Tribuna/Американский футбол/Блоги/Лінія скріміджу/Ліга добрих справ. У NFL вже пів століття вручають нагороду за людяність

Ліга добрих справ. У NFL вже пів століття вручають нагороду за людяність

Трофей названий на честь легендарного ранінбека, який у 45 років помер від рідкісного захворювання

Автор — Svyatoslav Drabchuk
7 февраля 2021, 15:02
3
Ліга добрих справ. У NFL вже пів століття вручають нагороду за людяність

Кожного року, в останню ніч перед Супербоулом, Національна футбольна ліга вручає нагороди найкращим футболістам та тренерам за підсумками регулярного сезону. У цьому матеріалі ви не дізнаєтесь, хто отримав звання Most valuable player (MVP) чи став найкращим захисником Ліги, – я розповім лише про одну нагороду. Вона називається Walter Payton NFL Man of the Year, і є щорічною нагородою за людяність.

Трофей «Людина року» в NFL вручають з 1970-го. 32 команди ліги щороку номінують на цю престижну нагороду по одному претенденду, кожен з яких відзначився добрими справами як на футбольному полі, так і поза його межами. Найчастіше номінантами стають футболісти-благодійники, активісти та меценати – за зусилля, спрямовані на допомогу нужденним.

Переможець щороку отримує 250 тисяч доларів, які  зрештою отримує підтримувана ним організація. Решту, 31 номінант, отримують від NFL по 40 тисяч «зелених», які також віддають на добрі справи.

Окрім фінансової винагороди, Man of the Year у NFL отримує бронзову статуетку людини в плащі. Цікаво, що це не фігура Волтера Пейтона, – на його честь трофей назвали лише в 1999-му після смерті від рідкісної форми раку. Сама ж скульптура була створена в 1969 році художником-скульптором Даніелем Шварцом. Доручення намалювати ескіз для нового трофею він отримав від тодішнього керівництва Ліги. Шварц виліпив фігуру, яку назвав «гладіатором». Це був гравець лінії нападу, що стояв в шоломі і в накидці на плечах. У NFL схвалили концепцію призу, але попросили, аби статуетка мала більш сучасний вигляд. Ліга сконтактувала з  командою New York Giants і попросила її менеджера відправити одного зі своїх хлопців у студію Шварца на Мангеттені. Для цієї справи обрали Стіва Райта, який мав модельну зовнішність, але не був основним гравцем команди.

Що ж до Волтера Пейтона, то людиною року ранінбек Chicago Bears став у 1977. Майбутній член Зали слави NFL і володар низки багаторічних рекордів Ліги  виступав проти гноблення афроамериканців у США і відіграв важливу роль у зменшенні напруги, пов’язаної із сегрегацією.

Із чинних гравців Національної футбольної ліги лише п’ятеро отримували нагороду Walter Payton NFL Man of the Year:

·       квотебек New Orleans Saints Дрю Бріз у 2006 за вклад у відновлення Нового Орлеану після урагану Катріна;

·       ресівер Arizona Cardinals Ларрі Фіцджеральд у 2016 за гранти на підтримку системи освіти, на дослідження раку молочної залози та підтримку тих, хто зміг побороти цю хворобу.

·       ді-енд Houston Texans Джей Джей Уотт, який у 2017 зібрав більше 40 мільйонів доларів для допомоги мешканцям і відновлення Х'юстона після урагану Харві;

·       ді-енд Jacksonville Jaguars Кале Кемпбелл, який у 2019 пожертвував університету Маямі понад 1,5 мільйонів доларів на пожиттєву стипендію для талановитих футболістів-захисників.

А за підсумками сезону 2020 нагороду Walter Payton NFL Man of the Year виграв квотербек Seattle Seahawks Рассел Уілсон. Із початку пандемії COVID-19 Вілсон опікувався  дітьми, родинами та людьми похилого віку. Разом зі своєю дружиною Сієрою вони пожертвували 1 мільйон доларів для найбільшої організації з боротьби з голодом у США.

Переможців і фіналістів Walter Payton NFL Man of the Year ви легко впізнаєте на полі: у перших значок трофею красується на формі, другі – клеють його на шоломи, тому що це престижно.  

Якщо Вам сподобався текст, лайкніть його і не забудьте підписатися на блог «Лінія скріміджу».

PS. Не пропустіть сьогодні Супербоул. Класне прев’ю – хто проти кого і коли – зробив колега з блогу Нail Mary. Його текст тут.

 Фото: Steve Wright's; N.F.L; AP; Getty Images;

Другие посты блога

Все посты