Tribuna/Футбол/Блоги/Українською про світове/Потенційні зміни в «Арсеналі». Кого купують та кого продають на півночі Лондона

Потенційні зміни в «Арсеналі». Кого купують та кого продають на півночі Лондона

Трансферне вікно в Англії закривається трохи менше, ніж за тиждень. Всі топ-клуби приблизно окреслили свої трансферні цілі та завершили основні угоди. Одним з клубів, який ще не зробив жодної по-справжньому гучної купівлі, залишається «Арсенал». Давайте припустимо, як Артеті треба змінити команду, кого купити, а кого продати аби повернути «канонірів» на верхівку англійського футболу.

Автор — Lesha Sierov
30 сентября 2020, 12:35
2
Потенційні зміни в «Арсеналі». Кого купують та кого продають на півночі Лондона

Трансферне вікно в Англії закривається трохи менше, ніж за тиждень. Всі топ-клуби приблизно окреслили свої трансферні цілі та завершили основні угоди. Одним з клубів, який ще не зробив жодної по-справжньому гучної купівлі, залишається «Арсенал». Давайте припустимо, як Артеті треба змінити команду, кого купити, а кого продати аби повернути «канонірів» на верхівку англійського футболу.

Для того, щоб когось придбати, потрібно когось продати, тож спершу поговоримо про трансфери на вихід.

«Арсенал» вже продав Емі Мартінеса до «Астон Віли» майже за 20 млн. євро. Хоча аргентинський голкіпер і входив до планів Артети на наступний сезон, як другий воротар, сам Еміліано надав перевагу регулярній ігровій практиці у менш статусному клубі. На його місце було придбано  Рунара Алекса Рунарсона, 25-ти річного ісландського голкіпера, який пограв у датському «Норшеллані» та французькому «Діжоні», звідки й перебрався до Англії. Сам голкіпер описує себе як сучасного воротаря, який не боїться грати ногами та готовий підчищати за захисниками їх огріхи. Також добре грає при виходах віч-на-віч (на відео з 01:15).

Проте як щодо продаж тих, хто все ще у клубі? Хто не входить до планів Артети на майбутнє?

Вже не перший сезон символом недалекоглядності «Арсенала» є Месут Озіл. Німець у лютому 2018 року підписав трирічний контракт із зарплатою 350 000 фунтів на тиждень і, отримавши бажане, припинив грати. Месут ходив по полю пішки, видаючи по 2 асисти за сезон (з «Реала», нагадаю, його купували, як кращого асистента Європи на той час). Озіл був одним із улюбленців Венгера і потрапляв до складу команди при Емері, проте Артета, здається, зовсім не вірить у німця. На прес-конференціях Мікель дуже обережно відповідає на запитання щодо непотрапляння гравця до стартового складу. Поточний контракт Озіла закінчується влітку 2021 року і все вказує на те, що продляти його не планують. Для «Арсенала» було б великим плюсом продати гравця вже цього трансферного вікна для того, щоб полегшити зарплатні відомості. Проте сам Озіл хоче "відпрацювати" контракт із лондонцями до кінця.

Сократіс Папастатопулос.

Будучи основним гравцем при Емері, з приходом Артети грек втратив місце у складі. Це й не дивно, Сократісу вже 32, він всю кар’єру грав у формації з чотирма захисниками, тож адаптуватися під трійку центральних для нього важко. До того ж часті помилки та не найкраща гра ногами при білд-апі не залишають греку майже ніяких шансів на майбутню кар’єру у лондонському клубі. Ще у Дортмунді Сократіс «славився» тим, що часто заробляв пенальті у свої ворота, в Лондоні ця тенденція продовжилася. Активний інтерес до гравця проявляв «Наполі», тож переїзд в Італію для 32-річного гравця здається хорошим варіантом.

