Tribuna/Футбол/Блоги/Beograd – gori!/Суб’єктивні спортивні підсумки химерного 2019 року. Версія № Ігор87

Суб’єктивні спортивні підсумки химерного 2019 року. Версія № Ігор87

Маючи досить дивну палітру спортивних вподобань та захоплень я ніколи не задумувався про їхню природу. Але якось так вийшло, що всі ці сюжети, виявилися, дивним чином пов’язаними один з одним. Що з цього вийшло - читайте у цьому скромному блігві.

Блог — Beograd – gori!
Автор — Ігор87
23 декабря 2019, 21:13
21
Суб’єктивні спортивні підсумки химерного 2019 року. Версія № Ігор87

                                                                                       "Та скільки вже можна, все йому мало – знову лізе                                                                                                                          за плюшками до нового турніру".

                                                                                                                                  Будь-хто на Tribuna.com.

"Валор" Вінніпег

Канадці цього року вирішили: нарешті настав час прилаштувати людей не реалізованих в спорті. Ну звісно ж, – НХЛ, чотири ліги північної Америки,13 чемпіонатів провінцій – місця в хокеї на усіх не стане. Другий за популярністю серед "кленоволистників" гольф, національне їхнє все лакрос, #ми не янкі але теж любимо бейсбол, чемпіонський баскетол, спорт справжніх атлетів – кьорлінг. І вже аж потім соккер – думаю ви уявляєте, яких залишкових неліквідів відрядили грати у новостворену лігу.

Розмови про створення Канадської прем’єрки точилися давно. Звісно не так бехкемопафосно, як роблять південніше. Тож потреба обрати команду вболівання з пелюшок витала у повітрі. Щоб потім не обізвали глором. Як справжній глоріхантер обрав найтоповішу, як я сердега думав, з новостворених команд – найбільший стадіон, власник місцева легенда та пафосна золото-чорна емблема (нє, ну "Аталанті" ж така клюква допомогла).

Саме у Вінніпезі сто років тому починався дивний та безпощадний канадський соккер, тамтешні часто вигравали національні чемпіонати. Тож славу вирішили відновити. Новостворену команду нарекли "Валор", "Доблесть". Саме так названо вулицю у Вінніпезі, де жило відразу троє героїв Першої світової нагороджених хрестами королеви Вікторії.

Проте з доблестю цього року у Вінніпезі склалося як у Бібера з автоперегонами. 16 програних матчів з 28-ти, різниця забитих і пропущених, мов прогноз погоди на теплий канадський березень: - 22. Варто говорити, хто увійшов до історії новоствореної ліги програвши домашній матч 0:8 вже в першому ж сезоні? Як результат, передостаннє місце. При чому набрали стільки ж пунктів як і "Бродяги" з Галіфаксу, безумовні лузери чемпіонату. Порятувала ліпша різниця забитих.

Неймовірно, але "Валор" тим не менше потрапив до трійки найвідвідуваніших команд чемпіонату – більше 5 тисяч люду на кожній грі. Дивитися чемпіона, "кавалеристів" з Альберти, ходило лише три. На головному стадіоні Манітоби, Investors Group Field (назва на честь спонсора, Investors Group), одночасно грає чотири команди: "Вінніпег Блу-Бомберс" (канадський футбол), "Манітобські Бізони" (соккер), "Вінніпезькі стрільці" (канадський футбол) і ось тепер додався ще й "Валор". Успіхи нових квартирантів вже квітні цього року так вразили спонсора, що в травні "Investors Group Field is officially changing its name to simply IG Field". Вочевидь вирішили не світити повне ім'я на вивісці в матчах лузера не, і ганьбитися.

А от що робити овер 5k на трибунах та +1 на Борщагівці?

Остаточний "Куньлунь" Войтека Вольскі

Після експериментів перших сезонів з доморощеними китайськими хокеїстами, в Пекіні махнули на це гибле діло рукою – команда грала так гарно, що на неї приходило подивитися аж по 500 глядачів. Це в Пекіні, де до середньостатистичної маршрутки влазить більше. Тому "червонозоряні" понабирали собі цілу купу канадців яких не взяли навіть до Канадської прем’єр ліги соккеру. Наразі в команді 27 гравців, 19 з них – прикладють руку до серця коли Селін Діон співає "we stand on guard for thee". Ніхто не сподівався, що ті розриватимуть СКА та ЦСКА, але в цьому році у них вперше з'явився реальний шанс вскочити до першої вісімки східної конференції – восени справді якісно запалювали.

Новий виток цьогоріч отримала й без того епічна біографія Войтека Вольські. Він народився у місті Забже, в Польщі. Починав грати на Канадщині, де в юніорах катав у лізі Онтаріо. Залетів до НХЛ – був помічений у матчі молодих зірок. Всього відіграв 451 гру в НХЛ. Потім знову перетнув океан, і подався до Магнітогорська. Після НХЛ КХЛ, мабуть, видалася дитячим садочком – щоб забити хет-трик "Сибіру" йому знадобилося півтори хвилини. Потім сталася важка травма хребта, і китайський "Куньлунь". У Піднебесній він став капітаном, забив свою соту шайбу в КХЛ. Викликався до збірної на Олімпійські ігри, де виграв бронзу.

В червні цього року підписав з китайцями новий контракт аж до 2021 року. Все, здавалося, було добре. Але на початку грудня, якраз після отієї вогненної осені про яку йшлося вище, "Куньлунь" розірвав домовленість.

Войтенку зараз 33, вік Христа. Що ж, Канада чекає. "Валору" не завадять нормальні форварди.

Глівіцька шляхта

Польський клубний футбол це як онанізм – він є, а дехто навіть намагається знайти у ньому плюси. Наявність в чемпіонаті "Шахатря" чи, прости Господи, всім відомого клубу, особисто для мене перебиває всі можливі аргументи на користь польської першості. Так, сусіди мають у топ-чемпіонатах Кубу, Левандовскі, оте нещастя яке свого часу стояло на воротах "Арсеналу", і купу інших топів, але розмова про тамтешні внутрішні справи неминуче навіває летаргію.

Про "Гурнік" (ейкей "Шахтар") з Забже в Україні окрім жмені людей знає мало хто. Буквально в трьох словах літерах про них, це: дно. Найтитулованіша команда Польщі виграла своє останнє 14-е чемпіонство аж у 88-му році. Дехто схвалив би подібну нумерологію, але я в душі не чаю чому стежу за цими невдахами. В цьому році вони догравали попередній сезон у статусі беньямінека.** Боролися, навіть потрапили до єврокубків. Ігор*** зарішав, і по праву став królem strzelców – кращим бомбардиром сезону. 

Щоправда, ігри Ліги Європи тривали не довго – відразу ж відгребли від "Трнави" 1:5 ще у кваліфікації. Не допоміг навіть чарівник з Більбао – "Аривідерчі, Азазазель!".**** Справедливості заради варто додати, що в наступній стадії словаки з таким же рахунком роздовбали "Фейенорд", тож польські "кроти", вочевидь, не мали шансів.

Шансів на чемпіонство також вже немає. Так, минулого туру вони гарненько прибили Ягелонію", а перед цим були переможні вогнені 4:2 з "Віслою". Проте глобально "Гурніку" ловити цього сезону вже нічого: безвиграшні серії в 11 матчів не мають без наслідків. Що поробиш, таке життя.

Од завжде, до завжде закохані (с).

Одним рядком про решту:

"Шахтар" – "Баварія" показала, що "кротам" в футбольній абетці вчити літеру "б" зарано. "Айнтрахт" та "Аталанта" цього року натякнули  – та і з "а" є проблеми. Добре хоч чемпіонат лишився.

"Арсенал": "Валор", "Гурнік" та виборці пана Смішка – потримайте но моє пиво.

Марія Шарапова – Машер може надибати десь свого Монфіса? Бо Джоковіч щось ні кує ні меле. Забила на всі турніри, почала робити оті цукерки "Шугарпова". Дуже сумніваюся, що Олексійович поступиться ринком – у нього зараз забагато вільного часу.

Примітки

*Вінніпег – неофіційна кримінальна столиця Канади. За статистикою, на тисячу чоловік населення тут припадає найвищий у країні відсоток вбивств, грабежів та автокрадіжок. Хоча все це, суто за канадськими мірками – місто все одно включають до численних добірок міст які тур агенції радять відвідати щороку.

**Поляки не були б поляками якби і до футболу не приплели релігійних сюжетів. Beniamin, наймолодший син патріарха Якова і його дружини Рахилі. Рахиль після пологів захворіла і померла. Перед смертю вона нарекла сина Беноні, що значить "син скорботи". Однак Яків, знаходячи в ньому після смерті Рахилі собі розраду, дав йому інше ім'я – Веніямин, що означає "син моєї правиці" – саме так в Польщі називають клуб, що щойно повернувся до вищого дивізіону з нижчого.

***Ігор Анголо, вихованець школи "Атлетико" з Більбао. Епічний супергерой вікінг і трансцедентне все для сучасного "Гурніка".

****"Аривідерчі Азазель" – неперекладна на жодну з визнаних ООН мов фраза Антохи, як було відзначено у коментарях під випуском Вдудя, "першого нормального росіянина у цьому шоу, та і того родом з Жовтих Вод". Саме перебуваючи у місті Більбао він сказав цю сакраментальну фразу.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Регбі проти апартеїду
1 января 2022, 14:40
19
Контейнер для сміття
25 декабря 2021, 16:05
22
Все посты