Tribuna/Футбол/Блоги/Гра без м'яча /Перехід Фонсеки в «Рому» – авантюра

Перехід Фонсеки в «Рому» – авантюра

11 июня 2019, 11:20
44
Перехід Фонсеки в «Рому» – авантюра

Португалець приймає велику команду, але має й великий шанс провалитися, вважає Роберто Моралес.

Минулого літа перехід Пауло Фонсеки до серйозної ліги був більш прогнозований, ніж нинішній стрімкий роман з італійським грандом. Рік тому португалець мав хороший бекграунд у Лізі чемпіонів, а саме це й є витребуваним товаром на міжнародному ринку. Ну не чемпіонство ж та здобуття кубків в Україні. Тоді агенти тренера були дуже активними і, здавалося, що Фонсека таки змінить місце роботи. Не забуваймо, що його головний представник Марку Абреу тісно співпрацює з такою гігантською конторою як «Gestifute», це Жорже Мендеш, Кріштіану Роналду, Бернарду Сілва, Хамес Родрігес, Анхель Ді Марія та купа інших крутих гравців. Коли твої інтереси представляє подібна корпорація монстрів футбольної торгівлі, цікаві пропозиції обов`язково будуть. Не вийшло прилаштувати клієнта у 2018-му до «Вест Ґема» – нічого страшного, вибили йому новий контракт з «Шахтарем», а зараз майже перевезли його до Італії. 

Появу перших чуток про перехід Пауло Фонсеки до «Роми» я сприйняв з посмішкою – такий варіант розвитку подій виглядав маловірогідним. Навiть враховуючи, що представники римлян запам’ятали португальського тренера по надзвичайно успішному у Лізі Чемпіонів позаминулому сезону. Тодi «вовки» дійшли до півфіналу і навіть достатнього боролися за перемогу у двоматчевій дуелі з «Ліверпулем». Проте усього того могло й не бути, бо вже у 1/8 фіналу «Шахтар» мав досить хорошу можливість ту «Рому» зупинити (2:1, 0:1). Тож якісь свої плюси в очах керівників римського клубу Фонсека тоді заробив. 

Та все одно довго здавалося, що кандидатура Пауло не може бути пріоритетною для амбітної «Роми». Так воно і виглядало з появою чуток про Антоніо Конте, Джан Пьєро Гасперіні, Сінішу Міхайловіча та Роберто Де Дзербі. В тій самі послідовності, як ці кандидатури починали обговорювати, вони згодом почали відпадати. Конте отримав значно більш солідну пропозицію від «Інтера». Гасперіні вирішив продовжити роботу в «Аталанті», адже з нею він вийшов у Лігу чемпіонів. «Рома» ж тільки прагне повернення до цього турніру. Проте це були досить очікуванні рішення. А от вибір серба Сініши Міхайловіча на користь «Болоньї» виглядав вже відвертою недовірою до амбіцій «Роми» вiд людини, що давно вариться в італійському футболі.

Тобто, амбіції, звичайно ж є. Президент клубу Джеймс Палотта приходив до клубу з типовою американською рішучістю та великими планами. Його віра у власне бачення розвитку клубу перетворилася на самовпевненість після того, як розкрученого Лучано Спалетті вдалося успішно замінити менш медійним і розпіареним Ді Франческо. Далі власник запросив до Рима модного та дуже успішного спортивного директора Мончі з «Севільї». Той був радий змінити місце роботи, адже внутрішня атмосфера в андалусійському клубі ніколи не була простою, та й втомився Рамон постійно шукати дешевих гравців, котрих потім потрібно дорого продавати. Йому кортіло попрацювати з більш потужним бюджетом, з більшими ніж в «Севільї» амбіціями.

Проте трапився парадокс імені Палотти. Надважливим пунктом своїх великих планів він ставив побудову нового стадіону, готовий був інвестувати в це великі кошти та залучити ще зі сторони. Однак римська мерія не схотіла йти йому на зустріч, за землю під стадіон вимагали фантастичні гроші та ще не усі у вигляді офіційних проплат. Корупція. Це настільки розізлило Палотту, що він відразу поставив футбольний проект на паузу. Було озвучено нові цілі – заробляти на перепродажі перспективних гравців. Таким чином Мончі знов потрапив у давно знайомі і набридлі йому реалії. Все одно, що ти виїхав з Житомира до Києва, але опинився таки в Житомирі.

Такі зміни призвели до авантюрної трансферної кампанії минулого літа, а згодом і до великих ігрових проблем, винуватцями яких назвали Мончі та Ді Франческо. Вони залишили свої посади. 

І ось тепер «Рома» начебто збирається серйозно поборотися за Лігу чемпіонів, під що і запросила Фонсеку, навіть готова виплатити за нього 2 мільйони євро. Плюсом для португальця є той факт, що працюючи в «Шахтарі» він зміг змінити команду і змінитися сам, незважаючи на втрату статусних футболістів. Сеу Пауло починав з налагодження захисної роботи в «Шахтарі», це йому вдалося. Та певний час його команда була менш ефективною в атаці ніж за часів Мірчи Луческу. В нинішньому сезоні Фонсека зміг досягнути покращення й у цьому компоненті. Кожного року в чемпіонаті України його підопічні покращували показник результативності (66, 71, 73). Також згадаймо і 8 голів у Лізі Чемпіонів в чотирьох матчах з «Ліоном» і «Гоффенгаймом».

Мінусом лишається для нього відсутність досвіду роботи в топ-лігах. Це серйозна проблема, адже мова йде не тільки про вміння тренувати, швидше про вміння перебувати під потужним тиском вболівальників та ЗМІ. Нічого подібного він в Україні не відчував. У себе ж на батьківщині єдину спробу роботи в топ-клубі провалив («Порту»). Проте римляни готові ризикувати, Палотта знову хоче зробити одну рішучу ставку, котра, на його думку, зможе дати великий поштовх команді. Знову американець хоче досягнути прогресу швидко. І саме тому це виглядає надто авантюрно. Внутрішні проблеми «Роми» тривають давно, тож й лікування їх не може бути швидким. Римський клуб нині надто специфічний клуб, з дивною політикою.

Фото: «Шахтар», Getty Images

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты