Tribuna/Гандбол/Блоги/ГК Мотор/Чудова п'ятірка і Талант

Чудова п'ятірка і Талант

В передчутті старту запорізького «Мотора» в гандбольній Лізі чемпіонів XSPORT розповідає, що за суперники дісталися чемпіону України волею жереба в групі D - і з чим їх їдять.

Блог — ГК Мотор
26 сентября 2014, 22:41

В передчутті старту запорізького «Мотора» в гандбольній Лізі чемпіонів XSPORT розповідає, що за суперники дісталися чемпіону України волею жереба в групі D - і з чим їх їдять.

22 роки тому вони носили форму одного кольору і разом слухали олімпійський гімн на честь перемоги збірної вже не існуючої країни на Іграх в Барселоні. Іспанія після розвалу СРСР стала другою батьківщиною і для українця Сергія Бебешко, і для киргиза Таланту Дуйшебаева. У Лізі Асобаль вони відбулися як гравці, причому обидва в амплуа плеймейкерів, і там же почали свою тренерську кар'єру. Cпустя роки вони знову зустрінуться - в головному клубному турнірі Старого світу. Бебешко виведе на площадку запорізький «Мотор». Дуйшебаев - польську «Віве Таурон Кельце». І це далеко не єдина інтрига, яка очікує вболівальників в групі D Ліги чемпіонів-2014/2015, де нашими суперниками також стануть угорський «Пік Сегед», французький «Дюнкерк», данський «Ольборг» і швейцарський «Кадеттен Шаффхаузен». 

ЄВРОПЕЙСЬКІ СЛИНКИ. «Мотор» 

В Лігу чемпіонів «Мотор» потрапляє другий рік поспіль крізь жорна кваліфікації. Втім, на відміну від минулорічного вояжу до Сербії, в австрійський Хард на початку цього вересня Запорізька гандболісти їхали вже головними фаворитами. І статус свій підтвердили, спочатку декласувавши в півфіналі чемпіона Італії «Юніор Фазано» (36:20), а потім у вирішальному матчі розібравшись з «Порту» (30:26). Причому, відчутний гольовий внесок у цей успіх зробив новачок команди - 22-річний правий крайній Артем Козакевич, дивлячись на гру якого в южненському «Портовик» останні пару-трійку років слинки пускали багато клубів в Європі.

Покинули «Мотор» в міжсезоння четверо: Віталій Горбачов, Олександр Семіков, Євген Гурковський і Владислав Остроушко (перейшов у третю команду Угорщини «Шургая»). У той же час прибуло в запорізькому полку екс-гравців мінського «Динамо». До Миколи Стецюра, ще в середині минулого сезону поповнили лави «Мотора» (правда, без права грати в ЛЧ), влітку приєднався лінійний Дмитро Дорощук. Фактично на мазі був контракт ще й з плеймейкером збірної Білорусії Дмитром Нікуленкова. Але опинившись посеред сезону без клубу через розпуск «Динамо», він вважав за краще дальньої Моторівський перспективі близьку у вигляді БКГ ім. Мєшкова. Також спробують закріпитися в команді в цьому сезоні вихідці з ЗНТУ-ЗАС Станіслав Жуков і Владислав Донцов.

ВЕРШКИ PILKI RECZNEJ. «Віве Кельце». 

Талант Дуйшебаев - тренер іменитіший, ніж всі команда

Такому - не зірковому, але добротному за підбором виконавців «Мотору» цілком повинно вистачити потужності, щоб до кінця лютого бути в четвірці. А значить повторити результат сезону 2013/2014, коли «синьо-малинові» вийшли в плей-оф, де в першому колі поступилися майбутньому фіналісту Ліги німецькому «Кілю» (28:31 і 28:40).

Понад це, буде вже, мабуть, з розряду чудес, з метою яких моторовцам, безумовно, знадобиться підтримка вболівальників. Але одна справа заповнити трибуни харківського «Локомотива», і зовсім інша - семитисячний Палац спорту в Києві, а саме він був обраний домашньою ареною «Мотора» в ЛЧ - 2014/2015. Зібрати аншлаг у столиці не вдалося минулого літа під час відбору на Євро-2014 навіть Стаффану Олссону з віце-чемпіонами лондонської Олімпіади. Хоча зміг же Сергій Бебешко обставити легендарного шведа і інших хлопців бенгалі у далекій Барселоні-1992. Може, вийде і зараз?

Безумовно, найбажаніший гість в Києві - це команда Дуйшебаева, «Віве Кельце». Талант Мушанбетовіч після зникнення «Атлетико Мадрид» несподівано змінив біля керма чемпіона Польщі Богдана Венту справа була в січні цього року. У спадок від Венти Дуйшебаева дісталися всі вершки Pilki Recznej («гандбол» по-польськи). Що в сумі з декількома зведная легіонерами, такими як іспанець Юлен Агінагальде, хорвати Іван Чупіч, Денис Бунтіч, Мануел Штрлек, словенець Урош Зорман, зробило «Віве Кельце» - одним з претендентів на потрапляння Фінал чотирьох і беззастережним фаворитом групи D, яка, за думку експертів, ділиться на чемпіона Польщі та всіх інших. А це означає, що в суперечці за інші три путівки в плей-офф, нас чекає ще та закрутка.

УГОРСЬКЕ БЛЮДО ПІД ІСПАНСЬКИМ СОУСОМ. «Пік Сегед» 

Навесні 2014 «Піг Сегед» виграв Кубок ЄГФ

«У перших чотирьох матчах взяти чотири очки» - так окреслив завдання на стартовий відрізок ЛЧ для своїх підопічних Сергій Бебешко. Втім, прихопити хоча б один пункт в найближчому виїзному поєдинку проти «Піка» в Сегеді, буде аж ніяк не легше, ніж торік у Сент Леон-Рот приборкати «Рейн Неккар Левен». Нагадаємо, що нічия дебютанта «Мотора» в гостях з грізними «левами» стала головною сенсацією першого туру ЛЧ -2013/2014.

«Пік» в минулому сезоні програв македонському «Металурга» в суперечці за wild-card в груповий раунд ЛЧ, але зате дійшов до Фіналу чотирьох Кубка EHF, де в божевільному за напруженням матчі ціною одного м'яча вирвав чемпіонський титул у французького «Монпельє» - 29 : 28. Цього сезону угорське блюдо ще сильніше приправлено іспанським соусом з легкої руки Хуана-Карлоса Пастора - тренера, який підняв збірну іспанці на вищий щабель п'єдесталу ЧС-2005 і привів до бронзи Олімпіади в Пекіні. Пастор, до слова, ровесник Дуйшебаева і Бебешко - всім їм по 46.

ФРАНЦУЗЬКІ ТРАДИЦІЇ. «Дюнкерк»

У 2014 році вперше в історії «Дюнкерк» став чемпіоном Франції

Цікаво буде подивитися, яку конкуренцію цій трійці складе один з найяскравіших представників покоління Les Bronzés (так називали французьку збірну до середини 2000-х) Патрік «Papat» Казаль, якому вистачило двох сезонів в «Дюнкерку», щоб бути визнаним кращим тренером чемпіонату Франції . Правда, початок цієї осені вийшло для чинного чемпіона країни достатньо холодним. Розгром у фіналі Trophée des Champions від ПСЖ (23:34), справедливості заради помітимо, чи не найбагатшого на сьогоднішній день клубу Європи, було ще не найстрашнішим. У перших трьох турах національної першості «Дюнкеркскі леви» здобули лише одну перемогу. Втім, це ще не означає, що ми можемо розслабитися.

ДАТСЬКИЙ ДЕСЕРТ. «Ольборг»

«Ольборг» - команда з батьківщини гандболу

Чемпіонат Франції сьогодні за рівнем поступається тільки Бундеслізі і Лізі Асобаль. Слідом за ним у рейтингу ЄГФ йде національна ліга Данія, в якій грає ще один наш суперник в нинішній Лізі Чемпіонів. З особливостями датської гандбольної кухні добре знайомий лінійний «Мотора» Олександр Шевельов. Правда, в порівнянні з сезоном 2011/2012, коли він захищав кольори «Ольборга», склад останнього помінявся більше, ніж на половину: із старожилів залишилися тільки надійний воротар Еревік, потужний бьющий лівша Ларсен, і кусюча крайок Тведт. Так що подвійно цікаво, що зможе зліпити з такої різношерстої компанії і наскільки досягне успіху як тренер вчорашній розігруючий збірної Данії Йеспер Йенсен.

АУTСАЙДЕРИ, ГОВОРИТЕ? ПОДИВИМОСЯ ... «Кадеттен Шаффхаузен»

«Кадеттен Шафхаузен» - переможці чемпіонату і Кубка Швейцарії

Про національні чемпіонатах ми з вами заговорили, напевно, даремно, бо за цим параметром «Мотор» програвав би навіть відносного аутсайдеру групи D швейцарському «Кадеттен Шаффхаузен». Говоримо відносного, тому що в четвер підопічні Карла Баура - чемпіона Європи-2004 і світу-2007 у складі Німеччини до 45-й хвилини трималися на відстані двох м'ячів від «Віве Кельце» (але в підсумку все-таки програли 28:33).

Так ось, в чемпіонаті негандбольной Швейцарії бере участь десять команд, а у нас в минулому сезоні насилу шість клубів для суперліги нашкребли. Цього року - «справжні» ентузіасти українського гандболу настільки зайняті боротьбою за крісло президента федерації, що ми ризикуємо взагалі без чемпіонату залишитися. І тим цінніше кожну мить великого гандболу, яке ми отримаємо завдяки виходу «Мотора» в Лігу чемпіонів.

Другие посты блога

Не вийшло ...
7 декабря 2014, 11:22
Є 4-ри очки!
21 ноября 2014, 22:34
Перемога!!!
14 ноября 2014, 22:08
Північні гості
18 октября 2014, 14:46
Bізитна картка
11 октября 2014, 12:21
Чудова п'ятірка і Талант
26 сентября 2014, 22:41
Новенькі в команді
4 августа 2014, 12:25
Все посты