Tribuna/Гандбол/Блоги/ГК Мотор/Північні гості

Північні гості

Хто представляє Батьківщину гандболу в нинішній Лізі чемпіонів?

Блог — ГК Мотор
18 октября 2014, 14:46

Aalborg Håndbold (Ольборг, Данія)

ГК «Ольборг» заснований в січні 2011.

Чемпіон Данії (2): 2010, 2013; віце-чемпіон (1): 2014; бронзовий призер (1): 2004.

Володар Суперкубка Данії (1): 2012.

Учасник 1/8 Ліги чемпіонів (1): 2013. Чвертьфіналіст Кубка ЄГФ (2004).

В єврокубках проводить 6-й сезон. У Лізі чемпіонів стартує втретє і завжди - в груповому раунді. У минулому сезоні пробився в плей-офф (1/8 фіналу). Перед початком нинішнього розіграшу в загальному реєстрі ЛЧ (1993-2014) посідав 48-у позицію (+ 6 = 2-14, 14 очок).

ТРЕХГОДОВАЛИЙ КЛУБ - ТАК КАЖЕ НИНІШНЯ ЛІЦЕНЗІЯ

Щоб не заплутатися в різних датах заснування клубу «Ольборг», що зустрічаються в ЗМІ, зазначимо, що з 2000 року клуб AaB Handbold належав структурі AaB A / S, а в січні 2011-го ліцензія була викуплена новою компанією Aalborg Håndbold A / S. Саме цю дату вважають точкою відліку в новітній історії клубу.

Хоча його прабатько AaB Handbold в 2010 році виграв чемпіонат Данії і дебютував у груповому турнірі ЛЧ, посівши шосте місце (+ 2 = 2-6; 311-339). На одну сходинку вище фінішувало мінське «Динамо» Сергія Бебешко з нинішніми «моторовцамі» Кошовим, Онуфрієнко і Титовим. «Ольборг» виграв удома - 33:29 (11:16) - і поступився в Мінську - 31:33 (17:16).

ГОЛОВНИЙ ТРЕНЕР І МЕНЕДЖЕР - ОДНЕ ОСОБА

Багато в чому через вік новий головний тренер «Ольборга» Йеспер Йенсен не може похвастати серйозними досягненнями. 30 жовтня йому виповниться 37 років (для порівняння нашому воротареві Ріхарду Штохлю - 38). За його плечима два роки в якості тренера жіночої команди Vejen (Данія). Крім того, що Йенсен наймолодший наставник в нинішній Лізі чемпіонів, відзначимо, що паралельно він виконує функції менеджера клубу.

А ось більш досвідчені любителі гандболу повинні пам'ятати Йенсена в якості плеймейкера збірної Данії і рідного «Ск'єрн», якому він відслужив більше десяти років (1999-2012). У його активі золото чемпіонату Європи-2008 і бронза чемпіонату світу-2007.

Йенсен зайняв свій посади 1 липня 2014 року, змінивши Миколи Якобсена. Після того як в 2013-му виграв чемпіонат Данії, а потім вийшов у плей-офф Ліги чемпіонів з «Ольборгом», Якобсен пішов на підвищення, очоливши німецький «Рейн-Неккар Левен», змінивши в свою чергу Гудмундур Гудмундсона - нового тренера збірної Данії .

Зрозуміло, після яскравого виступу в минулому сезоні в «Європі» багато клубів почали полювання за місцевими талантами. Так, Якобсен забрав з собою в «Рейн» гравця збірної Данії Мадса Менса Ларсена, шведський збірка Йохан Якобссон опинився в іншому німецькому топ-клубі - «Фленсбурге», Йохан Багерстед відправився в «Магдебург», а Ріхард Каппелін - в французький «Селеста» .

СТАРИЙ ЗНАЙОМИЙ ДЛЯ «МОТОРА»

Отже, в міжсезоння чотири виконавця покинули «Ольборг», чотири - прийшли. Найвідоміший з них правий напівсередній збірної Іспанії Ісайаш Гвардіола з «Рейна» (залишив брата-близнюка Хідеона в Бундеслізі), якого повинні пам'ятати вболівальники «Мотора» за торішніми зустрічам в Лізі чемпіонів. Ісландський кидающий правша Олафур Густафссон з «Фленсбурга» також добре відомий в гандбольному світі, ставши головною ударною силою «Ольборга» в нинішньому році. Сорен Вестфаль перейшов з чемпіонського КІФ «Колдинг Копенгаген». Крім того, «Ольборг» продовжує традицію знаходити таланти в Норвегії, підписавши 20-річного Сандера Сагосена, який вже встиг дебютувати на мейджор - чемпіонаті Європи-2014, причому матчі за участю його збірної проходили саме в Ольборзі.

Не зайвим буде заглянути в лазарет «червоно-білих». Там надовго прописався лівий напівсередній Маркус Морк (цього року точно не помічник команді) і Мартін Ларсен, чиє повернення очікується орієнтовно до листопада.

Що до ключових виконавців команди, то першим стоїть виділити норвезького кіпера Оле Еревіка. Багато в чому це його величезна заслуга в тому, що «Ольборг» виїхав з «Дюнкерка» з перемогою в першому турі. Як підтвердження - звання кращого воротаря в перший ігровий день Ліги чемпіонів. Еревік пограв в Іспанії («Адемар Леон», «Ирун»), Німеччини («Магдебург») та данською КІФ «Колдинг Копенгаген». Після закінчення кар'єри Стейнаром Еге - перший номер збірної Норвегії.

Лівий край - досвідчений Хавард Тведт. Він вже вдруге з'являється в «Ольборзі» після п'ятирічної відрізка в Іспанії («Логроньо», «Натурхаус Ла Ріоха», «Вальядолід»). Той факт, що він недавно оголосив про припинення виступів у збірній Норвегії, не виглядає несподіваним, враховуючи його вік - Тведтену в червні виповнилося 36 років. В центрі - молодий плеймейкер Сандер Сагосен. Йому пророкують серйозне майбутнє, а поки 19-річний розігруючий успішно працює як в атаці, так і в обороні. У лінії - Ніклас Баруд, що має досвід ігор в збірній Швеції і Ліги чемпіонів у складі рідного «Савехофа».

«Ольборг» - УКРАЇНА - 0:0, «МОТОР» - ДАНІЯ - 0:1

Вищий дивізіон Данії, Herrehandboldligaen, в нинішньому сезоні зібрав 14 колективів. Після восьми ігрових днів «Ольборг» йде на восьмому рядку (+ 3 = 3-2; 182-182). За підсумками регулярної частини утворюється чемпіонський плей-офф, починаючи з чвертьфінальної стадії (1-8-е місця), остання команда (14-е місце) вилітає прямо, а колективи, що посіли 9-13-е місця визначають ще одного невдаху.

У «групі» ЛЧ віце-чемпіон Польщі стартував так: обіграв «Дюнкерк» (26:21, г), на останній секунді звів внічию поєдинок з «Кадеттен» (23:23, д) і поступився «Пік Сегед» (25: 28, д).

«Мотор» одного разу перетинався з датським колективом в єврокубках. У сезоні-2012/2013 в рамках групового турніру Кубка ЄГФ підопічні Миколи Чігарева вдома поступилися КІФ «Колдинг Копенгаген» - 21:24, взявши реванш у гостях - 27:25 під шефством Миколи Степанця, нинішнього асистента головного тренера «Мотора». У підсумку це не допомогло українцям піднятися з дна свого квартету, тоді як данці фінішували на другому, прохідному, місці.

До речі, найкращий лінійний третього туру Ліги чемпіонів Олександр Шевельов став першим гандболістом пострадянського простору, які виступали в чемпіонаті Данії. У сезоні-2011/2012 Шевельов захищав кольори «Ольборга».

Йеспер Йенсен: «Наше завдання на сезон - вихід як мінімум до півфіналу чемпіонату Данії, а в Лізі чемпіонів кваліфікуватися в 1/8 фіналу. У нашій групі явно виділяється «Віве Кельце», а інші п'ять команд приблизно одного рівня. Що до фаворитів нинішнього розіграшу, то я вірю в силу «Кіля» і «Барселони». Дуже здорово виглядає «Веспрем», а «Віве Кельце» цілком під силу скласти компанію цим клубам в «фіналі чотирьох» в Кельні ».

Другие посты блога

Не вийшло ...
7 декабря 2014, 11:22
Є 4-ри очки!
21 ноября 2014, 22:34
Перемога!!!
14 ноября 2014, 22:08
Північні гості
18 октября 2014, 14:46
Bізитна картка
11 октября 2014, 12:21
Чудова п'ятірка і Талант
26 сентября 2014, 22:41
Новенькі в команді
4 августа 2014, 12:25
Все посты