Tribuna/Бейсбол/Блоги/Штатна ситуація/MLB має план порятунку сезону

MLB має план порятунку сезону

Звучить максимально логічно і правильно, але повністю мінімізує шанс появи команди-сенсації. Пояснюємо чому.

4 мая 2020, 17:12
3
MLB має план порятунку сезону

Мабуть, зі всіх північноамериканських спортивних ліг MLB через зупинку сезону постраждала найменше (за винятком NFL, де матчі на цей період і не були заплановані). Бейсбольний сезон повинен був стартувати наприкінці березня, однак заборона масових зібрань та карантин були запроваджені буквально на кілька днів раніше.

Через те, що офіційно сезон так і не розпочався, Головна ліга бейсболу втратила, і продовжує втрачати набагато менше грошей, ніж могла. Зараз клубам вже дозволено повертати фанам кошти за квитки, які ті вже встигли придбати, а керівництво ліги постійно шукає нові виходи з ситуації, та можливості початку чемпіонату.

Поки точно відомо лише три речі:

1. Регулярний сезон буде скорочено - по 162 матчі від кожної команди ми не побачимо точно.

2. MLB прагнуть розпочати сезон не пізніше 2 липня, а за ідеального розвитку подій перші матчі можуть бути зіграні вже у червні.

3. Ліга хоче скасувати поділ команд на Американську та Національну Ліги і провести регулярний чемпіонат між дивізіонами, за підсумку якого і визначаться учасники плей-оф. Це дозволить суттєво зменшити кількість переїздів команд, і зосередити місцезнаходження кожного клубу лише у кількох сусідніх штатах.

(Нью-Йоркське дербі "Янкіс" - "Метс" у 2020 фанати матимуть змогу спостерігати частіше)

Розбираємось як це виглядатиме

Якщо MLB повернеться до нормального функіонування у червні - липні, і прагнутиме вкластись у нормальний графік (тобто закінчити "регулярку" до кінця вересня), у кожної команди буде близько 60-80 ігор в залежності від точної дати повернення. Отже, регулярний чемпіонат буде коротшим вдвічі, і за умов ігор лише всередині дивізіонів це прекрасний варіант, який дозволяє в повній мірі визначити кращі команди першої частини сезону. При цьому Ліга готова виділити на проведення регулярки "зайвий" місяць, що дозволить провести кожній команді +- 100 ігор.

Розглянемо нинішній регламент MLB:

30 команд поділені на дві конференції (Американську та Національну), по 15 команд в кожній. Кожна з конференцій, в свою чергу, поділена на три дивізіони: східний, центральний та західний, по 5 команд у кожному.

Якщо рамки конференцій стираються, ми отримуємо 3 дивізіони по 10 команд в кожному.

(Саме так виглядатимуть дивізіони у сезоні 2020)

За нинішнього регламенту кожен клуб MLB проводить по 19 ігор із 4 командами свого дивізіону - в сумі 76. Усі інші 86 ігор, вони проводять з іншими командами ліги, в різній кількості, в залежності від дивізіонів та конференцій.

Поділ на "3 по 10" дозволяє зіграти рівну кількість матчів з кожною командою дивізіону, скажімо по 9 із кожною з 9 команд - 81 гра.

Якщо ж запустити чемпіонат вдасться раніше, або ж ідею продовження "регулярки" до кінця жовтня підтримають, можна вийти на 108 ігор (по 12 з кожною з 9 команд, 6 вдома і 6 на виїзді), або ж на 90 - (по 10 з кожною, по 5 вдома і на виїзді). Також Ліга може розглянути варіант з більшою кількістю матчів проти своїх команд (тобто тих, які в нормальному сезоні належать до одного дивізіону і одної конференції), і меншою кількістю проти клубів іншої конференції.

Що ми маємо в сухому залишку: команди зіграють по 55-65% від звичної кількості ігор "регулярки", що цілком достатньо, аби визначити кращих, які візьмуть участь у плей-оф.

Тепер найцікавіше, хто ж виходитиме до плей-оф?

За нормальних обставин до плей-оф на пряму виходять переможці дивізіонів (6 команд), і ще два його учасники визначаються у уайлд-карді за підсумками однієї гри між 4 та 5 командами Конференції. Дивізіонний формат "регулярки" не змінює нічого з першою шісткою: 2 кращих з кожного дивізіоні напряму потрапляють до плей-оф. А от як бути з двома іншими учасниками пост-сезону?

(Найкраща команда регулярного чемпіонату MLB у 2019 - "Х'юстон Астрос)

Формат визначення 4 та 5 команди AL та NL є не зовсім справедливим, але єдиним правильним, за умов обмежень в часі та кількості ігор. Справа в тому, що вже тоді в США повним ходом гратимуть у футбол, і MLB буде важко втримувати глядача у боротьбі із NFL, а отже, проведення зайвих матчів - зайві фінансові витрати, а не додатковий прибуток.

Ідеальний варіантом виглядає загальна турнірна таблиця для визначення уайлд-карду. Тобто всі 30 команд MLB утворюють загальну "турнірку", де до уваги беруться лише місця з 7 по 10. Далі вже, скажімо,пари 7-10 і 8-9, проводять по додатковій грі для визначення останніх учасників Divisional раунду плей-оф.

Але це не відміняє того факту, що "регуляркою" між дивізіонами MLB самі себе заганяють в могилу, і створюють дуже багато зайвих проблем, над способами вирішення яких вони поки не задумуються, а якщо й задумуються, то явно не враховуючи всіх нюансів та деталей.

Однак, в такого формату є серйозний плюс. Те, що точно піде лізі на користь

Більша кількість видовищних матчів та дербі.

За таких умов, у одному дивізіоні будуть, наприклад, "Нью-Йорк Метс" та "Нью-Йорк Янкіз", "Уайт Сокс" і "Кабс" з Чикаго, "Лос-Анджелес Доджерс" та "Лос-Анджелес Енйджелс", які до цього якщо і зустрічались у регулярному сезоні, то дуже рідко, а єдиним шансом побачити справжню бойову серію між командами з одного міста була хіба що "Світова Серія". Погодьтесь, шанси, що команди, до прикладу, із Чикаго в один рік виграють свої Конференції і зустрінуться у головній серії сезону - не дуже високі.

Крім того, у західному дивізіоні тепер разом гратимуть "Х'юстон Астрос" та "Лос-Анджелес Доджерс", які зустрічались у "Світовій Серії" 2017, "Вашингтон Нешналс" та "Бостон Ред Сокс", які є двома останніми чемпіонами MLB тепер також представляють один, західний дивізіон MLB. Ці, та багато інших новоутворених пар суперників по дивізіону, безумовно, розбавлять та прикрасять бейсбольний сезон.

("Світова Серія" 2018 "Лос-Анджелес Доджерс" - "Бостон Ред Сокс")

Щодо негативних наслідків, то без них теж нікуди

Такий варіант проведення регулярки майже повністю позбавляє можливості побачити у плей-оф команду сенсацію. Так, наприклад, у минулому сезоні поза плей-оф сенсаційно для багатьох залишились "Чикаго Кабс", яким прогнозували перемогу в дивізіоні, а "Сент-Луіс Кардіналс", які за словами аналітиків мали б "пролетіти" повз матчів на виліт, стали переможцями своєї п'ятірки.

Схожа ситуація і з "Вашингтон Нешналс", які у 2018 не брали участі у плей-оф взагалі, а вже у 2019, всупереч всім прогнозам, виграли "Світову Серію".

Побачити щось схоже у 2020 ми зможемо із набагато меншою вірогідністю, оскільки основною складовою сенсаційного успіху таких команд, є перемоги у матчах з рівними, середніми суперниками, або й з командами-аутсайдерами. Тоді як в дивізіонному форматі, кожна з команд нижчого ешелону проводитеме майже вдвічі більше ігор (у відсотковому співвідношенні із загальною кількістю) проти топ-команд.

(Чемпіони "Світової Серії" 2019 "Вашингтон Нешналс", які розпочинали плей-оф з раунду уайлд-кард)

Однак, для того аби робити будь-які прогнози, чи припущення варто все ж дочекатись покращення ситуації та завершення карантину. Радує лише одне, ліга навіть не розглядає варіанту повної відміни чемпіонату, а отже великому бейсболу у 2020 - бути!

 

Фото: MLB, The FOX, The Hill

Другие посты блога

Все посты