Tribuna/Баскетбол/Блоги/Штатна ситуація/В НБА з’явиться ще один Болл. Батько чудово піарить його, але в ігровому плані все не так добре

В НБА з’явиться ще один Болл. Батько чудово піарить його, але в ігровому плані все не так добре

Набирав 92 очки у матчі за школу, грав у Литві та Австралії, а просто зараз його називають однією з головних зірок майбутнього драфту НБА. Давайте познайомимось із відомим сімейством Боллів та наймолодшим із них - ЛаМело.

2 июля 2020, 22:02
10
В НБА з’явиться ще один Болл. Батько чудово піарить його, але в ігровому плані все не так добре

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Штатна ситуація. Його автор пише про види спорту, які є найбільш популярними в США. Останнім часом – дуже цікаво про НБА. Підтримайте його підпискою, плюсами та коментарями.

***

Баскетболісти дедалі частіше стають популярними у всьому світі, навіть серед тих, хто зовсім не цікавиться спортом. Кобі Браянта, ЛеБрона Джеймса, Майкла Джордана, завдяки інтересу до них з боку медіа та їх діяльності не лише на майданчику, але й поза ним, знають у найвіддаленіших куточках планети. Зазвичай визнання когось у статусі зірки та всенародна впізнаваність приходить із часом, є результатом постійної роботи та спортивних досягнень. Проте існують випадки, коли молоді гравці, що тільки починають свій шлях у НБА, вже є відомими особистостями, які постійно викликають у фанатів емоції та змушують слідкувати за кожними їхніми рухами.

Якщо розглядати різні прогнози драфту-2020 на найпопулярніших заокеанських ресурсах, можна помітити, що скаути та експерти очікують близько 7-8 розігруючих захисників, яких клуби НБА оберуть у першому раунді. Абсолютно в усіх таких «моках та предікшнах», як топ-1 PG, фігурує найменший із братів сімейства Боллів – ЛаМело.

З точки зору медійності, ЛаМело справді має спокійно йти у першій трійці драфту, враховуючи відверто слабких цьогорічних проспектів, а також розпіареність та впізнаваність самого гравця. ЛаМело тільки виставив свою кандидатуру на драфт, про більшість таких баскетболістів суспільство вперше чує лише тоді, коли його ім’я озвучують вже під час самої процедури вибору, але у Болла все інакше. Про нього всі чули і всі його бачили ще до НБА. Він знімався у реаліті-шоу «Ball in the Family», яке розповідало про життя його сімейства, з’являвся на шоу WWE, де у прямому ефірі вжив n-word, за що федерації потім ще й довелось вибачатись. I навіть записав власний реп-альбом.

Під час знайомства із біографіями переважної більшості молодих спортсменів-початківців можна прослідкувати тенденцію голівудської (або ж нетфліксковської) історії успіху. Важке дитинство у маленьких містечках або у бідних районах якихось мегаполісів, переломний момент у житті (частіше за все – втрата близької людини у юному віці), постійна робота над собою та своїми недоліками, прихід у великий спорт – потрапляння в лігу. Але історія ЛаМело Болла – це щось діаметрально протилежне, не менш цікаве та захоплююче.

Та чи заслуговує ЛаМело на такі високі оцінки, якщо брати до уваги лише його ігрові якості (спойлер: ні)? I хто, чорт його забирай, взагалі такі ці Болли, що про них всіх стільки говорять? Спробуємо розібратись.

Двоє братів ЛаМело вже вiдомi в НБА. Батько мріє зробити молодшого сина зіркою першого ешелону

(ЛаМело та ЛаВар на шоу WWE RAW)

Знайомство із сімейством Боллів варто розпочинати з батька – ЛаВара. Будь-який фанат НБА впродовж кількох останніх років тільки те й робить, що проклинає Болла за те, що його ну вже занадто багато у медійному просторі. ЛаВар сам завжди мріяв стати баскетболістом, навіть провів сезон у NCAA в якості гравця університету штату Вашингтон, де набирав неймовірні 2.2 очки за гру. Згодом найстарший Болл перекваліфікувався у футбол, навіть значився в складі команд НФЛ, щоправда, далі передсезонки діло не зайшло.

