Tribuna/Американский футбол/Блоги/Штатна ситуація/SuperBowl LIV! Усе, що стало відомо після головного футбольного матчу сезону

SuperBowl LIV! Усе, що стало відомо після головного футбольного матчу сезону

«Канзас-Сіті Чіфс» перемагає «Сан-Франциско Фоті-Найнерс» та вдруге в історії стає переможцем Супербоулу. Вперше, за останні 50 років.

3 февраля 2020, 13:37
1
SuperBowl LIV! Усе, що стало відомо після головного футбольного матчу сезону

«Канзас-Сіті Чіфс» перемагає «Сан-Франциско Фоті-Найнерс» та вдруге в історії стає переможцем Супербоулу. Вперше, за останні 50 років.

«Канзас-Сіті Чіфс» найкраща футбольна команда світу прямо зараз. Їхня перемога над «Сан-Франциско» у SuperBowl LIV – це перемога здорового глузду. Коротко, проте детально про те, чому саме тріумф «Вождів» максимально правильний результат найбільшої спортивної події 2020 року у США.

Понад 62 тисячі глядачів зібрались на «Хард Рок Стедіум» у Маямі, аби на власні очі побачити черговий, вже третій поспіль у пост-сезоні камбек «Канзас-Сіті». Ось кілька тез і фактів, які стали зрозумілі нам одразу після завершення матчу у Флориді.

Енді Рід – легендарний тренер, який тепер досягнув усього, про що мріяв.

Впродовж усієї довготривалої кар’єри Енді Ріда, він був частіше об’єктом для жартів, ніж справжньою загрозою для суперника. У головного тренера «Чіфс» постійні проблеми із тайм-менеджментом, він часто недоречно використовував тайм-аути за що платив поразками у важливих матчах. Проте недільна перемога над «49ers» у Супербоулі розставила всі крапки над «і», затвердивши Енді Ріда у ролі одного із найбільш геніальних коучів сучасності.

Для 61-річного головного наставника «Канзас-Сіті», це була 2 спроба виграти Супербоул у якості головного тренера. Раніше він вже програвав у фінальному матчі із «Філадельфія Іглз», і тріумфував у Супербоулі XXXI у якості асистента координатора нападу та тренера тайт-ендів у «Грін-Бей Пекерс». Ендрю Уолтер Рід найдовше за всю історію Національної Футбольної Ліги чекав на те, аби підняти заповітний трофей Вінса Ломбарді над головою. Для перемоги йому знадобився 21 сезон у якості головного тренера, усі інші ставали чемпіонами, або до свого 15 сезону в лізі, або не ставали ними взагалі.

Енді Рід перш за все переграв свого суперника тактично. Він зумів максимально правильно поставити гру своєї команди у 4 чверті, збивши «Сан-Франциско» з пантелику. Нові, революційні, небачені до цього розіграші від тренера старої системи, який зміг легко перебудуватись під новий курс розвитку футболу, стали одним із основних факторів тріумфу «Чіфс».

Кайл Шенахен – тренер із великим майбутнім. Поразка у Супербоулі стане для нього переломним моментом у кар’єрі, яка після цього піде лише вгору.

Існує думка, що молодим тренерам, чиї команди демонструють неабиякий прогрес за короткий термін та досягають високих результатів – набагато кориснішою стане болюча поразка у першому великому матчі, аніж перемога у ньому. І розбираючи цю тезу на прикладі коуча «Сан-Франциско» я з нею повністю погоджуюсь. Шенахену всього 41 рік, і він виходив на фінальну гру проти Енді Ріда, який теоретично міг би бути його батьком (різниця у віці між головними наставниками команд складає 20 років). Хто знає, як би поводив себе Шенахен у випадку перемоги у своєму першому Супербоулі. Буквально за рік, Кайл, разом із «49ers» виріс від однієї з гірших команд ліги до чемпіона NFC, і виграш головного трофею міг настільки задурманити голову молодому і амбітному тренеру, що той просто перестав би працювати настільки ж активно, як він це робить зараз.

Болюча поразка у Супербоулі піде Кайлу Шенахену лише на користь, адже цей матч показав усі його недоліки, як головного наставника команди NFL. Ще за 12 хвилин до кінця поєдинку «Сан-Франциско» вели +10, мали володіння м’ячем і три тайм-аути. Менш ніж за 10 хвилин, вони вже програвали два володіння і мусили чудом відіграти 11 очків за менш ніж 2 хвилини. Перехоплення, яке кинув квотербек каліфорнійців Джиммі Гаропполо наприкінці зустрічі прямо в руки Кенделу Фуллеру, максимально чітко характеризує всю команду – вони просто не знають як діяти у екстренних ситуаціях, адже не мали з ними справи впродовж усього регулярного сезону, позаяк, просто не стикались із подібними іграми та командами, як "Чіфс". Точно таким же переломним моментом став кінець першої половини гри, коли маючи майже 2 хвилини чистого часу, 3 тайм-аути і володіння м’ячем, Шенахен не став йти вперед і набирати хоча б якісь очки, він погодився на 10-10 і пішов на велику перерву за рівного рахунку. 29 інших тренерів ліги у цьому випадку пішли б в атаку. А мастадонти на кшталт Ріда чи Белічіка витиснули б з цього епізоду абсолютний максимум. Однак Шенахен запанікував, і банально не знав, що йому робити. Кайла чекає масштабна робота над помилками, однак вже зараз зрозуміло, що Шенахен – тренер, за яким майбутнє, адже зараз для досягнення максимального результату йому інколи не вистачає лише впевненості та сміливості піти на ризик.

«Канзас-Сіті Чіфс» команда-камбек. Мабуть, чи не перша команда, яка поступаючись в рахунку почуває себе впевненіше, ніж коли має перевагу.

Абсолютно в кожній грі плей-оф, був момент коли «Чіфс» поступались у рахунку більш ніж на 10 очок. 24-0 із «Тексанс» у дивізіоному раунді, 10-0 і 17-7 із «Теннесі Тайтенс» у фіналі AFC, і 20-10 із «Сан-Франциско» у Супербоулі. Усі ігри «вожді» виграли із різницею у тих же, 10 і більше очок.

«Канзас-Сіті» зараз, це мікс молоді на полі, та неймовірного досвіду на тренерському містку. І саме авантюрність Енді Ріда дозволяє молодим і амбітним футболістам почувати себе впевнено. Складається враження, ніби «Чіфс» навмисно віддають суперникам перевагу, дозволяючи відчути свою перевагу та трошки розслабитись, після чого швидко і безжалісно «вбивають» опонента за лічені хвилини. Звідси виникає висновок, що «Канзас» просто не вміє грати у спокійний футбол. Вони не вміють вести «контактний бій», відповідаючи на якісь результативні дії суперника, своїми результативними драйвами. «Чіфс» вичікують, і швидко атакують. І якщо до Супербоула «Чіфс» чекали 1 чверть, то в фінальному матчі, вони дозволили супернику відчувати свою перевагу протягом 50 хвилин, і все одно зуміли зняти питання щодо свого чемпіонства за три результативні розіграші.

Патрік Махоумс і зняття усіх проклять, здогадок, передбачень.

Патріка Махоумса називають найкращим квотербеком ліги прямо зараз. І якщо минулого року це все виглядало просто як один вдалий сезон, то вже зараз зрозуміло, що Махоумс-молодший не просто гравець одного сезону, це щось більше. Неймовірний франчайз, який вибирався на драфті лише під 10 номером, другим серед квотербеків, просидів весь перший сезон як бек-ап квотербек, зігравши лише одну, останню гру сезону, а просто зараз у віці 24 років, він вже виграв абсолютно всі головні нагороди – MVP регулярного чемпіонату, MVP Супербоулу та сам Супербоул. Для повного комплекту йому залишилось зробити це все протягом одного сезону, а враховуючи досвід Тома Бреді, Дрю Бріза, чи Пейтона Меннінга, можна допустити, що у Патріка в запасі ще понад 15 років ігрової кар’єри. Вже зараз,  Махоумса ставлять в один ряд із найвеличнішими квотербеками в історії, адже він не просто рухається по заданому ними курсу, а випереджає його в кілька разів. Просто зараз Патрік вже зробив все, що обіцяв – виграв усі можливі індивідуальні нагороди, знову привіз трофеї Ламара Ханта і Вінса Ломбарді у Канзас-Сіті. Навіть з усіх «піжонських» обіцянок Махоумса залишилась не виконаною лише одна – квотербек обіцяв віддати пас на тачдаун кидком з-за спини. Враховуючи всі можливості лідера атаки «Чіфс», цілком можливо, що ми побачимо таку витівку вже у наступному сезоні.

Патрік також зруйнував усі прокляття та забобони, пов’язані із футболом.

Пам’ятаєте, як мультсеріал «Сімпсони» у різних серіях максимально точно передбачав ті, чи інші події, які згодом ставались у світі через роки, після виходу епізоду на телеекрани? «Сімпсони» передбачили руйнування веж-близнюків, пожежу Нотр-Дам-де-Парі, та багато чого іншого. Те, що показують у мультсеріалі, вже сприймається як правдива дійсність, і в одному епізоді «Сімпсони» «передбачили» перемогу «Сан-Франциско» на Супербоулі в Маямі. Однак, Патрік Махоумс, Енді Рід and Co були проти такого розвитку подій.

Також, у сучасному футболі популярним є «Madden Curse», тобто «Прокляття Madden». Якщо коротко, то «Madden» - це серія комп’ютерних симуляторів американського футболу. Гра отримала свою назву на честь легендарного екс-гравця NFL Джона Меддена. І прийнято вважати, що впродовж останніх років усіх, хто потрапляв на обкладинку гри очікують якісь неприємності вже найближчим часом. Гравці не можуть виграти трофеї, чи досягти високих результатів, адже отримують важкі травми, не поєднувані із продовженням спортивної кар’єри, після виходу гри. Не рідко, потрапляння на обкладинку супроводжувалось подальшими проблемами із законом. Так, наприклад, один із найкращих ресіверів кількох останніх сезонів Антоніо Браун, після того як став лицем гри у 2018, у 2019 році, змінив уже три клуби, має проблеми із дисципліною та законом, а зараз, взагалі знаходиться без клубу та контракту NFL. Махоумс став лицем гри «Madden 20». За логікою, він мав травмуватись, або суттєво здати у ігровому плані, однак Патрік пропустив лише кілька ігор, через незначну травму ноги у нинішньому сезоні, повернувся ще сильнішим, і виграв для своєї команди другий у її історії Супербоул.

«Канзас-Сіті Чіфс» справді схожі на баскетбольний «Голден Стейт Уоріорз», а революційна пасова гра Патріка Махоумса, схожа на революцію триочкових кидків, яку в свій час провів зірковий гравець тих же «Уоріорз» - Стефен Каррі у NBA. І прямо зараз, дуже хочеться вірити, що у «вождів» все тільки починається, і нас очікує довготривале «чемпіонське вікно» Канзас-Сіті, адже спостерігати за грою цієї команди саме лише задоволення не тільки для її фанів, але й для нейтральних вболівальників.

HOW ‘BOUT THOSE CHIEFS?!

Другие посты блога

Все посты