Tribuna/Футбол/Блоги/Лайнсмен з УПЛ/«Шахтар» - «Вольфсбург». Наш шанс на свято

«Шахтар» - «Вольфсбург». Наш шанс на свято

Затамуйте подих і вдумайтесь – вже менше ніж через тиждень Ліга Європи повертається! Звісно, деякі вболівальники чекають на камбеки “Барселони” та “Ювентуса”, дехто вже ставить на вихід ПСЖ до фіналу, проте найбільш трушні фанати знають, що справжнє свято футболу розпочнеться вже п’ятого серпня.

Автор — VovaVovovich
2 августа 2020, 21:39
1
«Шахтар» - «Вольфсбург». Наш шанс на свято

     Чемпіонство в Україні було де-факто вирішене ще восени, тому вже четвертий місяць з голови вболівальника “Шахтаря” не виходить одне слово – “Вольфсбург”. Саме цей матч буде визначальним для всього сезону – вихід в ¼ Ліги Європи буде величезним досягненням для нинішнього “Шахтаря” і перший сезон Каштру остаточно набуде позитивних барв. Будь-який інший результат не тільки достроково завершить сезон “гірників”, а і обезцінить усі попередні українські перемоги. Зрештою, не дарма керівництво донеччан завжди підкреслює – головна мета “Шахтаря” – євроарена, і саме тут футболісти мають демонструвати свій клас. На жаль, в чемпіонаті України поки що немає достойного суперника, хто міг ми конкурувати з оранжево-чорними на довгій дистанції, тому всі сили команди мають бути кинуті на звітний поєдинок з “Вольфсбургом”.

     Карантин зупинив “вовків” на дуже гарній хвилі – до матча з “Шахтарем” німці не програвали 8 матчів поспіль. Післякарантинний “Вольфсбург” вже не такий стабільний – з 9 офіційних матчів вони виграли чотири поєдинки (“Аугсбург”, “Баєр”, “Вердер” та “Шальке”), один матч звели в нічию (“Фрайбург”) і ще чотири програли (“Айнтрахт”, “Баварія” і обидві “Борусії”). Не зважаючи на не надто позитивні результати, до останнього туру команда йшла на зручному шостому місці, яке в цьому сезоні дає змогу напряму потрапити в груповий етап Ліги Європи. Завдячувати “зелені” повинні саме леверкузенському “Баєру”, який не тільки подарував команді три бали, а ще й пробився у фінал Кубку Німеччини, через що і автоматично кваліфікувався до Ліги Європи.

     Доля шостого місця вирішувалсь в останньому турі – “Хофенхайм” та “Вольфсбург” зустрічались з дортмундською “Борусією” та мюнхенською “Баварією” відповідно. Ні для “Борусії”, ні для “Баварії” ці матчі не мали жодного турнірного значення – вони заздалегідь посіли перші дві сходинки і мали повне право розслабитись в останньому матчі Бундесліги. На жаль для “Вольфсбурга”, баварці наостанок захотіли розважитись і розбили “зелених” з рахунком 0:4. З таким же результатом закінчився і матч “Борусія” – “Хофенхайм”, і в ньому сильнішими були також гості. Ось так “вовки” і втратили гарантоване місце в групі Ліги Європи і наступний сезон будуть розпочинати з другого етапу кваліфікації. Цей факт тільки підвищує мотивацію німців – виявляється, не тільки для “Шахтаря” цей матч найголовніший в сезоні!

     Австрійський тренер “вовків” Олівер Гласнер, здається, багато карантинного часу приділив дослідженню тактичних дій команди, тому в заключних матчах сезону ми побачили дещо новий “Вольфсбург”.

     До зупинки сезону команда найчастіше грала з двома тактичними схеми: 4-3-3 і 4-4-2. Саме перша з них була більш успішною і частіше давала результат, але в новому “Вольфсбурзі” вона використовується набагато менше і тепер на передній план вийшли схеми 4-2-3-1 та 4-4-1-1. В більшості, схема команди підлаштовується під основний склад, а не навпаки. Наприклад, вихід на поле екс-динамівця Адміра Мехмеді майже гарантує гру за схемою 4-4-1-1, проте якщо в основі виходить Даніель Гінчек – він буде грати у парі з кремезним голандським форвардом Вегхорстом, який, до речі, набрав класну форму після карантину і забив п’ять голів в восьми матчах.

     Гласнер дуже класно використовує своїх гравців на їх улюблених позиціях і якісно вижимає усі профіти з цього, але вже в середу йому прийдеться йти на деякі експерименти.

     Найголовніша пролема тренера – позитивний тест на коронавірус, який здав правий захисник команди Кевін Мбабу. Це лише перший сезон швейцарця в стані “вовків”, але він уже встиг отримати статус незамінного і майже весь рік мучив противників постійними підключеннями в атаку. Цікаво, що перший матч проти “гірників” Мбабу також пропустив і на його позиції грав де-факто вінгер Ренато Штефен. Українським вболівальникам Кевін міг запам’ятатись класною грою проти київського “Динамо” в третьому кваліцікаційному раунді Ліги Чемпіонів сезоні 2017/18, коли швейцарці камбекнулись з гостьових 3:1 домашніми 2:0 і вибили киян з найпрестижнішого єврокубкового турніру. Номінальний дублер Мбабу Вілліам ще не відійшов від травми, тому, скоріше за все, позицію правого захисника знову доведеться закривати Штефену.

     Також з “Шахтарем” не зможуть зіграти Адмір Мехмеді і Пауло Отавіо. Мехмеді не є стовідсотковим гравцем основи, проте він значно додавав тактичної гнучкості команді. Отавіо ж взагалі нечасто виходив на поле, а основним лівим захисником команди є Жером Русійон, яким вже цікавляться багато європейських клубів.

     На офіційному сайті Ліги Європи також вказується, що Ксавера Шлагера, одного з основних півзахисників команди, відсторонено від матчу з “Шахтарем”. В той же час, жодної картки в цьому євросезоні він не отримав, тому, здається, має повне право вийти на матч з “гірниками”.

     Зважаючи на усі перелічені фактори, скоріше за все, склад “Вольфсбурга” буде саме таким:

Кастельс – Русійон, Брукс, Понграчіч, Штефен – Брекало, Арнольд, Шлагер, Клаус – Вергхорст, Гінчек.

     На відміну від суперника, у “Шахтаря” лише одна проблемна позиція – Ісмаілі ще продовжує відновлюватись від травми і навряд чи буде готовий до середи. Його можуть змінити Маркіньос Сіпріано і, звісно ж, Сергій Болбат, який може вийти на будь-яку позицію. Сіпріано вже провів декілька матчів в основі і потихеньку вливається в склад, навіть забив свій перший гол в ворота “Колосу”. Болбат також спробував себе на новій позиції і, здається, готовий грати будь-де, тільки б виходити в основі. В поєдинку з “Вольсбургом” донеччанам, в першу чергі, потрібна надійність в обороні, тому приорітетнішим варіантом виглядає саме українець.

     В останніх матчах неймовірну форму демонструє Манор Соломон, який і забиває, і віддає, і взагалі тягне команду за собою. Беручи до уваги відсутність Мбабу, правий фланг оборони може стати вразливим місцем для гостей, тому швидкість і, головне, нестандартність рішень Манора повинні дати “Шахтарю” багато можливостей в атаці.  

     Не зважаючи на те, що перший матч “гірники” виграли, цей результат не означає нічого. Інша справа МЮ – перемога 5:0 на дев’яносто дев’ять відсотків гарантує прохід у наступний раунд, проте наш варіант є менш приємним.

     “Вольфсбург”, як і “Шахтар”, часто забиває голи в першій п’ятнадцятихвилинці, тому українцям важливо не втратити концентрацію після майже піврічної європейської перерви, бо “вовки” точно ринуться в атаку всіма силами.  

     Дуже цікаво, як на розвиток матчу вплине той факт, що чемпіонати вже закінчені. З однієї сторони, гравцям не потрібно розпорошуватись на матчі національної першості, кубку і вони можуть всю увагу приділити своєму супернику, а з іншої – футболісти обох команд не звикли грати вирішальні матчі в такий період, та і тягар важливості матчу буде набагато сильно давити на гравців.

     Сезон 2019/20 має усі шанси назавжди закарбуватись у пам’яті всіх футбольних вболівальників, тому хочу побажати “Шахтарю” лише перемоги і проходу в ¼ Ліги Європи задля того, щоб і ми змогли прийняти участь у цьому шаленому єврокубковому святі, яке пройде на німецьких стадіонах цього літа!

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты