Tribuna/Американский футбол/Блоги/Лінія скріміджу/Універсальний солдат із Patriots вийшов на пенсію: грав на 5 позиціях і написав книжку про себе і Тома Бреді

Універсальний солдат із Patriots вийшов на пенсію: грав на 5 позиціях і написав книжку про себе і Тома Бреді

Ці та інші цікаві факти про Джуліана Едельмана

Автор — Svyatoslav Drabchuk
14 апреля 2021, 20:40
7
Універсальний солдат із Patriots вийшов на пенсію: грав на 5 позиціях і написав книжку про себе і Тома Бреді

Після 11 сезонів, трьох виграних Суперкубків і звання найкращого гравця в одному з них Джуліан Едельман оголосив, що йде на пенсію. Причина завершення кар’єри – типова для гравця, який багато бігає і стрибає, – хронічна травма коліна. У цьому матеріалі я зібрав 10 фактів про чоловіка, який, незважаючи на всі перепони, зумів побудувати одну з найбільш успішних кар’єр в історії американського футболу.

1) Забракований університетами. Після закінчення середньої школи жоден виш не запропонував Едельману футбольну стипендію. Хлопцю не бракувало таланту, але рекрутерів відлякували 170 із лишком сантиметрів зросту і худорлява статура. Джуліан намагався вибороти стипендію в коледжі «Сан-Матео» в Каліфорнії. Та після першого ж сезону отримав пропозицію доєднатися до команди університету «Кент Стейт». Тодішній головний тренер «золотих спалахів» Дуг Мартін розповідав, що його скаути в пошуках квотербека обдзвонили декілька каліфорнійських вишів і всюди чули одне прізвище – Едельман.

 2) Аби потрапити в NFL, грав на двох позиціях. У свій останній студентський сезон, окрім квотербека, він також повертав панти (нижче додаю відео цього процесу). Таким чином тренери університету «Кент Стейт» хотіли привернути увагу скаутів професійних команд до талантів свого гравця. І хоча Джуліан так і не отримав запрошення на драфт-комбайн, подію, де збираються всі найталановитіші студенти-випускники країни, команди NFL таки ним  зацікавились.

3) New England Patriots провели з ним 6 співбесід. За словами того ж таки Дуга Мартіна, перед драфтом 2009-го шість різних помічників тренерів команди з Бостона зустрічались з Едельманом. Також «патріоти» влаштували для Джуліуса персональне тренування, після чого задрафтували хлопця в 7-му раунді під загальним 232-м номером. Цікаво, що Patriots вибрали його не як квотербека, а саме як ресівера.

4) У Patriots cтав універсальним солдатом. Головний тренер команди Біл Белічик використовував Едельмана одразу на п’яти позиціях. За спецкоманди 11-й номер грав як «повертач» пантів (Punt returner/PR) і початкових ударів (Kick returner/KR), у нападі – як ресівер і деколи квотербек, у захисті – як корнербек (Cornerback/CB).

5) Створив один із найкращих моментів у NFL. У лютому 2017 New England Patriots вдався один із найнеймовірніших камбеків в історії американського футболу. Але навряд чи «патріоти» тоді виграли б Супербоул, якби за дві хвилини до кінця гри Джуліан Едельман, який перебував в оточенні захисників Atlanta Falcons, не спіймав той пас. Нижче додаю відео, бо це треба бачити.

6)  Є одним із найкращих ловців пасів в історії плей-оф NFL. За 19 постсезонних матчів у Едельмана – 118 спійманих пасів на 1442 ярди. Це другий результат в історії Ліги. За цим показником Джул поступається лише легендарному Джері Райсу. 6 із 19 матчів плей-оф Джуліан закінчував з показником 100 і більше набраних ярдів, що також є другим результатом після того ж таки Райса.

7)  Закінчив університет у 33 роки. У «Кент Стейт» Джуліан навчався бізнес-менеджменту, але не здобув вищу освіту, оскільки після третього курсу потрапив у NFL. До університету він знову повернувся як студент аж через 10 років. Аби виконати обіцянку, дану батькам, у 2019-му Джул таки отримав ступінь бакалавра.

 8) Написав дитячу книжку про себе та Тома Бреді. У книзі «Високий політ» (оригінальна назва – «Flying High») йдеться про білку на ім’я Жуль (Jules), який мріє грати у футбол, але інші тварини насміхаються з нього. Своєю наполегливою працею, дисципліною та з допомогою козлика Тома він таки досягає успіху. Здогадались, про якого Тома йдеться? До речі, є й пояснення, чому саме козлик. Англійською козел (як тварина, звісно, а не натура) пишеться GOAT. Але у світі спорту цією абревіатурою називають найвеличніших спортсменів усіх часів, адже вона розшифровується як Greatest Of All Time. Усього Едельман написав три частини «Flying High».

 9) За кар’єру отримав декілька цікавих прізвиськ. Наприклад, Том Бреді називав Едельмана «Мінітроном». Прізвиського «Мегатрон» (це такий трансформер, якби що) в NFL свого часу отримав ресівер Detroit Lions Келвін Джонсон. Можливо, Бреді вважав свого одноклубника його зменшеною копією. Корнербек Даррел Ревіс, який встиг пограти і з Едельманом, і проти нього, прозвав Джула «Енерджайзером Банні». Та найбільше Джуліусу подобається прізвисько «Білка». За словами колишнього одноклубника Едельмана Роба Гронковскі, той сам називає себе білкою, мовляв він пухнастий, милий і  невловимий.

10)  Був диригентом хору. Едельман дебютував як диригент у 2015-му під час благодійного концерту Бостонського симфонічного оркестру (Boston Pops Orchestra). Під його керівництвом музиканти виконали  одну з найбільш відомих у США патріотичних пісень, написану композитором Джоном Сузо «Зірки та смуги назавжди» (The Stars and Stripes Forever). Згідно з відгуками бостонських журналістів, дебют Едельману вдався.

Про завершення кар’єри футболіста Джуліан Едельман оголосив, сидячи в  режисерському кріслі, посеред порожнього Gillette Stadium, домашньої арени New England Patriots. Дуже символічно, адже за 11 сезонів у складі «патріотів» №11-й пройшов шлях від гравця без конкретної позиції до одного з найкращих ресіверів NFL, універсального солдата головного тренера Біла Белічика і майбутнього члена Залу слави американського футболу. А символізм у тому, що цього всього взагалі могло б і не бути, якби не постійна (режисерська) робота Джуліана над самим собою.

Якщо Вам сподобався текст, ставте + і не забудьте підписатися на блог «Лінія скріміджу».

Фото: NFL, Pinterest

 

Другие посты блога

Все посты