Tribuna/Американский футбол/Блоги/Штатна ситуація/Сезон MLB стартує вже скоро. За кого вболівати, якщо ви тільки почали стежити за бейсболом

Сезон MLB стартує вже скоро. За кого вболівати, якщо ви тільки почали стежити за бейсболом

Короткий екскурс по всім командам ліги, та їх перспективам у ювілейному сезоні MLB.

11 февраля 2020, 12:55
39
Сезон MLB стартує вже скоро. За кого вболівати, якщо ви тільки почали стежити за бейсболом

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Штатна ситуація. Його автор зовсім недавно завів блог на нашому сайті. Він пише про види спорту, які є найбільш популярними в США. Підтримайте його підпискою, плюсами і коментарями.

Бейсбол – один із найбільш розповсюджених видів спорту у США. Матчі головної ліги бейсболу (MLB) так само, як і матчі з американського футболу проводяться на великих відкритих стадіонах та постійно приваблюють десятки тисяч глядачів, які дивляться матчі вживу, та сотні тисяч фанів, які переглядають ігри улюбленої команди біля екранів своїх телевізорів.

Календар бейсбольного сезону побудований таким чином, щоб мінімально перетинатись із футбольним. Тому матчі MLB стартують наприкінці березня (в цьому році – 26-го), коли сезон NFL вже закінчився, і всі фани встигли оговтатись від Супербоулу. А закінчується майже одразу після початку нового футбольного (у вереснi).

Щороку популярність цього виду спорту стрімко зростає, і нові поціновувачі бейсболу прагнуть обрати для себе команду, за яку будуть вболівати, потішатись після перемог над принциповими суперниками та переживати після важливих поразок. Проте як не помилитись у своєму виборі і обрати саме ту, свою команду?

Тож спробуємо детальніше познайомитись із командами напередодні 150-го сезону MLB. Я взяв на себе сміливість – зробив своєрідний топ клубів, розбивши їх на кілька основних груп, за різними критеріями. Ознайомившись із кожною з цих груп, ви зможете обрати ту, яка імпонує вам найбільше. I більше дізнаєтеся про команду, яку, можливо, будете підтримувати вже у новому сезоні. 

Якщо вам подобається вболівати за команди-аутсайдери

«Сіетл Марінерс», «Колорадо Рокіс», «Сан-Дієго Падрес»

Жодна з цих команд ні разу не ставала переможцем Світової Серії (тобто чемпіоном Головної ліги бейсболу). Більше того, «Сіетл Марінерс» жодного разу навіть не виходили до фінального протистояння. У кожного з цих клубів, окрім історичних невдач, ще й не видно перспективи покращення ситуації у найближчому майбутньому.

Всі три команди закінчили минулорічний чемпіонат внизу турнірної таблиці і мали від’ємну різницю перемог та поразок. Однак, що справді приваблює у вболіванні за аутсайдера так це те, що ти нічого не очікуєш від команди, і можеш спостерігати за перебудовою та омолодженням колективу, адже в бейсболі це працює саме так. Високі вибори на драфтах, прихід юних зірок спорту – якщо все піде за планом, вже за кілька років ваш клуб показуватиме неабиякий прогрес і всерйоз претендуватиме на високі місця.

Команди, які мають чемпіонське минуле, однак зараз показують невтішні результати 

«Маямі Марлінс», «Піттсбург Пайретс», «Балтимор Оріолс», «Цинциннаті Редс»

Ціла низка команд, які насправді важко ідентифікувати якось по-іншому.

«Марлінс» взагалі одна з трьох найгірших команд ліги останнього сезону і, цілком можливо, найгірший клуб кількох останніх років загалом. «Маямі» привезли трофей у рідну Флориду у 2003, і вже кілька років знаходяться у фазі масштабної перебудови, яка поки що, не дозволяє претендувати ні на що, окрім 100+ поразок у сезоні (із 162 можливих).

«Піттсбург», «Балтимор» і «Цинциннаті» мають 13 титулів на трьох, однак усі вони були виграні, ще у XX столітті. Фани цих команд чекають перемог вже не просто роками, а десятиліттями, однак результат досі невтішний. Це клуби, які колись наводили страх на усіх суперників, однак зараз це команди явно нижчого ешелону. Щось на кшталт футбольних «Астон Вілли», «Ноттінгем Форест» чи «Манчестер Юнайтед».

Якщо ви прагнете більше насолодитись новим футбольним сезоном

«Канзас-Сіті Роялс», «Сан-Франциско Джайєнтс»

Так вже склалось, що футбольні команди із Канзас-Сіті та Сан-Франциско, стали найкращими у сезоні 2019/20. Вони змагались між собою у Супербоулі за звання кращої, а от їх бейсбольні сусіди показують надзвичайно погані результати.

У період з 2010 по 2015 рік, «Роялс» і «Джайєнтс» чотири рази ставали чемпіонами (тричі каліфорнійці, та одного разу «Канзас-Сіті»). Проте це було радше виключенням з правил, оскільки до цього, фанати команд не знали перемог довгі десятиліття, а враховуючи нинішній шлях розвитку команди, все йде до того, що перемог у них не буде ще стільки ж. «Сан-Франциско» і «Канзас-Сіті» показали настільки стрімкий регрес, що фани цих команд самі не встигли помітити наскільки швидко чемпіонські паради перетворились на невтішну затяжну серію із десятків поразок поспіль. Вони досі продовжують ставити собі питання: «А як так сталось?»

Тому, якщо ви фанат футбольних «Чіфс» або «49ers» і хочете сповна насолодитись новим футбольним сезоном, вам варто підтримувати команди з цих міст в MLB. Для того, щою яскраві перемоги на футбольному полі, контрастували із невтішними спробами влучити битою по м’ячу.

Ви живете в Детройті, або любите витрачати багато грошей на заспокійливе

«Детройт Тайгерс»

Мабуть, якби  проводився конкурс «Найбільш нефартове місто світу», пальму першості з легкістю забрав би Детройт. «Місто моторів», одне з небагатьох у США, яке має по команді у кожній із 4 великих спортивних ліг Америки. Однак баскетбольні «Детройт Пістонс» вже примудрились програти майже 65% своїх матчів в цьогорічному розіграші НБА (10 місце в конференції), футбольні «Лайонс» виграли всього 3 гри з 16, а хокейні «Ред Уінгз» прямо зараз є абсолютно найгіршою командою НХЛ (менше 25% перемог у матчах регулярного сезону).

Бейсболісти своїх мічиганських колег-спортсменів в біді не кидають. Вони також міцно закріпились на дні турнірної таблиці. «Тигри» стали найгіршою командою MLB у сезоні 2019. Першими обиратимуть на драфті у 2020 році, однак поки перспективи у команди дуже туманні – боротьба за передостаннє місце у своїй конференції.

Команди, які є другими у свому місті, та перебувають у тіні своїх більш іменитих сусідів

«Лос-Анджелес Енджелс», «Нью-Йорк Метс»

У кожного із цих клубів є популярніший, потужніший та історично-сильніший сусід.

«Лос-Анджелес Доджерс» двічі за останні три роки грали у фіналі Світової Серії та впродовж останніх років є однією із найбільших сил MLB. Історично «Енджелс» також не можуть тягатись із «Доджерс»: 1 фінал проти 20, 1 чемпіонство проти 6. Звісно, не на користь «Ангелів».

У «Метс» ситуація ще страшніша: вони ділять найбільше місто США з «Нью-Йорк Янкіз» – найпопулярнішим та найтитулованішим бейсбольним клубом у світі. Фіналів у «Янкіз» в 10 разів більше, ніж у «Метс» – 40 проти 4.

Але варто визнати, що є свій кайф у підтримці команди «молодшого-брата», адже перемоги над принциповими суперниками смакуються особливо довго та приємно.

Вам подобається екзотика

«Торонто Блю Джейс»

Для фанатів баскетбольних «Торонто Репторс». Єдина команда-представник Канади у Головній лізі бейсболу. Насправді, досить цікава та непередбачувана команда, яка може як розчарувати, так і приємно здивувати вболівальників. Зараз «Торонто» займає місця внизу турнірної таблиці, намагається тягнутись до середняків ліги.

Найбільш пам’ятною подією останніх років стала поява на трибунах Кавая Ленарда після фінальної серії NBA. Однак фани продовжують вірити в свій клуб і чекати кращих часів. Цілком можливо, вони наступлять вже у найближчі сезони.

Команди-середняки, які постійно прогресують, та підбираються до лідерів

«Філадельфія Філліс», «Чикаго Уайт Сокс», «Техас Рейнджерс», «Арізона Даймондбекс»

Окремо з цього списку виділяється лише одна команда – «Філадельфія Філліс». Під час минулого міжсезоння було підписано три з п’яти найбільших контрактів в історії MLB. «Філліс» уклали, здавалося б, геніальну угоду із зірковим аутфілдером Брайсом Харпером, який до цього захищав кольори клубу «Вашингтон Нешналс». Перший номер драфту 2010 підписав найбільший контракт за всю історію бейсболу, за яким він залишиться у Філадельфії на 13 років, отримавши гарантованих 330 мільйонів.

Класний «франчайз», мабуть, єдине, чого не вистачало «Філліс» для успіху у минулих сезонах. Отримавши такого в обличчі Брайса Харпера, вони лише частково вирішили свої проблеми, закінчивши минулий сезон із 81 перемогою та 81 поразкою. Однак значний прогрес легко простежується. Зараз «Філадельфія Філліс» – один із головних претендентів на те, аби стати чемпіоном в найближчі кілька років.

У інших команд із цієї групи, насправді, дуже схожа ситуація. Кожна з них вже зараз могла б бути у плей-оф, але їм не вистачало якихось банальних мінімумів. «Чикаго» і «Техасу» потрібно додавати в атаці, більше працювати із пітчерами. Оскільки, навіть перевершуючи своїх суперників, що посідають більш високі місця за кількістю набраних очків, «Уайт Сокс» і «Рейнджерс» банально більше пропускають. Нездатність захистити м’яч, стає ключовим фактором, коли мова йде про перепустку до плей-оф.

Щодо «Арізони», то це, можливо, найбільш нефартова команда з цього списку. Для потрапляння у вайлд-кард «Даймондбекс» не вистачило якихось 5 перемог. До того ж потужна фінішна серія із 5 перемог поспіль говорить про те, що команда може і буде хапатись за будь-яку можливість потрапляння у пост-сезонi.

Як на мене, це саме ті команди, за які «потрібно починати вболівати прямо зараз, щоб потім не назвали глором». Адже, якщо кожна з них продовжуватиме свій розвиток, ми вже скоро зможемо побачити картину, коли якісь дві команди із цього списку зустрінуться між собою у фіналі Світової Серії та розіграють між собою чемпіонство.

Команди, які стрімко розвиваються і додають з кожним сезоном

«Тампа-Бей Рейс», «Атланта Брейвз»

Це перша з двох груп, за командами якої потрібно пристально слідкувати в новому сезоні. І якщо ви тільки обираєте собі фаворита, то варто придивитись до когось з цих двох.

Клуби грають в різних конференціях, однак мають дещо спільне. Сезон 2016 року обидві команди завершили на дні турнірної таблиці, вигравши трохи більше 40 відсотків ігор (42% у «Тампи-Бей» і 14 (з 15) місце в Американській конференції, 42.2% у «Атланти» і 13 сходинка в Національній Лізі). Вже в наступному році клуби змогли вилізти з кризи та посісти місця в середині таблиці (8 у «Рейс» і 10 у «Брейвз»). У 2018 обидві команди закінчили сезон із позитивною різницею перемог і поразок, зумівши виграти понад 55% матчів, та зупинившись за крок до омріяного плей-оф.

Щодо минулого сезону, то «Тампа», що фінішувала п’ятою, виграла стиковий матч, та склала зброю у п’ятиматчевому протистоянні із майбутнім фіналістом – «Х’юстон Астрос». «Атланта» завершила сезон другою у своїй лізі, вигравши 97 матчів під час регулярного сезону. Однак «Брейвз» так само програли у першому раунді плей-оф у п’яти матчах.

В минулому сезоні клуби голосно заявили про себе, продемонструвавши, що вони готові боротись за чемпіонство. Тому в новому розіграші ні в якому разі не можна списувати їх з рахунків. Якщо команди не припинять прогресувати із такою ж швидкістю, цілком можливо, що глядачі у Флориді і Джорджиї будуть насолоджуватись не лише ¼ плей-оф, а побачать свої команди і на більш пізніх стадіях.

Сильні команди, які точно щось виграють в найближчі сезони

«Бостон Ред Сокс», «Нью-Йорк Янкіз», «Х’юстон Астрос», «Лос-Анджелес Доджерс», «Вашингтон Нешналс»

У кожному з трьох останніх фіналів Світової Серії грали команди з цього списку. Більше того – тут знаходяться 3 з 6 найтитулованіших команд за всю історію існування MLB. 

«Бостон Ред Сокс» і «Нью-Йорк Янкіз» представники Східного дивізіону Американської Ліги. Їх протистояння небезпідставно вважають найцікавішим та найзапеклішим серед усіх, адже щосезону можна спостерігати за кількома матчами цих суперників, які просто просякнуті бажанням принизити опонента на полі. На двох у «Янкіз» і «Ред Сокс» 53 фінали, з яких 36 – тріумфальні. Це так звані «Реал» і «Барселона» від світу бейсболу. Бути фаном когось із них – гарантоване святкування чемпіонства, щонайменше, кілька разів за десятиліття.

«Х’юстон Астрос» чинний фіналіст, які виграли свій перший трофей у 2017. Команду віднедавна можна вважати топовою, однак вже зараз вона наводить страх на кожного суперника та здатна встановлювати нові рекорди. До речі, низка експертів вважають саме техасців головною руйнівною силою нового сезону та головним претендентом на чемпіонство.

«Лос-Анджелес Доджерс». Можливо, найстрашніша і найпотужніша команда регулярного сезону. «Доджерс» 20 разів грали у фіналах Світової Серії, серед яких дві недавніх поразки (у 2017 та 2018 роках). Каліфорнійці стабільно добре проводять регулярний чемпіонат, досить непогано тримаються на ранніх стадіях плей-оф, однак для перемоги їм постійно чогось не вистачає. Якщо ви просто зараз хочете зробити ставку на те, хто одержить найбільше перемог під час «регулярки», абсолютно всі букмекерські контори в один голос скажуть вам: «Ставте на «Доджерс».

Ну і, мабуть, найбільш цікава і непередбачувана команда із розряду топ. «Вашингтон Нешналс» це своєрідний бейсбольний «Лестер». В минулому сезоні вони досить впевнено виграли перший в історії франшизи титул чемпіонів MLB, у першому ж, для себе, фіналі.

Однак ніхто не наважується робити якісь прогнози щодо майбутнього «Вашингтона». Одні кажуть, що наявність зіркового пітчера та міцного польового складу зможуть зробити «Нешналс» подвійним чемпіоном вже у цьому ж сезоні. Iнші передбачають столичникам довге падіння у нижню половину турнірної таблиці. Однак я зараз бачу лише готовність гравців «Вашингтона» давати бій будь-кому і будь-де. Тому цей клуб точно буде серед когорти панівних у новому, ювілейному сезоні головної ліги бейсболу.

Якщо ви любите йти шляхом найменшого опору, сміливо обирайте одну з цих п’яти команд. I залітайте у новий сезон із повною впевненістю на те, що ваш клуб, до останнього боротиметься за головний трофей.

Команди, що повертають свої «славні часи»

«Окленд Атлетікс», «Сент-Луіс Кардіналс»

Ці команди також мають багато чого спільного. Як в історичному контексті, так і у нинішній ситуації. «Кардіналс» і «Атлетікс» займають 2 і 3 місце за кількість вигранних титулів за всі часи, однак в останні роки ситуація у клубах невтішна. На зміну постійним перемогам настала неприємна затяжна криза.

«Сент-Луіс» має дещо кращий показник в цьому плані. Вони ще відносно недавно ставали чемпіонами (у 2006-му та 2013-му), фанати ж «Окленда» не знали перемог ще з минулого століття. Однак вже прямо зараз обидва клуби вибираються з кризи і є регулярними учасниками плей-оф та претендентами на його пізні стадії.

Ці команди, радше для фанатів клубів з масштабною тріумфальною історією, які знаходяться на шляху до повернення домінації та панівних ролей у Лізі.

Команди, що можуть скласти серйозну конкуренцію топам

«Міннесота Твінс», «Клівленд Індіанс», «Чикаго Кабс»

Фінальна і чи не найцікавіша група у сьогоднішньому списку. Жодну з цих команд не можна назвати топом, які вже зараз готові брати сезон, однак і до середняків приписувати їх – неправильно. Iз нестабільними, проблемними клубами ця трійка справляється без питань.

Лише «Міннесота Твінс» у минулому сезоні грали у плей-оф. Проте, враховуючи усі підсилення та прогнози заокеанських аналітиків, «Кабс» та «Індіанс» можуть не просто пошуміти у «регулярці», але й застрибнути до вирішальних ігор Світової Серії. «Чикаго» і «Клівленд» зустрілись у фіналі 2016, у якому перервалась затяжна безтрофейна серія перших. Щодо «Індіанс», то вони просто зараз мають найдовшу серію без тріумфів у фіналі, серед усіх команд, які коли-небудь вигравали Світову Серію. Перемог у Клівленді не бачили ще з першої половини минулого століття, останній тріумф датований 1948. Але саме цей факт додає свою родзинку у підтримці команди із Огайо. Адже вже найближчим часом найдовша серія за всю історію може бути перервана, а радість від перемоги не зрівняється ні з чим.

В будь-якому разі, не можна давати жодних гарантій, щодо котроїсь з цих команд. Проте обираючи когось із цієї трійки, ви гарантуєте собі цікавий та драматичний сезон, який точно запам’ятається вам надовго.

***

Як я вже згадував раніше, сезон 2020 року буде для MLB ювілейним, 150-м. Таке дійство ні в якому разі не можна пропускати, тому підчитуйте правила, обирайте улюблену команду, запасайтесь терпінням і вперед у новий бейсбольний сезон!

Фото: MLB, Getty Images

Другие посты блога

Все посты