Tribuna/Футбол/Блоги/Hit and Run/Англія. Питання та відповіді 22-ого туру: How to rescue a drowning

Англія. Питання та відповіді 22-ого туру: How to rescue a drowning

У цьому сезоні ми із захопленням спостерігаємо за чемпіонською гонкою. Часто поза нашою увагою залишаються аутсайдери. Але чи варто відносити до їх числа тільки команди підвалу турнірної таблиці? 11-ту та 20-ту сходинки розділяють всього лише п’ять залікових балів. У сьогоднішньому огляді більше уваги до тих, хто боротиметься за виживання. Кожен тур знову й знову змінюватиме ситуацію. Рятівною може виявитися чергова перемога з мінімальним рахунком, як ті що здобули Норвіч та Крістал Пелас, або нічиї у матчах з командами верхівки, які вибороли Сандерленд та Вест-Бромвіч.

Блог — Hit and Run
Автор — Taras Malyi
21 января 2014, 12:04
1

У цьому сезоні ми із захопленням спостерігаємо за чемпіонською гонкою. Часто поза нашою увагою залишаються аутсайдери. Але чи варто відносити до їх числа тільки команди підвалу турнірної таблиці? 11-ту та 20-ту сходинки розділяють всього лише п’ять залікових балів. У сьогоднішньому огляді більше уваги до тих, хто боротиметься за виживання. Кожен тур знову й знову змінюватиме ситуацію. Рятівною може виявитися чергова перемога з мінімальним рахунком, як ті що здобули Норвіч та Крістал Пелас, або нічиї у матчах з командами верхівки, які вибороли Сандерленд та Вест-Бромвіч.

«Чорні коти» хапаються за можливості

Сандерленд 2:2 Саутгемптон

«Чорні коти», під керівництвом Густаво Поєта, продовжують справляти враження команди, що готова до останнього битися за залікові бали, щоб залишитись в АПЛ. В минулому турі Сандерленд довів це впевненою перемогою над прямим конкурентом. Матч із командою Маурісіо Почеттіно повинен був стати ще одним хорошим випробуванням на стійкість. Саутгемптон, хоча й не веде боротьби за виживання, однак переживає непрості часи: Нікола Кортезе покинув посаду голови правління, а Катеріна Лібхерр не приховує того, що невдовзі футбольний клуб може очікувати і зміна власника.

Гра гостей у перших півгодини матчу була домінантною: Джей Родрігес та Деян Ловрен відзначились голами за «святих». Хорват, вкотре, виявився корисним не тільки у захисті, але й у чужому штрафному майданчику. Сандереленд відповів влучним ударом Фабіо Боріні. Друга половина гри перетворилася у суцільне розчарування для Маурісіо Почеттіно. Спочатку Адам Джонсон встановив паритет у зустрічі. Англієць набрав хорошу форму в останніх матчах і продовжує доводити свої претензії на місце у складі збірної Англії, щоб влітку полетіти на мундіаль. Наприкінці зустрічі, впродовж кількох хвилин, лазарет «святих» поповнили Гастон Рамірес і Деян Ловрен. Обоє покидали поле на носилках. І якщо заміна уругвайського півзахисника не стане проблемою для Почеттіно, то втрата хорвата у центрі захисту може перетворитися на головний біль для тренера.

Тільки з одним заліковим балом повертається додому Саутгемптон. У наступному турі команду чекає вкрай непроста гра проти лондонського Арсеналу. А Густаво Поєт може бути задоволений результатом та характером, який показали його хлопці. Боротьба «чорних котів» продовжується і не тільки у чемпіонаті: цього тижня їх чекає матч-відповідь півфіналу Кубку Ліги, а у наступному турі матимуть нагоду посперечатись за перемогу зі Сток Сіті.

Комфортна домашня перемога «канарок»

Норвіч 1:0 Халл Сіті

Норвіч не знав радості перемог у шести останніх матчах АПЛ. Тому «канаркам» вкрай важливо було підтримати Кріса Х'ютона та здобути три залікові бали, граючи вдома проти «тигрів».

У стартовому складі Норвіча з’явився нападник Нікіца Елавіч. Однак, у першому своєму матчі за «канарок» йому відзначитись не вдалось. Раян Беннетт влучним ударом наприкінці зустрічі подарував перемогу своїй команді. Стів Брюс у наступних матчах не зможе розраховувати на одного з лідерів команди – Тома Хадлстоуна: півзахисник покинув гру ще до фінального свистка, отримавши другу жовту від  головного арбітра – Говарда Вебба. 

Обидві команди не так далеко втекли від аутсайдерів турнірної таблиці. П’ять залікових балів переваги над аутсайдерами, дозволяють «канаркам» та «тиграм» почувати себе безпечніше. У наступному турі Норвіч на своєму полі прийматиме Ньюкасл. Більше пощастило команді Стіва Брюса, яких чекає виїзд до Лондона та зустріч із Крістал Пелас.

Хто допомагатиме команді Рене Мелестена?

Арсенал 2:0 Фулхем

Новина про те, що до тренерського штабу Рене Мелестена долучився Рей Вілкінс приємно здивувала. «Краб» давно зарекомендував себе, як хороший психолог, а це чи не найнеобхідніше сьогодні для Фулхема. Попри непоганий підбір гравців, команда ніяк не вибереться з підвалів турнірної таблиці. Після звільнення Мартіна Йола новому головному тренеру поки що не вдається налагодити ні мікроклімат, ні командну гру. Очевидно, що перемог тільки над прямими конкурентами може не вистачити «дачникам» для того, щоб залишиться в АПЛ. Та й графік майбутніх матчів не пророкує нічого хорошого для Рене Мелестена та його підопічних. Якщо команда не візьметься видавати один за одним успішні матчі зараз, то на фінішному відрізку надії на позитивний підсумок боротьби будуть вже недоречними.

Варто пригадати час, коли Рей допомагав Челсі у дуже непростий період сезону 2009/10. Тоді «пенсіонери», після неприємної поразки у фіналі Ліги Чемпіонів, змушені були відновлюватись психологічно. Доводилось ще й кожні півроку знайомитись із новим головним тренером (у Гуса Хіддінка була приставка «в.о.»). Тільки Рей залишався у тренерському штабі та допомагав гравцям. Його робота була дуже потрібною та важливою у той час для Челсі, хоча згодом керівництво клубу й не оцінило її належним чином. Можливо, саме такого тренера-психолога бракувало Фулхему сьогодні, і Вілкінсу вдасться допомогти «дачникам» (не чужому для нього клубу) залишитись у еліті англійського футболу.

Виїзд у гості на «Емірейтс» нічим хорошим не закінчився. Надто багато простору залишали «дачники» у своєму штрафному майданчику для гравців Арсеналу. «Каноніри» завдяки двом влучним ударам Касорли здобули чергову впевнену перемогу і продовжили очолювати турнірну таблицю. Травма Тео Волкота поки що не складає труднощів для Арсена Венгера: на його позиції вдало відіграє Серж Гнабрі, та й Алекс Окслейд-Чемберлен готовий допомагати команді, виходячи поки тільки на заміну.  

Чарівник Тоні Пюліс та його Крістал Пелас

Крістал Пелас 1:0 Сток Сіті

 

Лондонський клуб вважався аутсайдером ще до старту сезону. У такому ж статусі він перебуває і сьогодні. З єдиною поправкою: після приходу у клуб валійського фахівця Тоні Пюліса командна гра набула чітких і притаманних тренеру рис. Мова, у перчу чергу, йде про грамотний захист та контратакуючу гру попереду. У фанатів Крістал Пелас з’явилася надія на те, що їм може пощастити у боротьбі за місце в АПЛ. Команда старається огризатися та чіплятися за залікові бали. Хорошим доказом цьому стала гра проти колишньої команди їх наставника. Єдиного влучного удару Джейсона Панчона виявилось достатньо для перемоги над Сток Сіті.

«Гончарі» після перемог над Челсі та Астон Віллою, у п’яти наступних матчах, здобули всього один заліковий бал (нічия на своєму полі у грі з Евертоном). Команда продовжує вдало грати на своєму полі, а от в гостях тільки двічі вдавалося святкувати вікторію. Ми навряд чи побачимо Сток Сіті у претендентах на виліт, однак фанати клубу вже зачекалися першої перемоги у цьому році.

Команда Тоні Пюліса може продовжувати дивувати своєю відчайдушністю, але часу на відпочинок у його підопічних немає. Календар не надто доброзичливий для Крістал Пелас, попереду: Халл Сіті, Арсенал, Вест-Бромвіч, Евертон, Манчестер Юнайтед. Тож чаклувати валійському тренеру доведеться багато, щоб допомогти своєму клубу втриматись у непростій боротьбі за місце в АПЛ.

Реванш за поразку у першому колі

Ман Сіті 4:2 Кардіфф

Уле Гуннару Сульшеру поки що не вдається здобути свою першу перемогу в АПЛ. Його нова команда востаннє святкувала взяття трьох залікових балів ще у 16-ому турі. Така довга смуга невдач відкинула Кардіфф на останню сходинку турнірної таблиці. Календар, тим не менше, буде доволі зручним для валлійського клубу у наступних турах. Для норвезького фахівця особливо очікуваною буде наступна гра проти Манчестер Юнайтед на Олд Траффорд.

У 22-ому турі Кардіффу нічого було протиставити іншому манчестерському клубові. Команда Мануеля Пеллегріні набрала фантастичну форму і продовжує чемпіонську гонку. Серхіо Агуеро відсвяткував повернення на поле після травми забитим голом. Але й за його відсутності атака «міщан» не виглядала послабленою: Альваро Негредо та Едін Джеко сповна виправдовували довіру тренера.

У наступних двох турах Манчестер Сіті чекає непростий візит до Лондона на «Вайт Гарт Лейн», та зустріч вдома на «Етіхад Стедіум» з прямим конкурентом у чемпіонській гонці – Челсі.

«Молоти» вкотре підвели Великого Сема

Вест Гем 1:3 Ньюкасл

 

Поразка Вест Гема повернула команду у зону вильоту. Команда Сема Еллардайса тільки двічі у цьому сезоні святкувала перемогу вдома на «Аптон Парк». Вболівальники «молотів» продовжують підтримувати свого тренера навіть попри те, що команда вже давно не показує бажаних результатів. Великому Сему вже декілька тижнів прогнозують звільнення. Очевидно, що керівництво клубу незадоволене ситуацією, в якій опинилася їх команда. Ймовірно, що наступний матч і поразка у принциповому лондонському дербі з Челсі може коштувати Сему Еллардайсу місця головного тренера Вест Гема.

«Молоти» не спромоглися створити особливих труднощів для команди Алана Пардью. Влучним ударом вивів свою команду вперед Йоан Кабай. Ремі подвоїв перевагу «сорок». Наприкінці першого тайму Майк Вільямсон зрізав м’яч у власні ворота, чим подарував надію вболівальникам Вест Гема. У другому таймі Енді Керрол мав хорошу нагоду встановити паритет, але стати героєм зустрічі йому так і не судилося. Ним став все той же Йоан Кабай, забивши третій м’яч Нькасла на п’ятій доданій хвилині другого тайму.

Французька преса продовжує сватати півзахисника у Парі Сен-Жермен. Ймовірно, паризький клуб таки запропонує суму, від якої керівництво Ньюкаслу не зможе відмовитися. Кабай став би хорошим підсиленням для ПСЖ напередодні ігор плей-офф Ліги Чемпіонів, оскільки англійський клуб у цьому сезоні участі у єврокубках не брав.  

Ліверпуль вибуває з гонки, але знаходить нові пріоритети

Ліверпуль 2:2 Астон Вілла

Після двох поспіль перемог команда Брендана Роджерса вдома на «Енфілд Роуд» приймала Астон Віллу. Даніель Старрідж вийшов у старті, отже, їх дует з Луїсом Суаресом знову готовий атакувати ворота суперників. Здавалося б, все повинно було скластися вдало для «скаузерів». Нападники і справді не підвели у цьому матчі. Слабкою виявилася інша ланка – захист.

Менеджер Астон Вілли Пол Ламберт досі не зазнавав поразки на «Енфілді». У суботньому ж матчі його команда була близька до того, щоб повернутися додому з трьома заліковими балами. Гості вийшли вперед після помилки Коло Туре – гол на свій рахунок записав  Андреас Вайманн. Подвоїв перевагу «Вілли» влучним ударом Крістіан Бентеке. Однак перед свистком на перерву «скаузерам» вдалося один м’яч відквитати:  Старрідж скористався ефектною передачею Джордана Хендерсона.

У другому таймі Стівен Джеррард чудовим пасом вивів Суареса на ворота голкіпера Астон Вілли. Уругваєць демонстративно впав після зустрічі та ледь відчутного контакту з Бредлі Ґузаном. Головний суддя вказав на позначку. Пенальті вміло реалізував капітан Ліверпуля.

Суперники продовжували боротись, але рахунок на табло більше не змінювався. Закономірний результат матчу – нічия на «Енфілд Роуд». Ліверпуль втрачає важливі залікові бали і практично вибуває з чемпіонської гонки. Тим не менше команда  Брендана Роджерса поки що залишається фаворитом у боротьбі за четверту сходинку, що дозволила б «скаузерам» знову повернутись у Лігу Чемпіонів.  

Легка прогулянка Тіма Шервуда на «Ліберті» 

Свонсі 1:3 Тоттенгем

Шостий матч поспіль Тоттенгем під керівництвом Тіма Шервуда не знає поразок в АПЛ. Доволі вдалий старт для молодого тренера біля керма лондонського клубу. Поїздка на «Ліберті Стедіум» не стала складним випробуванням для «шпор». Валлійський клуб провів свій восьмий матч поспіль, не зумівши здобути перемогу. В результаті команду відділяють від зони вильоту всього три пункти. Мікаель Лаудруп повинен виводити команду із кризи, інакше невдовзі може стати наступним у списку звільнених тренерів у цьому сезоні. І ніхто не згадуватиме ні перемоги над МЮ у Кубку Англії, ні виходу у плей-офф Ліги Європи, доволі невпевненого, між іншим.

Тім Шервуд допомагає «шпорам» піднятися на п’яту сходинку та повернутися у боротьбу за «лігочемпіонівське» місце. Пора готуватися до приїзду на «Вайт Гарт Лейн» команди  Мануеля Пеллегріні. У першому колі зустріч між командами закінчилася для «шпор» цілковитим фіаско – поразкою 6:0.

Підтвердити статус фаворитів

Челсі 3:1 Манчестер Юнайтед

Коли на передматчевій прес-конференції журналісти запитували у Жозе Моурінью про його вибір гравців у стартовому складі, той тільки жартівливо відповів: «Нормально, нормально». Здивував португальський фахівець, випустивши у старті нападника Самюеля Ето'о. Фернандо Торрес залишився у запасі, хоча й відзначився двома взяттями воріт у попередніх матчах.

Як показала гра, Моурінью знає кого випускати. Він неодноразово доводив це у сезоні, вдало проводячи заміни чи вкотре дивуючи ротацією у стартовому складі. Камерунський нападник став героєм зустрічі, оформивши хет-трик у ворота Давіда Де Хеа.

МЮ програв центр поля півзахисникам Челсі. Тільки здобувши комфортну і ефектну перевагу над командою Девіда Моєса, «сині» заспокоїлися і почали грати на результат. Цим і скористались «манкуніанці», що все ж зуміли забити бодай гол у ворота суперника. Велбек віддав у центр на Джонса, удар якого замкнув Чічаріто. Ривок нападника проспав Івановіч. Його партнер по збірній, Неманья Матіч, у цьому матчі вдруге дебютував за Челсі, повернувшись на «Стемфорд Брідж». Відмінний трансфер Челсі у це зимове вікно. Моурінью зазначав у інтерв’ю, що переконаний: сербський півзахисник неодмінно стане частиною того Челсі, яким його бачить португальський фахівець у недалекому майбутньому.

Варто згадати про ще одного серба. Неманья Відіч додав головного болю тренеру «манкуніанців», отримавши наприкінці матчу пряму червону. Його партнер по захисту – Рафаель, вже за хвилину теж мав добрі шанси покинути поле завчасу. Тільки жовта від головного арбітра – Філа Дауда. Нерви і нічого більше: бразилець по закінченню матчу вибачився перед  Гарі Кехіллом за намір відірвати тому ногу.

Чи не вперше за останні роки Челсі підходив до матчу у статусі явного фаворита. Лондонський клуб продовжує чемпіонську гонку, а у Манчестер Юнайтед шансів включитися у неї більше не матиме. Команду Девіда Моєса чекає дуже непроста боротьба за четверту сходинку.      

Роберто Мартінес та його обіцянки  

Вест-Бромвіч 1:1 Евертон

Перемога над Вест-Бромвічем могла вивести Евертон на чисту четверту сходинку турнірної таблиці. Напередодні матчу Роберто Мартінес нарікав, що його команда надто часто, у цьому сезоні, грає в нічию. Пообіцяв, що «іриски» постараються не допустити ще однієї втрати залікових балів.

Гра Евертона у першому таймі справді переконувала, що слова тренера були почутими. Однак відзначитись у воротах суперників вдалося тільки наприкінці першої половини. Ромелу Лукаку (тільки й розмов, що про його нову зачіску) у верховій боротьбі з захисником скинув м’яч Кевіну Міральясу, а той, на швидкості перегравши Дієго Лугано, відкрив рахунок у матчі.

Пепе Мель, що дебютував у цьому матчі в якості наставника «дроздів», у перерві змінив Матея Видру на Віктора Анічебе. Вест-Бромвіч не став грати краще у нападі, але скористався від стандарту. Сама по собі подача з кутового не призвела до взяття воріт, але захисник «дроздів» Дієго Лугано залишився у штрафному майданчику «ірисок», і після прострілу партнера, не змарнував нагоди вибачитись перед трибунами за помилку у першому таймі.

Обидва тренери намагалися змінити хід матчу. Хоча заміна чи не найактивнішого у складі «ірисок» Браяна Ов'єдо на новачка Ейдена Макгіді, швидше здивувала, але не підсилила гру команди. Пепе Мель замінив непомітного на полі Ніколя Анелька на молодого вихованця академії «Вест-Брому» Сейду Берахіно. Евертон був таки ближчим до перемоги у матчі, але підопічним Роберто Мартінеса не вдалося потішити тренера трьома заліковими балами. Вест-Бромвіч залишається лідером сезону за кількістю нічиїх – у «дроздів» їх вже десять, але навіть така стабільність не гарантує того, що команда Пепе Меля не опиниться внизу турнірної таблиці вже за декілька турів.

P.S. Любіть та слідкуйте за англійським футболом. Все найцікавіше ще попереду.