Tribuna/Баскетбол/Блоги/Штатна ситуація/Дитя Мілуокі. Як світова пандемія може вплинути на подальшу кар’єру Янніса Адетокумбо?

Дитя Мілуокі. Як світова пандемія може вплинути на подальшу кар’єру Янніса Адетокумбо?

Чи залишиться MVP у рідних «Бакс», чи все таки змінить прописку? Зупинка чемпіонату тільки підлила масла у вогонь. Спробуємо спрогнозувати розвиток кар’єри «божевільного грека».

29 апреля 2020, 18:49
9
Дитя Мілуокі. Як світова пандемія може вплинути на подальшу кар’єру Янніса Адетокумбо?

Складна, в першу чергу, економічна ситуація клубів та ліг, пов’язана із горезвісною пандемією Covid-19, може спричинити цілий ряд змін, які до цього здавались нереальними. А що вже говорити про ті, які не виглядали такими неможливими ще до зупинки чемпіонатів.

 

Зайвий раз перечисляти регалії Янніса Адетокумбо навіть не хочеться. За останні кілька років грецький форвард «Мілуокі Бакс» навів у світі спорту стільки шороху, що його ім’я точно чули не тільки прихильники баскетболу. Хтось говорить про його феноменальну гру, хтось навпаки критикує за малу варіативність в атаці. Інші досі в шоці від його звання MVP, або бідкаються на важке прізвище Greek Freak’а.

Адетокумбо і в нинішньому сезоні є одним із головних претендентів на звання кращого гравця сезону, якщо не головним. Однак ще минулого року почалися розмови та суперечки про подальший розвиток кар’єри Янніса. Загалом про нього говорили, порівнюючи його з двома іншими баскетболістами: Фердіандом Льюісом Алсіндором, більш відомим як Карім Абдул-Джаббар, і Деміаном Ліллардом. Що це за такий список, де поруч з найкращим снайпером NBA знаходиться навіть не найкращий репер в історії Ліги, і при чому тут «Голден Стейт»? Давайте розбиратись.

Що спільного між Алсіндором, Адетокумбо і Ліллардом?

В принципі, нічого особливого, все на поверхні. Деміана в цьому списку можна сміливо залишати на кінець і розбиратись з двома іншими. Карім Абдул-Джаббар розпочав свою кар’єру в NBA у складі тих же «Мілуокі Бакс», з якими ставав чемпіоном Асоціації і тричі визнавався MVP сезону. Янніса називали новим Абдул-Джаббаром, бо він також, будучи головною, і чи не єдиною зіркою команди, витягує «Бакс» на перші місця в Конференції, і отримує звання MVP. І хоч Адетокумбо і відстає від графіка свого легендарного колеги, вже у цьому сезоні він міг повторити його досягнення вигравши два MVP поспіль, і хто його зна, можливо, додавши до свого активу ще й чемпіонство NBA. Карім Абдул-Джаббар досягнувши всього у складі «Бакс» переїздить до Лос-Анджелесу, де продовжує розривати Лігу вже у складі «Лейкерс». Схожа ситуація може статись і з Яннісом, хіба що серед головних претендентів на грека точно не буде «озерників».

Контракт Адетокумбо закінчується після сезону 2020/21 і він буде необмежено вільним агентом, що дозволяє будь-якому клубу, який може потягнути його заробітню плату претендувати на послуги форварда. Крім того, оскільки Янніс на той момент проведе в Лізі 8 сезонів, статус ветерана дозволить йому претендувати на максимальну зарплатню.

Перед Яннісом постає важке питання: залишатись в «Мілуокі», чи йти в інший клуб, в якому будуть люди, що зможуть допомогти йому все таки стати чемпіоном. Звісно, ще два місяці назад шукати відповідь було занадто рано, але карантин, зупинка NBA на невизначений термін і всі фінансові втрати, які понесли клуби можуть суттєво пришвидшити процес переходу (чи не переходу) Адетокумбо. Відчайдушні фанати «Бакс» відмовляються вірити в те, що Greek Freak хоча б думає про продовження кар’єри не в Мілуокі і постійно наводять приклад Деміана Лілларда. Тут то ми і розберемося при чому тут Dame D.O.L.L.A.

Розігруючий «Портленда» Деміан Ліллард, безперечно, є гравцем із приставкою «Топ» і мати такого гравця у своєму складі прагне чи не кожен менеджер Асоціації. Але скільки б пропозицій не отримував Ліллард, він завжди відхиляв усі, залишаючись у «Трейл Блейзерс», якою б поганою, чи хорошою не була команда. Не так давно Деміан підписав контракт, який закінчується лише у 2025 році, і в «Мілуокі» впевнені, що їх зірка візьме приклад саме з Лілларда і залишиться у рідному, нехай не найприбутковішому клубі, і не найбагатшому місті. Однак, є кілька переконливих чинників, які змушують задуматись над протилежим.

1. Мілуокі – дуже поганий рекламний ринок.

Найбільше місто штата Вісконсін із населенням трохи менше 600 тисяч чоловік не дуже приваблює рекламодавців, і по всім статтям пограє таким мегаполісам, як Нью-Йорк, Лос-Анджелес, чи, наприклад, Чикаго, особливо в умовах пандемії коронавірусу, та всім ударам по економіці, які вона вже нанесла, та ще нанесе. Якщо Янніс хоче більше розвиватись у фінансовому плані, краще продавати свій бренд, заробляти більше грошей з реклами, то переїзд до команди з великого ринку йому просто необхідний. Питання лише в тому, чи хоче він цього. Наприклад, партнер Адетокумбо по «Мілуокі Бакс» Уеслі Меттьюз, впевнений, що ні:

«Про перехід Янніса говорять люди, які не знають його особисто. Пам’ятаєте інтерв’ю, коли він сказав, що намагається стати гравцем NBA? Він все ще залишається тим самим скромним хлопцем. Подивіться звідки він прийшов. Ми бачимо це в ньому щодня»

Звучить правдиво, але чи так це насправді? Крім того, фінансовий чинник – далеко не єдиний, і не головний.

2. Янніс не може виграти NBA з «Мілуокі».

«Мілуокі Бакс», можливо, чи не найкраща команда регулярного чемпіонату NBA прямо зараз. Але у плей-оф у Янніса & Co виникає стільки проблем, що навіть не зрозуміло, що треба міняти, адже міняти треба все і зразу. У «регулярці» все працює, оскільки більшу частину матчів «Бакс» проводить із командами нижчого ешелону, які не претендують на вихід у плей-оф, або просто не рівня колективу з Мілуокі. А команди з такими ж можливостями, як і колектив Буденхольцера, не ставлять за мету перемогти «Бакс»: їхні головні зірки можуть навіть не брати участі в матчах проти «Бакс» (привіт, Кавай), або захищатись проти Янніса, Мідлтона та інших, так би мовити, «в пів ноги».

Коли ж приходить час матчів на виліт – непереможні «Бакс» починають губитись проти команд, які захищаються на повну і атакують всіма силами. Не вистачає глибини складу, досвідчених і загартованих матчами плей-оф гравців, ініціативності, і найголовніше – не вистачає когось, хто б міг домогти Яннісу.

Розвантаживши контрактну платіжку (29-річний Бледсоу і 31-річний Лопез на двох отримують майже стільки ж, як Адетокумбо, але травми і нестабільність роблять їх менш ефективними в рази), «Мілуокі» змогли б побудувати Яннісу чемпіонську команду, але знову ж таки, далеко не всі хочуть йти на такий фінансовий ринок і радше оберуть сидіти на других ролях у великих містах, ніж переїздити до Мілуокі, а з огляду на призупинення Ліги, то і збір потенційної нової команди суттєво ускладнюється.

Про Янніса Адетокумбо не в «Мілуокі Бакс» говорили ще перед стартом сезону. Тоді це виглядало чимось дуже далеким і робити якісь прогнози було не краще, ніж заправляти автівку бензином, через соломинку для коктейля. Намагатись спрогнозувати щось і зараз дуже небезпечно, але за останні кілька місяців сталось чимало подій, які сколихнули баскетбольний світ. Розглянемо, які варіанти є в грецького форварда «Бакс», якщо ж він все таки захоче змінити прописку. Більше того, деякі клуби можуть не чекати, аби підписати Адетокумбо як вільного агента, і спробують штурмувати фронт-офіс «Мілуокі» вже цього міжсезоння.

1. Голден Стейт Уорріорз.

Ще у вересні як на заокеанських, так і на наших ресурсах з’являлось багато чуток, щодо переїзду Янніса Адетокумбо у Сан-Франциско. Тоді основними аргументами були дружба грека з головною зіркою «ГСВ» Стефом Каррі, а також те, що вони підписанти одного агенства. Тепер же, через травму того таки Каррі і провальний сезон «Голден Стейт» ситуація заграла новими фарбами.

