Tribuna/Баскетбол/Блоги/NBA.ua/Час повірити у магію?

Час повірити у магію?

Міжсезоння 2017/18 у NBA стало одним із найнасиченіших у новітній історії ліги. Звідси і височенні сподівання на старт самого сезону. І він не розчаровує. Навіть більше. Попри очікувано цікаві голлівудські сценарії із Ембідом, Уестбруком/Ентоні/Джорджем, Ірвінгом чи Антетокунмпо в головних ролях, в регулярному чемпіонаті знайшлося місце і для своєрідного артхаусу від скромного Орландо

Блог — NBA.ua
Автор — Vitalik Hlyvinskyy
2 ноября 2017, 20:03
10
Час повірити у магію?

Вивіска матчу Мемфіс Грізліс – Орландо Меджик минулої ночі, зазвичай, нічим би не виділялася на фоні інших одинадцяти поєдинків ігрового дня. Власне, найімовірніше, ця гра була б однією з останніх у списку потенційного перегляду, практично у будь-якого нейтрального вболівальника. Якби не місця суперників у турнірній таблиці. Мемфіс виходив на паркет лідером західної конференції, а Орландо – другою командою сходу. І якщо Грізліс за останні роки привчили, що від них можна чекати буквально будь-чого, то Меджик – головна несподіванка старту сезону. 

З восьми стартових матчів Орландо виграв 6 і це при тому, що вже в другій грі травмувався їхній основний розігруючий Елфрід Пейтон. З-поміж інших Меджик здолали Клівленд і Сан-Антоніо. Кожного з різницею більш ніж у 20 очок. Перед стартом сезону американські букмекери прогнозували флоридцям близько 35-ти перемог у чемпіонаті і місце далеко за межами зони плей-оф. Що, в принципі, і не дивно. За минулий сезон команда назбирала всього 29 тріумфів. Зірок влітку не підписала, а на драфті вибрала Джоната Айзека - далеко не того гравця, який здатен одразу дати команді суттєвий імпульс. На увесь склад флоридців жодної поїздки на Матч усіх зірок. Утім чого букмекери не могли врахувати – це абсолютно неправдоподібний прогрес кількох гравців Орландо.

Перший у цьому списку - Аарон Ґордон. 4-й пік драфту 2014 року, нарешті почав давати результативність, яку від нього сподівалися в Орландо. До приходу в НБА Ґордона порівнювали із Блейком Ґріффіном і в цьому сезоні порівняння актуальне, як ніколи. Річ у тому, що обоє за літо неймовірно прогресували у кидках з-за дуги. Ґордон у минулому сезоні виконував 3.3 триочкові спроби за гру із жалюгідним відсотком 29. За перші вісім матчів нового чемпіонату у Аарона майже 4.5 кидків з-за дуги при 57%(!!!) реалізації. Ось тут репортер The Ringer Кевін О’Коннер розбирає дрібну, здавалося, зміну у роботі ніг Аарона, яка, ймовірно, і стала ключем до його прогресу.

Та якщо, від 22-річного Ґордона чекати прогресу, нехай і не такого вражаючого, та все ж можна було. То на 5 років старший Нікола Вучевіч демонструє, що бажання залишитися в найкращій лізі планети може творити дива. Ще в минулому сезоні чорногорець – представник вимираючого виду центрових із хорошим набором рухів у пості, ненависними тренерам далекими 2-очковими і без належної гри в обороні. Нині ж це просто мрія наставників - так званий "стрейч 5 (розтягуючий центр)" і монстр на щитах (це, щоправда, завжди було сильною стороною Вучевіча). Нікола, який за весь минулий сезон кинув 75 триочкових, за 8 матчів нинішнього чемпіонату зробив 35 спроб з-за дуги із відсотком влучності 40 !!!

Важкі форварди та центрові суперників Орландо, тепер змушені виходити з під свого кільця і за Ґордоном і за Вучевічем, і ніхто не отримав від цього стільки плюсів, як Еван Фурньє. Француз - найрезультативніший гравець Меджик (22 очка за гру). Еван раз за разом отримує, буквально, вільні коридори до кільця

При цьому він ще й реалізовує понад 55% своїх 3-очкових. Це найкращий результат в усій лізі, серед тих хто робить більше п’яти спроб за гру.

 

Інший ключовий аспект успіху Орландо, окрім прогресу гравців – це реальне підсилення у міжсезоння. Джонатан Сіммонс провів блискучий минулий плей-оф за Сан-Антоніо, який дозволив йому у 28 років отримати від Меджик контракт на 6 мільйонів за сезон. Сіммонс дає флоридцям усе, чого тільки можна хотіти з лавки - максимальну енергію в захисті, і майже 16 очок в атаці.

6-й номер драфту Джонатан Айзек виглядає нехай і не так яскраво як інші новачки: Бен Сіммонс, Де’Аарон Фокс чи Джейсон Тейтум, але уже приносить реальну користь команді, насамперед в захисті і на щитах.

При цьому усьому, Орландо отримує максимум ще й від героїв другого плану. Ді Джей Огастін, Теренс Рос, Шелвін Мак, Бісмак Бійомбо, Мо Спейтс і навіть Аарон Аффлало, який вже роздумував над продовженням кар’єри десь у Китаї, не псують каші.

Головний тренер Орландо Френк Фогель, кілька років тому збудував Індіану Пейсерс, яка у фіналах східної конференції двічі поступилася Маямі Джеймса/Вейда/Боша 3-4 і 2-4. Основою тієї команди був зубодробильний захист, збудований навколо, тоді ще блискучого рім-протектора Роя Хібберта. Щось схоже Фогель спочатку спробував зробити і тут, для чого і підписував Бісмака Бійомбо. Та Френк зумів вчасно змінити вектор роботи. Замість ностальгії за своєю Індіаною, тренер взяв оптимальний з можливих зразків - Голден Стейт Воріорс. Нині атака Орландо базується на тому ж невпинному русі м’яча і людей, що й у чинних чемпіонів. Меджик треті в лізі за кількістю результативних передач за матч (25.3). Більше тільки у Голден Стейт та Філадельфії. З-за дуги Меджик атакують найкраще у NBA - 44%. При цьому своїм суперникам вони дозволяють реалізовувати всього 28% дальніх спроб - знову найкращий результат чемпіонату

ЩО ДАЛІ?

Орландо Меджик набагато кращі ніж від них очікували, та все ж не настільки круті, як виглядає зараз. Неправдоподібно високий відсоток триочкових повинен рано чи пізно дещо опуститися, а суперники точно почнуть влучати краще. Це утім, все одно, не відміняє вражаючого прогресу Ґордона, Вучевіча та Фурньє і того факту, що на гру Орландо, банально, приємно дивитися. Попри передсезонні прогнози, Меджик боротимуться за плей-оф. І мій особистий прогноз – вже у цьому сезоні проб’ються туди вперше після від’їзду Дуайта Ховарда у 2012 році