Tribuna/Гандбол/Блоги/ГК Мотор/Представляємо суперника : «Юніор Фазано»

Представляємо суперника : «Юніор Фазано»

Попереджений значить озброєний

Блог — ГК Мотор
23 июля 2014, 22:58
2

«Юніор Фазано» (Фазано, Італія)

ГК «Юніор Фазано» заснований у травні 1980 року.

Чемпіон Італії (1): 2014.

Володар Кубка Італії (1): 2014.

У єврокубках провів 6 поєдинків (+1 = 0-5). Учасник Кубка виклику (2007/2008, 2010/2011) і Кубка володарів кубків (2008/2009).

Президент: Франческо Ренна. На посту з початку сезону-2012/2013, колишній гравець клубу.

Головний тренер: Франческо Анкона (40 років). На посту з початку сезону-2012/2013, колишній гравець клубу.

 

Гандбольний клуб в Фазано утворився в 1980 році, по суті, випадковим чином. Під час всеспортівних змагань у місті гандбол був представлений як демонстративний вид спорту. «Палламано» настільки швидко припав до душі місцевим ентузіастам, що в цьому ж році команда вирішила заявитися в Серію D під керівництвом Luca Cantoro. Здається, цей наставник, ще толком не пізнав усі тонкощі правил гри, але своїм азартом і пристрастю залучав все більше уваги мешканців міста. До кінця чемпіонату глядачі побачили перший прогрес у русі і техніці, а в наступному сезоні команда фінішувала на респектабельної третій позиції. Після такої жвавої кінцівки керівники клубу сіли за стіл і обговорили, як досягти більш амбітних цілей. Першим кроком стало юридичне встановлення корпоративної структури. 15 жовтня 1982 був офіційно зареєстрований професійний клуб «Юніор Фазано», а його першим президентом став професор Нікола Джентіле. Поставлено та перші завдання для розвитку гандболу в регіоні - участь у всесвітньому турнірі серед молоді, а також заснування спеціальної організації «Місто Фазано», яка була покликана навчати гандбольним навичкам молодих спортсменів.

Серйозність настрою італійців не могла не здивувати, але головне - дала результат. У наступному сезоні (1982/1983) «Юніор Фазано» під шефством тренера Джузеппе Фанеллі ді Конверсано відсвяткував перший успіх - з першого місця піднявся в Серію С.

Наскільки якісно працювала підживлення молодими талантами (адже не дарма команда отримала назву «Юніор Фазано») варто судити з їх руху вгору по сходах італійської піраміди. Через чотири роки (1986/1987) з першого місця кваліфікувалися в Серію В, а ще через три (1989/1990) - в Серію А2, де сходу посіли четверте місце, що дозволяє в плей-офф піднятися ще на одну сходинку. І це їм вдалося! Однак, на жаль, президент Нікола Джентіле через економічні та

організаційних проблем відмовляється від участі команди в Серії А і замість підвищення знижується на два поверхи в Серію С. По ходу сезону президент Джентіле, який віддав більше десяти років клубу з Фазано, «по серйозних особистих причин» залишає свій пост, а його місце займає Домінік Анкона , впливовий чиновник і глава двох регіональних комітетів. Разом з граючим тренером Ліно Альберто Солето «біло-блакитні» тут же підвищуються в класі (в Серію В за підсумками сезона-1992/1993), а через два роки повертаються в Серію А2 (за підсумками сезону 1994/1995). Черговий поворотний рік - сезон 1998/1999, коли «юніори» вперше піднімаються в Серію А1, на той момент вищий дивізіон Італії. Зрозуміло, чим ближче до сонця, тим більше ризик обпектися, і після трьох сезонів в еліті (13-е, 9-е і 13-е місця) довелося відкотитися на крок назад.

Правда, чекати довелося недовго - ті ж три роки. У сезоне-2004/2005 з третього місця вийшли в Серію А1 - в останньому турі на виїзді їх влаштовувала тільки перемога, яка в підсумку була здобута. «Юніор Фазано» скористався міццю зміцнілих власних вихованців і повернувся в еліту, завоювавши малі срібні нагороди. Зрозуміло, за результатами головної команди ми бачимо лише верхівку айсберга, адже головною рушійною силою прогресу майбутніх суперників «Мотора» стала молодь Фазано, яка перемагала в дитячо-юнацькому секторі.

Тільки за допомогою апеннінських колег вдалося в підсумку розплутатися в непростій схемі ярусів італійського гандболу. Вся справа в назвах. Після трьох сезонів в Серії А1 (на той момент, як ми знаємо, еліті) і пониження в класі італійці провели реформи, в наслідок яких вищим дивізіоном стала Серія А Elite або просто Серія А, а А1 стала другою за силою, потім А2, В і С.

Сезон в Серії А (2006/2007) завершився для «ЮФ» сьомим підсумковим місцем, а за відмов вищестоящих команд зіграти в єврокубках, це право дісталося «юніорам». Дебют на євроарені виявився гірким (дві поразки від косовської «Пріштіни»).

З того сезону за плечима «Юніор Фазано» вісім поспіль сезонів в Серії А: 7, 4, 6, 4, 3, 3, 4 і, нарешті, 1-е місце. У минулому сезоні до дебютного скудетто «юніори» додали і перший у своїй історії Кубок Італії.

