Tribuna/Футбол/Блоги/Beograd – gori!/Що чекає на Івана Матяжа у В’єтнамі

Що чекає на Івана Матяжа у В’єтнамі

Контракт Івана Матяжа з «Олімпіком» добіг до кінця, і сторони вирішили його не продовжувати. Хоч він досить стабільно виступав зробивши свій внесок у здобуття права на історичний євродебют клубу. Роман Санжар розраховував на нього у ключі побудови нової команди, але Іван замість ігрищ у Лізі Європи кинув виклик долі вирушивши своїм шляхом, звивистими стежками Джона Рембо

Блог — Beograd – gori!
Автор — Ігор87
23 июня 2017, 21:57
9
Що чекає на Івана Матяжа у В’єтнамі

           

                                                                                   Клуб

Іван Матяж приєднався до команди «Тханьхоа». Раніше клуб називався то «Конган Тханьхоа» (1964—2000), то «Халіда Тханьхоа» (2005—2008). Вочевидь там періодично з’являлися проблеми з грішми чи ще з чимось, тому лавочку перманентно закривали. Безпосередньо зараз клуб називається «Тханьхоа», а офіційною датою заснування клубу вказується 2009-й.

         

За всю свою історію існування вони (поки що) виграли єдиний трофей – суперкубок В’єтнаму. Ще в графі їхніх призів значаться Cúp quốc gia Việt Nam: Lọt vào bán kết: 2011, а також Giải vô địch U19 quốc gia Việt Nam - Lọt vào vòng chung kết: 2014. Що це все значить я, якщо чесно, хз.

Клуб позиціонується як один з найперспективніших та найбагатших у чеміпонаті. Динаміка показників їхніх успіхів тому підтверження: почавши з самого дна у 2009-му, минулого сезону вони стали третіми, а зараз очолюють турнірку після 13 турів (мають +2 від ханойського «T&T»). Правда в цьому сезоні мало забивають, найменше з першоюї четвірки - чим очевидно і пояснюється трансфер Матяжа.

Стадіон клубу «Thanh Hóa Stadium» вміщує 14 тисяч місць. На вигляд досить затишний, замість сидінь трибуни мають просто сходи на котрих і розсташовуються вболівальники.

 

                

Збірників у клубі мало, десь 3-4. Особливих зіркових іноземців у великих кількостях теж не спостерігається і, власне кажучи, не спостерігалось. Можна згадати хіба одного – Настю Чеха, який колись грав проти «Шахти» за «Брюгге».

Капітанить у команді сенегалець Папе Ома Фае (Pape Omar Faye). Як будь-який африканець він спочатку мріяв спробувати себе у Європі і досить довго там і грав. Встиг навіть дебютувати у Лізі Чемпіонів 2005-го. Граючи за … «Тун». Не буду нагадувати переступивши через кого швейцарці того сезону «reached for the first time the group stages of the Champions League». За цей «Тун» сенегалець чесно відбігав 5 сезонів (один з котрих правда в оренді у «Вадуці»). Все складалося чудово, проте у 2009 році Папе вляпався у скандал зі ставками. Репутацію було підмочено, тож альпійські полонини довелося змінити на джунглі Індокитаю.

     

                                                                      Наші у В’єтнаші

Що цікаво, за «Тханьхоа» свого часу вже встиг пограти один українець. Микола Литовка народився в Києві, був вихованцем школи «Динамо». Одного дня несподівано для усіх прийняв пропозицію поїхати до В'єтнаму. Спочатку йому було тяжко звикнути до купи мопедів на вулицях, але незабаром він і сам хвацько їздитиме на байку. Правда без водійських прав. Важко було звикнути їсти жаб, а потім він говоритиме: «Жаби – це ще цілком нормально. Досить смачно, до речі. Змій також пробував, але не сподобалося. От жаби так, за смаком курку нагадують, але набагато ніжніші».

Відігравши чотири роки він зіграє два матчі за … збірну В’єтнаму проти «Олімпіакосу» та Кувейту. Відстояв на нуль. Заради дебюту довелося зробити собі тамтешній паспорт і взяти місцеве ім’я. Конструкцію пан Литовка придумав ще ту: Дінь Хонг Ла. «Дінь» – так звали якогось знаменитого в’єтського імператора, «Хонг» – в буквальному перекладі означає титул «імператор», а «Ла» – так місцеві вимовляють ім'я «Микола».

В 2015 та 2016 році в'єтнамці активно виходили на Артема Мілевського, але зрештою нічого не склалося.

                                                                                 Чемпіонат

Чемпіонат, V-Ліга 1 (або Тойота  V-Ліга 1) розігрується з 1980 року. До цього, зі зрозумілих причин, проводилися окремі чемпіонати півдя і півночі. Найтитулованішим є аналог постарадянських ЦСКА клуб армії «Тхеконг» - 13 «північних» чемпіонств, і 5 чемпіонств V-Ліги. У 2009 міністерство оборони прийняло рішення відмовитися від підтримки професійного спорту. Клуб віддали провінції Тханьхоа котра його відразу ліквідувала створивши з нуля «Тханьхоа», клуб куди перейшов наш Матяж.

Країна хоч і є соціалістичною з усіма супутніми тоталітарними прибабахами, але деякі зміни тут все ж поступово відбуваються. Лояльніше відношення до приватної власності, торгових зв'язків з закордоном, до розвитку туризму. Це неминуче знайшло своє відображення і у футболі. Минулий чемпіонат, наприклад, виграла команда «T&T» заснована однойменною туристичною команією.

В'єти всю свою історію воювали з сусідами-китайцями за незалежність, проте головним спонсором V-Ліги зараз є... Ексім банк Китаю. Так і живуть.

Легіонери у лізі трапляються доволі часто - цьому сприяє відсутність ліміту на іноземців. Чимало серед них європейців (особливо з колишньої Югославії), але більшість безумовно становлять аргентинці та бразильці. За «Хайфон Цемент» пограв чемпіон світу 2002 року Денілсон отримуючи 60k американських грошей на місяць.

З цікавого можна згадати скандал минулої зими. Двох гравців ліги дискваліфікували на два роки. Один з них воротар, що був незгоден з призначеним пенальті і в знак протесту під час пробиття демонстративно відвернувся до поля спиною. Другий - капітан цієї команди, бо не рорзрулив ситуацію.

                                                                             Місто

Місто Тханьхоа є столицею провінції. Населення 400 тисяч людей. Саме тут свого часу почалося Ламшонське повстання проти китайців у результаті котрого В’єтнам здобув незалежність, тож певною мірою воно є культовим. Зараз розвивається чи не найшвидшим темпами у країні. 

Економічне, культурне та історичне значення для міста має міст Хамрог (Паща Дракона ) через Червону річку. Він навіть зображений на емблемі футбольного клубу. Під час війни американці постійно бомбили цю стратегічну переправу (було здійснено 873 вильотів), по факту через це вони зрівняли з землею ціле місто і його потім відбудовували з нуля.

Приблизно половина місцевого населення зайнята у промисловості, а інша половина у туризмі. В цілому вважається, що тутешні готелі не є елітними (відсутні п'ятизірокові), проте туристи відзначають чистоту та охайність тутешніх пляжі та природу. З океаном все зрозуміло. З природи тут є Національний парк Бен Йон, що становить ділянку одного з найстаріших у світі лісів - бамбукові джунглі з ліанами серед котрих бродять леопарди, яванські носороги, макаки та гібони. В місті та околицях живе 300 видів птахів, 350 видів метеликів і ще купа різних тропічних тварюк.

Ну, так пишуть в інтернеті.

                        

         

Другие посты блога

Регбі проти апартеїду
1 января 2022, 14:40
19
Контейнер для сміття
25 декабря 2021, 16:05
22
Все посты