Tribuna/Футбол/Блоги/Думки одного журналіста/55 кандидатів до розширеної заявки збірної на Євро: версія Tribuna.com

55 кандидатів до розширеної заявки збірної на Євро: версія Tribuna.com

Шевченку є над чим подумати.

Автор — Volоdymyr Harets
27 апреля 2021, 23:51
103
55 кандидатів до розширеної заявки збірної на Євро: версія Tribuna.com

Через два тижні в українському футболі розпочнеться масштабна підготовка до чемпіонату Європи. УПЛ офіційно завершиться 9 травня, 13-го відбудеться фінал Кубка України. Тобто, клубний сезон для українських гравців добігає кінця. 

І найближчим часом тренерський штаб Андрія Шевченка оголосить розширену заявку на Євро. Спочатку можна буде викликати скількох завгодно футболістів, але перед самим турніром треба обрати 23 гравців (чи 25, якщо відповідне рішення через ковід прийме УЄФА). А з огляду на те, що легіонери під’їдуть на тиждень-другий пізніше, то це той самий момент, коли можна звернути увагу на гравців УПЛ не з «Динамо» чи «Шахтаря». Інсайди такі вже є.

Ми обрали 55 (!) кандидатів до розширеної заявки, хоча розуміємо, що навряд Андрій Шевченко згодиться на такий величезний варіант. Але можна вважати це нашою версією. Жирним шрифтом будуть виділені гравці, які з дуже великою ймовірністю потраплять у кінцеву заявку.

Воротарі

Пропозиція Tribuna.com: Анатолій Трубін, Георгій Бущан, Андрій Пятов, Андрій Лунін, Дмитро Різник, Євген Волинець.

Рік тому воротарська позиція в збірній викликала б куди менше запитань. Тоді основним на Євро б поїхав Андрій Пятов, але за сезон він повністю програв конкуренцію молодому, але ще не досить стабільному Трубіну. Зараз Андрій поїде на чемпіонат хіба як корисний ветеран, який підтримає атмосферу в роздягалці. 

Весняні матчі збірної України показали, що поки що Шевченко більше довіряє Георгію Бущану, але за місяць підготовки непогані шанси першим номером є і в Анатолія Трубіна. Конкуренція за місце в стартовому складі буде до останнього і, можливо, вирішиться лише в товариських матчах напередодні турніру. 

Серед тих, кого б можна було ще перевірити – Дмитро Різник та потенційно абсолютний новачок Євген Волинець. Обидва проводять прекрасний сезон у своїх клубах та майже нічим не поступаються вищезгаданим колегам – хіба тим, що їхня клубна прописка не в «Динамо» та «Шахтарі». А ось Андрія Луніна з його одним матчем за «Реал» у сезоні на Євро складно уявити кимось більшим, ніж вболівальником на трибунах. 

Праві захисники

Пропозиція Tribuna.com: Олександр Караваєв, Юхим Конопля, Олександр Тимчик, Ігор Пердута, Валерій Лучкевич.

Двужильний Караваєв показав весною, що може поспіль відбігати три матчі на всі 90 хвилин з однаковим рівнем викладки на полі. Тому вибір полягає лише в тому, кого взяти йому на заміну. 

Усі інші кандидати потенційно здатні отримати завітну путівку на Євро. Головним кандидатом був би Тимчик, але йому після травми не вистачає ігрового тонусу. А в Коноплі, таке відчуття, не вистачає трохи сил на кінцівку сезону – як і всій «Десні». 

Тому оригінально було б переглянути не лише Валерія Лучкевича, про якого йшлося в інсайді «ТаТоТаке» (екс-гравець «Дніпра» дуже схожий за своїм стилем і самовіддачею до Караваєва), а й Ігора Пердуту, якого спокійно можна назвати лідером теперішньої «Ворскли», без якого команда втрачає й у захисті, і в атаці. Для обидвох виклик до збірної в такий момент – можливо, єдиний шанс на багато років уперед, за цей шанс вони вчепляться зубами.

Центральні захисники

Пропозиція Tribuna.com: Микола Матвієнко, Сергій Кривцов, Ілля Забарний, Олександр Сирота, Денис Попов, Віталій Вернидуб, Євген Чеберко.

Місця Матвієнка, Кривцова та Забарного в підсумковій заявці не підлягають сумніву. Також дуже велика ймовірність потрапляння обох динамівських проспектів Сироти та Попова, що робить центральну захисну ланку вже найбільш укомплектованою серед усіх позицій у збірній. 

І навіть немає особливого сенсу перевіряти гравців не з «Динамо» та «Шахтаря». Хоча минулорічна зв’язка з «Зорі» Вернидуб – Чеберко не виглядає приреченою в порівнянні з основними гравцями. А ще можна викликати Валерія Бондаренка, Дмитра Чигринського, Ігора Пластуна... Список реально має шанси не закінчуватися, але це все буде вибором запасних футболістів.

Ліві захисники

Пропозиція Tribuna.com: Віталій Миколенко, Едуард Соболь, Віктор Корнієнко, Богдан Михайличенко, Владислав Дубінчак.

Тут також усе добре вже зі старту. Миколенко після досить блідої першої частини сезону поступово набрав дуже непогану форму, Соболь виборов місце в основі в сильному зараз «Брюгге». Також досить неочікувано, але в старті «Андерлехта» знову почав з’являтися Богдан Михайличенко, а Віктор Корнієнко відновився від тяжкої травми, яку він отримав ще в першому матчі проти «Динамо». 

Найнеочевидніший кандидат – Владислав Дубінчак, але за рівнем гри він заслуговує хоча б на виклик. Його гра в «Дніпрі-1» склала надзвичайно гарне враження на Мірчу Луческу і вже влітку він повернеться до «Динамо» і проведе з командою повноцінні збори. А якщо Миколенка продадуть кудись після Євро – саме Владислав стане кандидатом номер один на позицію лівого захисника в старті діючих чемпіонів. 

Опорні півзахисники

Пропозиція Tribuna.com: Тарас Степаненко, Сергій Сидорчук, Ігор Харатін, Євген Макаренко, Олександр Піхальонок.

Звісно, якщо все буде добре зі здоров’ям, то кандидат номер один на цю позицію – це Тарас Степаненко. Ключовий гравець як «Шахтаря», так і збірної без питань.

Найближча заміна для нього – це Сергій Сидорчук, який за всіма прикидками також має отримати виклик у фінальну заявку. А далі йде вже за смаком: якщо вам потрібні гравці, у яких насамперед виокремлюються захисні навики, то краще подивитися в сторону Макаренка та Харатіна. 

Піхальонок, якого колись у «Шахтарі» бачили заміною саме для Степаненка, але якому завадили травми, проводить класний сезон в «Дніпрі-1» – у нас був окремий матеріал. Але його сила – у креативі, він може бути дуже корисною опцією в моменти, коли наша збірна стикатиметься з організованим автобусом суперника. 

Центральні півзахисники

Пропозиція Tribuna.com: Олександр Зінченко, Микола Шапаренко, Владлен Юрченко, Володимир Шепелєв, Єгор Назарина. 

Шанси Зінченка й Шапаренка не потрапити в заявку збірної такі ж самі, як у «Динамо» не виграти чемпіонство напередодні матчу з «Інгульцем». Фактично нульові. 

Ми, насправді, не дуже уявляємо, чому у Володимира Шепелєва такі сильні аргументи для тренерського штабу збірної, але він хоча б один з тих гравців, які можуть закрити собою декілька позицій в центрі поля. Такою ж фігурою міг би стати і Назарина, який проводить рівний сезон в дуже нерівній «Зорі». Але час Єгора в збірній, напевне, настане вже після Євро. 

Владлен Юрченко більше піддається настроям команди, але ми плануємо дослухатися до слів Віктора Скрипника, що екс-гравець «Байєра» постійно заслуговує на виклик в збірну. На цих зборах він може довести, чому раніше його ігнор був помилкою – його вміння диктувати темп та відчувати момент для пресингу можуть бути дуже важливими для збільшення різноманітності в збірній.

Центральні атакуючі півзахисники

Пропозиція Tribuna.com: Руслан Маліновський, Віктор Коваленко, Андрій Тотовицький, Віталій Буяльский, Роман Безус, Євген Шахов, Кирило Ковалець.

Ви читали наш останній текст про Маліновського? 

А пояснення, чому в збірній немає Буяльского? Але це не заважає в нашій версії знову і знову вносити його в потенційну заявку.

Серед інших кандидатур особливу увагу заслуговує Андрій Тотовицький, якого можна сміливо вносити у віртуальну топ-3 найкращих гравців УПЛ цього сезону. Без нього «Десна» відверто посипалася в атаці в останніх матчах, а він уже як мінімум заслуговує на повернення до Європи з такою грою. Можливо, у ту саму Бельгію, де не зовсім вийшло в молодшому віці. 

Питання Віктора Коваленка буде відкритим до останнього. Чому він навчився в системі Гасперіні – невідомо. Але не можна ігнорувати факт, що Віктор зіграв менше 10 хвилин в офіційних матчах 2021-го й навряд до кінця сезону щось кардинально зміниться. Він був ідеальним запасним для Шевченка, але зараз тренерський штаб може й передумати.

Можна знову звернути увагу й на схожого Шахова, або на більш атакуючих Безуса чи Ковальця (єдиної світлої плями «Олександрії» в атаці прямо зараз). 

Ліві вінгери

Пропозиція Tribuna.com: Олександр Зубков, Владислав Калітвінцев, Владислав Кочергін, Євген Коноплянка, Владислав Кабаєв, Іван Петряк.

Лівий край атаки – ось найпроблемніша позиція для збірної. І найкраще місце для експериментів. Наймовірніше, основним тут буде профільним правий вінгер Олександр Зубков, який закривав цю позицію в декількох попередніх матчах команди.

Наявність Євгена Коноплянки під питанням через травму і брак ігрової практики. Іван Петряк чомусь у момент переходу з «Ференцварошу» в «Фехервар» перестав бути опцією для тренерського штабу, хоча в якості гри він сильно не втратив. Тому немає нічого дивного, що в інсайдах фігурують гравці з «Десни» і «Зорі», яких раніше ігнорували. 

Тому, наприклад, у Владислава Калітвінцева досить непогані шанси проявити себе на рідній позиції. Кочергіну та Кабаєву буде складніше, тому що у ромбі «Зорі» немає формату типового вінгеру, але вони досить наближені до цієї ролі. Кочергін при нагоді може ще себе показати в центрі поля, а Кабаєв – в центрі атаки. Можливо, у цей момент універсалізм їм і допоможе.

Праві вінгери

Пропозиція Tribuna.com: Віктор Циганков, Марлос, Андрій Ярмоленко, Мар’ян Швед.

Справа в атаці збірної основна надія, ймовірніше, покладатиметься саме на Віктора Циганкова. Марлос перестав у своєму віці бути швидким і його цінують за передачі та техніку, яку можна проявити не лише на фланзі. В центрі він зараз може бути навіть кориснішим. 

Історія з Андрієм Ярмоленком – майже така, як і з Коноплянкою. Травма, довге відновлення, брак ігрової практики. Але Андрій у більш вигідній ситуації – в цьому сезоні він навіть з усіма проблемами в клубі приносив користь збірній. Для Шевченко він – ключовий елемент роздягальні і якщо буде така можливість, то завдяки тренуванням його спробують підвести до Євро. 

Мар’ян Швед пережив у цьому сезоні момент великої ганьби, але, судячи з його виступів в бельгійській лізі, він зробив правильні висновки і повернув свою репутацію досить класного вінгера. Він може зіграти на обох флангах атаки, що з врахуванням кадрового дефіциту на цих позиціях повинно враховуватися. 

Форварди

Пропозиція Tribuna.com: Роман Яремчук, Артем Бєсєдін, Артем Довбик, Владислав Кулач, Артем Кравець. 

Після травми Жуніора Мораєса немає жодних сумнівів, що в основну заявку потраплять як і Яремчук, так і Бєсєдін. Є варіант, під час якого вони навіть виходитимуть на поле удвох – Роман в збірній Шевченка вже засвоїв гру лівим вінгером і в топових матчах це додасть надійності. Бєсєдін у центрі повинен чіплятися за м’ячі та постійно боротися з захисниками – те, що він вміє краще всього. 

Дуже схожий на нього по типології Артем Довбик, який виглядає фізично зараз навіть потужнішим за форварда «Динамо». А ось Кулач та Кравець могли б додати швидкості атакам збірної. Вони проводять класні сезони – Владислав веде серйозну боротьбу за перемогу в бомбардирській гонці УПЛ (хоча минулого року цей титул нічого не дав Олександру Філіпову), а Кравець після місячного самоочищення в «Динамо» стабільно забиває в Туреччині. І вже знає вимоги тренерського штабу збірної.

***

Кого б ви точно не викликали? Чи є хтось, кого ми забули? Пишіть у коментарях, діліться власними версіями.

Фото: globallookpress.com/Panoramic/Keystone Press Agency; «Колос», «Олександрія», «Дніпро-1», «Динамо», «Зоря», «Ворскла», «Мехелен».

Другие посты блога

Все посты