Tribuna/Баскетбол/Блоги/Штатна ситуація/«Бостон» вивів у фінал тренер-дебютант: родом з Нігерії, учень Поповича, підтримав Україну

«Бостон» вивів у фінал тренер-дебютант: родом з Нігерії, учень Поповича, підтримав Україну

Знайомимося з Іме Удокою.

5 июня 2022, 16:55
1
«Бостон» вивів у фінал тренер-дебютант: родом з Нігерії, учень Поповича, підтримав Україну

Знайомимося з Іме Удокою.

«Бостон» вперше за 12 років вийшов до фінальної серії НБА – вистояв у сьомому матчі фіналу Сходу проти «Маямі». Тепер команда бореться із «Голден Стейт» за титул і вже виграла перший матч серії.

Стартовий склад та головних зірок «Селтікс» знають усі – вони вже давно в НБА, більшість із них давно в «Бостоні», деякі вже встигли виграти індивідуальні нагороди та не вперше в кар’єрі грають у плей-оф. Але людина, яка б довершила «Бостон» та зробила із непоганої команди справжнього претендента на чемпіонство, знайшлась лише перед стартом цього сезону.

І це, як не дивно, не суперзірковий гравець із ментальністю переможця, а головний тренер, який лише дебютує в такому амплуа, Іме Удока.

Провів невиразну кар’єру гравця – не був вибраний на драфті, закріпився в НБА лише у 29 років

Іме Удока має нігерійське походження, хоч і народився в Портленді, штат Орегон, та все дитинство провів у США. Стати професійним баскетболістом було головною метою Удоки, тому він розпочав свій шлях ще зі шкільної команди, а згодом спробував зробити собі ім’я через виступи NCAA, де він спочатку грав за університет Сан-Франциско, а потім перевівся до університету Портленд Стейт, провів повноцінний сезон та спробував виставитися на драфт НБА 2000 року.

На, як виявилося потім, дуже слабкому драфті, Іме Удоку не вибрав жоден клуб НБА, тому йому довелося пробувати себе в різних менших чемпіонатах та постійно шукати слушної нагоди потрапити до найсильнішої баскетбольної ліги світу.

Удока пограв навіть за «Лейкерс» у сезоні 2003/04 (провів 4 матчі) та за «Нікс» двома сезонами пізніше (8 матчів), але справді переломний момент для на той момент вже 29-річного легкого форварда настав у 2006-му, коли його останнім (!) запросили у тренувальний табір «Портленда». Іме зумів, в першу чергу своєю грою в захисті, настільки вразити тренерів «Блейзерс», що став основним гравцем команди на сезон 2006/07 та провів 75 матчів – усі в старті.

Згодом Удока перейшов у «Сан-Антоніо», який на той момент був чинним чемпіоном НБА, був важливим гравцем ротації впродовж двох сезонів (але так і не став чемпіоном), з’їздив на сезон на таку ж роль у «Сакраменто», повернувся в «Сперс» та закінчив кар’єру в НБА. Так нічого і не вигравши у найкращій лізі, Удока провів сезон в іспанській «Мурсії» та остаточно зав’язав із баскетболом у якості гравця. Але повернувся до свого наставника Грега Поповича і розпочав новий етап своєї кар’єри – став тренером.

Навчався у Поповича, став чемпіоном зі «Сперс», привів у клуб Олдріджа

Удока підписав контракт із «Сан-Антоніо» та став помічником легендарного Грега Поповича. У 2014-му Іме разом зі «Сперс» став чемпіоном НБА і продовжив свою роботу в клубі, набираючись досвіду у, можливо, найкращого тренера в історії.

Головним особистим досягненням Удоки в «Сан-Антоніо» став прихід до команди у 2015-му Ламаркуса Олдріджа, який знає Іме ще з часів виступів за «Портленд». Удока виступав за «Блейзерс» у дебютний сезон Ламаркуса і «по старій дружбі» переконав його приєднатися до техаського колективу, а у підсумку й стати важливою його частиною.

Після дев’яти сезонів під крилом Грега Поповича у 2019-му Удока вирішив відправитися у самостійне плавання – спочатку його до себе у «Філадельфію» запросив ще один учень Поповича Брет Браун, а вже наступний сезон він провів у якості помічника Стіва Неша у «Брукліні», де встиг попрацювати із Дюрентом, Ірвінгом та Харденом.

