Tribuna/Футбол/Блоги/Світовий футбол/Гетеборг - «Янголи» зі Швеції

Гетеборг - «Янголи» зі Швеції

Шлях до першого в історії міжнародного трофею.

Автор — Makswel9524
23 апреля 2020, 16:21
Гетеборг - «Янголи» зі Швеції

Шлях до першого в історії міжнародного трофею.

          За всю історію існування Кубку УЄФА, в його розіграші прийняло дуже багато команд, які жадали отримати омріяний трофей. Але не всім це вдавалося. Одним з таких клубів був «Гетеборг» із Швеції, який приніс своїй країні перший титул на міжнародній клубній арені. Згадаємо як це було.

          Перше коло. Суперник «Гака» Фінляндія

          На жеребкуванні чемпіони Швеції отримали скромний фінський клуб і першу гру на виїзді. Фіни, як і очікувалося відразу ж показали хто на полі господар, вже на 14 хвилині вони повели в рахунку. Але Гетеборці не знітилися і вже до 60 хвилини матчу зробили рахунок 1-3 на свою користь. Гака лиш спромоглася на ще один гол.

          15.09.1981 Гака – Гетеборг  2-3. Голи забивали: Куянпя 14, 68 – Фредрікссон 26, Корнеліуссон 46, Карлссон 60

          Матч відповіді проходив  29.09.1981 в Гетеборзі. Господарі поля, отримавши настанову від свого тренера, Свена-Йорана Ерікссона, ще в першому таймі вирішили хто має йти далі зусиллями Шіллера, Нільссона і Карлссона, зробивши рахунок 3-0. Матч завершився розгромом.

          29.09.1981 Гетеборг – Гака 4-0. Голи: Шіллер 2, Нільссон 6, Карлссон 27, Холмгрен 67.

          Друге коло. Суперник «Штурм» Грац, Австрія

          20.10 1981 стадіон Грац-Лібенау. Тяжкий поєдинок для обох команд. Перший матч показав, що обидва суперники будуть боротися до кінця, і не зрозуміло хто пройде далі. Все розпочалося за сценарієм Штурма. Спочатку на 14 хвилині з пенальті забив Бребер, а вже через 8 хвилин рахунок подвоїв Нідербахер. Це був приголомшливий удар для шведів, але зусиллями Нільссона, який ще в першому таймі відквитав один гол, а на 68 хвилині зрівняв рахуно, шведські Янголи змогли забрати в австрійців перемогу.

          Штурм – Гетеборг 2-2

          Другий матч відбувся 3 листопада 1981, на стадіоні Уллеві. Матч проходив за рівної боротьби обох команд, а перший гол був забитий аж на 47 хвилині. У цьому матчі були гойдалки, як тільки одна команда виходила вперед, інша ж відразу її наздоганяла. На 89 хвилині, за рахунку 2-2 арбітр назначає пенальті у ворота Штурму, до позначки підхолить Фредрікссон і реалізовує пенальті. Нажаль у австрійців уже не вистачило часу, аби звести матч до нічиї. Таким чином далі прямує Гетеборг.

          Гетеборг – Штурм 3-2. Голи: Холмгрен 47, Нільссон 75, Фредрікссон 89 – Стендал 70, Бакота 82.

          Третє коло. Суперник «Динамо» Бухарест.

          У третьому раунді суперником шведів стали румуни. Відбувся перший матч 29.11.1981, господарями поля виступили шведи. Гравці Гетеборга знову вийшли переможцями з дуелі. На три голи шведів гравці Динамо спромоглися лише відповісти один раз.

          Гетеборг – Динамо Бухарест 3-1. Голи: Холмгрін 27, Нільссон 33, 51 - Мултеску 64.

          Виїз у столицю Румунії ставав для шведів простою формальністю, тому що вони підходил до матчу у якості фаворита. Так і сталося, на 23 хвилині все тей же Нільссон, який в попередньому матчі оформив дубль, забиває єдиний гол у матчі. Румуни так і не змогли протиставити щось грізним шведам.

