Tribuna/Баскетбол/Блоги/NBA.ua/Чи стане Святослав Михайлюк першим українцем на NBA All-star?

Чи стане Святослав Михайлюк першим українцем на NBA All-star?

Один із найперспективніших українських баскетболістів проводить свій останній рік в університеті Канзаса. І вже у 2018-му Михайлюка на драфті обере одна із команд головної ліги планети – NBA. Для того, аби Сват отримав там статус зірки чи, бодай, міцного рольовика, насправді повинно зійтися чимало планет і центральна з них - це робота над собою самого баскетболіста. Утім, приводи для оптимізму є вже зараз. Тож чому не видати 20-річному юнаку кілька авансів і не помріяти про те, що колись він зіграє у матчі всіх зірок?

Блог — NBA.ua
Автор — Vitalik Hlyvinskyy
7 декабря 2017, 22:11
12
Чи стане Святослав Михайлюк першим українцем на NBA All-star?

Американська студентська ліга з баскетболу – NCAA, попри те, що багато гравців тут (по суті) діти, має усі підстави називатися одним з найсильніших баскетбольних чемпіонатів світу. Хлопці, яким з університету таки не вдається пробитися в NBA, часто їдуть до Європи, де з ходу починають грати провідні ролі в професійних командах.

Баскетболісти ж із очевидним талантом, зазвичай, перебираються з універу в NBA вже після першого курсу. 20-річний українець Святослав Михайлюк проводить в одному із найпрестижніших (якщо йдеться про баскетбольну команду) університетів США - "Канзас Стейт" вже четвертий рік. Утім в конкретному випадку Сві (так Михайлюка називають у штатах) це не мінус, а плюс

Минулого літа Сві думав над тим, аби вже тоді виставити свою кандидатуру на драфт NBA. Він навіть брав участь у показових тренуваннях з командами ліги. Та від усіх почув одне і теж: "ти повинен показати більше, щоб грати в NBA". Тож він залишився в універі і взявся показувати ...

Новий сезон в NCAA стартував зовсім нещодавно. Михайлюк і його Канзас встигли зіграти 8 офіційних матчів. І навіть такого невеликого відрізку достатньо, аби говорити про те, що Сві вперше за 4 роки є ключовою фігурою у команді. Святослав показує найкращі цифри у кар’єрі: 16 очок, майже 4 підбирання, більше 2-х передач і 1.4 перехоплення в середньому за гру. Українець реалізовує вражаючі 50% 3-очкових кидків, при цьому виконуючи майже 7 спроб з-за дуги в кожному матчі. Крім того, він набагато активніше і сміливіше йде у проходи ніж раніше, демонструючи що здатен бути кимось більшим, ніж просто шутером.

Та навіть ці промовисті цифри не здатні показати увесь прогрес Свата. Зе рештою доведеться подивитися кілька матчів. Михайлюк може рівноцінно ефективно (принаймні у студентах) закривати позиціїї 2 і 3 номерів. Та значну частину гри українець керує атакою команди. По суті він виконує функції пойнт-форварда. Практично кожна позиційна атака Канзаса, у тій чи іншій своїй фазі, проходить крізь руки черкащанина. До всього, Михайлюк ще й, вочевидь, отримав карт-бланш від настаника команди Біла Селфа.  Святослав може брати на себе "креативні" кидки, за які на студентсьому рівні гравцям, зазвичай, дають по шапці. Заробити такі права можна було лише викладаючись на тренуваннях, а українець точно працював як проклятий. Найбільше це помітно на своєму боці майданчика. Абсолютно несподівано українець став класним (за студентським мірилом) захисником. У минулих сезонах тренери суперника навмисно робили із Михайлюка ціль для своїх гравців, через його слабкість у захисті. Цьогоріч від такої ідеї доводиться відмовлятися

"Мені здається, він завжди міг це робити, зважаючи на його розміри та атлетизм. Думаю, проблеми були лише ментальні. Він нарешті сконцентрувався і повністю викладається на обох половинах майданчика".Так, щодо прогресу Сві у захисті висловився його найкращий друг у команді, а заодно і головна зірка нинішнього Канзаса Девонте Грехем.

Той же Грехем розповів, що тренер Селф на кожному тренуванні впродовж кількох років акцентував увагу Михайлюка на обороні і той врешті почав використовувати свої довжелезні руки з користю. Святослав, головною зброєю якого все ж залишається кидок, не повинен ставати елітним стопером. Проте тепер, команда, яка обиратиме його на драфті, не хвилюватиметься куди б сховати його в захисті при кожному володінні суперника.

Спеціалізований портал www.nbadraft.net зараз пророкує, що українця оберуть під 39-м загальним піком драфту 2018. Перед стартом же сезону йому прогнозували місця в самісінькому кінці другого раунду. Якщо Михайлюк продовжить у тому ж дусі, то зможе розраховувати і на місце у першому раунді (топ-30). А це, крім престижу, більші гроші у дебютному контракті.

Прогнозувати Святославу майбутнє місце на All-star Game, звісно, надто самонадіяно і поки більше схоже на мрію, ніж на план дій. Утім в це міжсезоння Михайлюк показав риси, які дійсно можуть завести його далеко - вміння слухати і виконувати настанови тренера та бажання розвиватися у різних аспектах гри.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов