Tribuna/Баскетбол/Блоги/Штатна ситуація/«Філадельфія» без Ембііда, «Мілвокі» без другої зірки. Як травми руйнують плей-оф НБА

«Філадельфія» без Ембііда, «Мілвокі» без другої зірки. Як травми руйнують плей-оф НБА

Розбираємо конкретні приклади нинішнього сезону.

3 мая 2022, 13:55
3
«Філадельфія» без Ембііда, «Мілвокі» без другої зірки. Як травми руйнують плей-оф НБА

Розбираємо конкретні приклади нинішнього сезону.

Травми – невіддільна частина баскетболу. У такому швидкому, інтенсивному та контактному виді спорту їх просто неможливо уникнути, тому ми вже звикли, що інколи навіть суперзірки пропускають цілі сезони, відновлюючись після пошкоджень.

НБА стає особливо травмонебезпечною у період плей-оф, коли кожен гравець викладається на повну і вже не може дозволити собі грати на половину своїх можливостей, як це часто буває під час матчів регулярного чемпіонату. У плей-оф травму отримати набагато легше, а ціна її – набагато більша, ніж під час «регулярки».

Найяскравішим нещодавнім прикладом впливу травм на долю всього чемпіонату – є фінальна серія плей-оф НБА 2019 року, де «Голден Стейт», втративши по ходу фінальної серії спочатку Кевіна Дюрента, а потім і Клея Томпсона, поступилися «Торонто» та не змогли завоювати чемпіонський титул.

Плей-оф НБА сезону-2021/22 теж не обходиться без травм, і якщо в перші матчі першого раунду пропускали тільки рольові гравці, яких можна було безболісно замінити, то згодом почали травмуватися й головні зірки команд, що претендують на чемпіонство.

Травми лідерів підкосили одразу три колективи, кожен з яких тепер змушений вигадувати план Б, аби залишатися серед претендентів на титул.

Епідемія травм в «Маямі»: Лаурі, Батлер та важливі гравці ротації

Перед стартом першого матчу другого раунду плей-оф проти «Філадельфії» участь у ньому одразу семи гравців «Маямі» була під серйозним питтанням. Серед них і основні гравці: Джиммі Батлер, Тайлер Хірро, Пі Джей Такер, Кайл Лаурі, а також гравці ротації Маркіфф Морріс, Макс Струс та Калеб Мартін.

Участь у матчі взяли всі, крім Морріса та Лаурі, але саме втрата останнього може стати критичною для «Хіт» у цій серії. Кайл Лаурі достроково завершив третій матч серії попереднього раунду проти «Атланти» через травму підколінного сухожилля лівої ноги. Плеймейкер сподівався, що не пропустить матчі, але не вийшов на паркет вже у третій грі поспіль. В п’ятому матчі проти «Атланти» «Маямі» взагалі був змушений обходитися без Лаурі та Батлера (тоді матч життя видав Віктор Оладіпо і не дозволив «Хоукс» розтягнути серію на ще одну зустріч).

Зараз Лаурі, який, між іншим, є найкращим асистентом «Маямі» в сезоні та одним із найрезультативніших гравців команді, не може допомогти їй у серії проти «Філадельфії» – терміни його повернення на паркет все ще невідомі.

«Філадельфія» залишилась без головної зірки команди

«Сіксерс» зазнали, напевне, найбільшої втрати серед усіх команд, що залишилися в плей-оф, адже вони не можуть розраховувати на свого лідера та одного із найкращих гравців сезону – Джоела Ембііда.

У останньому шостому матчі серії проти «Торонто» центровий отримав пошкодження наприкінці четвертої чверті. Ембіід травмувався внаслідок зіткнення із Паскалем Сіакамом і вибув на невизначений термін із переломом стінки очної орбіти та струсом мозку. Інсайдери повідомляли, що Джоел може уникнути операції до завершення сезону, потім цю інформацію частково підтвердив і Едріан Воджнаровскі – Ембіід точно пропустить перші два матчі серії проти «Маямі» і, можливо, повернеться на паркет у третій грі, але точної інформації щодо термінів повернення бігмена «Філадельфії» все ще немає.

