Tribuna/Бейсбол/Блоги/Штатна ситуація/Ретроспектива: Прокляття Бамбіно

Ретроспектива: Прокляття Бамбіно

Бейсбольне прокляття, яке стало найбільшим в історії американського спорту. На його тлі будь-яка серія невдач Вашої улюбленої команди видасться лише неприємним збігом обставин.

6 апреля 2020, 22:58
7
Ретроспектива: Прокляття Бамбіно

Після нетривалої паузи, я вирішив все таки не залишати «Трибуну» без бейсбольного контенту і, оскільки, усі підготовані мною матеріали, приурочені до старту сезону, який так і не стартував, мали гарний фідбек, я продовжуватиму знайомити вас із MLB. На черзі – серія текстів про найбільші події у світі бейсболу, які мали чималий вплив на подальший розвиток цього виду спорту, і які обов’язково має знати кожен його поціновувач. Приємного читання!

 

Історія бере свій початок понад 100 років назад, а саме у 1918. У той рік «Бостон Ред Сокс» остаточно закріпився на вершині бейсбольного світу, вигравши з моменту старту «Світової Серії», у 1903, вже п’ятий титул. В той час у команді феєрив пітчер Бейб Рут, на прізвисько «Бамбіно», який дебютував за массачусетців у 1914, у віці лише 19 років.

Бейб Рут був достатньо неоднозначною персоною, і часто мав проблеми з дисципліною, як на полі, так і за його межами. «Бамбіно» виграв із «Ред Сокс» 3 титули чемпіона «Світової Серії», однак сезон 1919 став не таким успішним, і навіть, провальним для Рута і всього колективу із «Бостона». Бейб вимагав від власника клубу збільшення заробітньої плати вдвічі, до 20 тисяч долларів, чого театральний режисер Гаррі Фрейзі, який і володів «Бостон Ред Сокс», в умовах кризи просто не міг собі дозволити. Фрейзі прийняв, можливо, єдине правильне в тій ситуації рішення, і вирішив обміняти лідера команди задля збереження коштів. Ходили чутки, що на виручені кошти, він збирався профінансувати один із своїх Бродвейських мюзиклів. Зараз прийнято вважати, що це був один із найуспішніших у кар’єрі Фрейзі-режисера мюзикл «No, No, Nanette», однак ця робота з’явилась лише у 1925 році, а «Бамбіно» Рут «оплатив» іншу, менш помітну постановку «My Lady Friends», з якою власник «Ред Сокс» і дебютував на Бродвеї.

Президент Американської Ліги Бейн Джонсон, через особисту неприязнь до Гаррі Фрейзі блокував контракти «Рута» майже з усіма командами, залишивши на вибір керівника «Бостона» лише два варіанти: прямого конкурента, віце-чемпіона «Чикаго Уайт Сокс», і скромного «Нью-Йорк Янкіз», які на той час жодного разу не виходили до фінального протистояння сезону, ба більше, навіть мріяти про таке у тогочасному «Янкіз» могли лише божевільні. «Чикаго» готові були викласти за Рута 60 тисяч долларів, «Нью-Йорк» запропонував 100, і вирішивши не підсилювати головного суперника, Фрейзі обрав фінансово вигіднішу пропозицію від «Янкіз». У підсумку «Нью-Йорк» виплатив 125 тисяч долларів одним платежем, і саме цю суму прийнято вважати своєрідною «трансферною вартістю» одного з найкращих бейсболістів в історії. Однак, крім того, «Янкіз» доплатили ще близько 375 тисяч у якості різних бонусів, векселів та кредитів.

Від цього переходу виграли абсолютно всі. «Янкіз» отримали те, що зараз називають «франчайзом» - гравця, навколо якого вони почали будувати чемпіонську команду, сам «Бамбіно» отримував вдвічі більше грошей, а Фрейзі нарешті з головою поринув у втілення своїх мрій про постановку на Бродвеї. Ні з чим залишились лише «Бостон Ред Сокс».

Оскільки «Янкіз» і «Ред Сокс» грають не лише в одній Лізі, але й в одному дивізіоні, за протистоянням Бейба Рута проти своєї колишньої команди можна було спостерігати по кілька разів протягом кожного сезону. Після переходу «Бамбіно» у стан «Нью-Йорка» почався їх тріумфальний похід за званням найкращої команди, і падіння «Бостона» до головних невдах світого спорту.

З моменту переїзду Рута до «Великого яблука» проходить 84 сезони. «Янкіз» 39 разів зуміли зіграти у «Світовій Серії», тріумфувавши у 26. «Бамбіно» почав виходити на биту, став аутфілдером, додав до свого активу ще 4 чемпіонства, визнавався MVP Американської Ліги, неодноразово ставав лідером MLB за багатьма показниками, а згодом, не тільки був обраний у символічну бейсбольну збірну всіх часів, і збірну століття, а й називався найкращим гравцем в історії бейсболу, за версією цілої низки авторитетних спортивних видань. №3, під яким Бейб Рут раз за разом вибивав хоум-рани у складі «Янкіз», довічно закріплений за ним у головному клубі «Нью-Йорка».

Тим часом «Бостон», як би це іронічно не звучало, ніби хтось прокляв. Колись найуспішніший клуб світу, за 84 сезони, лише 4 рази грав у «Світовій Серії», програвши кожну з них у вирішальній, сьомій грі. Ще двічі, вони ділили перше місце в Лізі з іншими командами, і знову програвали такий важливий, додатковий матч. «Ред Сокс» стали посміховиськом, до якого навіть нинішньому футбольному «Тоттенхему» ще дуже далеко, а самі невдачі команди отримали офіційну назву у 1990 році, коли спортивний журналіст однієї з найбільших американських газет «The Boston Globe» Ден Шонессі, видав книгу під назвою «Прокляття Бамбіно» (ориг. The Curse of Bambino). Тоді ж ці події, асболютно усі почали зв’язувати із серією невдач «Ред Сокс», а сам термін увійшов навіть до лексикону журналістів «The New York Times».

Про пам’ятні невдачі «Бостона» за цей період можна зробити окрему серію матеріалів, але апогеєм всього стала сьома гра Чемпіонської серії 2003 року, коли «Ред Сокс» грали із, вже такими принциповими, та ненависними «Янкіз». У 8 іннінгу бостонці вигравали 5:2, і здавалося б виграти той матч було легше, ніж програти. Але суперники з NY зуміли не тільки зрівняти рахунок, але я забрати перемогу в матчі та серії, у додатковому, 11 іннінгу.

Цей матч справді став вершиною невдач «Ред Сокс», адже впродовж останніх кількох десятиліть (!) «Бостон» те і робив, що невдало грав із «Янкіз» в плей-оф. Фанати нью-йоркців продовжили потішатись над принциповими опонентами, а прихильники «Ред Сокс» почали будувати нові плани для зняття прокляття. І як виявилось, не дарма…

Що тільки не намагались робити фани «Бостон Ред Сокс», аби зняти прокляття зі своєї улюбленої команди. На Фенвей Парк, домашній стадіон команди, запрошувались професійні екзорцисти, які намагались вигнати звідти дух Бейба Рута. Тут же згоріла далеко не одна футболка «Бамбіно», а атрибутика самого «Бостона» навіть була піднята на Еверест. І в останній день літа 2004 року прокляття таки було знято. Принаймі так вважають більшість фанатів бейсболу, і абсолютно усі фанати «Ред Сокс». Під час гри проти «Анахайм Енджелс» аутфілдер массачусетсів Менні Рамірез вибив блискучий хоум-ран, а м’яч, що полетів на трибуну, позбавив 16-річного фаната «Бостона» Лі Гевіна двох зубів. До речі, улюбленим бейсболістом Гевіна був саме Рамірез. На цьому символізм закінчився, і розпочалась справжня містика, яка мало піддається логічним поясненням, і навіть затяті скептики не можуть назвати це звичайним збігом обставин.

У той же час, коли «Ред Сокс» перемагають «Анахайм», «Нью-Йорк Янкіз» потерпіли найбільшу поразку у історії франшизи, домашній матч із «Клівлендом» завершився з рахунком 0:22.

Після гри виявилось, що Лі Гевін, який і пожертвував своїми зубами заради зняття прокляття, жив на фермі Бейба Рута в Садбері, Массачусетс.

«Бостон Ред Сокс» виходить до плей-оф восени, і без проблем здолавши тих же «Анахайм Енджелс» у першому раунді, вирішають у наступний, де за звання чемпіона Американської Ліги їм довелось боротись із «Нью-Йорк Янкіз», які підходили до протистояння в статусі першої команди Конференції. Бостонці програли перші три гри і знову стали посміховиськом для всього світу спорту, а «Янкіз» вже почали готуватись до «Світової Серії», адже нікому ще не вдавалось виграти серію з рахунку 0:3. Але все буває вперше. «Ред Сокс» спочатку фантастично повернулись у гру в 4 матчі, отримавши перемогу в додатковому іннінгу, а потім повторили це в наступній грі, заробивши переможний ран аж в іннінгу номер 14. Массачусетці забрали і наступних дві гри, і відправились у таку довгоочікувану «Світову Серію». Там на них чекали «Сент-Луіс Кардіналс» - історичні кривдники, яким «Бостон» вже програвав у фінальних матчах, однак цього разу «Ред Сокс» одержали перемогу 4:0, і остаточно зняли прокляття, вигнавши зі свого клубу дух Бейба «Бамбіно» Рута. Неймовірна історія, із справжньою голівудською кінцівкою підійшла до свого, напевне, логічного завершення.

Після цього «Бостон Ред Сокс» ще тричі ставали чемпіонами «Світової Серії», у 2007, 2013 та 2018, довівши число своїх трофеїв до 9. Зараз вони є однією із найбільш потужних команд MLB, яку бояться всі, і без виключення, і дуже важко уявити, що ще кілька років тому, фанатам «Бостона» співчували, а сам клуб називали головними невдахами в історії світового спорту.

 

Фото: MLB, Getty Images

Другие посты блога

Все посты