Tribuna/Прочие/Блоги/Думки одного журналіста/Турнір претендентів в шахах виграв росіянин, з яким не хоче грати Карлсен. Не через війну, просто Магнусу нудно

Турнір претендентів в шахах виграв росіянин, з яким не хоче грати Карлсен. Не через війну, просто Магнусу нудно

Автор — Volоdymyr Harets
5 июля 2022, 19:50
33
Турнір претендентів в шахах виграв росіянин, з яким не хоче грати Карлсен. Не через війну, просто Магнусу нудно

Допоки український гросмейстер Андрій Баришполець готується до виборів президента ФІДЕ навіть без допомоги української федерації, в самих шахах відбувся головний турнір цього року.

Вісім найкращих гросмейстерів світу зібрaлись в Мадриді на турнір претендентів, щоб найсильніший з них пізніше зіграв матч за чемпіонство світу проти найкращого шахіста в історії Магнуса Карлсена. 

Це стандартний план ФІДЕ – але все може піти не по плану через чемпіона світу та того, хто цей турнір врешті-решт виграв.

Переможцем став росіянин Непомнящий (виступив проти війни, але рекламує санкційну компанію), якого Карлсен принизив в матчі за чемпіонство у 2021-му

Фаворитами турніру претендентів вважалися американець Фабіано Каруана (який грав матч за чемпіонство у 2018 році) та найсильніший китайський шахіст Дінь Ліжень. Але велику конкуренцію майбутньому переможцю Яну Непомнящему вони все ж не склали. 

Росіянин не розглядався у числі можливих лідерів. Менше року тому саме Непомнящий грав у матчі за чемпіонство – та отримав від Магнуса Карлсена одну з найганебніших поразок в історії. Росіянин тримався половину дистанції, але в шостій партії після восьми годин страждань отримав тяжкі 0:1 на 136-му ходу – і посипався.

В наступних п’яти партіях він програв три рази – і кожного разу робив помилки, які не витримували жодної критики у експертів, які коментували цей матч. Мало бути 14 партій, але відіграли всього 11, бо Карлсен математично вже був недосяжним. Найбільша поразка в матчах за чемпіонство з 1993 року.

Ніхто не вірив, що Непомнящий після програшу матчу всього свого життя так швидко відновиться. Але вже в першому турі турніру претендентів він одразу переграв Дінь Ліженя чорним кольором і так і не відпустив лідерство, чергуючи нічиї проти конкурентів з перемогами проти аутсайдерів. Без жодної поразки Непомнящий встановив одразу декілька рекордів. Він став першим, хто виграв турнір претендентів двічі поспіль, а також набрав найбільшу кількість балів (9,5).

«Експерти, включно зі мною, дуже сильно недооцінили Яна». Але Карлсен, попри такі слова, не горить бажанням грати знову проти Непомнящего.

В шахах складна історія з виступами росіян після 24 лютого. З одного боку, шахова спільнота засудила війну в Україні, а найодіознішого представника Росії Сергія Карякіна (колишній українець, вихованець школи Краматорська) дискваліфікували як мінімум на півроку. З іншого боку, президентом міжнародної федерації залишається росіянин Аркадій Дворкович, який тісно пов’язаний з Кремлем. А інших росіян не відсторонили від змагань – лише не використовують прапор їхньої країни в офіційних змаганнях.

Сам Непомнящий 24 лютого написав в твітері про «найчорніший четвер в історії», а на початку березня підписав відкритий лист російських гросмейстерів з закликом зупинити війну. Хоча паралельно з цим Ян намагався пронести на турнір претендентів термос з емблемою «Норільського нікеля» – компанії Володимира Потаніна, найбагатшого російського олігарха, який вже потрапив в санкційний список Великобританії.

Втім, всі такі деталі навряд хвилюють самого Магнуса Карлсена, який навіть до відсторонення Карякіна поставився неоднозначно. Він став заручником власної гегемонії в шахах – скоро виповниться вже 10 років, як норвежець утримує в себе шахову корону. І кожного року претенденти стають лише слабшими – поки що ніхто не зміг втриматися хоча б поруч з Магнусом на найвищих рядках рейтингу ФІДЕ декілька років поспіль.

А сам Магнус постійно шукає мотивацію – придумав власний турнір, серйозно займається бізнесом та намагається зробити шахи популярнішими в світі. Йому вдається, але також стає очевидним, що для цього йому вже не так потрібен статус чемпіона світу. Магнус навіть готовий відмовитися від титулу, аби знову не грати в чемпіонських матчах із застарілим форматом.

В 2021-му Карлсен назвав прізвище лише одного гросмейстера, з яким йому б було цікаво зіграти. «Якщо хтось інший, а не він, виграє турнір претендентів, я навряд чи зіграю у наступному матчі за шахову корону», – так Магнус коментував події вже через тиждень після перемоги над Непомнящим.

Карлсен хотів зіграти з 19-річним суперталантом. А той швидко здувся та вночі зіграв 250 партій в кулю

Шахістом, з яким хотів зіграти Карлсен, був Аліреза Фіруджа. Іранець, який нещодавно переїхав до Франції – однієї з найсильніших шахових країн світу. Самого Алірезу називають неймовірним талантом, він майже не займається стандартною підготовкою до дебютів, але вже зараз, можливо, найкращий в світі, якщо справа стосується підрахунку варіантів.

Йому всього 19 років, тому ще є час на більший прогрес – але вже в такому віці він зміг досягти відзначки 2800 в рейтингу ФІДЕ. Неймовірний показник для майже будь-якого шахіста. Для прикладу, у найсильнішого українського гросмейстера всіх часів Василя Іванчука за всю кар’єру максимум був 2787.

Тому всі чекали, як Фіруджа покаже себе на своєму першому турнірі претендентів і чи дійсно він вже зараз може кинути виклик Магнусу. Тиск був потужним – і 19-річний хлопець зламався. 

В першому колі Аліреза програв і Непомнящему, і Каруані. Але замість роботи над помилками Фіруджа вирішив забити на турнір. Це проявилося в дикому випадку – вночі перед другим матчем проти Непомнящего Аліреза замість необхідного відпочинку до шостої ранку грав в кулю (шахові партії довжиною в хвилину або 30 секунд) онлайн. Користувачі нарахували 250 партій без перерви, за підсумком яких Фіруджа програв коментатору турніру претендентів Даніелю Народицькому.

Колишній претендент на чемпіонство Найджел Шорт висміяв молодого шахіста: «За свою шахову кар’єру я зробив багато ідіотських вчинків, але не спати всю ніч під час турніру претендентів, граючи в кулю – ні, такого навіть в мене не було». Його думку підтримав і Гаррі Каспаров: «Грати всю ніч в кулю після поразки, намагаючись відновити свою гордість, свою честь, помасажувати своє его – катастрофічно погано».

Після такого перфомансу Фіруджа попав під каток росіянина та до останнього туру взагалі перебував на заключній позиції в турнірній таблиці.

І відпав з боротьби за чемпіонський титул. Але тепер і Магнус дійсно може відмовитися від матчу за корону – і навряд в шаховому світі хтось здивується такому рішенню. Це навіть буде не вперше в історії. 1975 року американець Боббі Фішер поставив купу умов ФІДЕ перед грою з Борисом Спаським та зірвав матч, коли федерація не змогла всі їх виконати. 

Фішер ніколи більше не грав на офіційному рівні, попри статус наймедійнішого шахіста як мінімум свого покоління.

Додаткова інтрига турніра претендентів – боротьба за друге місце. Майже вийшло у Накамури, який два роки взагалі не грав в серйозні шахи

Через витівку Фішера ФІДЕ ще в 1970-х тому ввела правило, що у випадку відмови чемпіона світу за шахову корону будуть боротися переможець турніру претендентів та шахіст, який зайняв друге місце. 

Тому навіть надто сильна гра Непомнящего не зменшила інтригу в турнірі, яка трималася до останнього туру. І головним претендентом знову був не хтось з визнаних фаворитів, а американець Хікару Накамура. Раніше він вважався одним з найголовніших конкурентів Карлсена, але сильно здав та сконцентрувався на своїй медійній кар’єрі. 

Канал Накамури – найбільший шаховий проект в ютубі та на твічі, він став дуже популярним стрімером серед англомовної аудиторії. Але десь з 2020 року Хікару зник з офлайн-шахів та навіть рейтингу ФІДЕ. На своїх стрімах він натякав, що вже навряд повернеться, але все ж вирішив спробувати вдачу. Завдяки вайлд-карду від Дворковича Накамура потрапив на відбіркові змагання та вийшов у півфінал, гарантувавши собі місце в турнірі претендентів. 

Де американець точно був найцікавішою персоною. В якийсь момент він підраховував варіанти за допомогою уявної комп’ютерної миші:

Після третього туру Хікару написав пояснювальну записку для ФІДЕ, тому що прийшов на партію в джинсах (що суворо заборонено). А перед четвертою партією провалив початкову перевірку металошукача – через банківські картки, які забув залишити в номері. 

Навіть попри всі ці казуси, Накамура до останнього туру претендував на друге місце. Йому треба було лише зіграти чорним кольором хоча б внічию проти Дінь Ліженя. Десь навіть шкода, що Накамура все ж таки програв китайському гросмейстеру.

Тому якщо Магнус Карлсен відмовиться від матчу за чемпіонство, шахову корону розіграють Ян Непомнящий та Дінь Ліжень. Але може норвежець передумає?

ФІДЕ намагається терміново виправити ситуацію та бачить вихід у зміні формату матчу за чемпіонство. Зараз шахісти мають зіграти 14 партій за три тижні в досить нудному для глядачів протистоянні, де на один хід можуть витратити навіть годину. І є пропозиція кардинально змінити ситуацію.

«Я отримав дуже дивний лист від ФІДЕ з ідеєю поміняти формат матчу на першість світу, – розповів Непомнящий. – Вони пропонують зробити матч із трьох сетів замість одного довгого матчу. Кожен сет складатиметься з чотирьох класичних партій, у разі нічиєї – тай-брейк у швидких шахах та бліці. Переможцем матчу стане той, хто виграє два таких сети». 

Але чи додасть це мотивації самому Карлсену – відкрите запитання. Сам він під час турніру претендентів полетів до Лас-Вегасу, де хотів би зіграти у Світовій серії покеру. А на запитання від фанатів, чи вийде він на матч проти Непомнящего ще раз, норвежець відповів одним словом:

«Подивимося».

Фото: FIDE

Другие посты блога

Все посты