Варто згадати також про те, що Ембіід зазнав ще одного пошкодження у першому раунді плей-оф – у нього розрив зв’язки великого пальця руки, але й цю операцію Джоел відклав до завершнення сезону.

Втрата Ембііда – це дуже серйозний удар по «Філадельфії», який ставить під серйозний сумнів їхню конкурентоспроможність та різко зменшує шанси проходу «Сіксерс» до наступного раунду. Якщо Джоел не повернеться найближчим часом і не допоможе «Філі» в серії з «Маямі», команду Дока Ріверса можна сміливо викреслювати із претендентів на чемпіонський титул.

Янніс і «Мілвокі» залишилися без другої зірки

«Бакс» також втратили одного зі своїх двох головних гравців. Кріс Міддлтон достроково закінчив спочатку другий матч першого раунду, а згодом й усю серію проти «Чикаго». Головний тренер «Мілвокі» Майк Буденхольцер повідомив, що у Міддлтона розтягнення внутрішньої бічної зв’язки лівого коліна.

Він не брав участі в усіх наступних матчах серії проти «Буллз» (яку його команда впевнено виграла у п’яти матчах), а згодом інсайдер The Athletic Шемс Чаранія повідомив, що Міддлтон пропустить також усю серію проти «Бостона» у півфіналу Східної конференції.

Мало того, якщо «Мілвокі» обіграють «Селтікс» без Кріса Міддлтона та вийдуть до фіналу Сходу, він також ризикує пропустити й цю серію, адже відновлення від такої травми займе у форварда щонайменше два тижні.

А що там в інших

Найменше з усіх півфіналістів Сходу у першому раунді настраждався «Бостон». У перших матчах проти «Брукліна» вони не могли розраховувати лише на центрового Роберта Вільямса, який через розрив меніска вперше зіграв тільки в третьому матчі серії.

Пошкодження Джейлена Брауна виявилося незначним – він матчів не пропускав взагалі, а от травма найкращого захисника сезону Маркуса Смарта може стати для «кельтів» серйозною проблемою. Плеймейкер може не вийти на наступні матчі проти «Мілвокі» через «досить сильний» удар чотириголового м’яза правого стегна, про що повідомив головний тренер «Бостона» Іме Удока.

«Фінікс» та «Даллас» підійшли до своєї серії у майже оптимальних складах.

Чемпіони «регулярки» хоч і мали серйозні проблеми в серії проти «Нового Орлеана» через пошкодження Девіна Букера, але зараз можуть розраховувати на усіх своїх основних гравців. Однак Букеру, який повернувся раніше запланованого терміну, тепер точно треба бути ще обережнішим.

У «Далласа» повернувся Лука Дончич, який пропустив перші три матчі серії проти «Юти», і тепер їхній склад нічим не відрізняється від того, який закінчував «регулярку». Нових втрат немає, навіть навпаки, Тім Хардуей-молодший, що не грає з кінця січня через перелом плюсневої кістки стопи, вже почав тренуватися та, можливо, допоможе команді у якомусь із наступних матчів.

«Мемфіс» та «Голден Стейт», які впродовж усього сезону (і навіть кількох попередніх сезонів), страждали від травм лідерів, у плей-оф обійшлися без серйозних втрат та можуть грати між собою оптимальними складами, не вигадуючи в останній момент чогось принципово нового та революційного задля заміни травмованих лідерів.

Обійтися зовсім без травм у принципових матчах плей-оф НБА – неможливо. Залишається лише сподіватися, що баскетболісти, які «роблять різницю» і є важливими гравцями своїх команд, зазнаватимуть менше ушкоджень, а команди зможуть подарувати фанатам протистояння найвищого рівня, де найкращі гратимуть проти найкращих.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты