Tribuna/Футбол/Блоги/І пизд*ць російській федерації/Чому фінал Ліги конференцій – це приниження для Роми і втіха для ЧСВ Моурінью

Чому фінал Ліги конференцій – це приниження для Роми і втіха для ЧСВ Моурінью

Головний тренер вже говорить про те, що «побудував хорошу команду».

Автор — Olexiy Dzuba
6 мая 2022, 15:26
Чому фінал Ліги конференцій – це приниження для Роми і втіха для ЧСВ Моурінью

Головний тренер вже говорить, що «побудував хорошу команду».

Квітень 2018 року – римська Рома в 1/4 Ліги чемпіонів програє Берселоні 4:1 в першому матчі. Здається, що команда Ді Франческо приречена на виліт. Проте через тиждень вона «відвантажує» 3 сухих голи в поєдинку–відповіді і проходить до півфіналу престижного турніру.

Квітень 2022 року – римська Рома в 1/2 новоствореного турніру Ліги конференцій грає в нічию з британським «середняком» Лестером. Через тиждень команда Моурінью мінімально обіграє противника вдома і потрапить в фінал турніру, який створювався для тих таки «середняків» євроліг.

За ці декілька футбольних сезонів італійський клуб «пролихоманило». З Ді Франческо, який тренував команду в 2017–2019 роках, у внітрішньому чемпіонаті вдалося зайняти 3–місце. Далі був період португальця Фонсеки, екс–керманича донецького Шахтаря. Він привів Рому до 1/2 Ліги Європи і це виявилося піком можливостей команди.

З 2021-го року італійців тренує славетний Жозе Моурінью. «Славетний», схоже, в минулому. Тому що на трьох попередніх місцях роботи – Челсі, Манчестер Юнайтед і Тоттенгемі – вганяв клуби ще в більшу ігрову кризу, підкреслюючи їхні менеджерські та організаційні проблеми. Рома ж вирішила дати шанс «Особливому», продовжуючи португальський тренерський вектор і роблячи ставку більше на піар, ніж на футбольні результати.

Як не дивно, спрацювали обидва варіанти. Але вони показали, що сер Жозе «вже не той» і що його нинішньому клубу важливий будь–який миттєвий результат «тут і зараз».

По–перше, у внутрішньому чемпіонаті Рома йде на 5–ій сходинці, маючи 10 поразок. Для порівняння, лідер чемпіонату Мілана має 4. За 3 тури до кінця сезону відстає від 4–го місця на 10 пунктів. Тобто в Лізі чемпіонів наступного сезону її знову не буде. До того ж, Рома або програла, або втрачала очки з головними опонентами за титул, обігруючи лише середняків та аутсайдерів.

По–друге, римський клуб потрапив до Ліги конференцій за підсумками попереднього сезону автоматично. І він відразу став фаворитом, як мінімум, на фінал турніру. Сильніших команд там просто не було. Тому казати, що Моурінью зробив щось надзвичайне буде перебільшенням. Він зробив те, чого від нього всі очікували. Проте фінал проти Фейеноорду ще не виграний і справа не завершена.

По–третє, в разі перемоги в ЛК, Рома отримає 25 млн євро і право автоматично виступати в Лізі Європи. Жозе весь сезон скаржився, що йому не купують сильних гравців. Що ж, за 25 млн євро можна, наприклад, придбати цілого Віктора Циганкова з Динамо. А вигравши Лігу Європи, перейти до Ліги чемпіонів. Щоправда для цього вболівальникам потрібно ще один сезон почекати.

Але ж це не заважає Моурінью говорити, що йому вдалося побудувати «хорошу команду». Ще кумедніше звучить звернення до тренера Реала, який вивів свою команду до фіналу ЛЧ, Карло Анчелотті: «Давай виграємо свої фінали». Уявляю що почнеться якщо мадридці свій матч програють, а італійці виграють.

Як би там не було, Моурінью буде в будь–якому випадку «бити себе в груди» і казати, що він приніс клубу титул. Якщо виграє фінал. А якщо ні, то скаже, що винні гравці. Яких він принижував весь сезон. І на яких, в разі чого, можна перекласти всю провину за невдачу. Не сказати, що Рома завжди була топ–клубом: востаннє вони вигравали чемпіонат Італії 20 років тому. Але це точно команда з історією і традиціями. Сьогодні всі вони звелися до радості за вихід в фінал Ліги конференцій.

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты