Tribuna/Бейсбол/Блоги/Штатна ситуація/Ретроспектива: Спортивна історія безтрофейної Філадельфії, та один із найвідоміших забобонів США

Ретроспектива: Спортивна історія безтрофейної Філадельфії, та один із найвідоміших забобонів США

Про те, чому не можна порушувати спортивні традиції, вірування та забобони, та як урбанізація, ледь назавжди не позбавила першу столицю Сполучених Штатів великих спортивних тріумфів.

9 апреля 2020, 18:40
1
Ретроспектива: Спортивна історія безтрофейної Філадельфії, та один із найвідоміших забобонів США

Не дарма кажуть, що спортсмени – найбільш забобонні люди. Майже у кожного з них, є якийсь ритуал, чи навіть обряд, який вони виконують перед змаганнями і справді вірять в те, що це приносить удачу. Перевершити їх у забобонності можуть, мабуть, лише їхні ж фанати. Коспірологічні теорії, які постійно вибудовують прихильники спорту часто звучать нелогічно та абсурдно, і більше схожі на звичайні спроби виправдати невдалий менеджмент клубу, тренерську роботу, або погану фізичну форму своїх кумирів чимось вищим, чи потойбічним. А що якщо дехто з них справді правий, і всі невдачі – це не просто збіг обставин, а припинити їх можна спеціальним ритуалом? Жертвою саме такої історії наприкінці XX – початку XXI століття стала не якась конкретна команда, чи спортсмен, а ціле місто.

«Місто братерської любові» - саме так з давньогрецької мови перекладається Філадельфія, і саме так це місто назвав його засновник Уільям Пенн. Цю людина вважають одним із засновників Сполучених Штатів Америки, адже саме він, заснував колонію, яка зараз відома нам як штат Пенсильванія (в перекладі – «Лісиста земля Пенна»). Тому, зовсім не дивно, що Рональд Рейган у 1984 році оголосив Білла Пенна та його дружину – почесними громадянами США. У рідній, для Пенна, Філадельфії, його вплив та важливість оцінили майже на століття раніше, встановивши у 1894 році бронзову статую засновника міста на верхівці мерії. Тоді ж, архітектор міста Едмунд Бейкон сказав фразу, яку досі пам’ятає кожен житель «Філи», про те, що жоден джентельмен не повинен будувати споруду, вищу за козирок капелюха Білла Пенна.

(Статуя Уільяма Пенна на верхівці ратуші Філадельфії)

В умовах урбанізації, та стрімкого зростання населення Філадельфії, влада міста ухвалила проекти з будівництва хмарочосів. В березні 1987 року One Liberty Place став першою спорудою, що порушив правило «шляпи Уільяма Пенна», і саме з тих пір розпочалось 21-річне, безтрофейне «прокляття» міста квакерів, через яке жоден великий спортивний клуб із Філадельфії не міг виграти головне чемпіонство.

«Філа» є одним із 9 міст США, яке представлене командою у кожній із чотирьох великих спортивних ліг Північної Америки. «76ers» у баскетбольній NBA, «Філадельфія Іглз» у NFL, «Філадельфія Флайєрз» у NHL, та «Філадельфія Філліс» у бейсбольній MLB. З моменту побудови споруди, вищої за статую Біллі Пенна, жодна з цих команд, незалежно від свого статусу та становища, не могла виграти чемпіонство у своїй лізі.

Найбільш помітний та різкий спад відчувся у «Севенті Сіксерс» та «Філліс». Обидві команди незадовго до цього стабільно показували добрі результати, і регулярно грали у фіналах. Наприклад, у 1983 «Філліс» завершили сезон програвши у «Світовій Серії», а баскетбольні «Сіксерс» тоді ж стали чемпіонами NBA. Після побудови One Liberty Place, «76» три роки поспіль програвали у першому, або другому раунді плей-оф, після чого впродовж дев’яти сезонів посідали місця внизу турнірної таблиці, та не могли вибратись із від’ємного показника перемог-поразок. Баскетбольна «Філадельфія» ще досі не змогла відкорити п’єдестал Національної Баскетбольної Асоціації, і лише раз, у далекому сезоні 2000/2001 грала у фіналі чемпіонату.

(Відомий кіноактор Уілл Сміт на домашнй грі "Філадельфії" у фіналі NBA сезону 2000/01)

Для хокейних «Флайєрз» сезон 87/88 став одним із найгірших за останні роки, тим не менш вони змогли пробитись до пост-сезону, але у півфіналі дивізіону, виграючи у серії з «Вашингтоном» 3:1, примудрились програти 3:4. Після цього «льотчики» впродовж наступних кількох сезонів рідко з’являлись у плей-оф, і набагато частіше посідали останні місця у своєму дивізіоні. З тих пір «Філа» двічі грала у фіналі Кубка Стенлі, у 1997 та 2010, однак обидва рази програвала у вирішальній серії. Особливо цинічно на тлі цього виглядало надзвичайно довге чемпіонське вікно сусідів «Флайєрз» по Пенсільванії – «Піттсбург Пінгвінз», які у період з 1991 по 2017, шість разів ставали чемпіонами Конференції, вигравши 5 Кубків Стенлі. «Пінгвіни» стали принциповими суперниками не тільки через географічне положення, але й через те, що подібні тріумфи зробили «Флайєрз» лише другою командою Пенсільванії, як за ігровими показниками, так і за популярністю.

(Хокеїсти "Піттсбург Пінгвінз" святкують закинуту шайбу у ворота "Філадельфії Флайєрз" біля незадоволених фанатів "льотчиків")

Схожа доля спіткала і футбольних «орлів». «Філадельфія Іглз» вигравши свій дивізіон у 1988, більш ніж на 10 років забули смак цих перемог, зумівши повернути собі перше місце у західному дивізіоні NFC лише у 2001. Далі по курсу була поразка у Супербоулі 2004 року, а коли їхні західні сусіди «Піттсбург Стілерз» тріумфували у Супербоулі XL у 2005, «Іглз» так само як і «Флайєрз» відійшли у Пенсільванії на другий план. Згодом, «Філу» добила перемога «Піттсбурга» у 2008 і повернутись до головного матчу сезону «орли» змогли лише у 2017, де і зуміли помститись за матч 13-річної давності «Нью Інгленд Петріотс». Але на той момент «прокляття Біллі Пенна» вже було знято, і зробили це бейсболісти, звісно, не без допомоги своїх фанатів.

Річ у тім, що «Філадельфія Філліс» у період з 1987 по 2008 рік, всього тричі виходили у плей-оф Головної Ліги бейсболу, частіше залишаючись за бортом пост-сезону, рідко виграючи більше 70 (зі 162) ігор регулярної частину чемпіонату. Поціновувачі спорту з Філадельфії, часто вдавались до хитрощів, аби їхні команди почали вигравати хоча б щось. Та сама статуя Уільяма Пенна на міській ратуші, неодноразово прикрашалась додатковими елементами одягу. але все марно. У 2007 році на вершині найбільшої споруди в місті (на той час це був хмарочос Comcast Center, висотою у 296.7 метра), було встановлено чотиридюймову копію статуї Білла Пенна. «Філліс» вперше з 1993 року вийшли до плей-оф, однак програли там вже у Серії Дивізіонів «Колорадо Рокіс». Проте, для фанатів «Філадельфії» це був добрий знак, і вже у наступному сезоні бейсбольні «Філліс» виграли 92 матчі, що стало найкращим результатом із 1977 року, а згодом впевнено вийшли до «Світової Серії», здолавши у 5 матчах «Лос-Анджелес Доджерс».

У фінальному протистоянні на них очікувала зустріч із «Тампа Бей Рейс», але особливої інтриги не було. «Філадельфія Філліс» впевнено забрала Серію з рахунком 4:1, та зняла прокляття.

("Філадельфія Філліс" святкує перемогу у "Світовій Серії" 2008 року)

Найцікавіше, що це був перший титул команди з Філадельфії, з моменту виграшу "76ers" титулу чемпіонів NBA у 1983.

27 листопада 2017 року, було офіційно закінчено будівництво Comcast Technology Center, яке стало новою найвищою спорудою Філадельфії. Врахувавши всі свої помилки, та побоюючись відновлення прокляття, робітники встановили ще одну копію статуї засновника міста Уільяма Пенна на верхівці хмарочосу. А вже менше ніж за три місяці, 4 лютого 2018 року "Філадельфія Іглз" виграли Супербоул та привезли до міста ще один трофей. Простий збіг обставин, чи "Філа" знайшла новий ключ до успіху у спортивних змаганнях?

(Квотербек "Філадельфії Іглз" та MVP Супербоулу LII Нік Фоулс із трофеєм Вінса Ломбарді)

 

Фото: Getty Images

Другие посты блога

Все посты