Перед стартом нинішнього сезону «Бостон» запропонував Удоці пост головного тренера, знатно шокувавши баскетбольну спільноту. Воно й не дивно – у команду, де ледь не щосезону чекають титулів від молодих Тейтума, Брауна, Смарта та компанії, приходить недосвідчений коуч, який досі ніколи не працював у якості головного тренера. Але ризикована ставка керівництва «кельтів» зіграла та принесла команді навіть більше, ніж очікувалося.

Вивів «Бостон» у перший фінал за 12 років, з’являвся на матчі із синьо-жовтою стрічкою на підтримку України

Подейкують, що Удока має дякувати за можливість працювати головним тренером «Селтікс» саме головним зіркам команди, які попрацювали з ним у збірній США та залишилися дуже задоволеними результатами співпраці.

Як гравець Іме Удока запам’ятався саме як дуже якісний захисник, саме тому він настільки ідеально підійшов нинішньому «Бостону». Адже саме у «Селтікс» спостерігається чи не найбільший в лізі уклін в сторону захисту – тут грає і найкращий захисник сезону Маркус Смарт, і фантастичний Роберт «Таймлорд» Вільямс, який точно буде претендентом на цю ж нагороду в майбутньому, і ще кілька гравців, які просто вміють якісно оборонятися та виконувати установки тренера, що робить акцент в першу чергу саме на захист.

«Селтікс» при Удоці не демонстрували якихось феноменальних результатів зі старту – почали сезон доволі невиразно та зазнали багатьох необов’язкових поразок. Щоправда, наздогнали усе в другій половині сезону, у підсумку ставши другими на Сході за підсумками «регулярки» (треба подякувати «Мілвокі», які спеціально програли останній матч, аби опуститися  на третє місце та отримати легшого суперника). А далі почалася справжня казка «Бостона» у плей-оф, яка й досі не закінчилася:

  • 4:0 у першому раунді проти «Брукліна» Ірвінга та Дюрента.
  • 4:3 у другому раунді проти «Мілвокі» Янніса Адетокумбо.
  • 4:3 у фіналі Сходу проти «Маямі» Джиммі Батлера;

«Бостон» помстився усім тим, від кого вилітав у плей-оф впродовж трьох останніх сезонів, відправивши додому усіх головних зірок конференції (за винятком хіба Джоела Ембііда).

Іме Удока став першим нігерійсько-американським головним тренером в історії НБА. Відповідно й вихід до фіналу став для нього історичним – вперше команду-фіналістку НБА очолює нігерієць.

Він також став сьомим тренером в історії (і четвертим з 2015 року), який вийшов у фінал НБА у свій дебютний сезон. Цікаво, що аналогічним досягненням може похвалитися й нинішній суперник Удоки – Стів Керр, який у свій перший сезон став чемпіоном НБА із «Голден Стейт» у 2015-му (потім це ж вдавалося і Тайрону Лю у 2016-му та Ніку Нерсу у 2019-му).

До речі, українські вболівальники можуть пам’ятати Удоку як того, хто одним із перших в НБА підтримав Україну після військового вторгнення РФ. На один з матчів регулярного сезону Удока та його тренерський штаб вийшли із синьо-жовтою стрічкою на светрі, виказавши солідарність з Україною та українським народом.

Іме Удока проводить фантастичний перший сезон, який може стати ідеальним у випадку чемпіонства «Бостона». Тренер, в якого несподівано для багатьох повірило керівництво клубу, зараз має шанс стати одним із головних героїв фіналу НБА, що додає й без того захопливій серії додаткових сюжетних ліній.

Перший матч фінальної серії «Селтікс» вже виграли, але це лише початок. «Ворріорз» обов’язково додадуть, і багато в чому саме від роботи Іме буде залежати, як молоді зірки «Бостона» впораються з тиском – як суперника, так і відповідальності.

А як ви гадаєте, чи вдасться Іме Удоці виграти чемпіонство та назавжди вписати своє ім’я в історію?

Фото: Cameron Browne/NBAE, John W. McDonough /Sports Illustrated, Jim Davis/The Boston Globe via Getty Images

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты