Tribuna/Триатлон/Блоги/Спорт у всіх його проявах/Чи сумісне вегетаріанство і спорт?

Чи сумісне вегетаріанство і спорт?

Мій досвід

Автор — NZL
20 февраля 2019, 18:44
7
Чи сумісне вегетаріанство і спорт?

Я завжди поважав вегетаріанців і сам вже давно також хотів спробувати відмовитись від м'яса. Однак, завжди мене стримувало те, що я веду активний спосіб життя і регулярно займаюсь спортом. Боявся, що не зможу підтримувати форму на колишньому рівні, звичні навантаження стануть для мене непосильними. Неодноразово шукав інформацію на цей рахунок в інтернеті, але тема вегетаріанства дуже неоднозначна, можна прочитати 10 відгуків і всі вони будуть різними, половина з яких будуть позитивними, а інша половина - негативними. Основна суть зводиться до дискусії на рахунок білків, які є дуже важливими для спортсменів. Одні говорять, що білки тваринного походження неможливо замінити, інші, що вони легко заміняються бобовими рослинами. 

Знайшов цікаву інформацію про бодібілдера Німая Дельгадо, який ні разу за своє життя не їв м'яса.

Виглядає він дійсно круто, хоча відгуки про нього також різні, багато хто говорить, що таке тіло немоливо зформувати без м'яса, а якщо й можливо, то з великою кількістю фармакології та хімії.

Зрештою, я вирішив переконатись на власному досвіді як це, бо поки сам не спробуєш, то так і залишишся з сумнівами та чужими переконаннями.

Для початку запланував пропостити 40 днів. Відмовився повністю від м'яса, риби та яєць. Раціон залишився досить багатий: молочні продукти, овочі, фрукти, макаронні вироби, крупи, бобові, шоколад, горіхи, мед. Наїдався добре, голодним себе не відчував, до м'яса майже не тягнуло. Протягом цього періоду було можливо 2-3 випадки максимум коли дуже хотілося з'їсти чогось тваринного (в основному риби).

Тепер щодо спорту. Почував себе добре, сили та енергії вистачало. Професійним спортсменом я не є, але займаюсь досить часто. За цих 40 днів 3 рази в тиждень грав футбол (це приблизно 17 разів) та ще близько 10 раз займався силовими тренуваннями. Якоїсь суттєвої різниці не відчув, все проходило як і раніше. 

Для професіоналів це питання більш важливе, Тарас Степаненко наприклад казав, що хоч вважає себе віруючим, але християнського посту не дотримується, через регулярні тренування. Леброн Джеймс вже декілька років, як повністю відмовився від свинини та говядини, а м'ясо їсть лише дієтичне.

Я зараз знову тимчасово повернувся до старого режиму, але також планую найближчим часом відмовитись від свинини, а потім можливо і повністю від м'яса. Експеримент пройшов нормально, я переконався, що можна нормально поєднувати любительський спорт з вегетаріанством.

Можливо в когось був подібний досвід, то було б цікаво почути ваші думки щодо цього. Які продукти мають бути в пріорітеті для спортсменів, а що краще виключити з раціону? Які є ризики, при такій дієті, в людей з активним способом життя? Діліться порадами))