Tribuna/Футбол/Блоги/Гра без м'яча /Великий Вітор, що прийшов під покровом Коноплянки. Хто такий Вітао

Великий Вітор, що прийшов під покровом Коноплянки. Хто такий Вітао

Роберто Моралес коротко розповідає про новачка «Шахтаря». Допоки усе в нашому футболі гуде (задоволено чи зі злості) від трансферу Коноплянки, «Шахтар» підписав гравця, котрого досить серйозно переглядала «Барселона». Не «Барселона» з Гуаякіля чи ще якась екзотична. Та сама, що більше ніж клуб. Подивилася і все ж робити рішучих кроків не стала, бо головній команді точно саме зараз ще один центральний захисник потрібен як рибці дощар. А купувати недешево для другої команди не стали, ще й згадали останній досвід трансферу центрбека з...

3 сентября 2019, 10:31
38
Великий Вітор, що прийшов під покровом Коноплянки. Хто такий Вітао

Роберто Моралес коротко розповідає про новачка «Шахтаря».

Допоки усе в нашому футболі гуде (задоволено чи зі злості) від трансферу Коноплянки, «Шахтар» підписав гравця, котрого досить серйозно переглядала «Барселона». Не «Барселона» з Гуаякіля чи ще якась екзотична. Та сама, що більше ніж клуб. Подивилася і все ж робити рішучих кроків не стала, бо головній команді точно саме зараз ще один центральний захисник потрібен як рибці дощар. А купувати недешево для другої команди не стали, ще й згадали останній досвід трансферу центрбека з «Палмейраса» (це був Йєрі Міна) й відмовилися.

«Шахтар» ж вирішив брати, допоки більш потужні гравці футбольного ринку не перехопили.

Вітор Едуардо да Сілва Матос (або коротко – Вітао), 19 років, зріст під 190. Центральний захисник з робочою правою ногою. Пишуть, що може бути й опорником, але бачити його в цьому амплуа не доводилося. Про нього важко говорити дуже акцентовано – Вітор зіграв у дорослому футболі 71 хвилину у чемпіонаті штату Сан-Паулу. Матч був проти сильного суперника «Понте Прети», замінили ж хлопця не через погані дії, а тому, що потрібно було ризикувати та перемагати, тож випустили хавбека й не прогадали.

Ось й увесь серйозний футбол Вітао, що португальською означає «великий Вітор». Величенький, справді, але ще вельми худий, фізично ще не сформований гравець. Пограв чимало за збірні Бразилії різних юнацьких категорій. Довелося його бачити в трансляціях цьогорічного чемпіонату Південної Америки Ю-20.

Враження дуже позитивні. Розумний, неквапливий, коли потрібно, але й рішучий, інколи занадто. Він надзвичайно хвацько здатен чисто вибити м’яч у підкаті, коли здається, що без фолу не вийде. Зрештою, «Барселона» ж не просто так його вела певний час. Разом з тим його здібності й дорослий футбол – це ті великі сили, що абсолютно не знайомі одна з одною.

Підписання «Шахтарем» цього гравця зламало багаторічну формулу трансферної політики клубу – ніяких іноземців на позиції воротаря та центральних захисників. Та час рікою пливе і саме центр оборони вже не перший сезон є надто вразливою точкою для чемпіона України. Зістарився Кучер, давно втратив нормальні захисні якості Ракицький (суперовий довгий пас залишився, але то інше, до речі, ось над чим точно потрібно працювати Вітао – це якість довгої передачі), Ордець пішов дружити з «братами».

Уявити Вітао вже зараз в першій команді «Шахтаря» нелегко, але не відкидаю жодних варіантів. Клуб готовий зараз брати й ставити дуже малодосвідчених хлопців-бразильців. Намагається, ризикуючи, грати на випередження. Також ми ще не повністю уявляємо, наскільки рішучим у подібних питаннях є тренер Каштру. Його попередник у перші сезони поводився максимально консервативно, але ж не усі португальці однакові й готові вдягати маску Зорро.

Можно легко помилитися, але, здається, Вітао 34-й бразилець в історії «Шахтаря». Захисників у цьому списку не багато. Переважно латералі, до яких можна віднести навіть Елано, котрий в «Сантосі» часто грав правого фул-бека і в цій ролі потрапляв до збірної року в Південній Америці.

Проте центрального оборонця донеччани купували в Бразилії тільки одного разу. Ще 2005-го було підписано 19-річного (ось такий збіг, без натяків) Леонардо. На контракті у «Шахтаря» він був аж до 2012-го, дискредитував себе повністю. Цього року у 33 закінчив кар’єру. 

Болючі спогади для амбітного проєкту Ахметова, проте клуб знов вирішив ризикнути. Принаймні зараз, таке придбання не виглядає авантюрою, але й козирним ходом теж. Задатків і фізичних якостей Вітао точно не бракує, з іншим «будемо розбиратися».

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты