Tribuna/Футбол/Блоги/Hit and Run/Хоробре серце Густаво Поєта

Хоробре серце Густаво Поєта

«Чорні коти» після складного і безперспективного старту позбулися статусу відвертого аутсайдера і включилися у боротьбу за виживання. Аналізуємо, як вплинув на команду прихід на місце тренера уругвайського фахівця Густаво Поєта та чому у вболівальників Сандерленда є достатньо причин розраховувати на те, що їх клуб не залишить елітного дивізіону Англії.

Блог — Hit and Run
Автор — Taras Malyi
3 февраля 2014, 17:58
1

«Чорні коти» після складного і безперспективного старту позбулися статусу відвертого аутсайдера і включилися у боротьбу за виживання. Аналізуємо, як вплинув на команду прихід на місце тренера уругвайського фахівця Густаво Поєта та чому у вболівальників Сандерленда є достатньо причин розраховувати на те, що їх клуб не залишить елітного дивізіону Англії.

 

Статистика виступів Сандерленда після свого четвертого повернення в АПЛ:

  • 2007/2008 (15 сходинка) +39 залікових балів (+3 від зони вильоту)
  • 2008/2009 (16) +36 (+2) заклятий ворог Ньюкасл опустився в Чемпіоншип
  • 2009/2010 (13) +44 (+14)
  • 2010/2011 (10) +47 (+8)
  • 2011/2012 (13) +45 (+9)
  • 2012/2013 (17) +39 (+3)
  • 2013/2014 (14) +24 (+2) станом на 2 лютого 2014 р.

У суперечці за виживання «чорні коти» часто виходили сухими з води. Тільки у трьох із семи сезонів команді вдавалося демонструвати гру, що дозволяла впевнено почувати себе в середині турнірної таблиці. У двох попередніх розіграшах АПЛ Сандерленд тільки завдяки ліченим заліковим балам зумів вберегти себе від вильоту в Чемпіоншип.

Головні конкуренти Сандерленда у боротьбі за виживання:

Кардіфф, що проводить свій перший сезон в АПЛ. Новому головному тренеру валлійського клубу, Уле Гуннар Сульшеру, поки вдалося здобути всього лише одну перемогу.

Фулгем, який має репутацію міцного середняка, але цей сезон відверто провалює. «Дачники» продуктивно попрацювали під час зимового трансферного вікна, але чи зможуть новачки швидко влитись у команду Рене Мелестена?  Квінз Парк Рейнджерс така успішна трансферна політика в минулому сезоні не допомогла врятуватись від вильоту у Чемпіоншип.

Крістал Пелес попри статус відвертого аутсайдера поки вдається вести боротьбу за виживання. Звісно, не без допомоги тренерського таланту Тоні Пюліса. Однак, постійне балансування на межі зони вильоту може, рано чи пізно, зіграти злий жарт з лондонським клубом.

Вест-Бромвіч не був активним на трансферному ринку й залишився без єдиного забивного форварда. Хоча команда і є рекордсменом сезону за нічиїми, боротьба за виживання вимагатиме перемог від команди Пепе Меля.

Вест Гем, попри невдалі результати, має добрі шанси залишитися в еліті. Останні матчі з Челсі та Свонсі «молоти» провели дуже вдало. Таку успішну серію команда Сема Еллардайса може продовжити і в наступних турах, а календар цьому тільки сприятиме.

Сток Сіті, Халл Сіті, Норвіч виносимо до окремої категорії. Команди виглядають у цьому сезоні дуже неоднозначно, але навряд чи покинуть елітний дивізіон.

Фактор Густаво Поєта

Старт сезону команда відверто провалила. У перших п’яти турах Сандерленд зумів набрати лише один заліковий бал – виборов нічию в гостях на «Сент-Меріс Стедіум». Чотири поразки в іграх з Фулхемом, Крістал Пелес, Арсеналом, Вест-Бромвічем стали наочним підтвердженням того, про що давно писала британська преса: імпульсивний Паоло Ді Каніо продовжує конфліктувати зі своїми футболістами, бажаючи «перевиховати» їх. «Чорні коти» виявилася не готовими до сезону, що й доводила ніяка гра на футбольному полі.

Керівництво клубу, в особі власника Елліса Шорта, вирішило, що за таких обставин команду потрібно рятувати вже зараз, не чекаючи з моря погоди. Італійця відправили у відставку та взялись за пошуки нового наставника. До ігор з Ліверпулем та Манчестер Юнайтед команду готував Кевін Болл. І хоча під його опікою Сандерленд почав демонструвати більш вдалу гру, у матчах з потужнішими суперниками його підопічним не вдалося зачепитися за залікові бали.

Вже за кілька днів після поразки від «червоних дияволів» на офіційному сайті Сандерленда з’явилось повідомлення про те, що місце головного тренера довірили Густаво Поєту. Уругвайський фахівець не довго залишався без роботи. Влітку наставника було звільнено з Брайтона, з яким він пропрацював останні чотири сезони. Успішно дебютувати у Поєта не вийшло. Свонсі на власному полі розгромив Сандерленд. Уругваєць взявся за вкрай складну справу: поставити командну гру відвертому аутсайдеру, прийшовши у команду, коли сезон саме почав набирати обертів.

У наступному турі «чорні коти» приймали на власному полі найпринциповішого суперника – Ньюкасл Юнайтед. Перемога команди Поєта у північно-східному дербі була дуже емоційною та водночас символічною: «сороки» вперше за сорок з лишнім років програли Сандерленду два матчі поспіль.

Поступово команда почала прогресувати, з кожним туром додаючи у взаєморозумінні на футбольному полі та рішучості в діях. Хоча у наступних турах «чорні коти» набрали лише чотири залікові бали, але чого варта перемога над Манчестер Сіті: команду Мануеля Пеллегріні в цьому сезоні мало кому вдавалося обіграти.

Аутсайдери? Звісно. Надто багато втратили на старті? Так. Але цей сезон дуже неоднозначний у своєму розвитку. Щільність у другій частині турнірної таблиці говорить про те, що боротьба за виживання розгорнулася не на жарт. Одразу десять клубів ризикують опинитися на фініші серед тих трьох, що покинуть елітний дивізіон.

Хорошу форму Сандерленд набрав тільки в грудні. Потріпали нервів лондонським Челсі та Тоттенгему, хоча й поступалися у підсумку. Відібрали залікові бали у Вест Гема та Норвіча – двічі звели матчі до сухих нічиїх. Перемогли Евертон у Boxing Day на його полі: завдали «ірискам» другої поразки в сезоні.

Густаво Поєт за короткий період зумів поставити командну гру і адаптувати гравців до своїх ігрових схем. Сандерленд став помітно впевненіше боротися за результати у кожному матчі. Більше того, в останніх чотирьох турах команда набрала десять залікових балів: знову зіграли у нічию з Саутгемптоном та здобули перемоги над Фулхемом, Сток Сіті і Нькаслом. При чому в останньому матчі з «сороками» «чорні коти» обіграли заклятих ворогів, тричі відзначившись голами у воротах Тіма Крула і при цьому не пропустили жодного м’яча.

Проте найбільше здивував Сандерленд у матчах Кубку ліги. Сенсаційні перемоги над Челсі та Манчестер Юнайтед, продемонстрований характер допомогли команді пробитися у фінал турніру. Звісно, часом «чорним котам» щастило, але у футболі таланить тим, хто цього заслуговує. Навіть серію пенальті з командою Девіда Моєса важко вважати тільки лотереєю: Віто Манноне продемонстрував свій клас, а гравці МЮ – невміння зосередитись на вирішальному відрізку зустрічі.

Скептики не залишають «чорним котам» шансів на успіх у фінальному протистоянні з Манчестер Сіті, який набрав на сьогодні неймовірну форму. Також не варто проводити паралелей з Віганом, що переміг «міщан» у Кубку Англії минулого сезону, але покинув елітний дивізіон. Між іншим, саме Сандерленд випередив колишню команду Роберто Мартінеса і зумів зберегти прописку в АПЛ. Сьогодні Віган переживає не найкращі часи, але тим не менш не втратив шансів потрапити до плей-офф Чемпіоншипу. Але запитайтесь у вболівальників команди: чи воліли б вони проміняти перемогу на «Вемблі», у фіналі розіграшу найстарішого турніру, на місце в елітному дивізіоні? Ви почуєте: «Ні, бо це був наш, надзвичайний і незабутній тріумф».

Кубок ліги не є таким престижним, але фани «чорних котів» чекають березня. Мріють про можливу перемогу свого клубу. Варто пам’ятати, що це один матч. Якщо скористатись словами Жозе Моурінью: «На старті матчу, рахунок буде 0:0», то шанси здобути трофей будуть в обох клубів.

В АПЛ Сандерленду потрібно зіграти ще 14 матчів: 7 з суперниками верхівки турнірної таблиці та 7 з прямими конкурентами за місце в елітному дивізіоні. Якщо «чорним котам» вдасться здобути максимум залікових балів у іграх з другою групою команд, то Густаво Поєт зможе відсвяткувати з своїми підопічними успішний фініш сезону. Сьогодні шанси Сандерленда на збереження прописки в АПЛ є достатньо високими, хоча ще кілька місяців тому здавалося, що «чорні коти» будуть першими претендентами на пониження у класі. Якби не склалася ситуація: «Браво, Густаво Поєт!». Хоробрість, з якою уругвайський фахівець взявся за роботу у клубі, багато що говорить про характер та якості наставника. Гучнішими можуть бути тільки результати Сандерленда у такому надважливому і складному сезоні, який вкотре наштовхує на думку, що у котів не одне життя. 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов