Tribuna/Футбол/Блоги/Гра без м'яча /Що чекає Луніна наступного сезону

Що чекає Луніна наступного сезону

30 мая 2019, 17:51
28
Що чекає Луніна наступного сезону

Колонка гуру іспанського футболу Роберто Моралеса.

 

Допоки Андрій з молодіжною збірною України виступає на чемпіонаті світу у Польщі, точаться розмови та чутки навколо його майбутнього. Сам воротар має чіткий намір залишитися у Мадриді і шукати щастя в королівських передпокоях. Його виступ у Польщі – лише можливість самому воротареві набрати практики. На подальшу кар’єру в дорослому футболі це навряд чи впливатиме.

Слід відзначити, що Луніну вдалося завоювати прихильність іспанських медіа і фахівців. Називають дуже талановитим хлопцем. Це вже чимало, адже медійна складова зараз надзвичайно важлива. На тлі прикладів Бойка та Коваля, які провалилися в Іспанії трохи більше ніж повністю, мати позитивний бекграунд – це круто. Не стати ще одним «українським воротарем» було конче необхідно, бо згадки про феєрію Коваля й досі викликають шалений регіт іспанських вболівальників.

В «Леганесі» Лунін став заручником обставин, залишатися там не треба

У «Леганесі» Лунін зіграв малувато, проте жодного разу не провалився. На жаль, цей період для українця виявився боротьбою не лише спортивною, а й з обставинами. Тренер Маурісіо Пелегріно від самого початку сезону зробив ставку на Івана «Пічу» Куельяра. Вибір логічний, якщо враховувати те, що середній воротар Куельяр перед цим провів свої два найкращі сезони в кар’єрі. Досвід і поточна форма були його потужними аргументами.

Але здивувала категоричність, з якою Пелегріно називав «Пічу» абсолютно основним. Це виглядало дивним на тлі літніх розмов про перехід Куельяра до «Вальядоліду». Клуби не домовилися у фінансових нюансах, тому Іван залишився.

Лунін у цій ситуації став заручником обставин. Справа не в ньому, а в бажанні-небажанні різних керівників клубу бачити Андрія дублером Куєльяра. Це в умовах УПЛ є один власник і президент. Їхнє слово закон. В умовах більш життєздатних ліг трапляються ситуації, коли директорат розколотий на фракції і кожна з них має свій вплив і свої інтереси. Лише так можна пояснити ситуацію Луніна: гравця високо оцінили фахівці, але в клубі він був чітко поставлений на позицію «тіні» для основного.

У п’яти матчах чемпіонату Андрій пропустив п’ять голів. Враховуючи, що він стояв у завершальних двох поєдинках сезону, коли команда клеїла дурня, то це дуже хороший показник. Середня статистка команди – більше ніж один пропущений гол за матч.

Після таких історій, лишатися в «Леганесі» не було сенсу. Минуле нікуди не дінеться.

Конкурент Луніна в «Реалі» – Люка Зідан, а не Куртуа чи Навас

Тож Лунін хоче бути в «Реалі». Хлопець вважає, що навіть тренуватися з зірками ліпше, ніж сидіти другим в передмісті Мадриду. Справді, Рамос, Кроос, Бензема – це зовсім інший рівень розуміння футболу. Не «Зоря» чи «Леганес».

Оренда – варіант досить казіношний. Червоне чи чорне, а, може, й щось змішане. В Іспанії полюбляють досвідчених воротарів, їм довіряють більше, ніж молодим. Приклад Ікера Касільяса не варто згадувати. По-перше, він унікум, по-друге, це було ще у минулому столітті.

В «Реалі» Лунін буде другим-третім воротарем. Доля Кейлора Наваса остаточно не визначена, проте костариканець вже попрощався з мадридською публікою і має різні варіанти продовження кар’єри: від «Порту», де потрібно замінити Касільяса, до Китаю. Попри усі заслуги Кейлора, лишати його не будуть. Минулий сезон довів, що два класні і статусні воротарі у «Реалі» заважають один одному й створюють нервову атмосферу.

Перша позиція тепер у Тібо Куртуа, це не обговорюється. Є клас, ціна і досвід бельгійця. Все інше – другорядне. Ніхто не стане посувати його, якщо він сам не почне валитися зі страшною силою.

Тому конкурентом Луніна лишається син Того Самого Лисого. Зараз надто багато акцентують увагу, що Люка має прізвище Зідан. Проте, навіть коли батько пішов з клубу і тоді ніхто не говорив про його повернення, Люка залишився в «Реалі» й впевнено тримав третій номер після Наваса та Куртуа. Тож не лише лисина батька освітлює футбольний шлях цього воротаря. Зрештою, іншому Зідану, Енцо, батько нічим не допоміг. Дебютувавши й забивши за мадридців, той швидко пішов з клубу.

Фізично Лунін перевершує Люку. Французу не вистачає росту та м’язів, тому він не йде у жорстку боротьбу за високі м’ячі. Це очевидний мінус. Саме через те «Реал» пропустив вдома другий гол від «Уески».

Зідан-воротар робить ставку на блискавичну реакцію, яка може дозволити йому відіграти надзвичайно яскраво, а може й підвести, що вже траплялося. Єдиною очевидною перевагою Люки над українцем є гра ногами. Тут і гени спрацювали, і те, що воротарську школу він пройшов більш сучасну, ніж Андрій.

Син Зінедіна в першій команді дебютував рік тому, навесні він провів ще один офіційний матч за клуб. Тож за досвідом наш співвітчизник перевершує колегу. Цей чинник і, особливо, фізичний потенціал Андрія роблять його фаворитом. Якщо не прямо зараз, то в найближчому майбутньому.

Для Луніна конкуренція з Зіданом-сином – виклик. І це добре, він має бути постійно в тонусі. Лише в такий спосіб зможе спіймати свого птаха мрії. А піти в оренду в умовний «Леганес», «Вальядолід» чи щось інше він завше встигне.

Фото: Gettyimages.ru/Gonzalo Arroyo Moreno/Stringer; globallookpress.com/Mike Kireev/ZUMAPRESS.com

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты