Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Beograd – gori!/Іванна Шпанович – полум’яна суперниця Марини Бех з Сербії

Іванна Шпанович – полум’яна суперниця Марини Бех з Сербії

Продовжуємо розбиратися у сербському спорті

Блог — Beograd – gori!
Автор — Ігор87
1 марта 2020, 17:04
13
Іванна Шпанович – полум’яна суперниця Марини Бех з Сербії

2017 рік. Белград, чемпіонат з Європи з легкої атлетики. Українка Марина Бех робить першу спробу зі стрибків у довжину. Потім зізнається – від самого початку заважало відчуття дискомфорту. За порадою тренера почала розминалася одразу у кросівках, а не спочатку на шипівках. Тож перше відчуття занадто великої пружності покриття заважало. Друга спроба. Третя. Найкращою видається остання – стрибок на 6.59 метрів робить її сьомою у загальному заліку.

Волання белградських трибун, мабуть, чули аж у Воєводині, коли до стрибка вийшла Іванна Шпанович – сербська національна ікона. Вже в другій спробі вона показує фантастичні 7,16 метрів, які стали найкращим результатом у світовому топ-листі того сезону. В останній спробі вона взагалі летить на неймовірні 7,24 метрів. Це було зовсім поруч з рекордом чемпіонатів Європи у приміщенні легендарної німкені Дрекслер. Тільки спокійно, от не треба у розпуці рвати на собі вишиванку та жбурляти опішнянський бюстик Котляревського об стіну – українки все одно найкращі. Абсолютний рекорд зі стрибків у довжину серед жінок належить Галині Чистяковій – 7.52 метри. Це Ізмаїл, крихітко.

Хто виграв той белградський чемпіонат думаю ви чудово зрозуміли. Вона не могла не виграти на очах своєї країни. Майже пів мільйона фоловерів в інстаграмі підписуються не через підкачану жіпку.

Іванна Шпанович народилася 10 травня 1990 року в Зренянині. Це невелике містечко, за кількістю населення таке як наші Ужгород чи Керч. Звідти, до речі, також родом екс-гірник Звонімір Вукіч. Перший серйозний успіх сербки – срібло юніорського чемпіонату світу. За рік по тому вона виграє там золото, а ще через один – переможе на Універсіаді.

З часу дебюту у дорослому спорті жоден її сезон не минає без медалей. 2013 – бронза на чемпіонаті світу у Москві. Забракло 19 міліметрів до золота, американка Брітні Різ була нестримною. 2014 – бронза на чемпіонаті світу в польському Сопоті. Якихось 8 міліметрів до тріумфу. Втішило хіба срібло на чемпіонаті Європи того ж сезону у Цюриху. 2015 рік – бронза на чемпіонаті світу в Пекіні. Паскудно, мабуть, – виграти кваліфікацію але в фіналі не долетіти 13 сантиметрів до перемоги.

Три підряд бронзи та майже кармічно-івлєєвське страждання з браком міліметрів сповна винагороджено того ж сезону. Зимовий чемпіонат світу в Празі. Іванна вперше виборола золото перестрибавши француженку Лезюер, якій так образливо програла у Польщі. Там же, у Чехії, відбулося перше знайомство сербки з українкою Бех. Марина тоді ледь-ледь закінчила виступати по юніорах, і адаптація до дорослого спорту йшла так собі – в Празі вона навіть не пройшла кваліфікацію.

2016 рік. Портленд. Шпанович двічі по ходу турніру покращує національний рекорд Сербії – з першої спроби захопила лідерство зі стрибком на 7 метрів, а в п’ятій додала ще 7 сантиметрів. Проте у заключному раунді все та ж всюдисуща американка Різ полетіла аж на 7.22 (11 показник в історії на той момент) та завоювала третє своє золото в кар’єрі. Іванна фінішувала другою. Проте тому ж році сербка все ж стане чемпіонкою, на чемпіонаті в Амстердамі. Вже в другій спробі вона покаже результат 6,94 метри, і цей стрибок стане найдовшим в усіх європейських фіналах з 1998 року.

Марина Бех на цей раз вже пройде кваліфікацію. Але, як неодноразово доводилося читати, на виїздах українські спортсмени чомусь традиційно показують свої найгірші результати. В Амстердамі українка стрибнула на цілих пів метри ближче, ніж на національному чемпіонаті в Луцьку. Ясна річ, з таким результатом про медалі в Нідерландах мова не йшла.

Чемпіонати світу це, звісно, добре але кожен спортсмен мріє про Олімпіаду. В 2016-му літні ристалища проходили у Бразилії. Це була перша Оліміада для сербки, та численні успіхи на чемпіонатах світу давали підстави сподіватися на медаль. Шпанович впевнено виграла кваліфікацію полетівши на 6.87 метри. В фіналі стрибнула на 7.08 метри, встановивши національний рекорд Сербії. Але…все одно програла двом американкам – знайомиця Різ взяла срібло, а "золотою" стала Тіана Бартолетта. Остання мало того, що триразова олімпійська чемпіонка (окрім стрибків, спеціалізується ще й на естафеті), на кубку світу по бобслею серед екіпажів двійок виграла бронзу.

Про белградський 2017 рік, ви вже все знаєте.

2018 рік, Бірмінгем. Іванна нарешті перемагає свою вічну суперницю американку Різ, діючу на той момент зимову чемпіонку. Шпанович з першої ж спроби захопила лідерство стрибком на 6.89 метри. Різ, головна конкурентка і триразова зимова чемпіонка, зуміла перегнати її на четвертій спробі але сербка одразу ж повернула собі лідерство – 6.96. Перше золото в приміщенні, кращий показник у сезоні. Шпанович остаточно і беззаперечно стає богинею у себе на батьківщині – якщо поділити населення Сербії на кількість її підписників в Інстаграмі, то вийде кожен 15-й. Марина Бех цього разу була фіналі, проте лише скромно замкнула першу десятку.

2019 рік. Зимовий чемпіонат Європи в Глазго. Без американок у конкурентках Шпанович усіма визнається єдиною фавориткою – решта учасниць десь там, на віддалі. В кваліфікації Іванна летить на 6.79 метри. І дивина-дивная – її найближча суперниця показує 6.78. О так, Марина Олександрівна нарешті навчилася забивати болт на хвилювання і показувати клас. Проте досвід є досвід. Шпанович захистила титул зимової чемпіонки, а Бех пропустила вперед білоруску Мирончук–Іванову. В підсумку стала лише третьою.

Розквітнути буйним квітом суперництву українки та сербки далі не судилося. Іванна зазнала прикрої травми. Бех же остаточно перетворилася на вбивцю, яка не заморочується в кросівках вона чи на шипівках – минулого року виграла Універсіаду, взяла бронзу на Європейських іграх, застрибнула на срібло чемпіонаті світу в Катарі.

За вікном 2020 рік. В серпні в Парижі має відбутися чемпіонат Європи. Звісно, Малайка Міхамбо зараз розриває всіх на шмаття але чому б і Шпанович та Бех не показати свій клас ?

Здоров’ячка їм обом. Здоров’ячка всім нам. Ну ви знаєте – не хотілося б, щоб з тим коронавірусом все понаписуване хворим на голову Кіркманом стало реальністю.

Стрибаймо, бо ми того варті.

П.С. На останок залишив найкраще. Секрети інстаблогінгу від Іванни Шпановіч.

Улюблене хоббі сербки – риболовля. Ну от не багіня ?

Сербія, не багата країна. Тому там й песики для селфі там не такі як у Влади Седан...

Протягом своєї історії Сербія натерпілася лиха від мусульманської Османської імперії. Тож тепер, кожна сербська жінка не втрачає зайвої нагоди показати яка вона ревна православна.

Певно знаючи, що на її інсту підписано чимало сербських мужчин, Іванна ходить з козирів. Погодьтеся, таку красу залайкає будь-який умовний Артеман Мілевскіч.

Другие посты блога

Регбі проти апартеїду
1 января 2022, 14:40
19
Контейнер для сміття
25 декабря 2021, 16:05
22
Все посты