Tribuna/Футбол/Блоги/Beograd – gori!/Вондерерз - мандрівники з Галіфаксу

Вондерерз - мандрівники з Галіфаксу

Знайомлячись з Канадською прем’єр лігою. Історія перша

Блог — Beograd – gori!
Автор — Ігор87
25 февраля 2019, 20:35
8
Вондерерз - мандрівники з Галіфаксу

27 квітня 2019 року стартує новий футбольний проект - Канадська прем'єр ліга. Кленоволисники вирішили утнути неможливе і відволіктися від хокею. На перший сезон в лігу заявлено семеро учасників, але з кожним роком їх число зростатиме - у 2020 їх стане 10, в 2024 - 14, а в 2026 - 16. Канада не така багата країна, щоб отак з ходу клепати чемпіонат на 16 учасників. Якщо вам підобридла маячня всім відомої ліги і ви маєте час та натхнення на скромне чтиво, запрошую вас у подорож сімома учасниками цієї ліги. Пропоную першу зупинку - найсхіднішу провінцію де зійшло сонце. Саме тут, у Новій Шотландії, народилося сонце яке світить на всю Канаду - Сідні Кросбі. Ми вирушаємо на узбережжя Атлантичного океану, у столицю провінції місто Галіфакс.

Місто. До приходу європейців ці краї заселяли індіанці з племені мікмаків. В 1749 році англійські поселенці заснували тут колонію назвавши її на честь політика Галіфакса, котрий окрім всього був затятим крикетистом. Галіфакс створювався з метою протидії Франції в регіоні, навіть каміння для будівництва форту-цитаделі завозилися з захопленої у французів фортеці Луненбург.

В 1917 році місто було зруйновано в пень - французький корабель "Монблан", завантажений вибухівкою зіткнувся з норвежцем "Імо". Порт зрівняло з землею, більша частина міста лежала у руїнах. Біля 2 тисяч людей загинуло та 9 тисяч отримали поранення. Гупнуло так, що стокілограмовий шматок "Монблану" знайшли аж за 19 кілометрів від місця вибуху. Це найбільший вибух в історії людства до ядерних бомбардувань Хіросіми та Нагасакі.

Під час Другої світової війни місто виросло – місцевий порт став одним з ключових місць відправки поставок з Північної Америки до Європи. 8 травня 1945 адмірал Леонард Мюррей дозволив морякам зійти з кораблів та відсвяткувати перемогу над німцями. Алкоголю на усі 9 тисяч пик у місті не знайшлося тож матроси образилися і почали трощити тамтешні пивниці – всього розграбували 207 магазинів.

Зараз Галіфакс, це великий порт на атлантичному узбережжі з населенням у 400 тисяч людей (російська мова восьма за популярністю), столиця провінції Нова Шотландія. Роль транспортного вузла продовжує залишатися для місцевої економіки головною, проте це не означає, що місто суцільний припортовий склад з оселедцями. Це великий туристичний центр, який відвідує понад 600 тисяч візитерів щороку. І справа не лише в неймовірному трьохкілометровому океанічному пірсі вздовж атлантичного узбережжя. Галіфакс є найбільшим культурним центром атлантичних провінцій Канади з театрами, парками, музеями та художніми галереями. Пам’ятаючи про "святкування" у 1945 тут завбачливо квітне пивзавод Alexander Keith's. В Канаді він набув популярності через рекламу з галіфаксівцем у шотландському кілті який ревно обурюється відсутністю Keith's в барі. В 2002 році мер міста навіть запропонував у кожен ящик цього пива класти запрошення на відвідини Галіфаксу.

Назва. Назву футбольного клубу HFX Wanderers FC українською можна транслітерувати як ФК "Вондерерз", за аналогією зі звучанням назви п’ятиразового володаря кубка Англії Wanderers FC. Перекласти українською назву можна як  "Подорожні", "Мандрівники" або ж навіть "Вандрівники" (таке дозволяє словник Грінченка). HFX є скороченням назви міста у котрому базується клуб – Галіфакс. Спрощено офіційна назва клубу звучить як HFX "Вондерерз" (HFX Wanderers) або ж галіфакські "Подорожні" (Halifax Wanderers). Дудь, додай теги.

Історія клубу. Як такої історії клубу немає, він як і всі клуби ліги створюється з нуля. Тож вона, історія, твориться на наших очах. В грудні 2016 року власник компанії Sports&Entertainment Athletic Дерек Мартін зустрівся з представниками Канадської прем’єр ліги для обговорення перспектив франшизи у Галіфаксі. Пізніше Мартін запропонував ідею реконструкції місцевого стадіону членам міськради – через три місяці ті дали свою згоду. 25 травня 2018 року клуб офіційно представлено як третю команду котра приєдналася до ліги.

Рубрика імені Штрайса. Форма емблеми взята з контурів форту-цитаделі Галіфаксу. Остання, до речі, знаходиться поруч зі стадіоном. Емблема включає в себе міст Аргуса Макдональда, котрий сполучає півострів Галіфакс та Дартмут і якір, котрий уособлює Атлантичний океан та гавань. Під назвою клубу читається гельський девіз "Ар Кала", "Ар Дахай", "Ар н-Анам", что перекладається як "Наша гавань, Наш дім, Наша душа". Шотландська мова вжита для позначення тому, бо Нова Шотландія є одним з не багатьох місць де нею до цих пір говорять. Офіційні кольори клубу – морський, сірий та блакитний. Вони використовуються для позначення Атлантичного океану, Королівського військово-морського флоту Канади (його штаб-квартира знаходиться у Галіфаксі), а також неба, особливо великого на узбережжях океанів.

Тренер. Стівен Харп, тринідадець за походженням котрий вже тридцять років живе в Канаді. Починав грати на Тринідаді, за тамтешній "Юнайтед Петротрін", встиг навіть 7 разів побігати за збірну. Потім вступив до університет Святої Марії у Галіфаксі який успішно закінчив у 1985 року отримавши диплом з морської біології. Паралельно виступав за університетську команду "Сент Меріс Хаскетс", згодом за місцевий "Halifax Privateers", для заробітку грав за різні команди у аматорській лізі Торонто. Потім працював на волонтерських засадах тренуючи дітей. У вересні 1997 року Харт призначений помічником тренера національної збірної Канади до 23 років на Франкофонії (щось на кшталт Олімпійських ігор для франкомовних збірних). Потім очолював збірної Канади U17, U20 і, нарешті, першу команду. Зірок з неба не хапав. Єдиний трофей за всю кар’єру, це бронза у Золотому кубку КОНКАКАФ на чолі збірної Канади. В півфіналі програли США - неймовірний Донаван тоді випалював напалмом. В університеті Святої Марії тішилися й бронзі, Харпа навіть включили до тамтешньої зали слави. Після 8:1 проти Гондурасу у відборі на Чемпіонат світу 2014 (щоб пройти далі їх цілком влаштовувала нічия) він звільнився, тренував збірну Тринідаду. У 2016 Харпа звідти попросили, і знову після поразки від Гондурасу. Цікаво, що його наступник написав заяву про власне звільнення вже через 35 днів роботи. Після копняка на батьківщині Стівен повертається до Галіфаксу, де осідає разом з дружиною та трьома доньками. 28 червня 2018 року він погодився очолити ФК "Вондерерз".

Команда. Склад ФК "Вондерерз" наразі найдешевшй в Лізі – за трансфмаркетом це аж 325 тисяч євро, правда цінники почепили ще не на всіх гравців. Харп підтягнув до цієї зондеркоманди відразу чотирьох тринідадців. Серед них очевидно головною зіркою і лідером є тридцятичотирьохрічний воротар Жан-Міхаель Вільямс (крайній зліва), котрий пограв за самий "Фаренцварош" і збірну Тринідаду.

З легіонерів є ще японець Кодай Ійда та Коаме Оуттара з Кот-Дівуару котрі приїхали до Канади на навчання. Про гравецькі скіли обох говорити поки що складно – мало інформації. Перший має фотку з Пірло і мріє з’їсти путіна. Путін, це квебекська національна страва із смаженої картоплі фрі, сиру та соусу, коли що. Африканець більш стриманий у коментарях – прізвисько "звір" зобов’язує. Головна ж ставка при формуванні "Вондерерз" робиться суто в ключі духу політики ліги - на своїх, канадців. Тому склад набрано головним чином з різних університетських збірних та фармів канадських клубів МЛС - молодих та нікому не відомих канадців. Середній вік команди 24,8.

Стадіон. "Wanderers Grounds" – або ж "Земля подорожніх" відкрили у 1800 році. В 1957-му він вперше приймав Канадський футбольний кубок виклику, аналог кубку країни.  В фіналі грали "Vancouver North Shore" та "Montreal Ukraina". Перемогли монреальці. Наразі вони єдині серед команд української діаспори Канади котрі вигравали цей трофей. В 2018-му на стадіоні завершену реконструкцію, з нього забрали бігові доріжки і розширили трибуни - зараз вони вміщують 5-7 тисяч людей.

Східну трибуну віддали ультрас, її назвали "Кухнею". Ще в 19 столітті у лексиконі місцевих існувало привітання: "Що сьогодні готують ?". На що їм відповідали: "Сходи подивися на кухню", маючи на увазі "Землю подорожніх" і футбол. Стосовно їжі, то нині з цим усе в порядку - в околиці близько 20 кафе та ресторанів. Новостворене угрупування фанатів яке базуватиметься на "Кухні", взяло собі назву "Privateers 1882" - що є відсилкою до Любительського спортивного клубу "Вондерерз" заснованого в 1882 році, та пісні Barrett's Privateers. Остання є музичним дітищем припортових нетрів у якій йдеться про юнака Елсіда Баррета який став матросом "Антилопи". Так називався корабель колишніх рибалок з вітрилами-лахміттями, порепаними гарматами і який був "найбруднішим кораблем котрий хтось колись бачив". За сюжетом горе-пірати два дні гналися за американським кораблем з золотом, а коли вони нарешті наздогнали здобич, їхню посудину безславно відправили на дно одним єдиним залпом.

За західними воротами розташовано віп-ложі на 50 місць котрі побудовано з вантажних контейнерів – як данина портовому статусу міста. З них окрім поля відкривається краєвид на історичний центр Галіфаксу.

Дякую за увагу !

Другие посты блога

Регбі проти апартеїду
1 января 2022, 14:40
19
Контейнер для сміття
25 декабря 2021, 16:05
22
Все посты