Ще одним центральним захисником, який не виправдав покладених на нього надій, став Шкодран Мустафі. Чемпіон світу 2014-го року був куплений з «Валенсії» за 40 млн. євро у 2016 році як один із потенційно основних захисників німецької збірної на довгі роки, але в «Арсеналі» Шкодран проявити себе так і не зміг. Часті позиційні помилки, програні єдиноборства, привезені пенальті – все це супроводжувало німця протягом усієї лондонської кар’єри. Емері продовжував ставити Мустафі в основу команди тому, що не було альтернатив. Проте з приходом Габріеля та Саліба місце Шкодрана в основі під великим питанням. Гравцем активно цікавилися «Лаціо» та той же «Наполі», тож чому б 28-ми річному центральному захиснику не продовжити свою кар’єру в Серії А?

Матео Гендузі.

Французький опорник застовбив собі місце в основі за часів Емері, в Матео вбачали майбутнє «Арсенала», навіть не зважаючи на не дуже вдалий старт в АПЛ. Гендузі прогресував, його любили експерти, Емері продовжував довіряти молодому гравцеві у центрі поля, особливо після скандалу із Джакою, проте з приходом Артети позиції француза похитнулися. Під час збору у Дубаї в лютому Артета та Гендузі серйозно посварилися, проте невдовзі прийшли до миру. А вже у липні, після відверто неналежної поведінки француза під час матчу з «Брайтоном», де Гендузі провокував гравців суперника розмовами про зарплату, ситуація у стосунках з головним тренером «Арсенала» погіршилася остаточно. Після цього інциденту француз не зіграв жодного матчу за «канонірів». «ПСЖ» був зацікавлений у трансфері футболіста і це, здається, клуб, який максимально підходить Матео. Проте французи відмовилися від гравця.

Лукас Торрейра.

Мабуть, той гравець з усього списку потенційних трансферів, продаж якого хотілося б бачити менш за все. Талановитий опорник, який прекрасно вписувався у 4-2-3-1 в парі з Джакою та видав прекрасний сезон 18-19 та непоганий 19-20, на жаль, не підходить під 3-4-3 Артети. Гравцем активно цікавиться мадридський «Атлетіко», в системі якого Торрейра, який відмінно чіпляється за м’яч та грає у відборі, грав би провідну роль. До того ж трансфер уругвайця міг би стати ключем до підписання потенційного новачка «Арсенала».

Далі плавно переходимо до перспектив підписання нових гравців в лондонський клуб.  Таких футболістів, навколо яких найактивніше ходять чутки, які пов’язують їх з «Арсеналом», два. І перший – Томас Парті з мадридського «Атлетіко». Обмін Торрейри на Парті здається варіантом win-win, проте мадридці згодні лише на 50 млн. євро за гравця без розстрочок та бонусів. А Лукаса, в свою чергу, «матрацники» готові взяти в оренду із правом викупу наступного літа. Сподіваюся, клубам вдасться домовитися і вже у найближчий час вболівальники зможуть побачити Парті у стані «канонірів». Навряд чи Артета ставитиме його у пару із Джакою, тому що гравці виконують приблизно одні функції на полі, тож цей трансфер – альтернатива Гранітові на позиції опорника-руйнівника із претензією на основну.

Другим потенційним новачком «Арсенала» є центральний півзахисник «Ліона» Усем Ауар. Француз алжирського походження ж є альтернативною для Дані Себальоса у центрі поля. При Артеті один з двох центральних півзахисників є тим, хто загострює гру біля штрафної суперника проникаючими пасами. Себальос добре показав себе в цьому плані, Ауар же має не менш елітний рівень у грі в пас. За 8 матчів у Лізі Чемпіонів минулого сезону француз віддав 6 гольових передач та відзначився одним забитим голом. Тож його підписання не тільки створить конкуренцію у центрі поля (при всій моїй любові, Ель-Нені та Віллок – не ті гравці, які в змозі конкурувати із Джакою та Себальосом), але й додасть у креативі у середині, чого так не вистачає команді Артети зараз.

Трансферне вікно зачиняється 5-го жовтня, тож в «Арсенала» дуже мало часу для здійснення всіх угод. Проте особисто я сподіваюсь на позитивний результат хоча б одного з трансферів на вхід до клубу та якісного підсилення в команді. Але для цього потрібні кошти із продажу гравців.

Другие посты блога

Все посты