За словами його партнерів по «London Monarchs», британської футбольної команди, у якій теж встиг пограти ЛаВар, він був просто «garbage» («сміття»), і це дуже чітко описує усю професійну кар’єру ЛаВара Болла. Тому він, вчасно отримавши травму, списав усе на неї, закінчив професійну спортивну кар’єру. Згодом ЛаВар став розвивати свій бізнес, а з появою синів, використовуючи усі можливі методи, почав активно просувати їх до вершини світового спорту.

ЛаМело має двох старших братів, Лонзо та ЛіАнджело, які вже є професійними гравцями, мають стосунок до НБА (Лонзо захищає кольори «Нью-Орлеанс Пеліканс», а ЛіАнджело грає за фарм-клуб «Оклахоми»). Найстарший брат, Лонзо, обійшовся без гіперопіки, а от двоє інших синів стали заручниками батькової мрії зробити їх найкращими гравцями в історії баскетболу.

З самого дитинства ЛаМело змушений був слухатись ЛаВара, робити все, що той скаже, адже це «краще для його майбутньої кар’єри». За молодшого сина батько вчепився міцно, як за останній шанс привести в НБА зірку першого ешелону.

(Сімейство Боллів: Лонзо, ЛаМело, ЛіАнджело та ЛаВар)

Набирав 92 очки за матч, став профі у 16 років, підписавши контракт з литовським клубом

Шлях більшості американських майбутніх спортсменів до НБА (як і до НФЛ та МЛБ) починається з виступів за школу, а згодом за університет. Там вони навчаються, прогресують, набираються досвіду та мають змогу пробувати свої сили проти таких же найкращих школярів та студентів своєї країни. Виступ у NCAA не тільки дає можливість відчути усі нюанси та тонкощі спортивного життя (такі як, до прикладу, постійні переїзди та інтенсивні тренування), але й суттєво підвищує шанси молодих талантів на те, що їх помітять скаути баскетбольних клубів. Це ідеальний сценарій розвитку подій, але Болли – особливі, тому із чимось нормальним у них мало чого спільного.

Спершу ЛаМело навчався у школі Чіно-Хіллз, одній із найпрестижніших шкіл Каліфорнії. Там він виступав у одній команді із своїми братами, грав проти старших та сильніших суперників (ініціативи батька), а згодом став справжньою зіркою школи. Коли старший Болл – Лонзо – вступив до університету, ЛаМело брав на себе роль головного гравця команди, встановлював купу статистичних рекордів та приводив команду до другого поспіль чемпіонства штату. У матчі проти вищої школи Лос-Осос ЛаМело набрав 92 очки (другий рекорд в історії шкільних змагань штату Каліфорнія). I вже тоді про нього почали говорити як про майбутню зірку університетського баскетболу, а згодом і всієї НБА.

(92 очки ЛаМело Болла проти школи Лос-Осос)

Але в ситуацію втрутився ЛаВар, який, критикуючи шкільного тренера ЛаМело, забирав його зі школи і перевiз до Литви, аби його син набирався досвіду, граючи вже на професійному рівні. Разом із братом ЛіАнджело ЛаМело приєднується до команди «Пренай», стає наймолодшим американським баскетболістом, який коли-небудь підписував професійний контракт. На момент підписання йому було трохи більше 16 років.

Трохи побігавши у литовському чемпіонаті, ЛаМело зі статистикою 6.5 очок та 2.4 асисти за 12.8 хвилин гри завершує виступи у Європі. Погані виступи сина взявся критикувати ЛаВар, який звинуватив головного тренера «Преная» у тому, що той давав ЛаМело замало часу. Звідси така жахлива статистика і погані результати самої команди.

Воно й не дивно – паралельно з цим ЛаВар вже пхав палиці в колеса Люку Уолтону, наставнику «Лос-Анджелес Лейкерс», який, за його словами, «неправильно використовував Лонзо». Після цього батько взявся відповідати на усі уїдливі коментарі та насмішки з боку американських медіа. Мовляв, якби не Болли, то про цю вашу Литву взагалі ніхто б не знав. Цікаво, що Арвідас Сабоніс, литовець, що впродовж кількох сезонів виступав у НБА за «Портленд» та його син Домантас, який зараз є однією із головних зірок «Індіани Пейсерс», відреагували на такі заяви досить скромно і спокійно.

(ЛаМело у складі литовського «Пренаю»)

Але на цьому оригінальні способи піару ЛаМело не закінчуються. ЛаВару швидко набридло критикувати керівництво ліг та тренерів своїх синів, тому ще у 2017 році він створив свою лігу – JBA (Junior Basketball Association), яка повинна стати аналогом NCAA. В якості спонсора виступила компанія Big Baller Brand, що займається виготовленням спортивного одягу, власником якої є, давайте усі разом, голосно та дружно, – ЛаВар Болл.

Ліга складається з восьми команд, кожна з яких базується в окремому великому американському місті і носить назву «Ballers». ЛіАнджело та ЛаМело підписують контракт із «Los Angeles Ballers», де молодший Болл починає збирати неймовірну статистику, яка не снилась навіть праймовому Майклу Джордану. Тільки у дебютній грі він оформляє тріпл-дабл з 40 очок, 16 підбирань та 10 асистів, закінчує регулярну частину чемпіонату із сезонним тріпл-даблом, отримує перепустку на Матч всіх зірок і звання MVP.

Батько чудово постарався, аби надати своєму синові хорошу піар-подушку. Щоправда, під час «турне всіх зірок JBA» ЛаМело було дискваліфіковано за бійку вже у першому ж матчі. Болл знову був змушений шукати нові шляхи відступу. І знайшов. У Австралії.

У червні 2019 ЛаМело підписує дворічний контракт із професійною австралійською командою «Іллавара Хоукс». І вже тільки тут, на абсолютно іншому континенті, світ зміг побачити, на що ж справді здатен ЛаМело Болл.

(Болл у складі «Іллавара Хоукс»)

Має прекрасні габарити для розігруючого та хороший дриблінг, але погано грає в захисті

ЛаМело досить непогано запалював у австралійській NBL. Всі в один голос почали списувати це на те, що ЛаВар нарештi перестав пхати носа у справи сина. ЛаМело почав демонструвати своє прекрасне бачення майданчику, манеру гри та її читання. За умов нормальної конкурентноспроможності і наявності більшої кількості справді сильних суперників – усі ці можливості Болла заграли новими фарбами.

Тож тепер розберемо гри ЛаМело трохи детальніше:

У нього просто прекрасні габарити для розігруючого, зріст 200 см, розмах рук 206 – все це дозволяє йому чудово бачити майданчик і знаходити вільних партнерів за долю секунди. Хороший варіативний пас, розрізні передачі, що залишають у дурнях половину суперників, майстерні проходи під кільце, хороший дриблінг і відчуття м’яча (впродовж сезону Болл кілька разів ловив суперників на анкл-брейкери, різко змінюючи напрямок руху свого тіла). Крім того, на момент дебюту в лізі ЛаМело буде лише 19 років, що відкриває невичерпні можливості для постійного прогресу.

При цьому стали помітними й усі мінуси хлопця, головний з яких – погана гра в захисті (а іноді взагалі повна її відсутність). Тут і стало зрозуміло, що це наслідок батьківської «любові» та гіперопіки. Згадайте Матчі усіх зірок NBA (окрім цьогорічного, звісно ж). В жодному з них немає акценту на захист, головне – йти вперед, закидати якомога видовищніші м’ячі. Коли переважна більшість усіх твоїх матчів проходять саме у такій манері – ти просто не можеш навчитись оборонятись.

Крім цього, ЛаМело почав заважати його кривий, непоставлений кидок. Через те, що він звик грати проти більших і масивніших суперників, яких просто треба перекинути, під час гри проти приблизно рівних опонентів Болл іноді вкладає занадто багато сили у кидок, і м’яч просто вдаряється об щит чи дужку кільця. ЛаМело, звісно, може кинути переможний базер-бітер, але буває таке досить рідко і «під настрій».

Аби не бути голослівними, додаємо нарізку найкращих моментів ЛаМело в складі «Іллавара Хоукс».

Майже напевно відомо, хто вибере його на драфті

Тепер про те, де ж може опинитись ЛаМело. Наразі відомо 8 команд НБА, які вже точно припинили боротьбу у нинішньому сезоні. Усі вони потраплять до драфт-лотереї та матимуть змогу залучити до свого складу найкращих проспектів драфту. ЛаМело точно оберуть одним з перших, тому можна не чекати повної картини лотереї, а спробувати спрогнозувати долю Болла прямо зараз.

Ні для кого не секрет, що у командах з великих міст є більше можливостей у фінансовому розвитку навіть для молодого гравця. Для ЛаМело, який звик до постійної уваги, гучних заяв та медійності, точно кращим буде клуб, що зможе легко втамовувати його бажання бути ще більш популярним та заробляти ще більше грошей. Такого точно не зможе дати «Шарлот», «Детройт», «Клівленд», чи «Міннесота». Крім того, у «Атланти» та «Голден Стейта» немає потреби у залучені розігруючого, оскільки і там, і там ця позиція закрита якісно.

Тож залишається «Чикаго Буллз» і «Нью-Йорк Нікс». Якщо врахувати ще й гучні заяви ЛаВара і те, що у «Чикаго» ніби як є кандидати для закриття позиції поінт-гарда, залишається лише один, найочевидніший варіант – Нью-Йорк.

Чому NY – це ідеальний варіант для Болла?

Тут він одразу ж зможе стати головною зіркою команди (тоді як у всіх інших клубах доведеться боротись за це звання). Це дасть можливість самим «Нікс» визначати вектор розвитку ЛаМело і мінімізувати втручання у робочий процес його батька ЛаВара. Крім того, Нью-Йорк – прекрасний медіаринок, який відкриває перед ЛаМело нові, не бачені раніше, можливості, які він точно не упустить. Подібний, на перший погляд, авантюрний вибір «Нікс» може ще й врятувати саму команду, яка тепер знову стане цікава не лише локальним вболівальникам, а буде привертати увагу усього баскетбольного світу.

Для підтвердження такого прогнозу, хотілося б нагадати, що сам ЛаВар Болл не припиняє говорити про те, що його син має поїхати до Нью-Йорку. Бажано, щоб ще й під першим номером. Для привернення уваги самих «Нікс» батько Болла дедалі частіше розсипається в компліментах команді та окремим її виконавцям.

ЛаВар Болл: «Ар Джей Баррет – набагато талановитіший, ніж Зайон, але Уільямсона обрали раніше через те, що він був популярніший».

Цікаво, що саме в такій ситуації може опинитись і ЛаМело, адже за рівнем майстерності він, за звітами скаутів, не входить навіть у першу десятку драфту. Але саме медійна впізнаваність піднімає його ледь не до першого місця.

Висновок

У нейтрального фаната може скластись враження, що брати Болли просто потерпають від маніакального бажання свого батька, який прагне зробити їх найкращими у світі. Насправді ж, усі вони не сильно відрізняються від ЛаВара, теж постійно стають фігурантами скандалів, скоюють неоднозначні вчинки (ЛіАнджело, до прикладу, довелося навіть витягувати із китайської тюрми за крадіжку у магазині «Louis Vuitton»).

Своїй популярності в медіа вони приділяють більше уваги, ніж роботі над вдосконаленням гри, тому співчувати їм у цьому плані точно не варто. ЛаМело Болл заявив про бажання викупити команду «Іллавара Хоукс», за яку він грав у Австралії, що породило ще більше розмов довкола його персони напередодні драфту.

Усі Болли – генії реклами, вони щоденно підігрівають інтерес публіки до своїх персон і, цілком можливо, що це саме те, що зараз потрібно НБА. У будь-якому разі, вже 16 жовтня ліга отримає нову зірку, яка стане предметом для багатьох дискусій та обговорень. І ім’я цій зірці – ЛаМело Болл.

Фото: ESPN, USA Today, The Australian, WON, ClutchPoints

 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты