Tribuna/Футбол/Блоги/Beograd – gori!/Чого чекати від українського спортивного ютубу після карантину ?

Чого чекати від українського спортивного ютубу після карантину ?

Суб’єктивний рейтинг 5 найтоповіших каналів України – хто це такі, та що хотілося б побачити в їхньому ефірі після відновлення спортивного сезону

Блог — Beograd – gori!
Автор — Ігор87
3 мая 2020, 16:39
21
Чого чекати від українського спортивного ютубу після карантину ?

Спершу варто зауважити, що цей текст писався з огляду на виключно суб’єктивні вподобання автора. Не шукайте тут вичерпності, об’єктивності, чи професійності. До переліку не включено проекти телеканалів чи якихось клубів, адже вони за замовченням є ангажованим продуктом.

Кількість підписників – 234 тисячі

Загальна кількість переглядів – 24 691 923

Кого рекомендує дивитися дивитися крім себе – білоруський ютуб-канал "ЧеснОк"

Найпопулярніший спортивний ютуб-канал України прямо зараз. Головний ведучий, Дмитро Поворознюк. Будь-який відео продукт, говоримо ми про фільм чи шоу, дивишся лише тоді, коли хоча б трохи співпереживаєш герою. Якась повага стосовно Трендеця з’явилося лише під час заїзду до Бреста, де головна мішень поїздки як могла морозилася від повноцінної розмови в очікуванні Савіна. Особисто в мене лише тоді виник інтерес до цього проекту. Солідарність, чи що. До цього часу сюжети регулярно з’являлися у стрічці але от щоб дивитися…ну ви б от співпереживали творчості людини з зовнішністю есесівця ?

Але є ж над чим працювати. Наприклад, сюжет про виїзд до Сербії на матч збірної. Окрім реакції на футболку з ****ним та полум’яної відповіді Бєсєдіна все виглядало як відбірний пінопласт. Назва, "Реакція сербських ультрас на українця в Белграді". Очевидно стереотипно негативне сприйняття країни закладалася як головна фабула випуску. Побоювання зустрічі з тамтешніми озвучувалося в Києві, повторювалося на виході з аеропорту в Сербії, повторювалося на вулицях Белграду. Фраза "скукожилися яйця" звучала в двадцятихвилинному відео разів десять. Все продовжувалося нагнітатись навіть після зустрічі українців які працюють у Сербії, і їхніх слів "нема проблем ніяких взагалі, серби дуже класний народ". Не бракувало неохайності до дрібниць: центральна вулиця міста Белграду не "князя Михайлова", а князя Михайла. Головна площа не "центральна площа Белграда" – ви ж не будете казати центральна площа Києва чи Лондона. Раніше на ній стояв пам’ятник радянським бійцям, що загинули під час звільнення міста – в 1944 році його штурмом брали ударні групи 2 та 3 Українських фронтів. В шоу про це ні слова. Зате у відео про Різе був фактаж не лише місто, є навіть про тутешню чайну компанію. Ведучий знімав види Калемегдану та Белградській фортеці але й словом не обмовився що це. Обирати музику для фону для сюжету про Сербію, і не взяти жодного треку Београдського синдикату чи THCF… Суворий тамтешній реп точно більше б нагнітав страху (раз вже була поставлена така мета), ніж постійні згадування яєць. Тож в підсумку лишився загальний наліт розчарування – за винятком десятисекундної вставки з ютубу, ми так і не побачили жодного сербського ультраса. Думаю все це робилося на скору руку, на досвіді. Дмитро нічого не планував, не готувався, а просто купив квиток й полетів. І вийшло те, що вийшло. Не треба так.

Що очікувати після від проекту після карантину ?

Мені здається, базово усім трохи все одно, як умовний Мудрик кладе штрафні або скільки ікон висить у нього в кімнаті. Футбол дивляться заради емоцій, яких бракує у побуті. Передати атмосферу жаги за грою у Трендеця виходить, але на додачу є щось менторське та повчальне. Це йде нативом, можливо навіть сам Поворознюк не усвідомлює цього. Дуже важко уявити, що в голові у людини, яка щиро думає, що схожа на Роббі Вільямса. Оскільки це походу найбагатший вітчизняний проект (суджу за індексом використаного гелю на зачісці ведучого), хотілося б щоб він зробив зробив якийсь дійсно топовий виїзд в регіон, що не надто обласканий заїздами столичних журналістів. Наприклад, в Полтаву. Ну круто ж Максимов тренує.

Базове очікування на післякарантинний час це, звісно, виїзд Трендеця до Донецька. Сумніваюся, що нам колись вдасться об’єднати хоча б когось навколо теми Другої світової чи томосу. Тому викидаю білий прапор мораліста – скукожені яйця мають несподівано вищий консолідуючий потенціал. Вірю, ні я знаю, подібний контент однозначно однаково гарно зайшов би багатьом у Рівному чи Макіївці. І може з того щось би таки та вийшло.

Дата створення каналу – 21 червня 2019 року

Кількість підписників – 14,1 тисяч

Загальна кількість переглядів  – 2 173 941

Кого рекомендують дивитися крім себе – Бомбардир.

Проект прямих конкурентів Трендеця, відеоплатформа одного зі спортивних ресурсів. Орієнтуються суто на інтерв’ю, сформували власний стиль. Досить нестандартні герої: батько Суркісів, боксери, багато ексклюзивів з новачками-легіонерами "Динамо". Власне, проект тенденційно заточено переважно на довколокиївські події, тож не фанатам ВКДК тут буде трохи журливо. Якось навіть Панкова через них епізодично заповажав, коли цей бюджетний Райола в лікарні для онкохворих дітей хейтив футболістів, які зливають гроші по клубах, замість допомогти цим малим. Круто-круто.

Безумовно, фішкою каналу є те, що вони покликали до себе у ведучі підкачаного неголеного брутала, що зійшов би за сутенера на Окружній. Спочатку в нього виходило відверто так собі, драматургія виходило навіть слабшою ніж у Бразерс. Але потім почалися дійсно достойні роботи. Здається, стриптизер першим в Україні озвучив тезу "Ви хейтите Ракицького за перехід до "Зеніту", але чому тоді Зінченко святий ?". Мені також сподобався його закид щодо прийнятності в новинарській стрічці топових спортивних ресурсів великої кількості роздягнених жіночих тіл (хм, кого ж це він мав на увазі). Ідея не набула розвитку – пан Франков одразу ж обізвав ведучого гомофобом, і почав вимагати боротися не з засиллям оголених жіночих сідниць, а з дефіцитом чоловічих.

Що очікувати після від проекту після карантину ?

Виїхати вже кудись за межі Києва, нарешті. Спробувати поговорити про непопулярні види спорту –хокей, гандбол, шахи. Ну і звісно, окрасою післякарантиння стане батл сутинера з арійцем Трендецем. Вони знайшли б про що поговорити.

Кількість підписників – 97,4 тисяч

Загальна кількість переглядів – 11 087 220

Кого рекомендує дивитися крім себе – "Красава", "Ф***рит", "Орел та Рєшка".

Віктор Вацко не потребує довгих представлень. Всі чудово знають, хто це такий. Батько доньки Андрія Шевченка та матір українського спортивного коментаторства. Якщо бажаєте без політики, клубної ангажованості, та хочеться (от просто хочеться) почути коментар футбольного матчу без істерики – вам сюди. Шоу Вацко, однозначно кращий проект у жанру інтерв’ю у спорті. Топовий рівень ерудованості, чиста та чітка українська, продумана лінія сюжету. Вацко довелося попрацювати на купі різних робіт, де він завжди знаходив мову з редакторами, президентами та тюменським Пірло. При цьому завжди залишався собою. Якщо Вацко кличе на інтерв’ю, це значить ти народився під щасливою зорею та отримав щасливий квиток. Можеш усе життя бути Артемом Мілевським, та якщо одного дня опинився на дивані цього шоу, немов благословення Богородиці.

Що очікувати після від проекту після карантину ?

Ютуб це добре. Дуже добре. Сподіваюся, що через диван Віктора Вацко ще пройде ціла купа чоловіків і жінок. Та коли примара пандемії нарешті зійде на пси, хотілося б почути його на якомусь з матчів у своїй канонічній якості, у якості коментатора. Хоча б один єдиний раз. Нехай це буде Ліга Чемпіонів, було б неймовірно знову пережити ті емоції. "Баварія":"Арсенал", ех. На крайній випадок, нехай це відбудеться хоча б на вже дещо набридлому дербі "Динамо" та "Шахтаря". То вийшло б не менш щемно, ностальгічно.

Добре-добре, нехай Віктор заговорить не в соло. Випускайте Берлагу. Пара з Леоненком стане полум’яною.

Кількість підписників – 46,1 тисяч

Загальна кількість переглядів – 6 273 691

Кого рекомендують дивитися крім себе – канал "Ua-футбол".

Фізика тандему Михайла Співаковського та Сергія Болотнікова обертається на зіткненні протилежностей. Дві різні за життєвою філософією людини заточені під одну справу. Педант та акуратист проти хронічно душевно схарапудженого актора, зожник який 1 січня йде у спортзал проти любителя хильнути, колосальний ерудит (мабуть подібних енциклопедистів більше не має в УПЛ) проти людини, яка цифру 50 говорить і пише з м'яким знаком.

Співаковський, це певно найкраще відкриття тубу останніх років. Коли його слухаєш, реально збагачуєш вміст макітри та поповнюєш словниковий запас. Він бог неповторюваних картатих сорочок – Віктор Вацко, вчися, бо ти через раз виходиш в люди в одній і тій самій червоній одежині в клітинку. Болотніков в цій парі – журналіст. Це в даному випадку в жодному разі не похвала. І не образа. Чоловік гарно пише, і має схильності до пошуків скандалів але сильною його стороною однозначно є вміння організовувати, принижувати та керувати.

Що очікувати після від проекту після карантину ?

Особисто мені до душі історії, які подаються в матриці з повсякденням. В Україні є шикарний проект – шоу Українер. Там немає бемкаючих реклам, якихось трендових треків. В кадрі прості люди, і їхнє життя. Це музика, поезія, живопис. Але немає спорту. Мені б хотілося побачити топовий за харизмою та креативом тандем ТаТоТаке у якомусь з варіантів спортивного роад-шоу. Щоб пани сіли до машини, і вирушили у якусь футбольну подорож Україною. Нехай це буде міський чемпіонат Краснограду з футболу, чи олімпіада гирьовиків у Козятині. Подорожні розмови, комунікація з людьми, історія про те, як живуть "маленькі" спортсмени – що їдять, де працюють чи вчаться, як проходить їхній буденний день. Щоб по дорозі зламалася машина, і тракторист дядя Вася тягнув її серед ночі своїм ЮМЗ до найближчої тракторної бригади…

"...Камера виходить з затемнення. Обшарпана заправка на трасі Полтава-Красноград, десь біля Карлівки. Похилений дороговказ з вилинялим на ньому агітаційним стікером Ляшка з вилами інформує – до Краснограду, малої батьківщини Луніна та Мудрика, лишилося якихось 20 кілометрів. Співаковський меланхолійно сидить на бордюрі. Наспівує "чері-чері лейді". В одній руці тримає рудого кота, в іншій стаканчик з кавою. Поруч, на цеглинах стоїть машина зі знятим колесом. Навколо неї консиліум двох автомеханіків. Один у засмальцьованій "дісісішній" футболці Вороб'я, бо Донецьк-Полтава-Алкоголь. Болотніков вештається околицями, і знічев’я до*обується до пенсіонерок – вони продають груші прямо з асфальту, хоч зовсім поруч є легальна "парковка" критого ринку…"

Кількість підписників – 44,9 тисяч

Загальна кількість переглядів – 4 179 760

Кого рекомендує дивитися крім себе – нікого.

Якби Міністерство освіти заснувало університет Ошуканців чи академію Шарлатанів, Роман точно отримав би викладацькі години на одній з кафедр. Рішуче безпринципна тварина (хоч і добре начитана), яка за долар продасть нирку. Не свою, звісно ж.

Коли Вадим Рабинович щедро роздавав пиво та сухарики плекаючи благородну генерацію фанатів "Арсенала", Роман зізнавався, що з пуп’янка вболіває за "канонірів". Потім, чомусь, вся любов кудись поділася. Екслюзив з Матузалемом, явно одіозного персонажем. 99% людей після анонсу Ігора Циганика зрозуміли, в якому ключі буде сюжет. Меланхолійна гра на роялі за кадром, підводка про Верону та історію Ромео та Джульєти (кажу ж, начитаний). А потім на блискучій таці подали фрази "скандально втік з Донецька", "страшне індустріальне місто" і подібні речі.

Бебех має шикарне відчуття моменту навіть в одязі – для пафосних інтерв’ю підбирає речі категорично на стилі, для зйомок "Кєнта" одягається як опудало, щоб відповідати клієнтурі. Але завжди при цьому жорстко гне своє, не розчиняється у співбесіднику. Варто просто побачити останній його стрім з Кополовцем. Коли легенда "Карпат" ледь не зі сльозами на очах розказувала про своє важке дитинство, Рома мало не позіхав та шарудів у себе в нотатках. Потім резюмував "Ну ок. Йдемо далі". Зате яким же вогнем палахкотіли його очі у розмові про машину за 30k євро…

В образі практикуючого таксиста з невинним дитячим обличчям, Бебех завойовує довіру людей з півоберта. Але Всесвіт бачить все, тож доля віддячує Роману за всі гріхи. Це останнім часом особливо добре видно по червоних від сліз очах. Він точно щоночі плаче в подушку, коли пише рекламні інтеграції для одного ютубера-неофіта, щоб той як п’ятикласник потім читав їх по складах.

Що очікувати після від проекту після карантину ?

Таких людей точно треба відправляти за кордон, тим більше він знає мову. Покатушки на бричці з Михаликом то добре, але Роман має потенціал для більшого. Коли впадуть шори карантину, я хотів би побачити як цей персонаж творить топовий контент у Європі. Трендець бігав два дні, щоб вициганити автограф Роналду. В підсумку вийшло якось криво. Чомусь переконаний, що якби Бебеха заслати на Мадейру, то Криштіану зіграв би на "жопу" з Алієвим, а Джорджина напекла б їм сирників на зворотню дорогу.

Другие посты блога

Регбі проти апартеїду
1 января 2022, 14:40
19
Контейнер для сміття
25 декабря 2021, 16:05
22
Все посты