Tribuna/Баскетбол/Блоги/Штатна ситуація/Нащадки українців у фіналі НБА: Олінік чудово підміняє зірку, Кузму хейтять навіть власні фанати

Нащадки українців у фіналі НБА: Олінік чудово підміняє зірку, Кузму хейтять навіть власні фанати

Українці завойовують НБА та йдуть за своїми чемпіонськими перстнями

6 октября 2020, 23:58
16
Нащадки українців у фіналі НБА: Олінік чудово підміняє зірку, Кузму хейтять навіть власні фанати

224 тисячі українців покинули рідні землі у пошуках кращого життя на початку ХХ століття. Канада та Сполучені Штати Америки стали основними напрямками трудової міграції наших співвітчизників. 

Серед цих 224 тисяч українців нічим не виділявся звичайний роботяга Михайло Олійник, який у 1905 році теж став жертвою утисків влади та був змушений переїхати зі Східної Галичини до невеличкого містечка у Канаді. Трохи більше, ніж через століття, його нащадок Келлі Олінік став претендентом на найпрестижніший баскетбольний трофей планети.

Олінік ріс у баскетбольній родині, де знають та пам’ятають про своє українське походження

Якби Келлі Олінік не захотів бути баскетболістом – він все одно став би ним. Хлопець народився у Торонто, його батько Кен був головним тренером університетської команди, а мати – баскетбольним рефері. Батьки хлопця – вихідці з сімей українських мігрантів. Келлі також має двох сестер – Джессі і Майю.

Остання теж займається баскетболом. Майя Олінік грає на позиції розігруючої за канадський університет Саскачеван і намагається усіма способами вибратися із тіні свого старшого брата Келлі.

Родина вирішила не брати аналог прізвища Олійник – Oiler (Ойлер), а у повній мірі зберегти його, просто переробивши на північноамериканський лад – Olynyk (Олінік).

Знаючи, що виступ у NCAA за будь-який із престижних американських коледжів дасть йому набагато більше шансів потрапити у НБА, Олінік однаково зробив вибір на користь місцевого університету Гонзаги. Саме там Олінік познайомився із сином легендарного Джона Стоктона – Девідом. 

Але попри гарні фізичні дані, у Олініка одразу не пішло – перші два сезони він провів резервним гравцем без особливих претензій на основу. Щоб щось змінити, хлопець взяв академвідпустку, тренувався із командою, проте не грав у офіційних матчах, пропускаючи увесь сезон 2011/12. Повернувшись наступного року, Келлі не просто продемонстрував хороші результати – він став справжнім лідером команди та навіть потрапив до Всеамериканської збірної кращих студентів.

Під загальним 13-м номером Келлі обрала команда «Даллас Маверікс», проте одразу обміняла його у «Бостон». У 2014-му Келлі було викликано до збірної Канади. У одному із товариських матчів «збірній кленового листа» протистояла збірна України. Канадці в овертаймі отримали нелегку перемогу, а Олінік зіграв у матчі ключову роль, набравши 18 очок. 

Якщо у «Селтікс» Келлі, м’яко кажучи, зірок з неба не хапав, то вже у «Хіт» у канадського українця, чи то українського канадця – усе пішло як по маслу. В перший же сезон Олінік оновив власний рекорд результативності у одному матчі. Гравець набрав 32 очки, а постраждала якраз колишня команда Келлі – «Бостон».

Після цього форвард став невід’ємною частиною «Маямі», фантастично доповнював вже і без того відмінно працюючий механізм «Хіт» своїми виходами з лави для запасних, встановив декілька рекордів франшизи і, що найголовніше, чудово закріпився у колективі.

Партнери постійно називають Келлі найбільшим добряком у роздягальні «Маямі». Він постійно усміхається, часто жартує та допомагає партнерам. Разом із командою він вже став чемпіоном Східної конференції, а тепер бореться за головний баскетбольний трофей – титул чемпіона Національної Баскетбольної Конференції.

В фіналі він неочікувано отримав набагато більше ігрового часу – через травму декілька матчів не зміг зіграти основний центровий команди Бем Адебайо. Олінік взяв на себе його обов’язки і не підвів. В першій грі набрав аж 24 балли, в другій – 17. А його данки навіть потрапляють в пятірку найкращих моментів дня в НБА.

***

Ще цікавішим цьогорічне фінальне протистояння «Майамі» – «Лейкерс» робить те, що і в іншій команді українцям є за кого вболівати. Той, хто захищає вже не біло-червоні, а пурпурово-золотисті кольори. Той, заради кого фанати «Лейкерс» вже збирають підписи, аби він ніколи не отримав чемпіонський перстень 2020 року.

Мабуть, найнеоднозначніша персона у нинішньому складі озерників – Кайл Кузма.

Кузма – нащадок українських мігрантів, має жахливу дисципліну і дратує фанатів власної команди

Форвард «Лейкерс» також має українське коріння по лінії обох батьків. Його дідусь – Кеннет Кузма був українським мігрантом, а мати походить з україно-німецької родини. Незважаючи на це, Кузма ніколи публічно не згадував про те, що має хоча б якийсь стосунок до України.

Батьки Кайла ще змалечку прививали йому любов до баскетболу. Як згадує сам гравець, у будинку завжди стояло невеличке баскетбольне кільце, куди він ще з дворічного віку вчився кидати м’яч. Таланту було дуже багато, але вже тоді проявлялася і головна перепона майбутньої кар’єри – Кузма має ще й неабиякі проблеми із дисципліною. 

Він досі стає об’єктом для постійних суперечок. Хтось називає його майбутньою зіркою «Лейкерс», каже, що він стане справжньою легендою баскетболу, а його ім’я пам’ятатимуть ще довго, після закінчення кар’єри.

Інші ж, більш скептично налаштовані, прагнуть прямо зараз викинути Кузму з команди.

Про дисципліну Кайла говорить наступний факт. Він примудрився занадто пізно подав документи у коледж, через що пропустив перший баскетбольний сезон. А вже на момент виставлення своєї кандидатури на драфт НБА у 2017 році, Кузма зумів повністю закінчити навчання, що є величезною рідкістю для сучасних зірок баскетболу, які приходять у лігу вже після другого, або й після першого року в університеті.

Цікаво, що Кузма періодично все ж береться за голову та демонструє хороші результати: також встановлює різноманітні рекорди, потрапляє до збірних найкращих гравців, а у 2019 році Кайл навіть став MVP Матчу молодих зірок НБА.

Хоч багато хто і вважає, що Кайл Кузма не заслуговує на те, аби грати у фіналі НБА (фани «Лейкерс» справді оголосили збір підписів для того, аби не віддавати Кайлу його чемпіонский перстень у випадку перемоги «озерників»), форвард вже неодноразово доводив свою спроможність навіть самотужки вигравати матчі для команди.

Наступний матч «Маямі» – «Лейкерс» пройде вночі з 6 на 7 жовтня. Початок – о 4.00, і ми точно побачимо там і Келлі Олініка, і Кайла Кузму.

Другие посты блога

Все посты