Підсумовуючи 34-річну історію клубу, відзначимо насамперед дивовижну для нас італійську гандбольну піраміду (для порівняння в Україні, на жаль, тільки два не дуже міцних поверху). В один час в Італії їх було цілих п'ять (!). За останні 10-15 років кількість дивізіонів (і їх назви) змінювалися, і на сьогоднішній день з вини кризи їх залишилося тільки три. Втім, в еліті змагаються 27 команд, що, погодьтеся, вражає.

І все ж, думається, наші італійські колеги не образяться, якщо ми назвемо Італію екзотичної країною на гандбольної карті, тим приємніше особливо за неї порадіти, адже незважаючи на перепони там зразково розвивається улюблений нами вид спорту.

Не дарма чемпіони Італії в результаті отримали wild card від Європейської федерації гандболу за право брати участь у кваліфікації Ліги чемпіонів.

МАЙЖЕ ВСІ ГРАВЦІ КЛУБУ - МІСЦЕВІ ВИХОВАНЦІ

Як відомо, і президент, і тренер - екс-гравці «біло-блакитних», причому обидва уродженці міста Фазано. Втім, як і майже весь нинішній склад «Юніор Фазано». Виняток - Желько Бехаревіч (32 роки), чорногорський лівий напівсередній. Разом з голкіпером Віто Фовіо (34 роки) і Паскуале Майоне (лінія, в день матчу з «Мотором» йому буде 32 роки) - це тріо ключових виконавців «Юніор Фазано». Майоне, до слова, капітан збірної Італії, але не клубу.

Важливими гравцями також є Джанкарло Костанцо (33 роки, правий край), Умберто Джанноккаро (26 років, лінія), Флавіо Мессіна (29 років, капітан команди), Франческо Рубіно (30 років, правий напівсередній) і Леонардо Де Сантіс (28 років, плеймейкер і лівий край). Всі італійці були заграні за свою національну збірну, але як і раніше залучаються лише Рубіно і Джанноккаро. Якщо придивитися, то «юніори» не такі вже й «юніори», але нове покоління вже на підході - в активі гандболістів Фазано перемоги в національних першостях в категоріях U-14, U-16 і U-18.

Чемпіон Італії вийде з відпустки тільки 28 липня («Мотор», для порівняння, перше тренування провів 7 липня). На даний момент змін у ростері чемпіонського колективу немає.

Цікаво, що в минулому сезоні «біло-блакитні» завоювали скудетто в драматичній дуелі. Але перед тим - про формулу Серії А.

ФОРМУЛА ІТАЛЬЯСНКОЙ СЕРІЇ А - ОДНА З НАЙБІЛЬШИХ ЗАКРУЧЕНИХ В ЄВРОПІ

Відразу скажу, наберіться терпіння. Отже, на першому етапі команди розбиті на три підгрупи по 9 команд. «Юніор Фазано» виграв «регулярку» у своєму нонет без втрат - 16 ігор, 16 перемог (кращий захист і третя за силою атака серед всіх 27 клубів еліти). Потім по чотири кращих команди від підгрупи знову грають між собою по шість ігор, у переможця «регулярки» на старті є 9 очок, у другого місця - 6, у третього - 3, у четвертого - нуль. На другому етапі «юніори» здобули ще шість перемог і прямо в якості переможця квартету потрапили до півфіналу, як і два переможця сусідніх квартетів. Четверта путівка розігрувалася в одноколовому турнірі між другими командами (щасливчиком став «Прессано»). У півфіналі «Юніор Фазано» за сумою двох матчів обіграв «Карпі» і зауважте, як непросто - поразка 21:29 на виїзді і домашня перемога з потрібною різницею через 5 днів - 29:19! У фіналі «біло-блакитні» починали вдома і програли з рахунком 24:25 «Больцано», але через тиждень виграли в гостях 27:26!

«Ми пишаємося дебютувати в такому турнірі, як Ліга чемпіонів. Ми розуміємо, що наші суперники значно сильніше нас, але ми маємо намір залишити приємне враження і не вдарити в бруд обличчям, отримавши необхідний досвід », - висловлює позицію клубу прес-офіцер« Юніор Фазано »Антоніо Латартара.

На початку липня став відомий календар Серії А. Стартовий тур чемпіонату Італії в підгрупі С (20 вересня) «Юніор Фазано» пропускає, а перший матч зіграє 27 вересня на виїзді з «Лаціо».

Додамо, що у разі відмови австрійської та українських сторін, право прийняти кваліфайн Ліги чемпіонів перейде до італійців, які висловили готовність зібрати гостей у Барі за підтримки регіонального та муніципального управління.

Ні «Мотор» з представниками Італії, ні «Юніор Фазано» з представниками України раніше не зустрічалися.

Другие посты блога

Не вийшло ...
7 декабря 2014, 11:22
Є 4-ри очки!
21 ноября 2014, 22:34
Перемога!!!
14 ноября 2014, 22:08
Північні гості
18 октября 2014, 14:46
Bізитна картка
11 октября 2014, 12:21
Чудова п'ятірка і Талант
26 сентября 2014, 22:41
Новенькі в команді
4 августа 2014, 12:25
Все посты