«ГСВ» точно захочуть зберегти у свому складі Стефана Каррі і Клея Томсона, і за умов максимального контракту Янніса, іншим гравцям «Уорріорз» доведеться піти на неабиякі жертви. Тому прогнозисти говорили про велике тріо Янніс – Стеф – Клей, і 12 баскетболістів з незатратними контрактами, як допомога цій трійці. Тобто в іншу команду, а скоріше за все якраз в «Бакс», відправиться Дреймонд Грін і Ендрю Уіггінс. Але в мене чомусь є підозра, що навіть спортивний симулятор «NBA 2K» не прийняв би трейд Адетокумбо – Уіггінс + Грін. Тому «Голден Стейту» довелось би шукати інші варіанти. А зараз вони з’явились самі по собі.

Провальний сезон недавніх чемпіонів з дуже великою вірогідністю принесе їм перший пік драфту 2020. Ламело Болл, Ентоні Едвардс, Джеймс Вайзман, чи будь-який інший потенційний топ-проспект навряд буде цікавим для «Уорріорз». Все таки вибір гравця під першим номером на драфті, частіше за все, означає будівництво команди біля нього, відштовхуючись від його можливостей і прогресу. «ГСВ» зі старіючими Каррі і Томсоном точно не будуть чекати ще кілька сезонів і намагатимуться витиснути максимум зі свого скрутного становища вже зараз. Перший пік драфту 2020 + Грін + Уіггінс на Янніса Адетокумбо вже виглядає перспективніше. Наскільки це реально, і наскільки це взагалі хороша задумка грати трьома зірками і дванадцятьма, м’яко кажучи, такими собі гравцями – поки невідомо, але якщо «воїнам» таки вдасться провернути таку операцію – це точно підірве всю NBA.

2. Нью-Йорк Нікс

Це той же великий ринок, про який ми говорили раніше. В Нью-Йорку знаходиться дві команди Національної Баскетбольної Асоціації, але в «Нетс» після підписання Кевіна Дюрента і Кайрі Ірвінга немає грошей на Янніса, більше того, як би змогли КейДі і «Greek Freak» співіснували в умовах одного клубу уявити важко, і навіть страшно. Тому залишаються «Нікс».

Затяжна перебудова команди, відсутність першої зірки (пробач, Джуліус Рендл) і багато перспективної молоді. Чи не ідеальний варіант для Адетокумбо? Він головна зірка команди із найбільшою заробітньою платою, біля нього повно молодих і постійно прогресуючих, а головне, голодних до перемог, баскетболістів, і він знаходиться у найвигіднішому, у фінансовому плані, місті США.

Знайти кілька зайвих мільйонів для Янніса можна досить легко: троє з чотирьох найбільш високооплачуваних гравців «Нью-Йорк Нікс» виступають якраз на позиції важкого форварда. Як і, сюрприз, Янніс Адетокумбо. Тому такий «мах на мах» буде вигідний всім, «Нікс» звільнить місце в селері кеп для грека, а «Бакс», хоча б частково перекриють втрату четвертого номера. Але, є одне «але».

Такий перехід може відбутись лише у 2021, після того, як у Янніса закінчиться контракт, бо «Нікс» зараз просто немає чого запропонувати «Мілуокі» взамін, а вже тоді, коли претендувати на Адетокумбо зможуть абсолютно всі, він зможе обирати, і не факт, що його вибір припаде саме на команду з Нью-Йорка.

Загалом, на послуги Янніса спокійно можуть претендувати і «Чикаго Буллз» за схожою із «Нікс» схемою, але, на мою думку, це навіть менш пріоритетний варіант для самого Адетокумбо, враховуючи нинішній вектор розвитку обох клубів. Обом «Лос-Анджелесам» з їх зірковими дуетами просто не вистачить на Янніса грошей, а всім іншим доведеться добряче посунутись, або викластись, аби вписати в свою платіжку «божевільного грека».

Намагатись щось вгадати і спрогнозувати ще досить рано, але те, що на головну баскетбольну лігу планети в найближчі часи очікують грандіозні зміни – це факт, з яким важко сперечатись і, можливо, перехід Янніс Адетокумбо стане першою великою подією, яку нам подарує NBA після повернення.

 

Фото: Getty Images, NBA, ClutchPoints

 

Другие посты блога

Все посты