Tribuna/Бокс/Блоги/Бійцівські нариси/Венесуелець міг стати легендою, але вбив дружину і наклав на себе руки. Все через наркотики

Венесуелець міг стати легендою, але вбив дружину і наклав на себе руки. Все через наркотики

Моторошна історія Едвіна Валеро.

Автор — Макс Діденко
30 мая 2020, 15:54
24
Венесуелець міг стати легендою, але вбив дружину і наклав на себе руки. Все через наркотики

Від редакції: це пост блогу Бійцівські нариси, зроблений для конкурсу «Раунд!». І це перший матерiал автора на нашому сайті, хоча він зареєстрований вже 3 роки. Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою. І самі приймайте участь!

***

Знаєте, у чому різниця між професійним бійцем та пересічним в’язнем? Спортсмен б’є до крові, гонгу, суддівського втручання, ув’язнений – до смерті противника. Едвін «Динаміт» Валеро був справжнім убивцею, проте виступав у ринзі та за правилами профі боксу. Він мав усі шанси розірвати на шмаття Менні Пак’яо, як робив це із 27-ма попередніми суперниками.

Проте у 28 років життя враз обірвалося. Від власних рук.

Чемпіон світу у легкій вазі народився 3 грудня 1981 року у Венесуелі. Знаєте, Латинська Америка періоду другої половини ХХ століття – регіон доволі загадковий. Наркокартелі, державні перевороти із приходом до влади комуністів, громадянські війни – ось типова буденність жителів Південної Америки. Здавалося б, сприятливе оточення, аби поринути у світ криміналу (що, між іншим, теж мало місце в житті нашого героя). Проте у 12 років Валеро все ж зробив вибір на користь боксу.

Венесуелець Валеро – шибайголова ще змолоду. Будучи підлітком, він займався крадіжками. У 20 років, їдучи на мотоциклі, потрапив у ДТП та зазнав суттєвих пошкоджень головного мозку. Проте була й інша сторона навіженості хлопаки – виступи в ринзі. На той момент – серед аматорів. У свої 20 років він мав рекорд 86-6 (57 КО).

Автор унікального світового рекорду

Валеро дебютував на профі ринзі 9 липня 2002 року поєдинком проти свого співвітчизника Едуардо Ернандеса. Суперник – звичайний ноунейм, який не достояв навіть до кінця першого раунду. Аби не применшувати бійцівський рівень Ернандеса, зазначу, що 17 наступних візаві Валеро теж не зуміли протриматися бодай 3 хвилини в ринзі з Динамітом. Він подужав 18 противників поспіль уже в першому раунді, встановивши світовий рекорд.

Цікаво, що саме 18-й поєдинок став насправді доленосним для Едвіна. У лютому 2006-го він не тільки вніс своє ім’я до Книги рекордів Гіннеса, а ще й виборов пояс WBA Fedelatin у дуелі з Вібером Гарсією.

Не пускали виступати в Штати, але допоміг Арум

Едвін Валеро – справжній діамант для путнього промоутера. Тому не дивно, що ще в 2004 році венесуельцем зацікавився Оскар Де Ла Хойя. Його компанія «Golden Boy Promotions» хотіла взяти Динаміта під своє крило, проте не судилося. Низка медичних обстежень та томографія голови показали, що травма, отримана Валеро в ДТП, та закони Сполучених Штатів несумісні з амбіціями самого боксера виступати на найбагатшому боксерському ринку світу. У підсумку, підписаний контракт анулювали, а боксер був змушений проявляти себе на азійському та центрально- і південноамериканському ринках.

Але вдача топового американського промоутера все ж посміхнулася Валеро. Відомий по роботі з Мухаммедом Алі Боб Арум запримітив боксера. Вибив для венесуельця можливість виступити у США. 4 квітня 2009 року в Техасі Динаміт здобув титул чемпіона світу за версією WBC, нокаутувавши Антоніо Піталуа вже на початку другого раунду.

Надалі були два захисти чемпіонського пояса – в грудні 2009-го без особливих проблем «по кісточках» розібрав Ектора Веласкеса, а вже за півтора місяця в драматичній дуелі подужав Антоніо Демарко (який згодом усе ж завоює пояс WBC). У поєдинку проти Демарко Валеро отримав неабияке розсічення.

