Tribuna/Футбол/Блоги/В антракті/Цикл «Футбольні Ікари». Джордж Бест. Частина перша. Політ

Цикл «Футбольні Ікари». Джордж Бест. Частина перша. Політ

Цикл про футболістів, які з різних причин не змогли повністю реалізувати свій потенціал. В першій частині циклу Джордж Бест

Блог — В антракті
28 сентября 2015, 22:24
4

Люди часто прагнуть неможливого. Ще починаючи з глибин історії, були особистості, які хотіли навчитися літати, торкнутися сонця і піднятися до богів на їхній Олімп. Грецькі міфи розповідають нам про Ікара, який не вдовільнився тим, що став птахом, а захотів поглянути в обличчя Геліосу. Проте той не оцінив таке прагнення: "де це бачено, щоб смертні хотіли стати рівними богам?". І коли Ікар вже майже досягнув своєї мети, віск, що скріплював пір'я його  крил – розплавився, а юнак каменем пішов на дно моря.

В історії футболу було багато гравців, які досягали великих висот, проте не змогли повністю реалізувати свій потенціал. Коли здавалося, що їхньому польоту вже ніщо не перешкодить, починалося різке падіння, після якого вони так і не змогли повернути той час, коли інші люди дивилися на них знизу вверх та захоплювалися їхньою грою. Про таких людей читайте в циклі "Футбольні Ікари". Відкриває цикл ДЖОРДЖ БЕСТ.

ДЖОРДЖ БЕСТ. ЧАСТИНА ПЕРША. ПОЛІТ. 

ДЖОРДЖ ВЧИТЬСЯ ЛІТАТИ

Це найбільший футбольний талант, який народжувався в Британії. Він грав просто феноменально. Ми всі прекрасно знаємо про ті проблеми, які призвели до його невиліковної хвороби, проте, на мою думку, набагато важливіше пам'ятати про його внесок в світовий футбол, ніж обговорювати його особисте життя.                                                                              Сер Алекс Фергюсон.

Незалежно від того, що відбувалося за межами поля – люди врешті-решт запам'ятають лише футбол. Вони забудуть, кому я призначав побачення, бійки, автоаварії, вони нічого з цього не будуть згадувати, тому що       це – не є важливим, а пам'ятатимуть лише мій футбол.                                                                                                                                                  Джордж Бест.

Насправді люди пам'ятають все – і численні скандали, в які влипав наш герой, і його геніальну гру. В Беста були сотні жінок, тисячі хотіли розділити з ним ложе, а кількості листів, які приходили на його адресу, міг би позаздрити сам Санта-Клаус. Але Джордж був правий, в першу чергу згадують ту магію, яку дарував нам кращий Джордж в історії світового футболу. 

В 1946 році у Белфасті в родині токаря Дікі Беста та працівниці тютюнової фабрики Енн Уізерс народився первісток. Хлопчик  був активним та ніяк не міг всидіти на місці. Багато британських дітей лягали спати обійнявши улюбленого ведмедика, проте не таким був наш герой. Він спав лише з м'ячем. Бесту подобалося відчувати його поряд та заклинати шкіряного такими словами: "Скоро ти зробиш все, що я скажу тобі". Цілісінький день Джордж гасав з м'ячем, періодично влучаючи ним у ворота, якими слугували двері батьківського гаража. Цікавим є те, що в шкільні роки Бест навіть грав в регбі, проте зрозуміло, що з його фізичними даними – там було нічого робити, і батьки вчасно схаменулися та віддали сина в добрі руки. Після кількох років гри в школі на нього звернув увагу професійний клуб – "Гленторан", проте для міцних ольстерців наш герой видався замаленьким. 

Але тут на Джорджа звернув увагу скаут "МЮ" Боб Бішоп, який благословив юного таланта на футбольні подвиги такою телеграмою: "Здається я знайшов для Вас генія". Адресат листа – тренер Метт Басбі був добряче здивований, коли побачив, що місцем відправлення був Белфаст. Та й подумав: "Напевно старий Бішоп добряче хильнув і тепер все бачить під кутом 40 градусів". Тоді "червоні дияволи", будували нову команду та поступово оговтувалися від фатального Мюнхена, який забрав багатьох футбольних Ікарів. Головний скаут манкуніанців  – Джо Армстронг, після випробувального терміну, дав добро на підписання професійного контракту з Бестом. Цим своїм рішенням він зробив великий стрибок для всього британського футболу.

Прибувши на "Олд Траффорд", Бест вже через добу почав сумувати  за домом та разом ще з одним футболістом з Північної Ірландії Еріком Макморді повернувся до Белфасту.

Бест (справа) і Макморді

Проте, незабаром тренеру вдалося переконати батька футболіста повернути своє чадо до лав "МЮ". Басбі вже розумів геніальність молодого гравця: якось він побачив, як той жонглював тенісним м'ячиком. Метт намагався по мірі можливого оберігати його від життєвих спокус, на які був такий ласий Бест. І хоча Кройф говорив, що такому гравцю як Бест – тренер не потрібен, подальша кар'єра показала те, що лише Басбі міг приборкати гримучу ольстерську суміш і добитися з нею максимально руйнуючого ефекту для воріт суперників. У 17-річному віці Джордж дебютував у складі "МЮ" в грі проти "Вест Брома" і настільки вимотав свого опікуна Уільмса, що той заявив після матчу: "Дай, я  хоч роздивлюся твоє обличчя, а то під час матчу бачив лише твою задницю ". 

