Tribuna/Футбол/Блоги/І пизд*ць російській федерації/Як Минай повернувся до УПЛ, хоча його президент Пересоляк потрапив під санкції РНБО

Як Минай повернувся до УПЛ, хоча його президент Пересоляк потрапив під санкції РНБО

Деталі гучної справи щодо українських контрабандистів.

Автор — Olexiy Dzuba
26 октября 2021, 13:14
Як Минай повернувся до УПЛ, хоча його президент Пересоляк потрапив під санкції РНБО

Деталі гучної справи щодо українських контрабандистів.

Санкції проти Пересоляка

2 квітня 2021 року вібулося чергове засіданя Ради національної безпеки і оборони (РНБО). В цей день президент України Володимир Зеленський робить заяву:

«Сьогодні вперше в історії України запроваджені персональні санкції. Зокрема, заблоковані активи, майно осіб, яких за аналітичними даними апарату РНБО та за даними СБУ, можна назвати ТОП–10 української контрабанди».

Проте це була лише заява президента. Але реальні санкції вступають в дію виключно після підписання президентом Указу. В даному випадку Зеленський підписав його на наступний день, 3–го квітня.

При цьому 2 квітня, о 22:51 та 22:58 відповідно, Валерій Пересоляк в державному реєстрі зникає з переліку засновників багатомільйонного будівельного бізнесу: двох житлово–будівельних кооперативів в Ужгороді. Це ЖБК «Кошицька» та ЖБК «Нікос».

Таким чином, під санкції цей бізнес Пересоляка не потрапив. Про це в своєму розслідуванні повідомляє Bihus.info.

Що не так із санкціями

Інструмент «санкцій» був прийнятий під час правління президента Петра Порошенка, для боротьби з російським агресором. В лютому 2021 року президент Зеленський і РНБО почали використовувати санкції проти політика Віктора Медведчука та його оточення. Після цього санкції стали постійним інструментом у боротьбі з корупцією.

Але для їх введення потрібні підписи 2 служб: РНБО та президента України. Як зазначили в Bihus.info, спочатку Зеленський підписував санкційні документи в той самий день. Але згодом кількість часу між рішенням РНБО і підписом президента почала ставати більшою: влітку він становив 6–7 днів, а одного разу рішення розтягнулося більше, ніж на місяці.

Очевидно, що навіть одного дня вистачає, щоб фігуранти санкційних списків, могли «вийти» зі своїх бізнесів і переписати їх на довірених осіб. Таким чином активи знаходяться в безпеці, тому що санкції вводяться конкретно на особу, підозрювану в різних махінаціях. В своєму розслідуванні Bihus.info приходять до висновку, що в державних органах відбувається «витік» інформації постороннім джерелам. Тому Пересоляк та ряд інших підсанкційних осіб наперед знали про свої справи та мали час вийти зі своїх бізнесів.

Проект Минай

В нещодавньому інтерв'ю колишній тренер Миная Василь Кобін сказав, що «хоче вірити, що Минай – довгостроковий проект»:

«Я підтверджую, що на даний момент Минай залежить від однієї людини, від президента клуба (Валерія Пересоляка – ред.). Якщо у президента свої справи будуть іти добре, то я надіюсь що клуб буде існувати. Те, що відбувається зараз, в цей мало віриться. Потрібні якійсь спонсори, щоб цей клуб далі міг розвиватися. Я знаю, що президенту зараз нелегко».

Тут же Кобін додав, що «не знає чим займається президент і де він бере гроші на клуб». Ведучий Ігор Бурбас додав, що сьогодні в Миная «найнижчий бюджет серед усіх клубів УПЛ», а середня зарплата в клубі складає близько 40 000 грн, що є показником для Першої ліги.

Інші слова Кобіна з цього інтерв'ю:

«Президенту двічі приносили документи на ліквідацію клубу. Спочатку ми набирали гравців на Першу лігу і витратили 10 днів на те, що переглядали футболістів, яких навіть не мали переглядати. Тому що у них рівень навіть не Другої ліги».

Таким чином, Валерію Пересоляку вдалося зберегти свої активи. Напевно, гроші від них продовжують іти на фінансування клубу із Закарпаття. Проте власник Минаю скоротив фінансування свого футбольного проекту, ввімкнувши «економ–режим». Сьогодні клуб іде на 12-му місці в УПЛ, маючи в активі 8 балів. Які його футбольні перспективи після звільнення Василя Кобіна, сказати важко. Так само і непросто сказати, скільки ще проіснує команда із Закарпаття.

Минай включили до заявки Вищої ліги на сезон 2021/2022 за кілька днів до старту чемпіонату. В минулому розіграші УПЛ Минай фігурував в справі про ставки на футбольний матч. Хто такий Валерій Пересоляк та як він пов'язаний з контрабандою, можна почитати тут.

Другие посты блога

Все посты