Tribuna/Футбол/Блоги/Українською про світове/Вдалий старт проти слабкого суперника. Про матч «Арсенала» проти «Фулгема»

Вдалий старт проти слабкого суперника. Про матч «Арсенала» проти «Фулгема»

У 1-му турі нового сезону АПЛ «Арсенал» зустрічався із «Фулгемом» на «Крейвен Коттедж». Господарі щойно повернулися до Прем’єр ліги, вони підсилилися цього трансферного вікна і мають намір зберегти прописку в еліті. Каноніри ж, здається, приходять до тями після періоду Емері та Юнберга, в команді нарешті вбачається система. Не дарма Артета отримав підвищення: тепер іспанець не головний тренер, а менеджер першої команди, що значно розширює його повноваження.

Автор — Lesha Sierov
13 сентября 2020, 16:36
Вдалий старт проти слабкого суперника. Про матч «Арсенала» проти «Фулгема»

У 1-му турі нового сезону АПЛ «Арсенал» зустрічався із «Фулгемом» на «Крейвен Коттедж». Господарі щойно повернулися до Прем’єр ліги, вони підсилилися цього трансферного вікна і мають намір зберегти прописку в еліті. Каноніри ж, здається, приходять до тями після періоду Емері та Юнберга, в команді нарешті вбачається система. Не дарма Артета отримав підвищення: тепер іспанець не головний тренер, а менеджер першої команди, що значно розширює його повноваження.

Перейдемо до самого матчу. Арсенал вийшов грати зі схемою 3-4-3. Сам Артета говорив, що бачить майбутнє Арсенала у 4-3-3, проте зараз, вочевидь, через кадрові проблеми, поки не може повноцінно інтегрувати цю схему до колективу. Перший свій матч в АПЛ після травми зіграв Лено, вийшовши у старті. Трійку центральних захисників склали Холдінг, новачок Габріель та Тірні. У центрі поля розташувалися Джака та Ельнені (саме йому, а не Себальосу довірив місце в основі Артета), а ролі латералів виконували Бельєрін справа та Мейтланд-Найлз зліва. І трійка попереду: Обамянг зліва, Ляказет у центрі, а справа ще один новачок команди - Вілліан.

Старт «Фулгема» наступний. У воротах Родак (орендований у «ПСЖ» Ареола залишився у запасі). В центрі захисту грали капітан Гектор та Ріем. А на флангах зліва – Брайан, а справа – Одуа. Два центральні півзахисника – Рід та Керні. Під нападником розташовувався Онома. Лівого вінгера грав Кавальєру, а правого – Кебано. І на вістрі атаки Камара.

Гру активніше розпочав «Арсенал». Каноніри із перших хвилин увімкнули високий пресинг, показали, що вони гратимуть в цьому матчі першим номером та володітимуть м’ячем. Разом із тим відчувалася деяка нервовість у діях захисту «Арсеналу». Новачок команди, Габріель на перших хвилинах ледве не привіз гол у свої ворота, непорозумівшись із Лено, на щастя, німецький голкіпер врятував.

Вже фірмовими стали підключення Тірні у якості лівого латераля, коли Джака ставав одним із центральних захисників. Проте у цьому матчі декілька разів «Фулгем» ледве на покарав «Арсенал» за таку активність їхнього флангового захисника, мавши гострі моменти, які прийшли із зони шотландця. Проте партнери цю загрозу нівелювали.

Усереднені позиції гравців у матчі. Тірні №3

«Фулгем» грав компактним блоком у центрі. Часто вінгери підключалися задля насичення центральної зони, чим «Арсенал» і користувався. Команда Артети використовувала діагональні передачі і гравець, який цю передачу отримував, мав вільну зону, у яку він вривався та вже звідти загострював. Так каноніри забили один зі своїх голі, але про це трохи згодом.

Відкрив «Арсенал» рахунок вже на 8-ій хвилині. Ельнені побачив ривок Обамеянга, виконав закидання до штрафної, Обамеянг передачу прийняв, віддав до центру і після серії рикошетів та добивань, Ляказет забив перший гол цього сезону АПЛ.

Каноніри продовжували тиснути та володіти м’ячем. Команда пресингувала високо, а атакувальні гравці часто поверталися назад відпрацьовуючи в обороні. І це не могло не позначитися на самій грі, тому що така інтенсивність дуже виснажувала, і «Фулгем» мав декілька непоганих підходів до воріт Лено, а декотра незіграність центру захисту робила ці підходи більш небезпечними. Проте пробити німецького голкіпера господарям поля в цьому матчі не вдалося.

На початку другого тайму Габріель виправився за свої огріхи в обороні, попрацювавши добре в атаці. Після подачі з кутового від Вілліана, бразильський захисник переграв у повітрі всіх своїх опонентів та забив у своєму дебютному матчі.

Тут також варто виокремити те, як розташовувалася команда при кутовому: всі гравці у воротарському, поряд один з одним та дуже щільно. Цього сезону до команди прийшов новий тренер стандартів, Андреас Георгсон із «Брентфорда» і його роботу видно вже з перших матчів.

Після другого пропущеного голу господарі активізувалися та почали рухатися швидше, на поле вийшов Мітровіч, кращий бомбардир минулого сезону Чемпіоншипа, проте нічим особливо корисним для команди серб не відзначився.

А «Арсенал» забив втретє. І допомогла як раз-таки довга діагональ, які каноніри неодноразово використовували у матчі. Вілліан підхопив м’яча у центрі, перевів на Обамеянга, який увірвався до штрафного та поставив крапку у цьому матчі.

Взагалі, Вілліан став справжнім героєм у поєдинку. Окрім трьох асистів, у бразильця 96% точних передач у матчі, 5 відборів та 3 створених шанси. Також його визнано кращим гравцем матчу. В іншого дебютанта, Габріеля, окрім забитого голу найбільша кількість передач та виносів, найбільше він вигравав дуелей, а також 100%-ва успішність відборів м’яча. Незважаючи на невпевнений старт гри, по ходу бразилець додав і став також одним з найкращих.

Висновок

«Арсенал» виглядав дійсно топ-командою у цьому матчі. Але це гра із «Фулгемом», командою, що тільки но піднялася із Чемпіоншипа та дозволила Артеті грати першим номером. Ми також бачили, як «Арсенал» за такої системи грає другим номером проти більш сильних команд ( матч з «Ліверпулем» за Суперкубок). Але обидві варіації все ще залишають питання. «Арсенал» прогресує, це помітно, проте вічні проблеми у захисті нікуди не зникли. Варто поглянути, як той же Габріель буде почувати себе під більш сильним тиском, ніж чинив «Фулгем» ( а на це здатні відсотків 80 команд АПЛ). В будь-якому разі, за канонірами приємно дивитися, тож будемо спостерігати. А «Фулгему» треба буде докласти дуже багато зусиль, аби залишитися у Прем’єр Лізі.

Другие посты блога

Все посты