Tribuna/Футбол/Блоги/Гра без м'яча /Папужки в китайській клітці. З ким сьогодні гратиме «Зоря»

Папужки в китайській клітці. З ким сьогодні гратиме «Зоря»

Нетиповi китайськi власники, екс-форвард «Шахтаря» та iнше. Представляємо «Еспаньйол».

22 августа 2019, 18:00
15
Папужки в китайській клітці. З ким сьогодні гратиме «Зоря»

Нетиповi китайськi власники, екс-форвард «Шахтаря» та iнше. Роберто Моралес – про «Еспаньйол».

Нині «Еспаньйол» належить китайській компанії Rastar Group, що начебто має символізувати великі гроші. Колись популярна реклама запевняла нас, що «не усі йогурти однаково корисні». Те саме можна сказати й про китайських власників клубів. Не усі вони амбітні та щедрі. Коли Rastar Group купував каталонський клуб, його фани переважно раділи – нарешті можна буде увійти хоча б до другого ешелону лідерів Прімери, можна буде регулярно давати копняка всесвітньо знаменитому сусіду, у густій тіні котрого «папужки» (прізвисько клубу) завше жили. Та реалії виявилися іншими – «Еспаньйол» ніколи не жив багато, ось і не варто звикати до такого, вирішили нові власники. Щоправда, вони почистили бухгалтерію клубу, позбулися боргів.

Глобально ж нічого в житті «папужок» не змінилося, каталонський клуб заробляє сам собі на економне життя, тому прохід до групи Ліги Європи для нього надзвичайно важливий. Добре, що їхня вболівальницька база в місті стабільна й зовсім не мала, якщо, звичайно, не порівнювати з «Барселоною». Тим паче, коли є свій сучасний затишний стадіон «Корнелла-Ель Прат» на 40 з половиною тисяч місць. До речі, він прибутковий – на дахах купа сонячних батарей, це дозволяє повністю покрити витрати на експлуатацію і мати ще не менш ніж півмільйона євро прибутку. Весь бюджет «Еспаньйолу» це майже 60 мільйонів євро на рік.

Клуб – споконвічний середняк Прімери, минулого сезону його не чекали в зоні Ліги Європи, проте тренер Рубі здійснив диво. Його попередник Кіке Санчес Флорес збудував хорошу і дуже дисципліновану команду. Вона б могла здійснити підйом з ним, але наставник втратив інтерес до проекту і очікував більш грошовитих пропозицій. Прихід амбітного Рубі приніс команді позитивну енергію, а також зробив «Еспаньйол» атакувальним. Завдяки таким змінам й вдалося стрибнути вище за усі прогнози. Здавалося, що Рубі знайшов собі місце, ще й в рідній Каталонії.

Проте з ним трапилося те саме, що й з «папужками» – миттєво на тренера, до котрого раніше ставилися скептично, виник серйозний попит. Тож він прийняв пропозицію «Бетісу», клубу значно соліднішого за «Еспаньйол». Тому терміново була потрібна заміна, адже Ліга Європи означала, що команда почне підготовку до сезону на місяць раніше за звичні терміни. Вирішили довірити своїй людині Давіду Гальєго. В структурі «Еспаньйолу» він з 2013-го, навесні 2018-го він вже тимчасово очолював команду – п’ять ігор, чотири перемоги, одна нічия і різниці забитих-пропущених 10-2. З ним команда вже не настільки весела, як раніше, тотальні 4-3-3 змінилися класикою 4-4-2, це знов команда контратак.  

Зірок у складі немає. Хіба що такою можна вважати старого голкіпера Дієго Лопеса, який грав у «Реалі» та «Мілані». Влітку дві позиції стали вельми проблемними, бо замін сильним гравцям не знайшли. До «Атлетіко» пішов захисник збірної Іспанії Маріо Ермосо. Головного бомбардира Борху Іглесіаса продали, тож лишився тільки один центрфорвард – наш знайомий Факундо Феррейра.

Флангову активність дають свої вихованці. Справа маленький Оскар Мелендо, йому пророкують місце в збірній, але за умови переходу у більш потужний клуб. Зліва ж прогресує Адріа Гінер Педроса. До школи «Еспаньйолу» його привів дядя Дані, це той самий знаменитий автогонщик Даніель Педроса. Швидкість флангових ривків Адріа вболівальники порівнюють з тим що демонстрував на трасі його дядько. Щоправда, любов трибун Адріа може й втратити. Минулого сезону він помінявся футболкою з Мессі, після чого фанатське середовище вибухнуло прокляттями – «Барселона» це ворог, не забувай хлопче, або забирайся геть!»

Окремо у складі команди варто відзначити швидкого китайця У Лея. Його переїзд до Іспанії став можливим лише завдяки сучасним власникам, адже сам по собі каталонський клуб нізащо б не зміг взяти найкращого зараз китайського футболіста, суперзірку тамтешньої Суперліги, про багатство якої ходить чимало легенд. В Китаї У Лей був людиною оркестром – робив усе, що хотів, дуже багато забивав, в середньому понад один гол в двох матчах.

Зараз він бореться за місце в основі. У Рубі був фланговим нападником, у Гальєго він легкий форвард поруч з тараном у вигляді Феррейри. Вболівальники «Еспаньйолу» жартують – ми взяли єдиного в світі китайця, який справді вміє грати у футбол. Як би він не грав у цього хлопця особлива функція, про що відверто на презентації У Лея сказав віце-президент клубу Карлос Понт: «Ми підписали гравця, який допоможе не тільки на футбольному полі, але і за його межами». Трансляцію презентації нападника подивилися 350 мільйонів лише у Китаї.

На старті сезону оновлений «Еспаньйол» лише одного разу зіткнувся з сильним суперником. Випробування «Севільєю» він не витримав (0:2). Команда боїться потужного тиску, чужої ініціативи та виглядає дещо втомленою. Останнє визнає тренер. Можливо справа у тім, що він просто не має досвіду підготовки до євросезону. Цим можна скористатися. Для того потрібно добре тримати м’яч і широко пресингувати. Поки «Зоря» Віктора Скрипника такого футболу не демонструвала.

Фото: Pep Morata, mundodeportivo, Enric Fontcuberta/EFE

Другие посты блога

Все посты