Tribuna/Баскетбол/Блоги/Штатна ситуація/9 випадків, коли гравці впливали на зміни у правилах НБА

9 випадків, коли гравці впливали на зміни у правилах НБА

Правило 5 секунд, зонний захист і навіть дрес-код на пресконференціях

6 сентября 2020, 21:47
2
9 випадків, коли гравці впливали на зміни у правилах НБА

Як і будь-який інший вид спорту, баскетбол не стоїть на місці і постійно розвивається, а разом із ним розвивається і головна ліга планети – НБА. За всю її історію правила переписувались та вдосконалювались сотні разів і досить часто це ставалось саме тоді, коли хитромудрі гравці знаходили можливість їх обійти. Зараз таких випадків назбиралось уже стільки, що це з легкістю дозволяє сформувати нам підбірку з 9 випадків, коли гравці повпливали на зміни правил НБА.

Джордж Майкан – правило голтендінгу (перешкода влучанню м’яча), 1944 рік

Височезний центровий Джордж Майкан на прізвисько «Містер Баскетбол», який впродовж більшої частини своєї професійної кар’єри виступав за «Міннеаполіс Лейкерс», по праву вважається першим найбільш домінуючим гравцем в історії НБА. Довжелезні руки та зріст у 208 сантиметрів дозволяв Майкану з легкістю змахувати м’ячі після кидків суперників навіть тоді, коли ті вже знаходились майже у кошику. У 1944 році керівництво NCAA (університетської ліги, де на той час виступав Майкан), а також БАА (Баскетбольна Асоціація Америки, нині - НБА), вирішили, що такий спосіб захисту - не зовсім чесний.

Вже скоро у правилах баскетболу з’явилось «правило голтендінгу», або ж «правило Джорджа Майкана», за яким гравцеві забороняється зачіпати м’яч після кидка, якщо той знаходиться у повітрі безпосередньо над кільцем, а також забороняється контактувати із м’ячем, якщо той рухається по низхідній траєкторії.

Уілт Чемберлен – правило штрафних кидків, 1958 рік

Уілт Чемберлен був наступним Джорджом Майканом: також величезний домінуючий центровий, який не помічав суперників на паркеті, також досягнув багато чого із «Лейкерс» і найголовніше – змінив правила у НБА ще до свого дебюту у лізі.

Подивившись на те, що виробляв Чемберлен у NCAA під час гри за університет Канзасу, НБА ввели правило, яке забороняло гравцеві перетинати штрафну лінію під час виконання штрафного кидка. Величезний і атлетичний Уілт міг з легкістю дострибнути до кільця і навіть зробити данк, замість стандартного одноочкового кидка, чого НБА дуже боялась і саме тому вводила подібні обмежуючі правила.

Чарльз Барклі – правило 5 секунд, 1999 рік

Один із найбільших талантів свого часу Чарльз Барклі був прихильником повільного стилю гри і постійно намагався таким чином збити темп та запал суперників. Врешті решт, керівництво НБА не витримало та ввело «правило 5 секунд», за яким гравцеві дається лише 5 секунд на введення м’яча у гру при розіграші, або з-за бокової лінії після ауту чи порушення правил. Неофіційно це правило досі носить назву «правило Чарльза Барклі».

Шакіл О’Ніл – правило зонного захисту, 2001 рік

До приходу Шакіла в НБА, гравцям заборонялось грати вдвох проти одного суперника, якщо той не володів м’ячем. Але О’Ніл був настільки величезним та настільки легко розбирався із усіма опонентами, що зупинити його один на один не міг абсолютно ніхто. Саме тоді НБА дозволила захищатись вдвох проти одного, навіть якщо суперник не володіє м’ячем, що суттєво обмежило варіативність Шакіла, але ніяк не обмежила його вмінь і таланту. Шак досить швидко призвичаївся до нових обмежень і продовжив розривати лігу і далі.

Дерек Харпер – правило «хенд-чекінгу», 2004 рік

У 2004 році НБА прийняла одне із найскандальніших правил, яке зараз найчастіше використовується фанатами баскетболу у вічних суперечках «Леброн чи Джордан». Правило «хенд-чекінгу» повністю забороняє гравцеві, який захищається, будь-яким чином перегороджувати рух гравцеві із м’ячем. Саме Дерек Харпер найбільше повпливав на введення «хенд-чекінгу» до переліку правил НБА, адже впродовж своєї кар’єри він буквально бив своїх суперників по руках у штрафній і уникав за це будь-якого покарання. До речі, найбільше від брудних, проте на той час ще цілком легальних прийомів Харпера, настраждався саме Майкл Джордан.

Аллен Айверсон – правило дрес-коду, 2005 рік

У тому ж таки 2005 році керівництво НБА, на чолі із комісаром ліги Девідом Стерном, встановили спеціальний дрес-код, який забороняв гравцям з’являтись на пресконференціях у своєму звичному одязі, так званого вуличного стилю, а зобов’язав їх одягатись більш офіційно. Ліга хотіла відійти від того, що їхні гравці мають образ «поганих хлопців з вулиць», які окрім того, що виглядали як бандити, ще й поводили себе аналогічно.

Традиційно, саме Аллена Айверсона вважають одним із тих, хто найбільше форсував введення дрес-коду в НБА, адже саме захисник «Філадельфії» найчастіше з’являвся на публіці в одязі культури хіп-хопу.

Реджі Міллер – вдосконалення правила про фол в нападі, 2012 рік

Реджі Міллер – один із найкращих снайперів за всю історію Національної Баскетбольної Асоціації. Такий елітний гравець просто не міг залишитись без «власного» правила. До введення своєрідних «поправок» у правила про фол в нападі, гравці часто любили розставляти ноги у сторони під час кидка з-за триочкової лінії.

Незважаючи на те, що Реджі Міллер закінчив кар’єру ще у 2005 році, це правило найбільше асоціюється саме з ним, адже він більше за інших любив «розкладатись зірочкою» під час стрибка. З 2012 року контакт ніг гравця атаки із захисником почали вважати фолом в атаці, що змусило шутерів поводити себе більш скромно та компактно.

Шакіл О’Ніл – правило фолів на центровому, 2016 рік

Насправді, зовсім неправильно виділяти саме Шакіла як гравця, який посприяв цій зміні у правилах, однак так само неправильно виділяти будь-якого іншого центровога, який потрапляв під роздачу від стратегії Hack-a-Shaq.

Найбільше гравці НБА фолили саме на О’Нілі, адже це був найлегший спосіб зупинити здоровенного суперника, поставити його на штрафну лінію (звідки він влучив лише 52% кидків за кар’єру) і безболісно отримати володіння м’ячем. НБА боролась із такою стратегією гри різними способами, однак радикальне рішення було прийнято тоді, коли тенденція «навмисно фолити на центрових» остаточно повернулась у баскетбол і такі гравці, як Дуайт Ховард, ДеАндре Джордан, Андре Драммонд почали кидати по 25 штрафних за гру, а самі матчі тривати майже на годину довше.

У 2016 році у НБА ввели правило визначення навмисного фолу. Якщо гравець команди, що захищається, не мав наміру перехопити м’яч, а навмисно порушував правила на супернику, команда, на якій сфолили, отримує не лише штрафні кидки, а й володіння м’ячем після них. Навіть страшно подумати, що б витворяв Шакіл, якби це правило діяло під час його кар’єри.

Бонус:

Реджон Рондо – заборона носити перевернуті пов’язки.

Так, так, все правильно. Реджону Ронді, а у підсумку й усім гравцям ліги справді заборонили носити перевернуті пов’язки. Напевне, НБА не дуже сподобалось як виглядає її логотип «догори дригом».

Фото: EssentialySports, ESPN, CelticsStrong, Getty Images, NBA

Другие посты блога

Все посты