          Динамо Бухарест – Гетеборг 0-1.  Гол: Нільссон 23

          Чвертьфінал. Суперник «Валенсія»

          Ну і настав час для 8 найкращих команд турніру 1981-1982 року. Серед всіх можливих суперників, а далі пройшли Гамбург, Ксамакс, Валенсія, Раднички Н, Данді Юнайтед, Кайзерслаутерн і Реал. Шведи отримали у суперники іспанського гранда. Доволі таки сильну команду.

Перший матч відбувався на території «Летючих мишей» 03.03.1982 року. І скажу відверто, перший тайм був таким, яким ніхто неочікував його побачити. Уже до 20 хвилини рахунок був 2-2, феноменальний старт обох команд. Інші 70 хвилин пройшли за контра атаками і небезпечними ударами від обох команд, але рахунок так і не змінився. Все мало вирішитися у Швеції.

          Валенсія – Гетеборг 2-2. Голи: Арнесен 6, 18 пен – Корнеліуссон 13, Нільссон 14.

          17.03.1982, Швеція. Матч відповіді. Матч у якому іспанці нічого не змогли зробити з місцевими гравцями. Матч який завершився за рахунку 2-0. Голкіпер шведів Вернерссон так і не дав Арнесену забити гол, хоча у нього було декілька гарних моментів.

          Гетеборг – Валенсія 2-0. Голи: Холмгрін 4, Фредрікссон 59 пен.

          Півфінал. Суперник Кайзерслаутерн.

          І ось настав півфінал. Матч у якому зустрічається явний фаворит, Кайзерслаутерн, який після поразки у першому матчі мадридському Реалу 3-1, зумів забити 5 голів у матчі відповіді, і Гетеборг, який дивом дійшов до півфіналу.

          Перший матч відбувся на полях німців. Вони як і очікувалося взяли гру у свої руки і вже на 9 хвилині відкрили рахунок, але такий перебіг не зовсім влаштував шведів. Зусиллями Корнеліуссона на 28 хвилині рахунок зрівнявся і став остаточним.

          Кайзерслаутерн – Гетеборг 1-1 Голи: Хофедіц 9 – Корнеліуссон 28.

          21.04.1982. Матч відповідь проходить у рівній боротьбі обох команд. І лиш завдяки голу на 102 хвилині виводить шведів до фіналу, де на них вже чекає німецький Гамбург.

          Гетеборг – Кайзерслаутерн 2-1 д.ч. Голи: Холмгрін 42, Фредрікссон 102 – Гейе 57

          Фінал. Суперник Гамбург

          Нарешті фінал, переможець визначався за результатами двох матчів. Шведські «Янголи» своїм бажанням показали, що жодний суперник їм не перепона на шляху до омріяного тріумфу. Хоч перший матч і завершився мінімальною перевагою гравців Гетеборга, але це сприйняли як випадковість. Справжньою сенсацією став матч відповіді. Який відбувся 19 травня 1982 у Гамбургу на Фолькспаркштадіон. Нестримних шведів не можливо було зупинити. Матч завершився з рахунком 3-0 на користь шведів.

          Гетеборг – Гамбург 1-0 Гол:Хольмгрін 87

          Гамбург – Гетеборг 0-3 Голи: Корнеліуссон 25, Нільссон 62, Фредрікссон 65 пен.

          Ось таким чином шведська команда, яка жодного разу не програла на турнірі, стала володарем Кубку УЄФА, омріяний трофей, який підкорився їм ще раз аж через 5 років у 1987. Можливо їх тріумф не стався без везіння, але вони точно заслужили стати переможцями.

Список тріумфаторів: голкіпери Томас Вернерссон та Ове Тобіассон, захисники Рубен Свенссон, Глен Хюсен, Конни Карлссон, Стіг Фредрікссон, Глен Холм, півзахисники Торд Хольмгрін, Джеррі Карлссон, Глен Стрьомберг, Глен Шиллер, Хокан Сандберг, нападники Дан Корнеуліссон, Торбьерн Нільссон, Томмі Хольмгрін, Мартин Холмберг. Тренер Свен-Йоран Ерікссон.

Другие посты блога

Все посты