Претендент вдарив Валеро ліктем, але апеляції венесуельця до судді не дали жодних результатів. Втім, це не завадило подужати суперника достроково в дев’ятому раунді, зафіксувавши свій рекорд такими числами: 27-0 (27 КО). Ідеально.

Не дивно, що ще з 2008-го року точилися чутки щодо потенційного мега-файту в легкій вазі Пак’яо – Валеро. Але бій так і не відбувся. 

Відрізнявся зухвалим стилем, але мав невисоку варіативність

Едвіна Валеро прозвали «Динамітом» через його приголомшливо вибухову манеру ведення поєдинку. Він – шульга із диявольським лівим хуком та потужним пресингом. Перші 18 двобоїв були виграні почасти за рахунок того, що латиноамериканець починав вкладати силу в удар уже з першої трихвилинки. І це давало свої плоди.

Помітний недолік у роботі Валеро – невисока варіативність. Він може без кінця пресингувати візаві та проводити затяжні комбінації, працюючи першим номером. Проте людей, які спостерігали за вишуканою роботою венесуельця в ролі аутфайтера, не більше за тих, хто бачив «дриблінг Арбелоа». З іншого боку, для чого тобі думати про захист та контратаки, якщо ти від першої й до останньої секунди бою атакуєш?

Про міць Валеро відомо й від інших боксерів. Під час тренувальних таборів він міг познущатися з Де Ла Хойї чи Еріка Моралеса. А чемпіон світу Майкі Гарсія казав, що саме Валеро був найжорсткішим серед усіх, з ким йому доводилося працювати.

Дружив з алкоголем і наркотиками. Через них убив дружину, а потім наклав на себе руки за допомогою штанів

Дитинство хлопця з Венесуели за визначенням не може бути простим. Наркотики, бійки, крадіжки та бокс сформували непростий характер латиноамериканця. Відомим є той факт, що алкоголь та заборонені препарати були невід’ємною частиною Валеро навіть під час професійної кар’єри. До цих справ боксер залучав і свою дружину Дженіфер Кароліну Вієру де Валеро, із якою вони виховували двох дітей.

Менше з тим, своїми спортивними звитягами Динаміт нажив собі славу національного героя. Його підтримував не тільки простий люд Венесуели, але й тамтешня влада. Ця прихильність була цілком обопільною, тому на знак довіри він набив собі на грудях прапор Венесуели з портретом президента та лідера Соціалістичної партії Уго Чавеса.

Упродовж усієї кар’єри Валеро просочувалися чутки щодо неврівноваженості боксера. У ЗМІ неодноразово з’являлися новини про те, що Валеро «на ти» з алкоголем та кокаїном, потрапляв у ДТП та тікав з місця подій, погрожував своїй дружині та бив її. Окрім того, важко недооцінити інцидент з аварією, коли боксер їхав на мотоциклі у свої 20. Вижити після такого – уже чудово, але проведена тоді лоботомія, можливо, мала відбиток на все життя боксера.

Чемпіон світу з боксу дуже кохав свою дружину Кароліну, але й ревнував не менш. Жінку кілька разів помічали зі значними побоями, проте вона щоразу запевняла журналістів у тому, що це просто випадковість. Мовляв, вона через власну необачність впала зі сходів. 

Проте всі заперечення жінки були назавжди розвіяні 18 квітня 2010 року. Едвін Валеро в стані наркотичного та алкогольного сп’яніння зарізав матір двох своїх дітей у готельному номері, після чого зателефонував до поліції та заявив про те, що хтось убив його супутницю. Венесуелець був підозрюваним у вбивстві Кароліни, що згодом сам і підтвердив. За кілька годин після арешту Валеро вчинив самогубство своїми ж штанами.

***

Йому було тільки 28. Попереду – цілком реальний поєдинок проти Пак’яо та потенційний статус легенди світового боксу. Проте його диявольська одержимість мала дві сторони медалі. Одна – здійняла його до самих небес, інша ж – опустила прямісінько в домовину. 

Фото: Olivares/Notitarde via AP; Getty Images