Tribuna/Бокс/Блоги/Про WBL та Українських Левиць/«Нічия в бою Ломаченко – Лопес була б вигідна всім». Головний тренер «Українських левиць» про Лому, Усика і розвиток боксу в Україні

«Нічия в бою Ломаченко – Лопес була б вигідна всім». Головний тренер «Українських левиць» про Лому, Усика і розвиток боксу в Україні

Скоро ми будемо захоплюватись не тільки чоловіками.

Автор — Women's Boxing League
25 ноября 2020, 11:30
2
«Нічия в бою Ломаченко – Лопес була б вигідна всім». Головний тренер «Українських левиць» про Лому, Усика і розвиток боксу в Україні

Президент Ліги жіночого боксу України, головний тренер «Українських левиць» Володимир Богатиренко розповів про реалії українського боксу, проаналізував поєдинки Василя Ломаченка та Олександра Усика, а також поділився думками про розвиток боксу.

Володимире Володимировичу, як поява «Українських левиць» вплинула на становище жіночого боксу в Україні?

- Перше, що хочу сказати – з’явився інтерес багатьох дівчат. Коли дівчата почали змагатися зі спортсменками з-за кордону, бажання потрапити до команди збільшилось. На чемпіонатах України зустрічалися дівчатами з різних міст, вони вже намагалися себе проявити з усіх напрямків, так би мовити – пропіарити себе.

Тобто конкуренція стала значно більшою?

- Звісно, дівчата були мотивовані тим, що одних запрошували виступати за «Українських Левиць», а інших – ні. Ми дивилися на тих, хто буде візуально краще виглядати по телебаченню, у кого будуть цікаві бої. Дівчата почали боксувати, щоб потрапити до складу «Левиць». Окрім спортивної, у «Левицях» була мотивація й фінансова, преміальні після кожного поєдинку. Плюс у дівчат різноманітні фотосесії, медіапрояви, – вони люблять, щоб їх показували.

Відбір до команди був, ще й за піар-складником?

- Так, звичайно. Брудний бокс не хотілося демонструвати, хотілося видовищного боксу, який би конкурував з чоловічим. На «Битві міст-2» ми вже остаточно переконалися, що бої конкурентні і дуже добре виглядають.

Кого з дівчат боксерів могли б виділити? Можливо кілька прізвищ.

- Багато дівчат переглянуто, багато боксувало. Найсильніші боксери це Анна Охота, Тетяна Коб, Сніжана Холодкова, Валерія Ярошенко, Катерина Рогова, Тетяна Петрович і багато інших. Я думаю, що за їх бажанням, наступний крок – це професійний бокс. Хотіло б звичайно, щоб вони ще виступали в любителях, принесли Федерації боксу не одну медаль на міжнародних змаганнях.

Стосовно світового жіночого боксу, слідкуєте за подіями?

- Рівень світового жіночого боксу значно виріс. У більшості вагових категорій неймовірна конкуренція. Щільність бою, сила удару – прогрес у всьому. Ми намагаємося разом з Федерацією боксу України, виконавчим директором Донатасом Піскуном вийти з нашою командою на рівень світового боксу, працюємо дружно, і, я певен, – результат буде.

Тренувальний процес під час карантинних обмежень значно змінився?

- Не дивлячись ні на що, боксери продовжували тренуватися: ми їздили в парки, тренувалися у лісі. Спортсмен не може без навантажень, якщо перерва один-два тижні – йому стає не по собі. Було складно, літом уже спокійніше. Боксери не збираються припиняти тренування за будь-яких обставин. Основна проблема – мала кількість змагань. Нам усе ж таки вдалося провести дві зустрічі, хоча ми планували п’ять.

Відомі уже дати, коли ми зможемо побачити дівчат у ринзі?

- Сподіваюся, що на найближчому професійному турнірі у грудні, нам вдасться постави кілька пар дівчат.

Поговоримо трохи про чоловіків. Як вам бій Василя Ломаченка проти Теофімо Лопеза?

- Бій був дуже складний. Ломаченко провів прекрасний поєдинок, мені здається, що все ж таки він був трохи точнішим, оригінальнішим за опонента. Лопесу віддали перемогу за його фізичні кондиції. В Америці часто судді підіймають руку того, хто хоче битися, атакує. Навіть якщо програє – все одно йде вперед. Усі свої попередні бої в Америці Василь Ломаченко вигравав без сумнівів, був «на голову вищим» за опонентів. Цього разу суперник виявився конкурентоспроможним, за мінімальною перевагою Василя – бій все одно віддали супернику. Я сподівався, що дадуть нічию, було б справедливо, мали змогу зробити чудовий реванш, вигідний усім: промоутерам, вболівальникам, букмекерам. Проте маємо, що маємо.

Варто було виходити на бій такого рівня з травмою?

Бій був за 4 титули, Василь йшов до цього поєдинку всю кар’єру. Я вважаю, якби травма була настільки суттєвою, Анатолій Миколайович прийняв би категоричне рішення і не випустив сина боксувати. Мабуть травма була незначною, вона могла себе або проявити, або ні. Сподівалися, що Лопес видихнеться, але його гарна підготовка не дала змоги Василю реалізувати себе повністю.

Які ваші враження від поєдинку Олександра Усика? Він може конкурувати з такими бійцями, як Фьюрі, Джошуа?

- Добре, що в Англії професійно оцінили роботу Олександра Усика та віддали йому перемогу. Саша може конкурувати з усіма. Його рухи в ринзі, техніка це дозволяють. Проте є багато нюансів: як суперники з ним боксуватимуть, яке буде суддівство, місце проведення бою. Також приємно, що в Олександра багато підтримки з-за кордону. Та школа боксу, яку давали нашим боксерам й нині демонструє свою ефективність на найвищому рівні, взагалі, мало яка країна світу може похизуватися такою кількістю боксерів топ-рівня.

Ви задоволені сучасним розвитком боксу в Україні?

Український бокс рухається в правильному напрямку. Бажаю, щоб молоді тренери вчилися у більш ветеранів, які закладали цю школу, тоді все вийде. У нас дуже багато талантів. На жаль, далеко не всі досягають високого рівня. Потрібно більше змагань, гроші.

Кого можете виділити з талановитих? Хто може завоювати титули найближчим часом?

Один з лідерів збірної – Олександр Хижняк, боксер з ліцензією на Олімпійські ігри – Микола Буценко. Вони можуть проявити себе у професійному боксі. Великі перспективи також у Вихриста, звичайно у Владислава Сіренка, мого учня. Захожий, Великовський, Чухаджян – теж мають всі шанси, ці хлопці розвиваються, вже здобувають трофеї. Сіренко потрібні бої. Він вийде на найвищий рівень, зараз він у топ-50 світу, це вже говорить про його майстерність. Плеяда важковаговиків в Україні дуже пристойна.

Наступний бій Влада Сіренка буде за титул WBC Asia проти Костянтина Довбищенка, чого очікуєте від цього поєдинку?

- Цей бій дуже важливий. У випадку перемоги Влада, сподіваюсь він займе більш високі позиції у світових рейтингах. Я колись сказав Владу: «Протягом двох років хочу бачити тебе в десятці найсильніших боксерів світу». Це залежить від багатьох факторів, але ми працюємо на максимум і віримо в краще.