Tribuna/Футбол/Блоги/Beograd – gori!/«Арсенал»:«Бернлі» – хто з невдах минулого сезону виявиться сильнішим?

«Арсенал»:«Бернлі» – хто з невдах минулого сезону виявиться сильнішим?

Англійська прем’єр-ліга потроху набирає своїх обертів. О 14:00 наступної суботи, другий тур чемпіонату відкриватиме гра на «Емірейтс», у якій лондонський «Арсенал» прийматиме гостей з півночі – «Бернлі»

Блог — Beograd – gori!
Автор — Ігор87
13 августа 2019, 21:03
26

                                                                                                                               "Ти щасливіша за людину,

                                                                                                                             Бо знаєш тільки цю годину.

                                                                                                                               А я в минуле погляд кину -

                                                                                                                                                   I знов журюсь.

                                                                                                                    Про завтрашню ж непевну днину

                                                                                                                                              Й гадать боюсь".

                                                                                                                                                   Роберт Бернс

                                                                              "До миші,  вивернутої плугом з нори в листопаді 1785 р."

Початок нового сезону це завжди хвилююче. Кілька турів інтрига ще жива, бо однакові шанси є у всіх. Звісно, в Англії боротьба майже напевно йтиме до останнього, але перші матчі також здатні розставити важливі акценти. Перший тур вже дав певний харч для роздумів, що ж буде далі спробуємо зпрознозувати через призму суботнього матчу "Арсеналу" та "Бернлі". Раніше фраза "четверта команда грає сьому" викликала б одні асоціації, наразі ж вони інші. "Арсенал" минулого сезону було важко зрозуміти, "Бернлі" також не радув прогнозованістю. Що, чому і як виходитиме у них зараз – дізнавайтеся в "писанині" нижче.

Флешбеки з минулого

"Арсенал" минулого сезону знову успішно захистив статус головного лузера Англії. Останні роки занепаду ери Арсена Венгера не змінилися іспанською манною небесною. Так, було здобуто п’яте місце, що дещо краще за шосте (сарказм). Жадана Ліга чемпіонів від цього ближчою не стала. Емері, особливо в останніх турах, відкрито зробив ставку за особистою "спеціалізацією", на виступи у Лізі Європи. "Каноніри" на фініші АПЛ відверто клеїли дурня, бездарно програвши 3 з 4 матчів. В підсумку "Арсеналу" забракло одного пункту до четвертого місця. Єдина перемога, вже практично сидячи на спакованих валізах та з квитками до Азербайджану, сталася в заключному турі, саме у грі проти "Бернлі". В підсумку вона нічого не дала, і в фіналі Ліги Європи теж не склалося – холодне блюдце місяця над Каспієм виявилося єдиною золотою медалькою яку "Арсенал" побачив того сезону.

"Бернлі" теж зірок з неба не хапав, тож підсумкове 15 місце стало цілком логічним. Жахлива різниця забитих та пропущених м’ячів (–23), більше половини програних матчів (20 з 38), і лише 6 очок від зони вильоту – ось таким видався попередній сезон для "кларетових". Справи були б ще гіршими, якби не несподіваний фестиваль "австріяки" Ешлі Барнса (має австрійське коріння по матері, навіть виступав за остеррайхську молодіжку, проте отримав відмову в отриманні громадянства). Того сезону майже земляк Шуберта показав свою кращу гру, забивши аж 12 разів. Щоб ви усвідомили епохальність здобутку – за всю кар’єру форвард у 165 матчах поклав лише 35. Показово, що "бордові" жодного разу не перемагали топ-команду, а усі 11 здобутих вікторій сталися у матчах проти більш ніж скромних, та переважно ще більш убогих ніж вони самі суперників: "Борнмут", "Кардіф", "Брайтон", "Фулхем", "Вулверхемтон" та "Тотенхем".

Завдання на сезон

В Лондоні люблять побалакати про амбіції. Джош Кронке, син власника "Арсеналу" Стена Кронке, заявив: "Що стосується наших цілей, то це трофеї. У футболі складно назвати успіхом щось інше. Останні 12–14 місяців ми закладали певний фундамент, котрий повинен допомогти нам у майбутньому". Унаї Емері більш стримано, але не без оптимізму за підсумками першого туру сказав: На старті "Ліверпуль" та "Манчестер Сіті" сильніші за решту, проте ми намагатимемося скоротити відставання та включитися у боротьбу". Потім іспанець додав, що раптом цього досягти не вдасться, до першої четвірки вони точно потраплять. Проте слухаючи все це, мимоволі відчуваєш себе Шурою Балагановим з "Золотого теляти", та згадуєш Паніковського – "Пиляйте, Шура, пиляйте, вони з золота!".

Керівництво "Бернлі" особливо багато не говорило. Завдання перед командою поставлено просте як двері – померти але вижити, зберегти жадане місце в лізі. Тренер "кларетових" Шон Дайч, типовий брутальний "лісоруб" з британської футбольної трясовини, якого навіть перелом ноги на початку кар’єри не зламав, бідкався перед стартом сезону: "Це факт, що стати авторитетним клубом в АПЛ дуже складно. Всім важко залишитися у цій лізі, вбудуватися в неї. З іншого боку, ми спиратимемося на досвід минулого сезону. У нас було чимало проблем, але ми вчитимемося  на них".

Склади

На думку Transfermarkt "Бернлі" коштує 205 мільйонів євро. На хвилиноньку: "Шахтар" – 138,  а "Динамо" – 98. Проте це Англія, і це вартість ледь не найдешевшої команди АПЛ. Цифра порівнювана з цінником команд, які лишень потрапили до еліти з нетрів чемпіоншипу. "Арсенал" же оцінюють в 674 мільйонів. "Бернлі" найбільш британська команда ліги – лише 10 легіонерів, але разом з тим найбільш вікова (середній вік 28,8 роки). "Арсенал", повна дзеркальна своєму суботньому супернику – має в двічі більше іноземців ніж "кларетові", і середній вік складу менший на 3 роки (25,6 – це другий показник після "Вулверхемптона").

В міжсезоння "Арсенал" виходив на трансферний ринок, але традиційно робив це через копняки фанатів, а не з власного бажання. Закупи в підсумку видалися неоднозначними. Оренда Себальоса з "Реалу" та гучний перехід Пепе з "Лілля" круті, проте втрата Аарона Ремзі для глибини поля здатна виявитися критичною. При цьому загальновідомими є хронічні проблеми "канонірів" у захисті. Обамеянг може скільки завгодно вигравати бутсу кращого бомбардира сезону, а Ляказет й надалі творитиме дива в атаці, але якщо при цьому команда пропускатиме більше полтоса за сезон, в цьому немає особливого сенсу. Певні труднощі залишилися і в середині команди – бунтівник Озіл явний лідер роздягальні, і за відсутності антидоту проти важкого норову Месута, це добряче псуватиме загальну комунікацію з тренером.

Минулорічна єврокубкова кампанія і боротьба на два фронти в пень виснажили скромні ресурси "Бернлі", тож вмощення на дно АПЛ надихнуло низку гравців попрощатися без зайвих сентиментів. В міжсезоння команду залишили Андерс Ліндегор, Пітер Крауч, Том Хілтон та Свен Уорд. Величезним успіхом для скромного "Бернлі» стало збереження лідера команди центрбека Джеймса Тарковскі – проблемну для себе позицію цим гравцем збірної Англії за чутками жадали закрити "Манчестер Юнайтед" та "Лестер". Хаотичне закликання під свої знамена Джея Родрігеса (кращий бомбардир "Вест Бромвічу" минулого сезону), Еріка Пітерса та недавня оренда Дені Дрінквотера покликані залатати новоутворені дірки у складі. Як показала передсезонка та перший тур – у Дайча це виходить.

Попередній тур

В першому турі "Арсенал"  переміг "Ньюкасл". Скромні 0:1 (на 58 хв. з асисту Мейтленд-Найла відзначився Обамеянг) стали закономірним підсумком – "сороки" хоч і били по воротах стільки ж, проте "каноніри" відчутно довше володіли м’ячем (62%), та виконали вдвічі більше передач. Колашиц та Озіл кілька тижнів тому вміло розібралися на вулиці з грабіжниками на вулицях Лондона, проте до Ньюкаслу не поїхали. Справа точно не в травмах, тож про причини лишається тільки здогадуватися. Менше з тим, похід за потрапляння до квартету лідерів для "Арсеналу" все ще чинний.

Гра "Бернлі" проти "Саутгемтону" ризикувала стати ще тим нудотиськом, але безгольове катання протягом першої половини матчу сповна винагородилося у другій: дубль Барнса (63, та 70 хв.) та гол правого захисника Гудмундссона (автор хет-трик збірній Швейцарії у відборі на ЧС-2014 – чоловіка таки інколи конкретно прориває) за п'ятнадцять хвилин до свистка. За підсумками туру Fantasy Premier League на офіційному сайті АПЛ, "Бернлі" отримало гордий титулярій "Dream Team", а до команди туру потрапили новачок "бордових" Пітерс (асистував двом голам) та головна зірку клубу минулого сезону Барнс.

Прогноз

Все вказує на те, що "Арсенал" має великі шанси здобути перемогу у цьому матчі. "Каноніри" вкрай потребують сатисфакції за минулий (минулі) сезон, а Емері більш ніж напевно зробив висновки з фінішних минулосезонних дурниць. Це Англія, де потрібно однаково викладатися як проти шейхових мільярдів, так і ногорубів з "Шефілду". Боротьба за топ-4 не буде цукерочкою, а на решту місць у топ-6 окрім звичних титулованих невдах точно претендуватимуть ще й "вовки", "лисиці", "молотки" та "іриси". Перемагати ж решту "Арсенал" просто зобов’язаний – далі за календарем "Ліверпуль" та "Тотенхем".

Лондонці грають вдома, а в минулому сезоні вони стали третьою домашньою командою за відсотком перемог, відразу після "Ліверпуля" та "Манчестер Сіті". Склад "Арсеналу" іменитіший (якщо хочете, то він тупо дорожчий – більш ніж в тричі) ніж у сепрника: швидший, більш комбінаційно і тактично вишколений та, як показала практика останніх матчів, за потреби більш прагматичний. Над Емері точно занесено Дамоклів меч – в разі провалу походу по Лігу чемпіонів його неодмінно запитають чому так вийшло.

"Бернлі" точно не відсиджуватиметься у власній штрафній. Розгром "святих" показав, що "бордові" вміють, і хочуть запалювати, принаймні на старті сезону. На папері "Арсенал" гранд, проте гранд перед яким давно немає страху – ледь не кожен в Англії здатний стати таксидермістом для нього, і почепити вдома над каміном статусне опудало. "Бернлі" досить зубата і міцно скроєна команда – Дайч нарешті здихався надто обтяжливих єврокубків, та вміло інтегрував новачків у побудовану ним систему, будь-що прагнучи залишитися в АПЛ. Тож думаю наступної суботи "кларетові" на "Емірейтс" свій гол обов’язково заб’ють, на більше ж розраховувати складно.

Відтак, очевидно можна прогнозувати, що в матчі переможе "Арсенал", але  разом з цим буде пробито тотал 2,5 – тим більше, що в останніх трьох рандеву суперників самі лише "каноніри" менше ніж з трьома забитими з поля не поверталися. Якщо вже взагалі почати гратися у Вангу, доречно спробувати напророчити гол Обамеянга чи Барнса – вищевказаний огляд минулого сезону та розклади після першого туру дають право сподіватися на таку імовірність.

Що далі?

Робити якісь глобальні висновки після гри "Арсеналу" та "Бернлі" про потенційні підсумки сезону для цих двох було б дивно. Ця гра, лише одна крапля в морі з 38 турів. Проте найвідоміший лондонець Шерлок Холмс повчав свого дурнуватого напарника Уотсона, що "за однією краплиною води…людина, котра вміє мислити логічно, може зробити висновок про можливість існування Атлантичного океану чи Ніагарського водоспаду, навіть якщо не бачила ні того, ні другого й ніколи про них не чула".

Здається, впевнена гра "канонірів" проти "кларетів" означатиме, що хроніку недооцінки "слабких" команд подолано, Емері нарешті виховав анонсований ним менталітет переможців, а у роздягальні, як і у тій Кайдашевій родині, нарешті запанував мир і спокій. І гармати почнуть гатити як в часи молодого Венгера. За умови успіху в суботу, "Тотенхему" та "Ліверпулю" в наступних двох турах точно буде не солодко.

Бій "Бернлі" (нічия, а може навіть і перемога) засвідчить те, що "бордові" в гарному тонусі, і перший тур не був випадковістю. Хоча, думаю лягати кістьми ніхто не буде. З лімітованою лавкою банда Дайча ловитиме на шанси з "Вулверхемптоном" в третьому турі – "вовки" зараз саме у їхній шкурі фасону минулого сезону, в позиції одночасної війни на два фронти.

 

В матеріалі використано інформацію та фото з сайтів: Англійської прем’єр ліги, Арсеналу, Бернлі та Transfermarkt.

Другие посты блога

Регбі проти апартеїду
1 января 2022, 14:40
19
Контейнер для сміття
25 декабря 2021, 16:05
22
Все посты