Tribuna/Баскетбол/Блоги/Штатна ситуація/Боротьба за останню перепустку у плей-оф NBA на Заході. Хто має більше шансів?

Боротьба за останню перепустку у плей-оф NBA на Заході. Хто має більше шансів?

Довгоочікуваний плей-оф NBA вже не за горами. Ціла низка команд змагаються за останній шанс потрапити у топ-8 найкращих команд Західної Конференції. Тож які розклади, і хто у підсумку вийде переможцем? Розбираємось у новому матеріалі!

4 марта 2020, 00:50
1
Боротьба за останню перепустку у плей-оф NBA на Заході. Хто має більше шансів?

Чи багато серед вашого оточення людей, які починають слідкувати за кожним сезоном NBA лише з початком плей-оф? А скільки з них щороку дивляться лише фінальну серію?

Чи можна назвати таких людей фанатами баскетболу? Напевно, так.

Чи можна їх назвати фанатами NBA? Напевно, ні.

Серед моїх друзів точно є ті, хто діставатимуть питаннями та здивуваннями про те, чому «Голден Стейт» раптом претендує не на перше місце в Конференції, а на перше місце на драфті, і чому, здавалося б, «мертві» «Маямі Хіт» показують чи не діаметрально протилежний результат.

Розглянувши наступний приклад, я хочу в черговий раз довести, що класні ігри та інтрига, в NBA бувають не тільки на пізніх стадіях плей-оф, і слідкувати за усіма подіями потрібно впродовж цілого сезону.

Так вже склалось, що переможців регулярки і на Заході, і на Сході ми дізнались за кілька тижнів до старту чемпіонату. Хтось сумнівався що «Лейкерс» і «Мілуокі» будуть підходити до ендшпілю 82-ігрової частини сезону у якості лідерів із показником перемог понад 70%? Думаю ніхто.

Західну Конференцію називали набагато сильнішою та цікавішою в плані інтриги, ніж Східну. І хоча приємних (і не дуже) сюрпризів на обох половинах США (і маленького клаптику Канади звісно теж!) більш, ніж досить, найбільш видовищна боротьба на фініші може розв’язатись там, де цього ніхто не чекав – у  середині турнірної таблиці Заходу. Зараз, все дуже схоже на те, що на нас очікуватиме суперпотужний сезонний клатч у суперечці за останню, восьму перепустку до пост-сезону (і радше за все, це буде квиток в один кінець – до Лос-Анджелесу).

Травми та переходи лідерів «Голден Стейту», звільнили екстра-місце у плей-оф Заходу, щонайменше, на цей сезон. «Даллас» вже зараз має +7 перемог, від найближчого переслідувача, і нижче топ-7 із тих, хто вже там є, точно ніхто не впаде. Тому давайте поглянемо на те, хто гіпотетично може застрибнути в останній вагон та порадувати своїх вболівальників приїздом Леброна Джеймса і Алекса Карузо Ентоні Девіса.

Що там робиться, і кого відчепляємо одразу?

Таблиця на момент написання та публікації статті (04.03.2020)

Досить логічним буде виключити з боротьби «Фінікс Санс», і продовжувати наш огляд вже без потуг Девіна Букера вийти за показником «+/-» хоча б в нуль, коли на майданчику він разом із Келлі Убре.

Теоретичні шанси на плей-оф у команди звісно є. Але всі все розуміють, і якщо нинішні «Санс» вийдуть на 30-32 перемоги на кінець регулярки – це вже можна буде назвати нормальним, якщо не чудовим результатом. «Мемфіс», який зараз посідає останнє плей-оф місце, вже має тридцять. Тому, іспанська діаспора фанатів NBA, та інші персофани Рікі Рубіо – lo siento, no hoy.

А далі, продовжуємо активно не помічати провальний сезон «Сакраменто», і робити вигляд, що вони справді мають шанси хоча б на щось, і зазираємо у календар ігор.

У кого найбільш вигідний розклад?

Нібито у «Нового Орлеана».

Може хтось не помітив, але Зайон Уільямсон був найкращим проспектом NBA за кілька останніх років, тому Ліга одразу ж вирішила дати молодому таланту «наїстися», і зробили все, аби «протягнути» його по всім топам чемпіонату за першу половину сезону. Зайон отримав важку травму, а і без того бідні «Орлеанс» «хапнули цілу торбу», стартували 1-7, пізніше додали до цього ще 13 поразок поспіль, але зараз вони все одно є претендентами на пост-сезон, а Уільямсон, нібито тільки недавно дебютував, а нібито вже й на All-Star Weekend з’їздив, і 35 проти праймових «Лейкерс» заклав. «Фантастика!» - скажете ви. «NBA» - єхидно посміхнувшись відповім я.

Через важкий старт, друга половина сезону для «Пеліканс» виглядає досить «лайтово». Тут і кілька ігор проти «Атланти», «Вашингтона», «Шарлотта», «Міннесоти», до того ж, більша частина з них – домашні. Але за ці 22 гри, які залишилось витерпіти Зайону і Ко, «Новий Орлеан» тричі зіграє із «Сан-Антоніо Спьорс», і не можна відкидати такий розвиток подій, за якого перепустка до ігор на виліт розіграється у очних іграх цих клубів. Ба більше, у «Пеліканс» за останні 6 ігор регулярки, лише дві на виїзді. Вгадайте у яке місто на півдні Техасу поїдуть луізіанці у обох випадках? Правильно, саме у Сан-Антоніо.

У «Сан-Антоніо» із 23 ігор, які залишились, 8 будуть зіграні у квітні, 6 (!!!) з яких вдома у AT&T Center. Це не просто вигідний, це просто ідеальний сценарій розвитку подій. Фактично, тут дві гри з топами, дві гри з «Новим Орлеаном», по одній із «Сакраменто», і «GSW». Якщо банда Поповіча не примудриться втратити якусь нереальну кількість перемог на дистанції – «Спьорс», на рівні із «Пеліканс», головні претенденти на те, аби підсидіти «Мемфіс» і розіграти восьме місце саме між собою.

До речі, єдину очну зустріч у цьому сезоні виграли саме «Спьорс». А ще в ній дебютував Зайон Уільямсон. Однак, в останніх іграх "Сан-Антоніо" досить нестабільно грають вдома, а «Пеліканс» показують потужний він-рейт на виїзді.

Здається, я зробив вже все можливе, аби зацікавити вас у цьому протистоянні.

У «Мемфіса» комфортний відрив у 3 перемоги, чому вони швидше впадуть нижче «Фінікса», ніж залишаться у зоні плей-оф?

Справа в тому, що у «Гріззліс», на відміну від вищезгаданих «Пеліканс», календар, навпаки, неадекватно важкий. Тут і виїзди до «Юти», «Мілуокі», «Денвера», останній матч із «Х’юстоном» в Техасі, дві підряд гри проти «Торонто» (вдома, а потім на виїзді), домашні ігри із «Бостоном», «Далласом», «Філадельфією», і це лише незначна частина команд, які вже на 95% у плей-оф, і мають ігри з «Мемфісом». Крім того, багато матчів із прямими конкурентами за місце у топ-8. Впродовж всього сезону, тільки лінивий не говорив, що рано чи пізно «Гріззліс» мають посипатись. І як би прикро не було це визнавати, посипеться команда Тейлора Дженкінса саме на фінальному відтинку чемпіонату.

«Сакраменто». Що має статись, щоб нарешті заграли вони?

А хтось взагалі здивується, якщо команда, якій пророкували досить високі місця ще перед сезоном, і в якій не розчарувався тільки той, хто взагалі не знає де ті «Кінгз» знаходяться, раптом візьмуть, і проведуть феноменальну кінцівку регулярки? У них досить збалансований календар, велика кількість домашніх ігор, загалом, непогані шанси на хороший результат. Але що таке нинішнє «Сакраменто»? Теперішні «Кінгз» - це двічі впевнено виграти «Кліпперс» на виїзді, але програти в -21 «Детройту». Команда Люка Уолтона вже привчила нас не робити ніяких ставок на неї, і якщо ми говоримо про якісь шанси та відсотки, то це єдиний колектив де все 50/50. Або вони збираються і грають так, як мали б грати впродовж усього сезону, або Уолтон шукає собі нове робоче місце.

А може Ліллард?

А може й Ліллард. Нарешті про «Портленд Трейл Блейзерс». Якщо повністю забути весь минулорічний плей-оф, то ця команда вже не має жодного шансу на те, аби хоть щось показати у кінцівці сезону. А тепер, повертаємо спогади про виступи «Портленда» назад. Неймовірний клатч із «Тандер», прохід «Денвера», які явно були фаворитами пари, програний, але такий важливий, і такий показовий фінал Заходу. Цих хлопців точно не варто зписувати з рахунків.

Що маємо просто зараз? Повернення лідера команди Деміана Лілларда затягується. Він вже пропустив 6 ігор, і точно не зіграє у наступному матчі проти «Вашингтона». Без Dame D.O.L.L.A, «Блейзерс» програють «Атланті», і дуже блідо виглядають впринципі. Проте у випадку «Портленда» тут мова йде не про «набрати», а про «не втратити». Багато домашніх матчів, і легких виїздів («Хорнетс», «Тімбервулвз», «Пістонс», «GSW»). Однак, команда стала заручницею ситуації, яку сама створила. Без Лілларда «Блейзерс» нічого не світить, але якщо він знову включить прайм-тайм, і почне набирати по 50+ частіше, ніж деякі люди просто влучають відкритий лей-ап на тренуваннях, «Портленд» матиме всі шанси продовжити свій сезона хоча б на одну серію плей-оф. Серед усіх перечислених вище команд, саме у «Трейл Блейзерс» найбільш незрозуміла та непередбачувана ситуація.

І що ми маємо у сухому залишку?

Якщо вже цьогорічна NBA не порадувала нас яскравою боротьбою за перше місце (як і майже всі попередні роки), то ми будемо задовольнятись рубкою за восьме. Але це далеко не боротьба «Колоса» і «Маріуполя» за середину турнірки в Українській Прем’єр-Лізі. Це цілі серії, десятки чудових матчів, із напруженою кінцівкою та несподіваними результатами. І переможцем з неї вийде той, хто буде найбільш жорстким, прагматичним, готовим та сильним.

Фото: NBA

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты