блога

Все посты