На участь у матчі, в котрому Бест відкрив лік своїм голам у складі головної команди Манчестера, він погодився лише після того, як керівництво команди пообіцяло йому виділити літак, котрий відразу після матчу мав відвезти його в Белфаст, до родини. Так почав проявлятися характер Ікара, який з часом приведе його до трагічного падіння. Вболівальники "МЮ" відразу полюбили Беста, він вмів на полі все: мав латиноамериканську техніку, бив з обох ніг, чудово грав головою та ніколи не втрачав концентрацію під час матчу. Варто було захисникам трішки розслабитися, як Бест це миттєво використовував і забивав чи віддавав гольовий пас. Він був справжнім переможцем, для якого існувало лише перше місце.

Ще коли ми грали з хлопцями в місті, я хотів перевершити всіх і завжди йшов додому останнім. 

Я ненавиджу футбольний свисток тому, що коли я граю добре, то хочу, щоб футбольний матч тривав вічно, а коли марную свій шанс, то хочу грати до тих пір, поки не поверну форму.                                                                                                                        Джордж Бест.

ПОЛІТ.

Після дебютного сезону 1963-64 років, в якому новачок відзначився 6 голами, тренер почав активніше використовувати вундеркінда, який з легкістю завоював місце в основі команди. Так було утворене одне з найсмертельніших  атакуючих тріо в світовій футбольній історії: Бест-Чарльтон-Лоу. 

Ця "Свята трійця" 10 років наводила жах на суперників "червоних дияволів". І кожен з її членів за свої заслуги був удостоєний Золотого м'яча. Перший повноцінний сезон Беста в команді завершився завоюванням чемпіонського титулу, що мало символічне значення для всього "МЮ", який відроджувався після мюнхенської трагедії. Клуб повернувся до головного європейського клубного футбольного турніру. І в чвертьфіналі на Беста та компанію чекав один з найпотужніших тодішніх клубів – "Бенфіка". А найбільш голодною до голів в складі португальської команди була Чорна Пантера

Але для Джорджа не існувало авторитетів, і в матчі в Лісабоні він просто знущався над захистом суперника, що й забезпечило перемогу команді з фантастичним рахунком 5:1. Це була перша домашня поразка "Бенфіки" в єврокубках. Так Бест знову ввійшов в історію. В цьому матчі герой отримав від захоплених португальців прізвисько   "El Beatle". А один фанат наприкінці гри вибіг на поле з ножем... щоб відрізати кілька локонів генія. Через деякий час співвітчизники трішки відредагували це прізвисько і так з'явився "п'ятий Бітл". 

Чи був я "п'ятим Бітлом?" не думаю. Люди мабуть хотіли сказати цим прізвиськом, що я не лише граю в футбол.                                                Джордж Бест.

Так земна слава поступово накривала Беста і сонце починало топити віск на його крилах. В сезоні 1966-1967 років команда знову перемогла в чемпіонаті Англії, що і дозволило розпочати новий похід за "вухастим" Кубком. МЮ впевнено просувався по турнірній дистанції, але в півфіналі на нього чекав королівський клуб, який знову хотів повернути собі трофей, що свого часу прописався в Мадриді. Домашній матч, завершився з рахунком 1:0, переможний гол за "червоних дияволів" забив Бест. На виїзді "МЮ" чекало справжнє дев'яте коло пекла – незадовго до закінчення першого тайму Реал вигравав 2:0.  Проте далі почали траплятися справжні дива: Мадрид забиває автогол, а в наступній атаці Амансіо повертає статус-кво; в другому таймі протягом кількох хвилин англійський клуб відправляє у ворота "Реалу" два м'ячі, які нокаутували "вершкових". Не варто забувати, що в 1968 році минуло 10 років Мюнхену,   і,можливо, в цьому матчі манкуніанцям дійсно допомагали самі небеса. 

У фіналі "МЮ" зіграв з "Бенфікою", яка приїхала на "Вемблі", жадаючи помсти. Основний час матчу закінчився внічию, а на початку овертайму м'яч у ворота португальців відправив " п'ятий Бітл". Ось як він описує це взяття воріт: "Я завжди мріяв обвести голкіпера, зупинити м'яч на лінії, а потім закотити його у ворота.  В мене був шанс зробити це з португальцями, проте я не наважився, адже в  Басбі міг би статися серцевий напад". Цей гол зламав "Бенфіку", і манкуніанці довели матч до перемоги з рахунком 4:1. Джордж потім відзначав, наскільки важливою для нього, та й для всього колективу, була ця перемога – так вони вшанували тих, хто так і не досягнув мрії, розбившись в Мюнхені. "МЮ" став першим англійським клубом, що переміг в КЄЧ, а Бест – кращим гравцем Європи. 

Про надзвичайну популярність нашого героя свідчить така історія. Якось Бест заліз в ліжко до однієї поважної жіночки. А її чоловік, довідавшись про це, пішов з чималою сумою грошей до знаного манчестерського злочинця і попросив його зламати ногу Джорджу. Злочинець відмовився: "Я не буду шкодити Бесту. Можеш занести гроші комусь іншому. Але пам'ятай, якщо з Джорджем щось станеться, я буду знати хто за цим стоїть і прийду за тобою". Йому було лише 22. Він з висоти свого польоту дивився на всіх суперників. Але Бест максимально близько підлетів до сонця...

Про падіння Беста читайте в другій частині "Футбольних Ікарів"...

 

Другие посты блога

Новый шедевр Рафаэля?
24 октября 2015, 00:33
Огляд 3 туру ЛЧ. Частина 1
23 октября 2015, 04:13
2
Тінь Фоменка
16 октября 2015, 03:43
1
П-ц всім сподіванням
14 октября 2015, 00:20
3
Дерби Мадриленьо
4 октября 2015, 03:06
1
Все посты